در این مطلب که به قلم محمد معصومیان نوشته شده آمده است: روستای خونان در یک کیلومتری شهرستان بویین زهرا با 800 خانوار و بیش از سه هزار نفر جمعیت، در معرض خطر است. تهدیدی که تنها به این روستا هم ختم نمی‌شود و کل استان یا لااقل همه روستاهای بویین‌‌زهرا را درگیر کرده است.
اینجا دیگر زمین زیر پای ساکنانش سفت نیست. روستای خونان در بعدازظهر گرم تابستانی در آرامش به سر می‌برد؛ اما در زیر لایه‌های زمین فرونشست با سرعتی وحشتناک در حال پیشروی است.
جعفر خیرخواه عضو شورای روستا تنها چند ثانیه بعد از درخواست ما برای دیدن فرونشست زمین آماده می‌شود تا با هم به تماشا برویم. تماشای قهر زمینی که حالا انگار مشغول انتقام گرفتن است.
به نخستین باغ پسته که می‌رسیم؛ همان ابتدا می‌شود رد ترک عمیق روی خاک را دنبال کرد تا روی دیوار خانه‌ای در نزدیکی باغ. خیرخواه معتقد است: پایین رفتن سطح آب و خشک شدن سفره‌های زیرزمینی باعث شده که این اتفاقات بیفتد.
او به این نتیجه نه از روی مطالعه، بلکه به‌ صورت تجربی رسیده است: ما سه سال پیش چاه احداث کردیم و آب خوبی داشت؛ اما دیدیم آب دیگر مثل سابق نیست، این شد که گفتیم چاه جدید احداث کنیم. کارشناس که آمد گفت جداره‌ها به علت رانش زمین کج شده. آمدیم لوله‌ها را بالا بکشیم دیدیم بالا نمی‌آید... چاهی که سه سال پیش در عمق هفتاد متری به آب رسیده بود؛ حالا باید در عمق 110 متری دنبالش بگردیم.
خیرخواه افزود: شیوه آبیاری باغ‌های پسته غرقابی است. مثلا هشت ساعت باید آب بریزیم تا زمین کاملا پر از آب شود. اتفاقی که همه باغداران این اطراف در 3 یا 4 سال اخیر تجربه‌اش می‌کنند این است که یکباره همه آن حجم از آب، بلعیده می‌شود. انگار کف‌شوی ظرفشویی را بردارید و همه آب یک دفعه برود ‌پایین. همین چند وقت پیش 12 ساعت تمام آب یکی از باغ‌ها رفت توی دل زمین. هرچه آب به زمین بستند؛ بلعیده شد و رفت.
‌نگارنده این مطلب افزوده است: حالا فرونشست زمین، مساله روز 15 استان کشور است و قزوین یکی از بحرانی‌ترین مناطق به حساب می‌آید. استفاده بیش از اندازه از سفره‌های زیرزمینی برای آبیاری باغ‌ها و بهره‌برداری بی‌رویه از خاک... دلایل اصلی این فرونشست‌هاست.
آن ‌طور که حمید پویا، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قزوین سال پیش گفته بود: به ‌طور میانگین کل دشت قزوین 24 سانتیمتر فرونشست داشته است.
دهیاران زن و تلطیف فضای روستاها، عنوان میزگرد ولایت است که در آن به تاثیر و نقش حضور دهیاران زن در روساتاها پرداخته است.
خبرنگار ولایت به مناسبت روز محیط بان در تقویم هجری قمری گفت و گویی با دقرت شریفی، محیط بان قزوینی داشته و به نقل از وی تیتر زده است: ویلا سازی‌های گسترده؛ آفت تخریب زیستگاه و عرصه‌های طبیعی استان است.
روزنامه ولایت در این شماره به کش و قوس میراث فرهنگی و اوقاف و امور خیریه بر سر امامزاده حسین (ع) پرداخته و ضمن آن که نوشته است: مدیرکل اوقاف و امور خیریه حاضر به مصاحبه نشد به نقل از محمدعلی حضرتی مدیرکل میراث فرهنگی استان نوشته است ساخت و ساز در بقاع ثبت شده باید با هماهنگی میراث فرهنگی باشد.
ولایت تنها روزنامه محلی استان قزوین است که به مدیرمسئولی سید عبدالعظیم موسوی و سردبیری محمدحسن سلیمانی منتشر می شود.
7388/8054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.