زندگی نامه، اخبار و مقالات سید حسن خمینی
سید حسن خمینی متولد ۱ مرداد ۱۳۵۱ در قم است. پدر و مادرش هر دو از سلسله جلیله سادات و از صاحب نام ترین خانواده های علمی ایران به شمار می آمدند.
1- تولد و نسب خانوادگی
دقیقا 70 سال پس از تولد حضرت امام خمینی (س)، یکی از نوادگانش پا به عرصه هستی نهاد که به سفارش ایشان نام حسن برایش انتخاب شد. این نوزاد در تاریخ 1351/5/1 در شهر قم دیده به جهان گشود. پدر و مادرش هر دو از سلسله جلیله سادات و از صاحب نام ترین خانواده های علمی ایران به شمار می آمدند.
مادرش سیده فاطمه طباطبایی صبیه مکرمه آیت الله العظمی سلطانی طباطبایی (ره) از سادات طباطبایی بروجرد است که با 33 واسطه نسب به حضرت امام حسن مجتبی می رساند و در شجره نامه ایشان نسبت خویشاوندی با علامه بحر العلوم (قده) هم دیده می شود. مادر فاطمه هم که صدیقه نام داشت فرزند آیت الله العظمی سید صدر الدین صدر (ره) از مراجع ثلاث و نوه آیت الله العظمی حاج آقا حسین قمی (قده) از مراجع عظام وقت بود.
پدر سید حسن، سید احمد خمینی (قده) فرزند روح الله خمینی (رض) و خانم خدیجه ثقفی (ره) دختر آیت الله میرزا محمد ثقفی از علمای به نام و اصیل تهران می باشد.
2- دوران کودکی و نوجوانی
کنار پدر بزرگ مادری، مرحوم حضرت آیت الله العظمی سلطانی طباطبایی (قده) و پدر بزرگ پدری، یعنی حضرت امام خمینی (ره) سپری می کند و از مهر و محبت و ملاطفت های بی دریغ این هر دو بزرگوار بهره مند می شود. روزهای اوج انقلاب را در نجف، تهران و شور و حال دوران اقامت حضرت امام در پاریس (نوفل لوشاتو) را درک می کند.
3- تحصیلات کلاسیک
سید حسن خمینی دوران تحصیلات ابتدایی را در نجف (مدرسه علوی) شروع می کند و در مدارس 19 دی و پارس (قم) و نیکان تهران ادامه می دهد و نهایتا این دوره را در مدرسه حبیب ابن مظاهر جماران به پایان می برد. انتخاب مدرسه اخیر به دلیل ملاحظات امنیتی صورت گرفت.
دوره راهنمایی و پایه هایی از دوره دبیرستان وی در مدرسه نیکان سپری می شود اما در سال 1366 (در سال دوم دبیرستان)، عازم جبهه های نبرد حق علیه باطل می شود و درنهایت امر در سال 1369 در حالیکه سال چهارم را به طور متفرقه گذارنده بود، دیپلم ریاضی خود را اخذ می کند.
4- تحصیلات حوزوی
سفارشات مداوم حضرت امام و پدر بزرگوار سید حسن آقا بالاخره نتیجه بخش شده و ایشان در سال 1368 تحصیلات حوزوی خود را شروع می کند و چهار سال بعد یعنی یکسال قبل از فوت مرحوم سید احمد آقا (قده) رسما به لباس روحانیت ملبس می شود.
وی ابتدا در مدرسه رضویه و مدرسه کرمانیها مقدمات را خوانده و از سال 1372 به تحصیل در سطوح عالی می پردازد و تمام این مدت را در منزکلیک و کشیدن برای جابجاییل پدر بزرگ خود یعنی مرحوم سلطانی طباطبایی (قده) و تحت نظر ایشان می گذارند.
اساتید بزرگواری که ایشان در دروس دوره های مختلف تحصیلی محضر مبارک آنها را درک کرده است از این قرار می باشد:
الف – اساتید محترم فقه و اصول
- مکاسب محرمه: آیت الله دوزدوزانی
- بیع: آیت الله پایانی (ره)، آیت الله العظمی سلطانی طباطبایی (ره)
- خیارات: آیت الله استادی
- رسائل و کفایه: آیت الله استادی، آیت الله موسوی بجنوردی
ب- اساتید محترم فلسفه و عرفان
- منظومه حاج ملاهادی سبزواری (مقدمه قیصری؛شرح تجرید): حجت الاسلام و المسلمین اسحق نیا
- منازل السائرین: آیت الله انصاری شیرازی
- اسفار: آیت الله العظمی جوادی آملی (2 سال)
ج- اساتید محترم خارج فقه و اصول
- مکاسب محرمه: آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) (1 سال)
- مسائل مستحدثه: آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (قریب 1 سال)
- خیارات: آیت الله العظمی وحید خراسانی (3 سال)
- خمس، نکاح: حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (جمعا 5 سال)
- طهارت و خمس: آیت الله محقق داماد (6 سال)
- اصول فقه: آیت الله محقق داماد (11 سال)
ایشان همچنین در محضر اساتید بزرگواری نظیر: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی ،آیت الله العظمی صانعی و آیت الله مومن نیز به تلمذ نشسته است.
