به گزارش روز یکشنبه خبرنگار ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در اولین جلسه زنگ پژوهش که با حضور عیسی کلانتری رییس سازمان برگزار شد، فریدون عوفی عضو هیات علمی و مدیرگروه بوم شناسی دریا در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به بررسی شرایط خلیج گرگان و تالاب میانکاله پرداخت.
وی گفت: از دیدگاه زیست محیطی وضع خلیج و تالاب گرگان به رغم نوسانات و مشکلات موجود، در وضعیت اضطرار شدید و بسیار بحرانی نیست اما برای تکمیل اطلاعات نیاز به انجام پروژه های تکمیلی کوتاه مدت ووجد دارد.
عوفی بیان کرد: هر چند سناریوهای پیشنهادی برای حفاظت از این تالاب از مزایای نسبی نسبت به وضعیت موجود برخوردار است اما دستکاری در محیط طبیعی منطقه اثرات منفی محیط زیستی به دنبال خواهد داشت.
این استاد دانشگاه افزود:انجام لایروبی در دو کانال چپاقلی و خزینی به عنوان تسکین و تا حدودی خروج از بحران فعلی خواهد بود.
وی ادامه داد: برای بهبود وضعیت زیست محیطی منطقه باید مدیریت حوضه آبریز پیرامون خلیج گرگان و تالاب میانکاله در دستور کار قرار گیرد و همچنین در صورت افت تراز آب تا 5/27 متر می توان گزینه لایروبی کانال آشوراده را اجرا کند.
خلیج گرگان تنها خلیج دریای خزر در محدوده جغرافیایی ایران و استان گلستان بوده که به دلیل پسروی زیاد آب و ناتوانی در اجرای طرح های مناسب و کارشناسی، فاصله چندانی با خشکی کامل ندارد.
این خلیج در سال 1354 به همراه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز (درگلستان و مازندران) به‌ عنوان نخستین مجموعه تالاب بین‌المللی جهان در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر به ثبت رسید تا ثابت شود نه فقط این خلیج، بلکه نواحی اطراف آن شامل شبه جزیره میانکاله (پناهگاه حیات‌وحش) و تالاب بین‌المللی گُمیشان یک مجموعه ارزشمند زیست ‌محیطی است.
خلیج چهار هزار هکتاری گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر نیز است و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگ‌ترین دریاچه زمین به اتصال این خلیج با دریا وابسته است؛ خلیجی که حالا با مشکلات متعدد دست ‌و پنجه نرم می‌کند.
عمق خلیج گرگان که در برخی نقاط به حداکثر سه متر می‌رسید، اینک دراثر رسوب‌گذاری به 1,5 متر کاهش یافته و به سمت نابودی پیش می‌رود.
خلیج گرگان از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از 60 کیلومتر طول و حداکثر 12 کیلومترعرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.
3091
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.