به گزارش خبرنگار ایرنا ،نخستین مرحله از فرآیند تولید برنج ،خزانه گیری برنج پس از شخم و شیار است که برای هر هکتار به طور متوسط 45تا 55 کیلو بذر شالی استفاده می شود.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم اکنون حدود 70درصد اراضی شالیزاری استان شخم و شیار ، 30 درصد آب تخت شده است و شالیکاران آماده خزانه گیری شدند.
از آنجاییکه بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران تنها کمتر از 10درصد بذر شالی از طریق شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران تامین و توزیع می شود و 90 درصد بذر شالی به صورت خود مصرفی توسط خود کشاورزان بدست می آید، انجام ضد عفونی بذر شالی ضروری است.
هر ساله بیش از 210هزار هکتار از زمین های استان مازندران زیر کشت برنج می رود که نیاز سالانه بذر حدود 12هزار تن است.
کارشناسان حفظ نباتات مازندران معتقدند ضدعفونی بذر شالی برای جلوگیری از بیماریهای قارچی و باکتریایی ضروری است و به کشاورزان توصیه می شود از سموم قارچکش توصیه شده از قبیل، سلست، تریفمن، رورال TS استفاده شود.
**روش ضد عفونی کردن بذر شالی
بذر شالی باید به مدت 24 ساعت در محلول آب و قارچکش قرار داده تا ضدعفونی بذر صورت شود و نکته مهم در استفاده از قارچ کش این است که در این مدت سه تا 4 بار باید ترکیب بذر و قارچ کش مخلو ط شود تا قارج کش به همه قسمت های بذر آغشته شود.
بنابر توصیه کارشناسان بذر شالی پس از 24 ساعت از آب حاوی قارچ کش جدا کرده و سپس برای عملیات جوانه زنی داخل گونی ریخته شود.
همچنین برای سبک و سنگین کردن بذر شالی، ابتدا بذر را در آب می ریزیم و تمامی بذر های پوک روی آب جمع شده و با صافی از روی آب جدا می شود.
**تامین و توزیع500 تن بذر گواهی شده شالی برنج در مازندران
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان مازندران تهیه و تامین بذر اصلاح و گواهی شده را از جمله وظایف این شرکت دانست و گفت : امسال 500 تن بذر اصلاح شده تامین درحال توزیع بین کشاورزان استان است.
مجید سلطانی در گفت گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه برای تمامی زمین های زیر کشت برنج 12 هزار تن بذر اصلاح شده مورد نیاز است، افزود: هم اکنون کمتر از یک دهم ظرفیت شالیزارهای استان بذر گواهی شده تولید و توزیع می شود.
بذر گواهی شده (certified seed) به بذری گفته می شود که تحت نظر کارشناسان کشاورزی در زمین های منتخب کشت و برداشت می شود و با هدف افزایش کمیت و کیفیت تولید محصول در بسته بندی های خاص در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
بذرهای گواهی شده از کشت بذرهای مادری یا اصیل ( registered seed) که در مراکز تحقیقاتی کشاورزی پس از سال ها مطالعه و تحقیق در ابعاد مختلف تولید می شود ، به دست می آید.
کارشناسان ضمن تاکید بر ضرورت توجه و برنامه ریزی اصولی برای تامین بذور کشاورزان استان می گویند در صورت اعمال مدیریت صحیح و همه جانبه در مسایل زیر بنایی، مکانیزاسیون، مصرف نهاده ها از جمله بذور و کاربرد روش های بهزراعی می توان با بهره وری حداکثر از ظرفیت تولید به خوداتکایی در این محصول مهم دست یافت.
با توجه به نقش و اهمیت بذور در افزایش تولید برنج که به اعتقاد برخی از کارشناسان حدود 10درصد افزایش محصول از طریق بذر مرغوب می شود جا دارد که برنامه ریزی و سرمایه گذاری بیشتری در این مورد انجام و این نهاده به آسانی در اختیار شالیکاران قرار گیرد.
کشت برنج در مازندران از ماه اسفند هر سال با شخم و شیار و آب تخت شالیزارها آغاز می شود و در فروردین و اردیبهشت به نشاء می رسد.
مازندران سالانه بیش از یک میلیون تن برنج تولید می کند که معادل 42درصد برنج مورد نیاز کشور است.
6990/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.