پس از یک عملیات نظامی آمریکایی که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه داشته و ظاهراً تأثیری طولانیمدت بر تواناییهای نظامی حوثیها داشته،علیرغم ادعای ترامپ مبنی بر اینکه حوثیها «تسلیم شدهاند»، آتشبس تنها به تثبیت موضع اصلی این گروه کمک کرده است و آن را «پیروزی برای یمن» توصیف میکند.
به گزارش جماران به نقل از پس از 7 هفته و نیم بمباران هوایی شدید روی بیش از هزار هدف، کارزار بمباران گروه حوثی در یمن توسط آمریکا به همان سرعتی که آغاز شده بود، به طور ناگهانی پایان یافت، در حالی که این گروه هنوز قادر به به خطر انداختن اقتصاد جهانی است.
به بیان ساده - همانطور که مجله فارن افرز میگوید - دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مدعی شد : حوثیهای مورد حمایت ایران «دیگر نمیخواهند بجنگند» و ایالات متحده «به قول خود عمل کرده و بمباران را متوقف خواهد کرد». بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان در پلتفرم ایکس تاکید کرد که کشورش در توافق آتشبس بین واشنگتن و حوثیها میانجیگری کرده و دو طرف توافق کردند که یکدیگر را هدف قرار ندهند.
این مجله در گزارشی مفصل به قلم آوریل لانگلی آلی توضیح داد که اگرچه حملات حوثیها علیه کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ و به ویژه علیه اسرائیل بسیار مؤثر است، این توافق به صراحت اقدامات حوثیها علیه هیچ کشور دیگری غیر از ایالات متحده را محدود نمیکند.
تثبیت جایگاه حوثیها
به گزارش این روزنامه، غیبت اسرائیل و کشتیهای مرتبط با آن در این توافق، تعجببرانگیز و قابل توجه است و اعلامیه کاخ سفید در حالی منتشر شد که موضع حوثیها از زمان آغاز کارزار هوایی تشدید یافته دولت ترامپ در ۱۵ مارس تغییر اساسی نکرده است.
هنگامی که واشنگتن عملیات «سوار خشن» -به تعبیر خودش- را برای بازگرداندن آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و برقراری مجدد بازدارندگی علیه ایران و نیروهای همپیمانش آغاز کرد، حوثیها آشکارا اسرائیل و کشتیهای مرتبط با آن را هدف قرار میدادند، نه کشتیهای آمریکایی، و خاطرنشان میکردند که تا زمانی که اسرائیل جنگ خود را در غزه پایان ندهد، به این کار ادامه خواهند داد.
از آغاز کارزار آمریکا، رهبران حوثی به صراحت اعلام کردند که اگر واشنگتن بمباران را متوقف کند، از حمله به کشتیهای آمریکایی دست برخواهند داشت، اما حملات آنها به اسرائیل ادامه خواهد یافت و پس از اعلامیه ترامپ درباره توافق ششم مه ، محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها، این موضع را تکرار کرد.
به عبارت دیگر -به گفته این مجله- پس از یک عملیات نظامی آمریکایی که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه داشته و ظاهراً تأثیری طولانیمدت بر تواناییهای نظامی حوثیها داشته،علیرغم ادعای ترامپ مبنی بر اینکه حوثیها «تسلیم شدهاند»، آتشبس تنها به تثبیت موضع اصلی این گروه کمک کرده است و آن را «پیروزی برای یمن» توصیف میکند.
این مجله هشدار داد که آتشبس، پایان سریعی را برای کارزار دولت ترامپ فراهم کرد که دشوارتر میشد، زیرا بمباران نه تنها پرهزینه بود، بلکه نگرانیهایی را در مورد احتمال لغزش ایالات متحده به جنگی بیپایان دیگر در خاورمیانه ایجاد میکرد، که مورد حمایت جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا و اعضای اداره متمایل به انزواگرایی جدید است.
ضررش بیشتر از نفعش است
به گزارش این مجله، دولت ترامپ در تلاش برای یافتن راهی برای خروج از یک کارزار هوایی پرهزینه و بیانتها، حق داشت، اما گزینهای که انتخاب کرد ممکن است ضررش بیشتر از نفعش باشد، مگر اینکه واشنگتن به سرعت با متحدان خود در منطقه، به ویژه عربستان سعودی، هماهنگی کند، زیرا(به ادعای این مجله) این گروه به ایجاد هرج و مرج در یمن و سراسر منطقه ادامه خواهد داد.
فارین افرز معتقد بود که یک جایگزین بهتر وجود دارد، زیرا ایالات متحده میتوانست از طریق حمایت از سازمان ملل متحد و میانجیهایی مانند عمان و متحدانش در منطقه و خارج از آن، به سمت یک سازش سیاسی گستردهتر در یمن حرکت کند که تواناییهای نظامی و بلندپروازیهای حوثیها را محدود کند.
این روزنامه گزارش داد که حمله به حوثیها در زمان ریاست جمهوری جو بایدن آغاز شد که دولت او به دنبال یک استراتژی سنجیده بود و تنها به پاسخ دادن به حملات حوثیها بدون تشدید درگیری بسنده میکرد. ترامپ تهاجمیتر بود و به شدت از پاسخ «ضعیف و رقتانگیز» بایدن به تهدید حوثیها انتقاد کرد و بزرگترین و پرهزینهترین مداخله نظامی را انجام داد و آن را با مجموعه ای از فشارهای اقتصادی و سیاسی همراه کرد و حوثیها را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی معرفی کرد.
اگرچه حملات آمریکا به طور موقت محاسبات نظامی حوثیها را تغییر داد، اما دستاوردهای تاکتیکی آمریکا، با احتمال کشته شدن نظامیان ارتش آمریکا و وارد آمدن خسارات فزاینده به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی با هزینههای فزاینده و خطرات جدی همراه بود.
استراتژی گم شده
این مجله خاطرنشان کرد که ایالات متحده میتواند با همکاری با متحدان خود برای اعمال فشارهای نظامی، اقتصادی و سیاسی بر این گروه، مشارکت نظامی خود را محدود کند و از مسیری برای سازش یا حداقل مهار تهدید حوثی حمایت کند.
برای اطمینان از حفظ تعادل در یمن، ایالات متحده باید به کشورهای خلیج فارس حامی دولت یمن، مانند عربستان سعودی و امارات، تضمینهای امنیتی لازم را بدهد تا به حمایت سیاسی و نظامی از دولت ادامه دهند، اگرچه آنها اعلام کردهاند که علاقهای به شعلهور کردن مجدد جنگ ندارند.
واشنگتن با ارائه تضمینهای امنیتی به ریاض و ابوظبی، در واقع متعهد شده است که از متحدان خود محافظت کند و به آنها اجازه میدهد نیروهای مخالف حوثیها را در داخل تقویت کنند و در نتیجه شانس دستیابی به توافق متوازن برای تقسیم قدرت را افزایش دهند، به ویژه اینکه خروج آمریکا نیروهای دولت یمن را ناامید کرده است و بحران اقتصادی فزاینده و درگیریهای سیاسی داخلی، دولت را با خطر فروپاشی مواجه کرده و در نتیجه باعث گسترش مناطق تحت کنترل حوثیها و احتمالاً ظهور مجدد القاعده در مناطق تحت کنترل دولت میشود.
این مجله در پایان گفت که توقف ناگهانی مداخله آمریکا تنها حوثیها را تشویق میکند و احتمالاً تهدیدات امنیتی را که واشنگتن به دنبال مقابله با آنها بوده، تشدید میکند. آنها اکنون حق حمله به کشتیهای «مرتبط با اسرائیل» را برای خود محفوظ میدانند و شاید پس از آزمایش نفوذ توقیف کشتیهای باری در دریای سرخ، در آینده تمایل داشته باشند از این ابزار مجدداً برای دستیابی به منافع سیاسی استفاده کنند.