5- سید حسن خمینی در جایگاه مدرس حوزه علمیه
سید حسن خمینی دو سال بعد از ورود به حوزه علمیه قم (سال 1370) در مدرسه کرمانی ها تدریس مقدمات را شروع و در مدت 8 سال کتاب هایی نظیر: جامع المقدمات، سیوطی، مغنی اللبیب و مختصرالمعانی، معالم، شرح لمعه، منطق مظفر را تدریس کرده از سال 1379 به مدت 10 سال به تدریس سطوح عالی پرداخته و در این مدت کتاب هایی نظیر: رسائل، مکاسب محرمه، بیع، خیارات و کفایه را در کارنامه فعالیت های تدریسی خود دارد و بعض این کتب را حتی 2 یا 3 بار به تدریس نشسته است.
درس فلسفه حاج سیدحسن آقا که با تدریس کتاب منظومه مرحوم ملاهادی سبزواری از سال 1385 شروع شده است، در آبان سال 1391 به پایان رسید.
تدریس خارج اصول حضرت حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی از سال تحصیلی 90ـ1389 شروع شده و هم اکنون در محل مدرسه دارالشفای قم ادامه دارد و کلاس درس وی از کلاسهای پررونق حوزه قم است.
6- سایر فعالیت ها
سید حسن خمینی علاوه بر فعالیتها ومشغله های حوزوی به فراگیری علوم انسانی جدید هم اشتغال ورزیده و در ادبیات متبحر بوده و با فلسفه غرب، فلسفه اخلاق، جامعه شناسی، علوم سیاسی، اقتصاد و تاریخ در حد بالایی آشنایی دارد. به زبان های عربی و انگلیسی مسلط است و به کارگیری زبان انگلیسی را از ده سال پیش تقریبا پیوسته ادامه می دهد.
حاصل تلاش های سید حسن در امر تحقیق و پژوهش، کتابهایی نظیر«مبانی فقهی تنظیم خانواده»، «ده مقاله»، «دلیل راه» و کتاب ارزشمند «فرهنگ جامع فرق اسلامی» است که حاصل تلاش ده ساله ایشان در زمینه فرق و نحله های اسلامی می باشد.
وی به ورزش هم علاقمند است و همانند مرحوم پدرش درجوانی به فوتبال می پرداخته و بر تحولات ورزشی اشراف دارد.
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی از سال 1373 و به دنبال در گذشت پدربزرگوارش عهده دار تولیت حرم مطهر و موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) گردید که خود مسئولیتی سنگین در کنار سایر فعالیتها بر دوش ایشان است و بدین مناسبت علاوه بر مراسم و مناسبتها،به طور معمول روز های چهارشنبه تا عصر جمعه را به این امر مهم می پردازد و بعد از مرحوم سید احمد آقا معمولا پنجشنبه شبها نماز مغرب و عشا را در حرم مطهر حضرت امام خمینی (س) اقامه می کند.
7- خانواده
پدر و مادر حجت الاسلام سید حسن خمینی هر دو از سلسله جلیله سادات و از صاحب نام ترین خانواده های علمی ایران به شمار می آمدند.
مادرش سیده فاطمه طباطبایی صبیه مکرمه آیت الله العظمی سلطانی طباطبایی از سادات طباطبایی بروجرد است که با 33 واسطه نسب به حضرت امام حسن مجتبی می رساند و در شجره نامه ایشان نسبت خویشاوندی با علامه بحر العلوم هم دیده می شود. مادر فاطمه هم که صدیقه نام داشت فرزند آیت الله العظمی سید صدر الدین صدر از مراجع ثلاث و نوه آیت الله العظمی حاج آقا حسین قمی (ره) از مراجع عظام وقت بود.
پدر سید حسن، سید احمد خمینی (ره) فرزند روح الله خمینی و خانم خدیجه ثقفی دختر آیت الله میرزا محمد ثقفی از علمای به نام واصیل تهران می باشد.
نوه بزرگوار امام خمینی در سن 24 سالگی با سیده فاطمه فرزند گرانقدرآیت الله سید محمد موسوی بجنوری فرزند مرحوم آیت الله العظمی سید حسن موسوی بجنوردی از مراجع و علمای بزرگ نجف وصلت نمود. مشارالیها نوه مرحوم آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی می باشد. حاصل این ازدواج 4 فرزند به نامهای سید احمد، سیده نرگس، سیده فرشته و سید محمدهادی می باشد
مقالات
-
پیش همایش «بررسی مبانی و رویکردهای فلسفی امام»؛
سید حسن خمینی: حجاب سیاست بر ابعاد شخصیت امام سایه انداخته است/ امام حتی در حوزه ای که تمام عظمتش را از نام ایشان دارد، آنگونه که باید شناخته نمی شود
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در پیش همایش «بررسی مبانی و رویکردهای فلسفی امام» گفت: امام به خصوص در عرفان عملی کارهای بزرگی دارند که مغفول مانده و حجاب سیاست بر ابعاد شخصیت امام سایه انداخته است. بی تردید امام در بحث های فقه و اصول مظلوم واقع شده؛ حتی در حوزه ای که تمام عظمتش را از نام ایشان دارد، آنگونه که باید شناخته نمی شود؛ و در حوزه فلسفه اسلامی بیشتر.
