این روزها برخی از افراد، هر بار دست خود را به سطوح و یا وسایل محیط پیرامون می‎زنند با محلول‌های ضدعفونی کننده که بیشتر محلول رقیق‌شده الکل است، شست و شو می دهند یا به عبارتی در این محلول‌های ضدعفونی کننده غرق می‌شوند.

هرچند این روزها استفاده از محلول‌های ضدعفونی کننده امری اجتناب‌ناپذیر شده است و مردم برای پیشگیری از شیوع کووید ۱۹ تلاش می‌کنند تا محیط اطراف خود را ضدعفونی کنند اما استفاده نادرست و بی‌رویه از این محلول‌ها می‌تواند بر بدن انسان تاثیرات مخربی بگذارد.

برخی افراد به سبب استفاده مداوم از الکل و محلول‌های ضدعفونی کننده دچار مشکلات ریوی و تنفسی میشوند و برخی به سبب نایاب شدن این محلول‌ها بدون توجه به داشتن برچسب و علامت، اقدام به خرید محصولات غیربهداشتی می‌کنند.

از سوی دیگر برخی از الکل‌هایی که هم اینک در تب بالای بازار عرضه محصولات بهداشتی کشور به فروش می‎‌رسد بدون برچسب مشخصات است کما اینکه برخی از این الکل‌ها صنعتی است و بنا بر توصیه‌های پزشکی برای ضدعفونی کردن دست‌ها توصیه نمی‌شود.

اما نگرانی‌های ناشی از ابتلا به ویروس کرونا مانع از این نمی‌شود که افراد از مصرف این محصولات خودداری کنند.

یکی از شهروندان شهرکردی با اشاره به استفاده مکرر از محلول‌های ضدعفونی کننده برای استریل کردن دست‌های خود، اظهار داشت: از زمانی که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرده است استفاده از ضدعفونی‌ کننده را روزانه به دفعات متعدد استفاده می‌کنم اما این محلول‌ها را از داروخانه معتبر تهیه کردم.

وی ادامه داد: با وجود اینکه دستکش می‌پوشم و بعد از اینکه به خانه باز می‌گردم قبل از هرچیز دستان خود را با آب گرم و صابون شست و شو می‌دهم اما باز هم از محلول ضدعفونی کننده استفاده می‌کنم و این کار را هرچند دقیقه یک بار تکرا می‌کنم.

این شهروند شهرکردی تصریح کرد: حتی چندین بار که در مکان‌های کمی شلوغ‌تر حضور پیدا کرده بودم صورت خود را هم با الکل اسپری کردم.

وی ادامه داد: در یکی از شبکه های اجتماعی خواندم با توجه به اینکه ویروس کرونا در همه جا وجود دارد و برای ساعت‌ها بر سطوح و اشیاء زنده می‌ماند اقلامی که برای خانه خریداری می‌کنم را هم با محلول ضدعفونی کننده تمییز می‌کنم، به طور مثال تخم‌مرغ‌ها را اسپری ضدعفونی کردم و بعد داخل یخچال گذاشتم هرچند نمی‌دانم کار درستی است یا خیر.

به گفته متخخصان حوزه بهداشت چنین رفتارهایی، آسیب‌رسان است و به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

شست‌وشو با آب و صابون بهترین روش تمییز کردن دست‌ها

یک متخصص حوزه بهداشت در همین رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین توصیه ما به شهروندان استفاده از آب و صابون برای شست‌وشوی دست‌ها است و تا حد امکان از الکل‌ها و محلول‌های ضدعفونی کننده استفاده نکنند.

عبدالمجید فدایی افزود: استفاده از الکل برای ضدعفونی کردن دست‌ها بسیار خطرناک است چرا که با جذب به پوست پیامدهای ناگواری بر سلامت افراد می‌گذارد چراکه این مواد سهمی هستند و پوست را زبر، شکننده و خشن می‌کند.

وی تصریح کرد: در برخی موارد مشاهده شده افرادی که از الکل زیاد استفاده کرده‌اند به نابینایی گرفتار می‌شوند.

فدایی همچنین توصیه کرد تا مردم از خرید الکل‌هایی که برچسب یا پروانه بهداشت ندارند خودداری کرده و مواد ضدعفونی کننده را از داروخانه‌ها و فروشگاه‌های معتبر عرضه لوازم بهداشتی تهیه کنند.

این دکترای بهداشت محیط با بیان اینکه الکل ۷۰ درصد الکل استانداردی است و می‌توان با آن سطوح اطراف را ضدعفونی کرد، خاطرنشان کرد: افراد چنانچه الکل ۹۶ درصد تهیه کردند باید آن را با آب رقیق کنند به این صورت که سه پیمانه الکل را با یک پیمان آب جوشیده ولرم ترکیب کنند.

اگرچه ضدعفونی کردن دست‌ها توصیه نمی‌شود اما گندزدایی کردن محیط از اهمیت بالایی برخوردار است.

