در حالی که کشورهای غربی به محکوم کردن فرود اجباری یک هواپیمای مسافری برای بازداشت یک مخالف سیاسی دولت بلاروس ادامه می‌ دهند، ولادیمیر پوتین که میزبان رئیس جمهور بلاروس بود، از سیاست میهمانش حمایت کرد.

 

به گزارش جماران به نقل از شبکه الجزیره، در بحبوحه اعتراض شدید غرب به «الکساندر لوکاشنکو» به دلیل منحرف کردن و نشاندن یک هواپیمای مسافربری، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه حمایت خود از همتای بلاروسی‌ اش را اعلام کرد.

لوکاشنکو متهم شده است که روز یکشنبه یک فروند هواپیمای مسافربری شرکت «رایان‌ ایر» را که از «آتن» یونان به «ویلنیوس» لیتوانی می‌ رفت، هنگام عبور از آسمان بلاروس در فرودگاه مینسک به زمین نشانده و سپس «رامان پروتاسویچ» روزنامه نگار و مخالف تبعیدی را که سرنشین این هواپیما بود، بازداشت کرده است.

بلاروس ابتدا یک هواپیمای جنگی را به پرواز درآورده و هواپیمای رایان‌ ایر را به بهانه تهدید بمب گذاری مجبور به فرود کرد.

به رغم محکومیت این اقدام توسط غرب، پوتین روز جمعه در دیدار با رئیس جمهور بلاروس در اقامتگاهش در شهر «سوچی» از سیاست میهمانش حمایت کرد.

رئیس جمهور روسیه در این دیدار گفت که واکنش غرب به این اقدام ناشی از «طغیان احساسات» بوده است.

پوتین با اشاره به حادثه‌ ای مشابه در سال 2013 که طی آن هواپیمای حامل «اوو مورالس» رئیس جمهوری پیشین بولیوی مجبور شد در اتریش فرود بیاید، گفت: «زمانی هواپیمای رئیس جمهور بولیوی را مجبور به فرود کردند و او را از هواپیما بیرون آوردند و بعد هم هیچ، فقط سکوت.»

در آن سال، مورالس از شرکت در رویدادی در مسکو به کشورش بازمی‌ گشت، اما فرانسه و پرتغال تحت فشار آمریکا که احتمال می‌ داد «ادوارد اسنودن» افشاگر اسرار دولتی در هواپیما باشد، به هواپیمای مورالس اجازه فرود و سوخت گیری ندادند. این هواپیما مجبور شد در فرودگاهی در اتریش فرود بیاید اما چون مأموران اسنودن را در هواپیما نیافتند، مورالس با همراهانش بار دیگر اجازه یافتند که به سمت کشور خود پرواز کنند.

به نظر می‌ رسد اظهارات پوتین برای دفاع از اقدام بلاروس در واکنش به کشورهای اتحادیه اروپاست که ممنوعیت پروازی برای هواپیماهای بلاروس اعمال کرده و تحریم‌ های تازه‌ ای را در پاسخ به این اقدام علیه دولت مینسک در نظر گرفته‌ اند.

لوکاشنکو غرب را متهم به تحریک شورش در بلاروس کرد. او گفت: «می‌ خواهند مثل ماه اوت سال گذشته ناآرامی راه بیندازند. روشن است که دوستان غربی از ما چه می‌ خواهند.» اشاره او به تظاهرات گسترده سال 2020 در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست‌ جمهوری بود.

لوکاشنکوی 66 ساله که سه دهه‌ است بر بلاروس حکم می‌ راند، کیفی به دست داشت که گفت حاوی اسنادی درباره فرود اجباری هواپیمای رایان‌ ایر است.

لوکاشنکو تاکید کرد در مورد حادثه فرود اجباری رایان‌ ایر اسنادی در اختیار دارد که به رهبر روسیه کمک می‌ کند تا آنچه را که در آن روز اتفاق افتاده با دید روشن‌ تری ببیند.

لوکاشنکو به پوتین گفت: «همیشه یک نفر هست که برای ما مشکل ایجاد کند. می‌ دانید چه کسانی را می‌گویم و در این زمینه به شما اطلاعات دیگری نیز خواهم داد.»

وی گفت: «من چند سند آورده‌ ام تا شما متوجه شوید چه اتفاقی افتاده است.»

با وجود جنجالی که بر سر اقدام لوکاشنکو به راه افتاده، اما هر دو رهبر آرام به نظر می‌ رسیدند و پوتین پیشنهاد کرد که با همتای بلاروسی‌ اش برای شنا به دریا بروند.

از زمان رویداد روز یکشنبه در فرودگاه مینسک، این نخستین اقدام کرملین علیه غرب در بحبوحه درگیری دیپلماتیک بین بلاروس و کشورهای غربی است. روسیه هنوز در مورد این که آیا همه پروازها در صورت دور زدن بلاروس از فرود در این کشور منع می‌ شوند یا نه، اظهارنظری نکرده است.

روز چهارشنبه رهبر بلاروس پیشنهاد کرده بود که همتایان وی در آمریکا و روسیه برای گفت و گو درباره «همه مشکلات» به وجود آمده در مینسک با او دیدار کنند.

سفر لوکاشنکو به روسیه، سومین سفر او به این کشور از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون است. او پیش از این در روز 22 فوریه به سوچی و در 22 آوریل به مسکو سفر کرده بود.

ادامه واکنش‌ ها

واکنش‌ ها به بازداشت رامان پروتاسویچ اپوزیسیون بلاروس پس از فرود اجباری هواپیمای رایان‌ ایر در مینسک، همچنان ادامه دارد.

روز جمعه گروهی از بلاروسی‌ های مقیم اوکراین در اعتراض به این اقدام دولت مینسک در برابر سفارت بلاروس در کیف تظاهرات کردند.

در همین روز «مارک روته» نخست وزیر هلند، «سوتلانا تیخانوفسکایا» رهبر تبعیدی مخالفان بلاروس را به حضور پذیرفت و در زمینه رویداد روز یکشنبه با او گفت و گو کرد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
3 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.