-
یادداشت/
«شور و شناخت»؛ هشت خصوصیت استاد شهید مطهری - به قلم حجتالاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی
بی شک مرحوم مطهری جهادگری دینی است و این امر در سطرسطر آن چه از ایشان بر جای مانده، به روشنی آشکار است. شاید این امر در آن روزگار خود یک ارزش به شمار میآمده است؛ لیکن اهمیت این پایبندی را وقتی با شناخت مجتهدانه ایشان همراه سازیم، بیشتر درمییابیم.
-
حضور سید حسن خمینی در بیت آیت الله العظمی حکیم(ره) + تصاویر
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی با حجت الاسلام و المسلمین سید ریاض حکیم دیدار کرد.
-
در مراسم افتتاح مرکز نوآوری و خانه خلاق سرو؛
سید حسن خمینی: اگر انتقال ارزش ها مدنظر ماست، نباید از ورود به فضای مجازی بترسیم/ این گونه نیست که اگر سراغ این دنیای جدید نرویم، به سراغ ما نمی آید!/ دعوت رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی از جوانان برای به اشتراک گذاشتن ایده های خود
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی عصر روز پنجشنبه در مراسم افتتاح مرکز نوآوری و خانه خلاق سرو که در حسینیه جماران برگزار شد، تاکید کرد: از پلتفرم ها و فضاهای موجود باید به بهترین نحو استفاده کرد، ولی شرط آن این است که از عظمت این فضا و نادانسته های خود در این خصوص، نترسیم؛ بلکه باید وارد این عرصه سخت شد.
-
در اینستاگرام یادگار امام منتشر شد؛
اولین گام برای از بین بردن «تکفیر» از نگاه سید حسن خمینی + فیلم
باید به همه پیروان مذاهب گفت، «ادلّه شما برای آنچه حقیقت ناب می دانید، از آن درجه از ضرورت و بداهت برخوردار نیست که مخالفین شما را بتوان عنود و لجوج، یا نفهم و احمق خطاب کرد».
-
در دیدار با مهمانان سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی؛
سید حسن خمینی: جمهوری اسلامی یک لحظه در دفاع از وحدت اسلامی دچار تزلزل نشده است/ باید مقابل موج تخریب ها ایستاد/ وحدت عطای آبرو می خواهد
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی گفت: مسیر وحدت اسلامی که مورد بیان امام بود توسط رهبر معظم انقلاب بسیار پررنگ، درخشان و ارزشمند تعقیب شده است. یک لحظه جمهوری اسلامی و سیاست های جمهوری اسلامی در دفاع از وحدت اسلامی دچار تزلزل نشده و هزینه اش را هم داده اما با عزم راسخ در این مسأله گام برداشته است. این هم برای ما بسیار نقطه ارزش است و هم برای دوستان دیگری که در جهان اسلام زندگی می کنند حتما محل اعتماد هست و ان شاء الله خواهد بود.
-
اختتامیه چهارمین دوره آموزشی کارشناسان قرآن آموزش و پرورش؛
سیدحسن خمینی: کار با قرآن هم ارزشمند و هم واجب است/ امام در اصول و فقه شخصیتی کم نظیر در 100 سال اخیر است
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی گفت: کسانی هستند که به عمق معارف قرآن پی می برند و از هر بطن آن به 70 بطن می رسند اما برای ما حداقل خواندن است. خودمان را آمیخته با قرآن کنیم و در محیط تنورش قرار بدهیم و ثبات روحی با او برقرار کنیم. مطمئن باشید کسانی که با قرآن کار می کنند هیچ وقت از عمری که برای این کار گذاشته اند احساس پشیمانی نمی کنند
-
در دیدار رئیس و جمعی از مسئولین سازمان ملی استاندارد؛
سید حسن خمینی : «حکمرانی خوب» آن است که «مردم» در آن آسایش داشته باشند/ حاکمان خوب باید دنیا را به گونه ای بسازند که مردم هم دنیای آرام تر و هم آخرت بهتری داشته باشند/ نباید معنای آسایش را به «آسایش اقتصادی» تنزل داد
حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی در دیدار با رئیس و جمعی از مسئولین سازمان ملی استاندارد تأکید کرد: «حکمرانی خوب» آن حکمرانی است که «مردم» در آن آسایش داشته باشند. البته نباید معنای آسایش را به «آسایش اقتصادی» تنزل داد. مسائل اقتصادی یکی از عوامل آرامش است. البته شرط بسیار مهمی است؛ ولی سلامت و آسایش و آرامش روانی و روحی هم هست و سایر مواردی که می توان در این حوزه به آنها اشاره کرد. همه اینها برای این است که انسان ها به آسایش برسند.