فدایی ضدعفونی کردن محیط را اقدام موثری در راستای مقابله و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا دانست و گفت: اگرچه ضدعفونی کردن دست‌ها توصیه نمی‌شود اما گندزدایی کردن محیط از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی، آب ژاول و وایتکس را از محلول‌های کاربردی برای گندزدایی محیط دانست و گفت: برای استفاده از وایتکس یک دهم درصد آن را با ۱۰۰ قسمت آب مخلوط کرده و با آن وسایل و راهروها را می‌توان به خوبی گندزدایی کرد.

فدایی خاطرنشان کرد: اثر محلول‌های ضدعفونی کننده در وسایل و سطوح بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت ماندگار است با این وجود هر ماده گندزدا دستورالعمل خاص خود را دارد.

این متخصص حوزه بهداشت در خصوص شیوه ضدعفونی کردن لباس‌ها نیز گفت: چنانچه لباس با ترشحات آلوده به ویروس کرونا مرطوب شود نیاز به ضدعفونی کردن دارد که اگر شرایط آن فراهم نباشد می توان لباس را در زیر نور مستقیم خورشید قرار داد.

فدایی خاطرنشان کرد: ویروس کرونا تا ۴۸ ساعت روی سطوح زنده است و ضروری است تا محیط پیرامون و سطوح در دسترس روزانه ضدعفونی و گندزدایی شود.

ویروس کرونا از طریق پوست سالم جذب نمی‌شود

یک متخصص عفونی نیز در خصوص راه‌های مقابله با شیوع ویروس کرونا تاکید کرد: ویروس کرونا از طریق پوست سالم جذب بدن نمی‌شود و افراد ضرورتی ندارد که به طور دائم دستان خود را با الکل و محلول‌های ضدعفونی کننده تمییز کنند.

فریدون رحمانی افزود: آنچه در رابطه با پاکیزگی دست‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است شست‌وشوی کامل دست‌ها با صابون و آب گرم و خودداری از دست زدن به صورت و به ویژه لب‌ها و بینی از طریق دست محافظت نشده است چراکه ممکن است آلودگی از این طریق وارد دستگاه تنفسی شود.

بروز رفتارهای وسواس‌گونه ناشی از هراس ابتلا به کرونا

وی همچنین به رفتارهای وسواس‌گونه مردم در شرایط کنونی جامعه نیز اشاره کرد و گفت: هراس از کرونا سبب شده تا مردم دچار وسواس فکری شوند و با وجود اینکه دستان خود با آب و صابون نیز شست و شو می‌دهند اما همچنان مبادرت به استفاده از محلول‌های ضدعفونی‌کنند.

این پزشک متخصص توصیه کرد تا افراد با حفظ آرامش، ترس و هراس بی‌مورد را از خود دور کنند و اطمینان داشته باشند که با رعایت بهداشت فردی و خودداری از حضور در تجمعات می‎توانند تا حد زیادی از ابتلا به ویروس کرونا در امان باشند.

رحمانی با بیان اینکه ۸۰ درصد مبتلایان به ویروس کرونا هیچ علائمی ندارند اما می‎توانند ناقل بیماری در جامعه باشند، خاطرنشان کرد: این موضوع می‌طلبد تا همه افراد نسبت به رعایت بهداشت فردی و توصیه‌های متخصصان اهتمام داشته باشند و چنانچه علائمی شبیه ابتلا به سرماخوردگی را در خود احساس کردند به نزدیک‌ترین مرکز درمانی محل زندگی خود مراجعه کنند.

اهمیت تغذیه سالم در تقویت سیستم ایمنی بدن

وی، نقش تغذیه سالم را عامل مهمی در افزایش سیستم ایمنی بدن دانست و گفت: مصرف میوه و سبزیجات، مایعات گرم و دوری از مصرف غذاهای فراوری شده و خیابانی می‌تواند در حفظ سلامت افراد به ویژه در شرایط کنونی نقش بسزایی داشته باشد.

به گزارش ایرنا، پس از ۱۱ روز از شیوع ویروس کرونا در کشور، روز دوشنبه ۱۲ اسفند نخستین مورد مثبت ابتلا به این ویروس در چهارمحال و بختیاری شناسایی شد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با اعلام این خبر افزود: حال این بیمار وخیم نیست و علت و چگونگی ابتلای این فرد به ویروس کرونا در دست بررسی است.

ویروس کرونا که شیوع آن از اواخر دسامبر سال گذشته میلادی (دی‌ماه) در چین شروع شد، تاکنون به ۷۵ کشور جهان سرایت کرده است.

شست‌وشوی مداوم دست‌ها با آب و صابون، رعایت نکات بهداشتی و خودداری از دست دادن‌های مکرر مواردی است که از سوی پزشکان برای مقابله با این ویروس توصیه شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.