به گزارش دریافتی ایرنا به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در ادامه سلسله نشست های تاریخ مطبوعات فارس با عنوان روزنامه نگار در زوم که پنجشنبه اول هر ماه در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار می شود،چهارم خرداد 1396 آثار صفدر دوام نقد شد.
صفدر دوام متولد 1356 استهبان با تحصیلات کارشناسی ادبیات فارسی،کار روزنامه نگاری را در سال ١٣٧١ از روزنامه خبر جنوب و صفحه دانش آموز این روزنامه آغاز کرد.
وی از سال ١٣٨٠ تا ١٣٨٣ویژه نامه عصر استهبان را منتشر کرد و از آن سال تا کنون خبرنگار حوزه فرهنگی ، اجتماعی روزنامه عصر مردم است که در کنار آن ستون ثابتی را در این روزنامه اداره می کند.
دوام در حوزه ادبیات و سرایش شعر در قالب غزل و نیمایی نیز فعالیت می کند.
در نشست بررسی آثار صفدر دوام ، حسن دهقان دبیر صفحه فرهنگی روزنامه افسانه در شیراز گفت: دوام فرهنگی نویس است و به همین بهانه می خواهم بگویم به زعم من ، فرهنگی نویسی دشوارترین طریقی است که هر روزنامه نگار می تواند بر آن گام بگذارد. معتقدم برای نوشتن در حوزه فرهنگ باید هم با شعر و داستان عجین بود و هم با موسیقی دم خور بود.باید تئاتر را بشناسی و از سینما و هنرهای تجسمی کم و بیش بدانی.
دهقان بر این باور است که یک خبرنگار تازه کار هم با اغماض می تواند از نشست خبری ،تخصصی در حوزه های اجتماعی و اقتصادی،گزارشی هرچند دست و پا شکسته بنویسد اما آیا می توان او را بدون هیچ پیشینه ای به جلسه ای با موضوع تئاتر فرستاد؟
وی در ادامه ، ثبات و ماندگاری صفدر دوام در بیش از یک دهه در حوزه فرهنگ را از ویژگی های این روزنامه نگار دانست و گفت:او با اغلب شاعران،نویسندگان و پژوهشگران حوزه ادبیات شیراز گفت و گو کرده و خود نیز دستی بر آتش شعر دارد.
دبیر صفحه فرهنگی روزنامه افسانه انتخاب سوژه و زمان شناسی صفدر دوام را مطلوب توصیف کرد و گفت:دوام با تجربه ای که در این سال ها کسب کرده،برای انتخاب سوژه و ایده پردازی در رابطه با درونمایه آثارش،برخلاف بسیاری دیگر از روزنامه نگاران دچار مشکل نیست و موضوعاتی که در یادداشت ها و گزارش های او نمود پیدا کرده،خود گواه این مدعاست.
وی با اشاره به ستون یادداشت امروز روزنامه عصر مردم گفت:صفدر دوام در این ستون به بیان دغدغه های شخصی و ژورنالیستی خود می پردازد و به روز بودن سوژه از نکات مثبت این ستون به شمار می رود اما یکنواختی در نگارش و ادبیات آن ملال آور به نظر می رسد و اغلب نمی تواند مخاطب را پای یادداشت میخکوب کند.
در این نشست همچنین اسماعیل عسلی سردبیر روزنامه عصر مردم نیز با اشاره به پیشینه مطبوعاتی صفدر دوام و انس و الفت او از نوجوانی با شعر و کتاب و روزنامه گفت:مسیری که این روزنامه نگار از 15 سالگی تا حالا طی کرده نشان می دهد که او راه را عوضی نیامده و اهلیت لازم را برای کار در روزنامه دارد.
به اعتقاد وی ،صفدر دوام از برخی ویژگی های ذاتی یک خبرنگار برخوردار است و حافظه ای انباشته از اطلاعات پراکنده، پیرامون شخصیت های سیاسی،علمی و ادبی استان و کشور دارد و از این نظر او بایگانی طبقه بندی شده ای در ذهن خود دارد،با این همه دوام هنوز نگاه شش دانگی به زمان و مکان و وقوع خبر ندارد و او باید نگاه تحلیلی خود را در خبر نویسی تقویت کند و به آمار و ارقام نیز در تحلیل اخبار توجه بیشتری نشان دهد.
وی جرات و جسارت دوام در مصاحبه گرفتن از شخصیت های مهم ادبی در استان و کشور را ستود ولی در عین حال گفت:دوام گاهی اوقات مقهور مصاحبه شونده می شود و برای به چالش کشیدن مسئوولین از حافظه سرشار از اطلاعات خود کمک نمی گیرد.