-
در دیدار با اعضای تحریریه روزنامه اعتماد؛
سید حسن خمینی: به کاندیداتوری فکر نکرده ام/ قوه قضائیه دُز حساسیت خود را پایین آورده است/ هیچ راه حلی برای مشکلات کشور جز همراهی عموم مردم نمی بینم/ از ردصلاحیت آیتالله هاشمی ناراحت شدم/ بحث تفسیر قانون مهم است که باید به نفع مردم باشد
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در دیدار با اعضای تحریریه روزنامه اعتماد گفت: بنده اصلا مدافع وضع کنونی نیستم که شما الان مرا بردهاید گوشه رینگ و فکر کردید من مدافع هر آنچه رخ میدهد، هستم. ممکن است اگر من هم شروع کنم، به اندازه شما درد دل داشته باشم. من فقط یک نکته دارم مراقب باشید که میزان انتقاداتتان به یأس نکشد/ فکر نکنید هیچ کار نمیشود کرد. اگر نمیشود پس اصلا نباید حرفی بزنیم. پس ما معترضیم ولی باید تلاش کنیم راه آن را هموار کنیم. البته برای هر نفر به تنهایی هزینه سنگین است، اما اگر متن جامعه خواستار چیزی باشد لاجرم واقع می شود. مگر در موارد متعدد نشده است.
-
در دیدار مدیران گزینش کل شهرداری تهران؛
سید حسن خمینی: درباره وصیت نامه امام سخن خواهم گفت
سید حسن خمینی با بیان اینکه در مورد وصیتنامه امام خمینی سخن خواهم گفت، تاکید کرد که «نمی توان به بخشی از این وصیت مومن باشیم و به قسمتی از آن کافر» و وی هشدار داد: «امروز نباید دست هایی جامعه اسلامی را به تفریق و تشتت بکشاند. باید مراقب فیلم و صوت و سخن خود باشیم. نباید از هیچ زبانی،نه زبان هنر و نه زبان های دیگر برای ایجاد دشمنی استفاده کرد.»
-
در حسینیه جماران برگزار شد؛
سید حسن خمینی: نه خودمان و نه هیچ نهادی را متولی انحصاری تفسیر امام نمی دانیم
در مراسمی در حسینیه جماران، طی حکمی از سوی سید حسن خمینی، حجت الاسلام و المسلمین علی کمساری به عنوان سرپرست جدید موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی منصوب شد.
-
در آستانه روز پرستار؛
تقدیر سید حسن خمینی از جامعه پرستاری کشور
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی در دیدار با رئیس و جمعی از اعضای سازمان نظام پرستاری از زحمات جامعه پزشکی کشور در خصوص درمان بیماران مبتلا به کرونا تقدیر کرد.
-
تشییع پیکر شهید محسن فخری زاده در حرم مطهر امام خمینی با حضور سید حسن خمینی
مراسم تشییع پیکر شهید محسن فخری زاده در حرم مطهر امام خمینی با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی برگزار شد.
-
پیام سید حسن خمینی در پی ترور شهید محسن فخری زاده
سید حسن خمینی طی پیامی ضمن تسلیت شهادت مظلومانهی دکتر محسن فخری زاده، تاکید کرد: «جنایت مکارانه ی آنان اگرچه شهیدی عزیز را از میان ما برد اما پاسخی درخور خواهد یافت.»
-
در دیدار اعضای سازمان جوانان هلال احمر؛
واکنش سید حسن خمینی به توهین به پیامبر اسلام(ص)
سید حسن خمینی گفت: این امر کمتر اتفاق افتاده که کسی توهین به پیامبر(ص) که توهین مستقیم به بیش از یک میلیارد نفر مسلمان است و باعث آزار آنها می شود، را تحت عناوین زیبایی مثل «آزادی بیان» بپوشاند.
-
در مراسم بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس؛
سید حسن خمینی: برای عبور از بحران ها راهی جز همراهی مردم نیست
سید حسن خمینی در مراسم بزرگداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس با اشاره به اینکه در جامعه ایران و در هیچ مقطعی مثل مقطع دفاع مقدس «فردگرایی» به پایین ترین حد خودش نرسید، گفت: هیچ راهی برای عبور از هیچ بحرانی جز با همراهی مردم نیست؛ و اگر همه با هم باشند هیچ بحرانی توان شکاندن کمر یک ملت را ندارد و عبور از هر مسیری با مردم ممکن است.
-
در دیدار شهردار تهران و مسئولان سازمان بهشت زهرا(س)؛
سید حسن خمینی: قانون باید نسبت به همه یکسان اجرا شود/ قانونی که وقتی به قدرت می رسد تیغش نمی برد، همان بهتر که از بیخ برداشته شود
سید حسن خمینی با اشاره به همه گیری کرونا، گفت: یکی از علل اینکه این بیماری این مقدار همه را می ترساند این است که فقیر و غنی را به یک اندازه می کشد. اگر این بیماری مختص فقرا بود، آنگونه که باید جامعه جهانی را نمی ترساند. چون اغنیا هم از آن راه فراری ندارند، لذا همه با هم از آن پرهیز می کنند.
