محبوب نعمتی روز دوشنبه در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: وجود آفلاتوکسین در شیر، واقعیتی انکارناپذیر است اما منشاء ورود آفلاتوکسین به شیر، خوراک آلوده‌ای است که دام از آن تغذیه می‌کند، بنابراین منشاء آفلاتوکسین خود شیر نیست، بلکه خوراک آلوده دام است که در آذربایجان شرقی در حد مجاز بوده و نظارت کافی بر این موضوع وجود دارد.  

وی افزود: آفلاتوکسین محصول رشد نوعی از کپک آسپرژیلوس بر روی علوفه و ذرت دام بوده و آفلاتوکسین موجود در شیر از نوع B۱ بوده که طی فرایندی با هیدروکسیله شدن به نوع M۱ تبدیل می‌شود که ۱۰ بار ضعیف‌تر از B۱ است.

وی با اشاره به شکایت انجمن صنایع غذایی آذربایجان شرقی از کارشناس مدعی آلودگی شیرهای تبریز، گفت: آفلاتوکسین شیرهای تولیدی آذربایجان شرقی در حد مجاز است چون بر سلامت دام و خوراک دام نظارت کافی وجود دارد.

نعمتی بیان کرد: آمارها نشان می‌دهد که وضعیت خوراک دام در استان ما در طول چند سال گذشته بهبود پیدا کرده و میزان آفلاتوکسین آن، پایین‌تر از حد مجاز بوده و مصرف خوراک دام متفرقه مانند نان کپک زده نیز به دلیل افزایش قیمت نان، به حداقل رسیده است.

وی با اشاره به ساختار فیزیکی و شیمیایی شیر و احتمال زندگی کردن برخی میکروارگانیسم‌ها مانند میکروب و قارچ در محیط آن، گفت: لازم است تا با تشدید نظارت از مرحله تولید، فرآوری و تا عرضه به بازار زمینه اطمینان مصرف کنندگان را فراهم کنیم.

وی با اشاره به اینکه در استان ما هفت واحد صنعتی تولید و بسته بندی شیر پاستوریزه و استرلیزه فعال است، اظهار کرد: بخش عمده‌ای از شیر مورد نیاز استان ما به صورت سنتی تولید می‌شود و نظارت‌ها قبل از ورود به کارخانه بر عهده اداره کل دامپزشکی استان و از لحظه ورود به کارخانه تا زمان تولید و عرضه به بازار مصرف بر عهده معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز است.

نعمتی خاطرنشان کرد: شیرهای سنتی مورد تایید به مراکز جمع آوری شیر که دارای مجوز از اداره کل دامپزشکی هستند، تحویل داده شده است و از آنجا با کامیون‌های حمل شیر به کارخانه‌ها حمل می‌شوند، به محض ورود شیر به کارخانه، کیفیت و سلامت آن با نمونه برداری توسط مسوول فنی تایید و سپس شیرها بارگیری و یا در صورت آلودگی و سالم نبودن، مرجوع می‌شوند.

وی بیان کرد: معاونت غذا و دارو و معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صمت و اداره کل دامپزشکی، ارگان‌های دخیل در نظارت و کنترل کیفیت و سلامت شیر هستند.

وی با تاکید بر اینکه به مردم اطمینان می‌دهیم که شیرهای پاستوریزه و استرلیزه موجود در آذربایجان شرقی از سلامت کامل برخوردار هستند، گفت: نتایج نمونه برداری‌ها و آنالیزهای ما نشان می‌دهد که میزان آفلاتوکسین شیرهای ما کم‌تر از حد مجاز و در حد قابل قبول است، جای هیچ نگرانی نبوده و مردم با خیال راحت، شیر مصرف کنند، حد مجاز آفلاتوکسین M۱،   صد گرم بر کیلوگرم است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه نتایج برخی پایان نامه‌ها و مقالات مبنی بر آلودگی بیش از حد مجاز شیر برخی مناطق، قابل قبول و قابل استناد نیستند، اظهار کرد: آنالیز با روش‌های رسمی قابل استنادتر بوده و بررسی‌ها نشان می‌دهد که آلودگی شیرهای ایران زیر حد مجاز است.

وی با تکذیب افزودن مواد افزودنی به شیرها بیان کرد: هر گونه تقلب و وجود مواد افزودنی مانند آب یا وایتکس که برخی ادعا می‌کنند، توسط دستگاه‌ها و آزمایشات پیشرفته قابل تشخیص است.

وی با ارائه توضیحاتی در خصوص تفاوت شیر پاستوریزه و استرلیزه بیان کرد: در روش پاستوریزاسیون، شیر به مدت نیم ساعت و در دمای حدود ۷۰ درجه برای از بین بردن میکروب‌ها حرارت داده می‌شود که امروزه با استفاده از روش‌های نوین و تغییر مدت حرارت دادن،  ماندگاری شیرهای پاستوریزه افزایش پیدا کرده است.

نعمتی گفت: در روش استریلیزاسیون هم میکروب‌های مفید و مضر هر دو در دمای حدود ۱۲۲ درجه از بین می‌روند و  علت طعم متفاوت شیر بسته بندی شده و سنتی نیز تغییر برخی پروتئین‌ها بر اثر فرایند پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون است، توصیه می‌شود هموطنان به شایعات توجه نکرده و مصرف شیر از نوع پاستوریزه و استرلیزه را از برنامه غذایی‌شان حذف نکنند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.