به دنبال گزارش ماه فوریه مبنی بر اینکه روسیه در حال گسترش پایگاه هوایی خود در خاورمیانه است - این کشور برای اولین بار بمب افکن های دور برد Tu-22M را در پایگاه هوایی حیمیمیم در سوریه نزدیک به سواحل مدیترانه مستقر کرده است.

 

به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، سازمان هوا فضای روسیه بمب افکن های استراتژیک موشکی مافوق صوت دوربرد Tu-22M3 را با شکل متغیر بال (Backfire طبق درجه بندی ناتو) در پایگاه هوایی خود در سوریه مستقر کرده است. این اقدامی مورد توجه رسانه های آمریکایی قرار گرفته است.

در همین راستا نشریه فوربس نوشته است: بمب افکن های استراتژیک روسی Tu-22 در سوریه تهدیدی است که در طول 40 سال وجود داشته است. شاید استقرار ناگهانی این بمب افکن ها در این منطقه کوتاه مدت باشد اما از سوی دیگر ، این امر می تواند به معنای آغاز استقرار طولانی مدت این هواپیماهای جنگی قدرتمند در سوریه باشد.

اکنون مواضع نظامی خاصی برای روسیه در منطقه وجود ندارد اما به گفته وزارت دفاع این کشور، پایگاه حمیمیم فرصتی برای نیروهای هوایی ارتش این کشور است تا در خاورمیانه تمرین نظامی کنند.

سه فروند Tu-22M3 سه شنبه گذشته 25 مه در پایگاه هوایی «حمیمیم» فرود آمدند و پنج‌ شنبه 27 مه دومین عملیات هوایی خود را انجام دادند. پایگاه حمیمیم در جنوب شرقی سوریه از سال‌ ها پیش در اختیار روسیه بوده است. در همان زمان هم بعضی کشورهای ناتو از گسترش حضور روسیه تا خاورمیانه ابراز نگرانی کرده بودند.

روزنامه نیزاویسیمایا گازتا گزارش داده که روسیه می‌ تواند به این ترتیب بمب‌ افکن‌ های دیگر خود را که قابلیت حمل سلاح اتمی دارند، در سوریه مستقر کند.

کرملین ورود بمب افکن ها را با انتشار یک فیلم جدید مشخص کرد. دو بمب افکن بخشی از هنگ 52 هواپیمایی بمب افکن سنگین گارد هستند که در پایگاه هوایی «شایکوفکا» در غرب روسیه مستقر شده اند. سومین Tu-22M3 متعلق به دویستمین هنگ هوایی بمب افکن سنگین گارد است که در پایگاه هوایی Belaya در سیبری شرقی مستقر است.

سازمان هوافضای روسیه دارای 66 فروند TU-22M است. آنها بیش از نیمی از ناوگان بمب افکن نیروی هوافضا را تشکیل می دهند. برد  Tu-22M با 10 تن بمب سقوط ازاد یا سه X -22 - موشک ضد کشتی با برد تا 540 کیلومتر تا 2900 کیلومتر و برد عملی آنها تا 5500 کیلومتراست.

در سال های اخیر چند بار از این بمب افکن ها در سوریه استفاده شده است. با این حال، تاکنون، آنها از پایگاه های خود در روسیه پرواز کرده اند، بمب انداخته و به خانه های خود باز گشته اند. استقرار Tu[А1] -22M3 در پایگاه هوایی حمیمیم در حالی انجام می شود که مسکو صدها میلیون دلار صرف نوسازی حمیمیم و پایگاه دریایی در طرطوس می کند.

کارشناسان مجله هوانوردی هلندی «اسکرامبل» هم گزارش دادند که Tu-22M3 بدون سلاح و حتی بدون غلاف سلاح وارد سوریه شده است. کرملین بمب افکن ها را در محل مسلح کرد و یک روز پس از ورود به سوریه، یکی از Tu-22M3 ها با حمل موشک های X -22 زیر بال های خود در تلویزیون روسیه ظاهر شد.

ایده استفاده از بمب افکن Tu-22M در سوریه تازگی ندارد. یک خلبان سابق نیروی دریایی آمریکا یادآوری کرده که در سال 1977، دریاسالار «استنسفیلد ترنر» و فرمانده نیروی دریایی آمریکا در آن زمان، در مورد تهدید Tu-22M هشدار دادند. آنها در مجله حرفه ای Proceedings - مجموعه مقالات نیروی دریایی ایالات متحده، نوشتند: "Tu-22M جدید می تواند با خیال راحت کل حوزه نبرد مدیترانه را پوشش دهد.

البته سه فروند Tu-22M3 که بیش از 9 موشک ضد کشتی ندارند، بعید به نظر می رسد تهدیدی وجودی داشته باشند. اما حضور آنها در سوریه از قصد و توانایی روسیه در تمرکز نیروی هوایی قابل توجه در مدیترانه برای اولین بار در 49 سال گذشته حکایت دارد.

در سال 2020، کورپوراسیون RAND کالیفرنیا، که از نزدیک با ارتش ایالات متحده در ارتباط است، نوشت: از زمانی که مصر در 1972 دستور خروج نیروهای شوروی را از این کشور صادر کرد، مسکو پایگاه نظامی عمده ای در مدیترانه نداشته است. اما اکنون، روسیه می خواهد که در به حداقل رساندن نفوذ آمریکا و ناتو موفق شود و توانایی های نظامی خود را در منطقه تقویت می کند.

به این ترتیب توپولوف‌ های روسیه نه تنها بر آب‌ های مدیترانه تسلط دارند بلکه می‌ توانند پایگاه‌ های ناتو در جنوب اروپا و شمال آفریقا را هم تحت نظر داشته باشند.

اما ناتو تنها سازمانی نیست که روسیه توسط استقرار سه بمب افکن استراتژیک به آن پیام می دهد. «جری هندریکس» متخصص نیروی دریایی، نویسنده کتاب با عنوان «ساخت و نگهداری نیروی دریایی» می گوید: من این را به عنوان نشانه ای برای رژیم اسرائیل تلقی کردم که روسیه بازگشته است و اگر حمایت آمریکا از اسرائیل ضعیف شود، می تواند توازن قدرت را در منطقه تحت تأثیر قرار دهد.

اتفاقات بعدی بسیار مهم است. Tu-22M3 می تواند سوریه را ترک کند و مدتی برنگردد، یا می تواند بماند و به تاسیس یک دژ پیشقدم برای نیروهای هوافضای روسیه در اینجا کمک کند. این امر می تواند برنامه ریزی استراتژیک ناتو و تل آویو را در منطقه پیچیده کند.

گفتنی است روسیه تنها کشوری نیست که بمب افکن های خود را در مدیترانه مستقر می کند. بوئینگ بی- 52 ها نیز بازدید کننده منظمی در این منطقه هستند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
5 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.