-
پیام تصویری سید حسن خمینی به «وبینار امام خمینی (ره)، نلسون ماندلا، رهبران بزرگ برای همه اعصار»
سید حسن خمینی با انتشار پیامی تصویری، در این سمینار آنلاین گفت: آنچه که موضوع اصلی بزرگداشت امام خمینی را با آفریقای جنوبی پیوند می دهد، اهداف مشترک دو انقلابی است که مردم دو کشور داشته اند.
-
وبینار امام خمینی(ره)، نلسون ماندلا، رهبران بزرگ برای همه اعصار؛
سید حسن خمینی: قطع رابطه ایران پس از انقلاب با رژیم آپارتاید از تصمیمات استراتژیک امام بود/ نلسون ماندلا همواره از حمایت همه جانبه ایران به نیکی یاد میکرد
پیام های سید حسن خمینی یادگار گرامی حضرت امام، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت ویدیویی و پیام مکتوب خانم پاندور وزیر خارجه آفریقای جنوبی به وبینار«امام خمینی(ره)، نلسون ماندلا، رهبران بزرگ برای همه اعصار» منتشر شد.
-
در فراق روح الله-11
قسمت پنجم خاطرات «سید حسن خمینی» از بیماری امام
سید حسن خمینی از روزی که قرار بود امام را جراحی کنند و از به هوش آمدن ایشان اینگونه نقل خاطره کرده است: تقریبا همه گریه می کردند، حالت بهت و وحشت بود و ترسی هم که از عمل داشتند، راستی راستی بجا بود. یعنی هیچ کس نمی دانست تا ده دقیقه دیگر یا بیست دقیقه دیگر چه می شود! ما هم اینطرف و آنطرف می رفتیم، نماز می خواندیم و ... بالاخره حضور دائم داشتیم.
-
«رزمایش برکت امام خمینی» در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی؛
سید حسن خمینی: در اسلام فقر محترم نیست، اما فقیر محترم است/ سید ابراهیم رییسی: اگر بخواهیم فرهنگ و اندیشه امام (س) بررسی را کنیم، دوگانه استکبار و استضعاف را در آموزههای ایشان متوجه خواهیم شد
سید حسن خمینی در رزمایش برکت امام خمینی گفت: در اسلام فقر محترم نیست اما فقیر محترم است. یعنی از معدود مواردی است که مصدر و مبدأ هیچ احترامی ندارد ولی آنچه متصف به این صفت می شود بسیار ارزشمند است.
-
در فراق روح الله-9
قسمت چهارم خاطرات «سید حسن خمینی» از بیماری امام
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی به آخرین ناهاری که با امام خوردند اشاره کرده و اینگونه خاطره اش را نقل می کند: گفته بودند بیایید آخرین ناهار را با هم بخوریم یا مثلاً علی را دیده بودند، در حال دویدن است. گفته بودند: علی بیا با هم آخرین قدممان را هم بزنیم. این کلماتی که ایشان به کار برده بودند، نشان می داد که مساله برای خودشان واضح است. ما نمی خواستیم باور کنیم.
-
در فراق روح الله-8
قسمت سوم خاطرات «سید حسن خمینی» از بیماری امام
سید حسن خمینی، یادگار امام در ادامه خاطرات خود از آخرین ماه مبارک امام و حالات ایشان اینگونه نقل خاطره می کند: در نماز شبشان همیشه دستمال کاغذی کنارشان بود. اما این ماه رمضان آخر، ایشان حوله کنار دستشان می گذاشتند، از بس که در این ماه رمضان گریه می کردند. مرتب ذکر بود. یعنی یک حالت دیگری داشتند. مرتب ذکر می گفتند.
-
در فراق روح الله-7
قسمت دوم خاطرات «سید حسن خمینی» از بیماری امام
حجت الاسلام سید حسن خمینی در خاطرات خود از روزهای بیماری امام اینگونه نقل خاطره می کند: مادرم آن لحظه های آخر ساعت سه بعد از ظهر روز سیزدهم خرداد ماه به من گفتند که: دکترها می گویند: یک درصد دیگر احتمال موفقیت وجود دارد. من گفتم: نه، این حرفها چیست؟!
-
در فراق روح الله-6
قسمت اول خاطرات «سید حسن خمینی» از بیماری امام
سید حسن خمینی، یادگار امام از ایام بیماری امام اینگونه نقل خاطره می کند: جلسه منظم سران بود، هفته ای یک جلسه، اگر خبر خاصی در مملکت بود هفته ای دو جلسه، بستگی به موقعیت داشت؛ ولی حداقل هفته ای یک جلسه را با هم داشتند که غالبا ماهی یک بار به خانه ما می افتاد. دوره ای بود. وقتی به خانه ما می آمدند عملکرد یک ماهه را به آقا عرضه می کردند. من از بیرون و از مدرسه می آمدم. وقتی رسیدم که آقا در حال آمدن بودند.
-
در تماس تلفنی با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛
قدردانی سید حسن خمینی از زحمات پزشکان و پرستاران در مبارزه با «کرونا»/ امکانات حرم امام خمینی در خدمت مجموعه بهداشت و درمان است
سید حسن خمینی در تماس تلفنی با وزیر بهداشت، ضمن تشکر از زحمات کلیه پزشکان، پرستاران و مجموعه بهداشت و درمان کشور در مبارزه با ویروس شایع شده ی کرونا، تأکید کرد: کلیه امکانات آستان امام خمینی در خدمت مجموعه بهداشت و درمان کشور در این مسیر است.