سردبیر روزنامه عصر مردم یادداشت ها و گزارش های صفدر دوام را از تعبیرات و نگاه شاعرانه اش خالی ندانست و گفت:طبع لطیف و نگاه شاعرانه دوام به رویدادها اگرچه قلم او را خواندنی تر می کند اما گاهی برای تعیین درجه تاثیر گذاری نوشته هایش دچار سردرگمی می شوی.
وی صفدر دوام را از هر گونه آلودگی رایج خبری در میان روزنامه نگاران مبرا دانست و گفت:او در تنظیم آثار خود هرگز به آگهی و یا رپرتاژ آگهی فکر نمی کند و حتا زیر پوست اخبار اقتصادی اش نیز یک دغدغه فرهنگی نهفته است.
منصور اوجی شاعر معروف و معاصر شیرازی نیز که در نشست نقد و بررسی آثار صفدر دوام شرکت کرده بود نیز در سخنانی کوتاه گفت:بیش از 20 سال است که صفدر دوام را می شناسد و ستون و نیم ستون این روزنامه نگار به تعبیر من 'کوتاه مثل آه' است.دوام قلمش روشن و شفاف است.با این وجود به او توصیه می کنم یادداشتِ یادداشت نویس های بزرگ را بخواند و بخواند و بخواند.
محمد عسلی صاحب امتیاز و مدیر مسئوول روزنامه عصر مردم نیز در بیست و یکمین نشست روزنامه نگار در زوم ،برگزاری این نشست ها را در جهت رشد فکری روزنامه نگاران شیرازی مثبت توصیف کرد و گفت:نگرانی برای اقتصاد روزنامه و ترس از بازخورد مطالبی که در روزنامه منتشر می کنیم همواره دلمشغولی من به عنوان یک مدیر رسانه است و امیدوارم آگاهی بخشی این نوع جلسات ترس ما را در مسیر پرخطری که پیش رو داریم کمتر کند.
وی با بیان اینکه هر نقد عملکردی از هر روزنامه نگار و یا عکاسی بدون لحاظ کردن شرایط محیط کاری و اوضاع و احوال سیاسی و شناختن شخصیت فرد وارد نیست گفت:در نقد صفدر دوام نیز باید بگویم یک نوع پراکندگی ذهنی در جمع آوری مطالب در کار دوام است که هنوز نتوانسته یک سبک نوشتاری شاخصی ارائه بدهد که مثلا آن سبک بیان کننده شاکله فکری او باشد و صفدر دوام هنوز به عنوان یک خبرنگار حوزه ادبی نتوانسته فضای ادبیاتی شهر را به خوبی ترسیم کند و اثر بخشی قدرتمندی در این حوزه داشته باشد.
سعید نظری روزنامه نگار و منتخب علی البدل شورای پنجم شهر شیراز نیز در این نشست گفت: نزدیک به دو دهه قلم زدن در حوزه ادبیات باید کم کم از صفدر دوام یک عبدالعلی دستغیب بسازد لذا به او توصیه می کنم وارد عرصه سیاست نشود که به مزاج او سازگار نیست.او تا زمانی که از شفیعی کدکنی می نویسد خوب می نویسد اما وارد حوزه سیاست که می شود مخاطب سرگیجه می گیرد.
نظری اطلاعات دوام را در باره شناخت شخصیت های فرهنگی استان خوب توصیف کرد و گفت: گاهی حتا فکر می کنیم او شماره شناسنامه اهالی فرهنگ فارس را نیز می داند و اگر مطالعاتش را در همین حوزه بیشتر کند می توان امیدوار بود که او یک منتقد ادبی خوبی شود.
دبیر سلسله نشست های روزنامه نگار در زوم نیز در این نشست یادداشت نویسی را یکی از پرطرفدارترین و تاثیر گذارترین گونه های روزنامه نگاری دانست و ویژگی عمده این گونه از روزنامه نگاری را کوتاه نویسی توصیف کرد.
فرزاد صدری به تفاوت یادداشت نویسی و مقاله اشاره کرد و گفت:در یادداشت ما با نکته سروکار داریم و در مقاله با مطلب و بر خلاف نویسنده مقاله که عمدتا نظریه پرداز است نویسنده یادداشت نکات مهم را خیلی هنرمندانه به مخاطب خود ارائه می دهد.
وی ویژگی کوتاه بودن یادداشت را عاملی دانست تا نویسنده از بیان یک کلمه اضافه نیز پرهیز کند لذا از صفدر دوام خواست برای ویرایش یادداشت های خود،آن را با یادداشت های ستون نویس های حرفه ای مطبوعات مقایسه کند و از بیان کلمات اضافه در یادداشت پرهیز کند.
صدری ،شروع زیبا و پایان بندی استادانه را لازمه کار هر یادداشتی دانست و گفت :اگر پایان یک یادداشت برای شما آغاز یک تلنگر در ذهنتان بود نویسنده یادداشت را تحسین کنید.
دریافت و انتشار خبر: غلامرضا مالک زاده **
1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.