تفاوت میان سیاست ‌های بایدن و سیاست‌ های ترامپ، مانند تفاوت شب با روز خواهد بود.

 

به گزارش جماران، «ولید فارس» مشاور سابق سیاست خارجی ترامپ وتحلیلگر لبنانی الاصل در گزارشی در ایندیپندنت نوشت: آمریکا در این روزها در تب و تاب مبارزات انتخاباتی به سر می‌ برد. اکنون رویارویی میان اردوگاه جمهوری‌ خواهان و اردوگاه دموکرات ‌ها اوج گرفته است و قرار است آمریکا وارد یک مرحله خطرناکی از کش ‌وگیرهای سیاسی شود که از خیابان ‌ها تا دادگاه ها را در بگیرد؛ زیرا جبهه مخالف ترامپ به رهبری «باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین و «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان تلاش می ‌کند با بسیج افکار عمومی، زمینه پیروزی جو بایدن رقیب ترامپ را فراهم سازد و حتی در صورت پیروزی ترامپ، با توسل به ابزارهای بیروکراتیک و مردمی، او را سرنگون کند.

در این مرحله دقیق، خطرناک و سرنوشت ساز، کشورهای جهان به ویژه منطقه خاورمیانه، این کارزار بزرگ را زیر نظر دارند و به دقت دنبال می ‌کنند؛ به دلیل این‌ که نتایج آن، هم بر دشمنان آمریکا تأثیر ژرفی خواهد گذاشت و هم بر دوستان آن. از این ‌رو، دشمنان از پیروزی ترامپ و دوستان از شکست او در هراس اند.

با این حال، آیا مردم آمریکا می ‌دانند که چه تفاوت‌ هایی میان این دو کاندیدا و میان برنامه‌های آنها وجود دارد؟ به نظر من رای ‌دهندگان آمریکایی، فاصله زیادی را که میان برنامه ‌های این دو اردوگاه وجود دارد، شناخته اند و اکنون در پرتو آن برای رای دادن آماده می ‌شوند.

اما آیا رای ‌دهندگان آمریکایی، تفاوت‌ دیدگاه ‌ها و برنامه‌ های این کاندیداها در رابطه به سیاست خارجی را درک کرده اند؟ فکر نمی ‌کنم؛ از این جهت در تابستان امسال کتابی را تحت عنوان «گزینه ترامپ، اوباما و بایدن در سیاست خارجی» تالیف کردم که همین هفته در آمریکا منتشر خواهد شد. در این کتاب، سیاست خارجی اوباما در مدت 8 سال را بیان کرده و آن را با سیاست خارجی ترامپ در چهار سال حکومتش مورد مقایسه قرار داده ام و نقاطی را که ترامپ در آنها نسبت به دوران سلفش تغییر آورده است، نشان داده ام. سپس، نگاهی به آینده انداخته و سیاست خارجی را که در صورت پیروزی اردوگاه جمهوری ‌خواهان و دموکرات ‌ها در پیش خواهند گرفت، پیش بینی کرده ام.  

من در این کتاب توضیح داده ام که در رابطه با جهان عرب و خاورمیانه، میان سیاست‌ خارجی جمهوری‌ خواهان و دموکرات‌ ها، تفاوت اساسی و ریشه ‌ای وجود خواهد داشت که با مرور زمان تکامل خواهد کرد. اگر جو بایدن وارد کاخ سفید شود، تمام تیم سیاست خارحی اوباما همراه با او وارد کاخ سفید خواهد شد. اما اگر ترامپ در کاخ سفید باقی بماند، گروه بزرگتری از کارشناسان خارجی را برای کمک به خود به کاخ وارد خواهد کرد.

از این رو صرف ‌نظر از این‌که چه کسی در نوامبر 2020 پیروز خواهد شد، چهار سال آینده دوره کاملا متفاوتی خواهد بود. در صورتی که بایدن پیروز شود، اما جمهوری خواهان در مجلس سنا اکثریت باشند، برای بایدن پیشبرد سیاست خارجی دشوار خواهد شد، اما در صورتی که ترامپ باقی بماند ولی جمهوری خواهان نتوانند اکثریت را در مجلس نمایندگان به دست آورند، برای ترامپ هم دشوار خواهد بود که سیاست خارجی خود را عملی کند.