-
تجدید میثاق رییس، مدیران و کارکنان صداوسیما با آرمان های امام راحل؛
سید حسن خمینی در دیدار با مدیران و کارکنان صداوسیما: دروغ، حیثیتی را برای کسی باقی نمی گذارد
یادگار امام گفت: این سنت پیامبر(ص) است که زبان به یاوه نباید باز کرد و وجه تمایز حکومت الهی و غیر الهی در این است.
-
یادداشتی از سید حسن خمینی؛
معلّمِ شجاع
-
گفتاری از سید حسن خمینی؛
سینما، آیات عذاب و ترویج اخلاق
-
سخنان سید حسن خمینی در نخستین کنگره بزرگداشت آیت الله هاشمی رفسنجانی (ره)
سید حسن خمینی: آنچه این روزها در جامعه شاهد بودیم بیش از هر عامل دیگر، نتیجه پمپاژ یأسی بود که به جامعه شده است. اگر یک جامعه نسبت به آینده خودش امیدوار باشد به سمت خشونت نمی رود و برای جلوگیری از هر اغتشاشی لازم است که جامعه امیدوار باشد.
-
مراسم بزرگداشت چهلمین سالگرد شهادت آیت الله حاج سید مصطفی خمینی(ره)-1
به گزارش جماران، مراسم بزرگداشت چهلمین سالگرد شهادت آیت الله حاج سید مصطفی خمینی(ره)، دوشنبه ۱ آبان در سالن اجلاس سران با حضور مقامات عالیرتبه لشکری و کشوری، علما و روحانیون، جمعی از سفرای کشورهای خارجی و چهرههای سیاسی در سالن اجلاس سران برگزار شد.
-
در دیدار دست اندرکاران ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی؛
سید حسن خمینی: امام به خرد و فهم مردم باور داشت/ همه قدرت این جامعه به مردم، اعتقاد و همت مردم است/ با همین نیرو می توانیم در برابر همه تهدیدها ایستادگی کنیم/ سرمایه بزرگی در 29 اردیبهشت شکل گرفت
اعضا و دست اندرکاران ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی(س) بعد از ظهر امروز با حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی دیدار کردند.
-
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار بیست و چهارم
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار بیست و سوم: دوری از تفاخر و خودستایی
حب نفس به همراه جهل موجب می شود که آدمی به خود و اعمالش مغرور گردد و به خودبرتربینی دچار شده و خود را از دیگران بزرگ تر بیابد و از باب خودستایی، بر دیگران تفاخر کند.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار بیست و دوم: تخلّق به اخلاق کریمانه
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار بیست و یکم: منت نهادن و ابطال احسان
منت نهادن چه به صورت مستقیم و به فرد مستحق باشد و چه به صورت غیر مستقیم، و اظهار پیش غیر، موجب نابودی عمل می شود و در هر دو صورت، شخص محسن عملش را ضایع کرده است.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار بیستم: خدمت رسانی به مردم
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار نوزدهم: دوری از عُجب و خودپسندی
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار هجدهم: دوری از تکبر
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار هفدهم: عزّت
با تأمل در روایات مأثور معصومان علیهم السلام، می توان گفت برای رسیدت به عزتمندی تخلّق به این اخلاق نیکو، افزون بر طلبِ عزت از خدای متعال، باید اطاعت او را به جای آورد: «اذا طلب العزة فاطلبه بالطاعه» (غرر الحکم / 544)، و با مردم به انصاف رفتار کرد: «الا انه من ینصف الناس من نفسه لم یزده الله الا عزاً» (بحارالانوار/ ج72/ ص33). نیز اگر کسی می خواهد که خوار و ذلیل نشود، باید که از تحقیر و ذلیل داشتن دیگران بپرهیزد: «من اراد لا یذَل لا یذِل» (همان/ ج8/ ص144).
