به گزارش خبرنگار ایرنا کاوه بهرام زاده شامگاه چهارشنبه در اولین همایش ملی زیویه در سقز با ارائه مقاله ' آسیب شناسی و سنجش پایداری مصالح اصلی قلعه باستانی زیویه جهت ارائه مصالح مرمتی'، افزود: نزولات جوی، سرما و رطوبت هر ساله لطمه های جبران ناپذیری به این اثر وارد می کند.
این کارشناس ارشد مرمت آثار فرهنگی و تاریخی اضافه کرد: بر اساس مطالعه انجام شده، مصالح ترکیبی خشت، ملات و اندود حفاظتی که در ترکیب آنها 2 درصد آهک به کار رفته باشد، مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد و استفاده از آنها برای مرمت این اثر می تواند آسیب رسانی آنرا کاهش دهد.
همچنین ئاکو ویسی، کارشناس ارشد مرمت، اظهار داشت: ریخت شناسی و فن شناسی مصالح خشتی محوطه تاریخی زیویه، برای بهبود روش های ساخت و آینده مصالح این اثر می تواند موثر باشد.
یکی دیگر از محققان حوزه باستانی شناسی هم در مقاله بررسی ناپایداری های دامنه ای در تپه باستانی زیویه، فرایندهای طبیعی و فعالیت های انسانی را موجب ناپایداری بناهای تپه باستانی زیویه برشمرد.
محمد رضا قدری تصریح کرد: پیش از هرگونه فعالیت کاوشی بر روی تپه، نخست باید بخش های ناپایدار آن شناسایی شده و برنامه ریزی علمی و کاربردی برای پایدار سازی آنها انجام گیرد.
از دیگر محققانی که پیرامون تخریب بخشی زیادی از کالبد خشتی قلعه زیویه با ارسال مقاله اظهار نگرانی کرده بودند می توان به مقاله های گزارش حفاظت و مرمت اضطراری قلعه زیویه توسط امیر ساعد موچشی، بررسی تاثیر عوامل طبیعی بر تخریب تپه باستانی زیویه توسط ادریس فرجی و همکاران اشاره کرد که جزو 22 مقاله ارسال شده به دبیرخانه که قرار است به صورت کتاب منتشر شود.
گزارش بررسی مقدماتی محوطه های اقماری زیویه توسط سالار صالحیه، بررسی و مقایسه سفال های محوطه زیویه به منظور شناسایی ارتباطات فرهنگی آن با حوزه دریاچه ارومیه در عصر آهن توسط محمد رستگار رضا قلی ازدیگر مقاله هایی که در این همایش ارائه شد.
همچنین مقاله زیویه محوطه سوخته باستان شناسی ایران توسط حمید امان الهی، زیویه و ارتباط آن با پادشاهی ماد توسط دکتر کاظم ملا زاده، تنوع بخشی جاذبه ها، ابزاری جهت توسعه گردشگری فرهنگی توسط دکتر بهار بیشمی و تصور ژئوپلتیک تصویر مقد و جایگاه آن در توسعه گردشگری زیویه توسط دکتر ناصر رضایی ارائه شد.
51 مقاله در محورهای باستان شناسی، مرمت، گردشگری، معماری و تاریخ به دبیرخانه همایش ملی زیویه در سقزارسال شد که 9 مقاله، ارایه و 22 مقاله در قالب کتاب منتشر می شود.
بخش ارائه مقاله این همایش 2 روزه شامگاه امروز با ارائه مقاله های علمی و معرفی 4 اثر برتر پژوهشی به پایان رسید و فردا پنجشنبه محققان از تپه باستانی زیویه بازدید علمی خواهند داشت.
این همایش با همکاری فرمانداری دانشگاه های پیام نور، آزاد اسلامی، علمی کاربردی، فنی مهندسی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و سقز، پایگاه ملی زیویه، شورای اسلامی و شهرداری سقز و آموزش و پرورش برگزار شد.
قلعه تاریخی و باستانی 3500 ساله زیویه از شاهکارهای معماری بشریت پیش از میلاد است و آثار آن مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است.
فعالیت های باستان شناسی در تپه باستانی زیویه از سال 1378 توسط سیمین لک پور ادامه پیدا کرد و وی نیز حدود 11 فصل در این منطقه فعالیت های باستان شناسی و کاوش خود را ادامه داد در این مدت راه پله های سنگی، فضاهای جانبی و تالار ستون دار که از شاخص ترین بخش های آن است نیز کشف شد.
تالار ستون دار تپه باستانی زیویه دارای 16 ستون در 2 ردیف 8 عددی است که پایه ستون ها سنگ و خود ستون ها نیز از خشت بوده اند که متاسفانه هم اکنون از ستون ها هیچگونه اثری باقی نمانده است.
فعالیت های باستان شناسی و محافظتی این اثر باستانی در سال 82 متوقف و پس از وقفه ای چهار ساله دوباره از اواخر سال 86 از سر گرفته شد که اکنون هم متوقف است.
سقز در 190 کیلومتری شمال غربی سنندج واقع شده است.
7249/1904
**خبرنگار: ابراهیم محمدحسینی/انتشار دهنده: مسعود احمدی
**آگاهی از آخرین اخبار استان کردستان در کانال زیر:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.