از نگاه اقدامات عملی و استراتژیک، می‌ توان در روشنایی تاکیدهای بایدن با قاطعیت پیش ‌بینی کرد که در صورتی که بایدن پیروز شود، اداره او به‌ گونه خودکار به توافق هسته ‌ای باز خواهد گشت. و چنان‌ چه در کتابم پیش بینی کرده ام، سیاست خاورمیانه ‌ای بایدن، همان سیاست اوباما خواهد بود؛ از این رو با آمدن بایدن به کاخ سفید، آمریکا با ایران به عنوان شریک برخورد خواهد کرد و تحریم‌ ها را از آن بر خواهد داشت و نقش آن را در منطقه خواهد پذیرفت.

ریاست جمهوری بایدن در عین حال بر کشورهای ائتلاف عربی فشار وارد خواهد کرد تا مواجهه با حوثی‌ ها در یمن را متوقف سازد.

هم ‌چنان من در کتابم هشدار داده ام که در صورت پیروزی بایدن، لابی ‌های اخوان و اسلام ‌گراهای مورد حمایت قطر، مانند دوره اوباما، با قوت وارد اداره بایدن خواهند شد که در اثر آن سیاست خارجی آمریکا در رابطه با خاورمیانه، به ویژه در مصر، لیبی و خلیج فارس، از سیاست ‌ها و برنامه ‌های اخوان المسلمین تاثیر خواهد پذیرفت. نتیجه عملی این فرایند، وارد کردن فشار بر دولت «عبدالفتاح السیسی» در مصر و بر رهبران عربستان سعودی و امارات متحده عربی، پایان دادن به مقاطعه قطر و تضعیف نیروهای ژنرال حفتر و نیروهای یمن جنوبی خواهد بود.

این سناریوی بدبینانه‌ در صورت پیروزی بایدن، فرضی و خیالی نیست، بلکه از  واقعیت ‌های سیاسی برداشت شده است که از سال 2009 تا 2016 در عمل اجرا شده است و در صورت خروج ترامپ از کاخ سفید، بار دیگر مورد اجرا قرار خواهد گرفت. البته طبیعی است که سیاست‌ خارجی آمریکا شاهد تغییرات اندکی شود، ولی اصول و اساسات راهبردی در همین مسیر باقی خواهد ماند.

اما در صورتی که ترامپ مجددا به پیروزی رسد، آینده از پیش روشن است؛ فشار بر ایران شدت خواهد گرفت هرچند ترامپ آمادگی خود را برای امضای توافق هسته‌ ای جدید با ایران اعلام کرده است، اما برایند آن تنازل بیشتر ایران در منطقه خواهد بود. به همین ترتیب، تحریم ‌ها بر حزب الله در لبنان و حشد الشعبی در عراق، افزایش خواهد یافت. هم‌ چنان طبیعی است که دولت دوم ترامپ، به سیاست مشارکتی با کشورهای خلیج  فارس، تقویت قراردادهای صلح خاورمیانه و رویارویی با داعش ادامه خواهد داد.

من هم ‌چنان در کتابم به این جمع بندی رسیده ام که تفاوت میان سیاست ‌های اوباما – بایدن و سیاست‌ های ترامپ، مانند تفاوت شب با روز خواهد بود.

البته این رای دهندگان آمریکایی هستند که از هم اکنون تا شامگاه سوم نوامبر آینده، برای انتخاب گزینه مورد نظر خود، تصمیم می ‌گیرند. از این جهت جهان باید منتظر بماند تا روشن شود که چه کسی آقای جدید کاخ سفید، خواهد شد و سرنوشت بسیاری از مسائل جهان، در چهار سال آینده چگونه رقم خواهد خورد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
3 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.