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار شانزدهم: راه های حفظ نعمت
خدای سبحان در قرآن کریم در چندین موضع دستور به ذکر نعمت ها داده است: «یا ایها الناس اذکروا نعمت الله علیکم»(فاطر/ 3). این معنا در دو آیه دیگر هم تکرارشده است (بقره/ 231 ، آل عمران/ 103)؛ ذکر نعمت و یادآوری آن افزون بر آنکه آدمی را نسبت به داشته های خود آگاه می کند و به لطف خدای رحمان و لزوم شکر مُنعم توجه می دهد، موجب آرامش روحی و رضایت و تسکین قلبی وی می شود.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار پانزدهم. نیاز به خدا و بی نیازی از خلق
فقر به معنای نخست نیازی است که همه موجودات از باب رابطه علّی و معلولی به خدای متعال دارند و در همه موجودات مشترک است. فقر نوع دوم به معنای تنگدستی و در مقابل توانمندی و دارایی است. فقر به معنای سوم نیز نقصی روحی است و همان فقری است که در روایات از رذائل اخلاقی شمارش شده و بسیار ناپسند است و در برخی روایات با کفر دانسته همسان خوانده شده است. فقر نوع چهارم نیازمندی انسان به درگاه خدای سبحان است و به محبت و عشقِ به حضرت حق نیز تفسیر شده است.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار چهاردهم: هدف از آفرینش
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار سیزدهم: واگذاری امور به خدا
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار دوازدهم: تصحیح یقین و اصلاح امور
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار یازدهم: نیّتِ کامل
اگر انسان اراده اصلاح خود را داشته باشد و نیتش این باشد که عمل و نفس خود را نیکو گرداند، خدای متعالی موید اوست و در کارها موفق اش می دارد که خود فرمود: «ان یریدا اصلاحاً یوفق الله بینهما»(نساء/ 35). به عبارت بهتر باید گفت که آنچه توفیق و عونِ الهی را در پی دارد، نیتِ فرد است. در حقیقت نیتِ صحیح راه را برای موفقیت انسان هموار می کند.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار دهم: بهترین اعمال
امام صادق (علیه السلام) در تفسیر «احسن العمل» در آیه شریفه «لیبلوکم ایکم احسن عملا» (هود/ 7) می فرماید: «لیس یعنی اکثرکم عملا، و لکن اصوبکم عملا و انما الاصابة خشیة الله و النیة الصادقة» (بحارالانوار/ ج 54/ ص10)؛ احسن العمل در آیه به معنای عمل زیاد نیست، بلکه عمل صحیح و درست احسن العمل است و لازمه درستی و صحت عمل، خشیت الهی و نیت صادقه است.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار نهم
لازمه نیت خالص، شناخت دقیق و ایمان قوی است. با توجه به این نکته که آنچه انسان را به کار و عمل وامی دارد، انگیزه اوست و انگیزه، تابعی از معرفت و ایمان آدمی است، پس برای به دست آوردنِ نیتِ احسن، باید به دنبال شناختِ کامل و ایمانِ خالص بود.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار هشتم
در فضیلت و برتری یقین و رفعت جایگاه آن، در روایتی از امام صادق(ع) آمده است: «انّ الایمان افضل مِن الاسلام و انّ الیقین افضل مِن الایمان و ما مِن شیءٍ اعزّ مِن الیقین» (کافی/ ج2/ ص51)؛ ایمان از اسلام برتر است و یقین از ایمان والاتر، و هیچ چیزی عزیزتر از یقین نیست.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار هفتم
توجه به این نکته ضروری است که «ایمان» با «اسلام» متفاوت است. اکثر علمای شیعه معتقدند که اسلام با اقرار زبانی ثابت می شود، خواه همراه با ولایت باشد یا نباشد. و ایمان تصدیق جمیع آنچیزهایی است که پیامبر(ص) آورده است که در این صورت ولایت هم داخل در آن است. (همان/ ص274)
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار ششم
شایسته است به این نکته التفات شود که صلوات بر پیامبر گرامی، افزون بر آنچه به اختصار گذشت، دستوری الهی است: «إِنَّ اللهَ وَ مَلائِکَتَهُ یصَلُّونَ عَلَى النَّبِی یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیما»(احزاب/ 56)؛ خداوند و فرشتگانش بر پیامبردرود می فرستند؛ ای مومنان بر او درود فرستید و به فرمانش گردن نهید. لیکن توجه به آیه پنجاه و ششم از سوره مبارکه احزاب، این پرسشها را به ذهن می آورد که صلواتِ خدا و صلواتِ ملائکه به چه معناست؟ و صلواتِ مومنان چگونه است؟
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار پنجم
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران- آنچه در پی می آید، پنجمین گفتار از «شرح مختصر دعای مکارم الاخلاق» توسط یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی است که در ماه مبارک رمضان به صورت روزانه منتشر خواهد شد.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار چهارم
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار سوم
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران- آنچه در پی می آید،سومین گفتار از «شرح مختصر دعای مکارم الاخلاق» توسط یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی است که در ماه مبارک رمضان به صورت روزانه منتشر خواهد شد.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار دوم
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران- آنچه در پی می آید، دومین گفتار از «شرح مختصر دعای مکارم الاخلاق» توسط یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی است که در ماه مبارک رمضان به صورت روزانه منتشر خواهد شد.
-
گفتاری از حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی؛
شرح مختصر دعاى مکارم الاخلاق/ گفتار اول
آنچه در پی می آید، اولین گفتار از «شرح مختصر دعای مکارم الاخلاق» توسط یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی است که در ماه مبارک رمضان به صورت روزانه منتشر خواهد شد.
