اکرم فداکار روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: شرکت های تاکسی اینترنتی باید برای ادامه فعالیت خود ساز و کاری را مشخص کنند که نظارت پذیر باشند و تا تعیین و ابلاغ ضوابط از سوی وزارت کشور، بر کیفیت فعالیت های خود بیفزایند.
وی افزود: تلاش تاکسی های اینترنتی شهر یزد بهبود وضعیت و ارتقای کیفیت خدمت رسانی به شهروندان است و در این مسیر اولویت شرکتها در این حوزه باید رشد کیفیت و امنیت باشد.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات یزد با بیان اینکه مردم خواستار حضور این نوع کسب و کارها در جامعه هستند ، ادامه داد: باید تا زمانی که ضوابط و قوانین به صورت عملی وضع شود نسبت به ارتقا کیفیت و بالا بردن سطح استانداردها تلاش شود.
فداکار تصریح کرد: بر اساس آمار ارائه شده توسط نمایندگان این شرکت ها، رکورد درخواست و سفر روزانه تاکسی های اینترنتی به میزان 16 هزار درخواست در روز و 14 هزار سفر رسیده که این حجم درخواست و سفر در یزد قابل توجه است.
فعالیت تاکسی های اینترنتی برای نخستین بار در یزد به مناسبت ثبت بخشی از بافت تاریخی شهر یزد در سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد( یونسکو) و با رویکرد ارائه خدمات گردشگری آغاز شد.
هم اکنون یکهزار و 501 دستگاه تاکسی شهری در یزد فعالیت دارد که بیش از 30 درصد تاکسی ها یعنی 546 دستگاه فرسوده و میانگین عمر آن نیز 9.3 سال دارد.
هم اکنون 21 شهر استان شهرداری دارد و 85 درصد جمعیت آن در این شهرها زندگی می کنند.
با توجه به اینکه 200 هکتار از 750 هکتار محدوده بافت کهن شهر یزد در 18 تیرماه سال 1396 نزد یونسکو در فهرست میراث جهانی ثبت شده زمینه خوبی برای رشد گردشگری و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسیرانی فراهم شد و تاکسی های اینترنتی به دلیل هزینه های کمتر مورد اسقبال مردم قرار گرفته است.
1968/ 2047
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.