به گزارش روز شنبه ایرنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نامه سید محمد بهشتی آمده است، با توجه به بازدید کارشناسان پژوهشکده باستان شناسی از محوطه قلعه سموران جیرفت و پیرو بازدید های قبلی کارشناسان از محوطه فوق متاسفانه بهره بردار معدن بدون رعایت ضوابط عرصه اقدام به ساخت جاده در جبهه شرقی تا انتهای جبه شمالی قلعه کرده است.
این نامه می افزاید، با توجه به اینکه ساخت این جاده بنیان این اثر را تهدید می کند لذا خواهشمند است دستور فرمایید تا در اسرع وقت نسبت به توقف عملیات عمرانی در محدوده عرصه قلعه سموران اقدام لازم مبذول گردد.
بنابر این گزارش، مدیرکل امور حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در نامه ای خطاب به مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری استان کرمان ضمن ارسال نامه ریاست پژوهشگاه تاکید کرد: خواهشمند است دستور فرمایید بررسی و چنانچه اقدامات انجام شده بر خلاف تعهدات بهره بردار و مغایر با توافقات مقره بر اساس صورتجلسه تنظیمی فی مابین و آخرین نقشه و ضوابط مصوب عرصه و حریم محوطه تاریخی مذکور بوده است، اقدام قضایی لازم علیه متخلف یا متخلفین احتمالی معمول و گزارش کاملی از آخرین نتایج حاصله تهیه و به این دفتر ارسال کنند.
باستان شناس و یکی از کارشناسان بررسی کننده وضعیت قلعه سموران گفت: با عنایت به تخریب و تعدی یک معدن کار در سال گذشته در دماغه جنوبی این قلعه و مسائل و مشکلات عدیده در این بخش عمدا قسمت های از این آثار مورد تخریب قرار گرفته است.
علی صدرایی افزود: این روند در حال حاضر در جبهه شرقی با ایجاد جاده به سمت شمال قلعه ادامه داشته و در عرصه بلافصل با ماشین آلات سنگین در زیر قلعه مشغول ایجاد این جاده است.
وی با اشاره به خسارات وارده به این اثر تارخی تصریح کرد: به رغم تهیه صورتجلسات و نقشه های ارایه شده و با توجه به بازدیدهای مکرر کارشناسان و متولیان میراث فرهنگی روند تخریب ادامه دارد.
وی خواستار رسیدگی فوری به این موضوع و جلوگیری از تخریب بیشتر این اثر تاریخی شد.
طی روزهای گذشته در فضای مجازی و برخی رسانه ها، عکس ها و مطالبی در رابطه با در معرض تهدید قرار داشتن این اثر تاریخی به دلیل فعالیت های معدنی منتشر شده بود.
قلعه سموران متعلق به دوران اسلامی در حدود 60 کیلومتری شرق جیرفت در استان کرمان و بر فراز کوهی در سلسله جبال بارز واقع است.
ساختمان قلعه سموران به قرون اسلامی تعلق دارد و در دوران حکومت سلجوقیان قلعه مشهوری بوده است.
قلعه سموران به علت استحکام و موقعیت طبیعی شباهت زیادی به قلعه های اسماعیلیه دارد و شاید مدتها مورد استفاده پیروان اسماعیلیه قرار گرفته بوده چون که گروه هایی از فرقه اسماعیلیه دارد و شاید مدت ها مورد استفاده پیروان اسماعیلیه قرار گرفته بوده، چون که گروه هایی از فرقه اسماعیلیه در جبالبارز زندگی می کردند.
خبرنگار: داود رجبی بهجت ** انتشار دهنده: نجمه حسنی*
7437/3029
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.