-
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در جمع اعضای تحریریه پرتال امام خمینی(س):
امروز حفظ جمهوری اسلامی وابستگی عمیق به شخص امام دارد/ نظام دینی باید از راه اخلاقی محقق شود
سید حسن خمینی با تاکید بر این که جماران یکی از نقاطی است که در راستای هدف عالی حفظ دیانت و شیعه در جامعه ما و جامعه جهانی باید نقش خودش را ایفا کند، خطاب به خبرنگاران جماران گفت: امام را آن گونه که هست -نه آن گونه که برخی می خواهند- معرفی کنید و آن گونه که جامعه استبداد زده ما را از یک ورطه هولناک خارج کرد و مژده یک زندگی خوب توأم با آزادی، استقلال، سربلندی و پیشرفت را به مردم داد بشناسانید؛ اما نه به عنوان فردی در زمان گذشته و بلکه فردی برای آینده معرفی کنید. جماران باید وامدار امام باشد و نسبت به امام دیروز، امروز و فردا وفادارانه تلاش کند.
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -بخش آخر
آغازی برای« بهتر شدن»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -26
بیست و ششمین حق /حق یاری رسانی، ظلم بزرگترین گناهان
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -25
بیست و پنجمین حق / «حق پاک دانستن بخشش .زشت ترین خیانت ، خیانت در قالب محبت است
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی:از زمره حقوق مسلمان آن است که وقتی به کسی هدیه ای داد و یا در حق دیگران خوبی کرد، در نیت او تشکیک نکنند و آن کار را بر راستی و درستی حمل کنند. پس همه وظیفه داریم که محبت ها و بخشش های مسلمانان را «پاک» به حساب آورده و در آن خدشه نکنیم. پیش از این درباره «سوء ظن» سخن گفتیم و اشاره کردیم که مسلمان نباید به برادرانش سوء ظن داشته باشد.
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -24
بیست و چهارمین حق «حق پذیرش سوگند، دروغ عامل فساد جامعه»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -23
بیست و سومین حق/«حق برخورداری از پاسخ نیکو، خشم کانون بدی ها»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -22
بیست و دومین حق/ «حق جواب سلام، سلام شعار مسلمانی»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -21
بیست و یکمین حق/حق همراهی در یافتن گم شده. حکمت گم شده مومن
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -20
بیستمین حق /حق رعایت آداب اجتماعی، ادب مرد به ز دولت اوست
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -19
نوزدهمین حق/«حق برخورداری از شفاعت؛ پذیرش مسئولیت، رمز دوری از فردگرایی»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی: از جمله حقوقی که در کلام پیامبر صلی الله علیه و آله برای مسلمان قرار داده شده، آن است که دیگران شفاعت او را کرده و او را در خواسته ای که دارد، ضمانت کنند. طبیعی است که هر یک از ما گاه خواسته ای داریم که برآورده نمی شود در حالی که اگر کسی که صاحب موقعیت است، پادرمیانی کرده و شفاعت ما را کند، آن خواسته تحقق پیدا می کند. شفاعت آن است که کسی آبرو، اعتبار و قدرت نفوذ خود را برای خواسته کسی به کار گیرد تا آن مطلب برآورده شود.
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -18
هجدهمین حق /«حق برآورده ساختن حاجت، صبر مفتاح فرج است.»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -17
هفدهمین حق /حق برخورداری از عفاف.. زنان پاسداران سلامت جامعه
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -16
شانزدهمین حق/ «حق بهترین یاری رسانی، رنگ کارهای ما باید خدایی باشد»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی: از جمله حقوق مسلمان آن است که به بهترین وجه او را نصرت دهند. در روزهای آینده در باره اینکه کمک کردن به مسلمانان چه مقدار از ارزش برخوردار است و وظیفه مسلمانان در این امر به چه میزان است، سخن خواهیم گفت. در اینجا به کیفیت کمک کردن می پردازیم و از زبان بزرگان دین به آن اشاره می کنیم.
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -15
پانزدهمین حق / «حق سپاس، غرور مانع از شکرگزاری»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -14
سیزدهمین و چهاردهمین حق /«پذیرش هدیه و پاداش احسان، تحقیر مسلمان دشمنی با خداست.»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی: از زمره حقوق مسلمانان آن است که هدیه ای که به دیگران می دهد، پذیرفته شود و دیگران احسان او را به نیکویی پاداش دهند. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در این باره می فرمایند: «به یکدیگر هدیه دهید تا دل هایتان نسبت به هم با محبت شود چراکه هدیه کینه ها را از بین می برد.»
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -13
دوازدهمین حق/«حق اجابت دعوت، تکبّر ناشی از حقارت است»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -11
دهمین حق /«حق عیادت، نیاز انسان به همدلی و همراهی دیگران»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -10
نهمین حق/حق رعایت تعهدات، آئین جوانمردی
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -8
هفتمین حق /«حق خیرخواهی، تفاوت سیاستمداران دینی و پیامبران»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -7
ششمین حق /حق دفاع از مسلمان در جایی که غیبت او را می کنند
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -6
پنجمین حق/«حق پذیرش عذر»
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -5
حق چهارم / حق همیاری، دستگیری از فروافتادگان
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -4
سومین حق /حق ستاریت،نفی عیب جویی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -3
دومین حق / حق رحمت، اصل مدارا
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی
-
آیین مسلمانی حقوق انسانها در کلام رسول اکرم (ص) -2
اولین حق /حق گذشت، نفی کینه
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی