روحانی در واکنش به رد لایحه بودجه 1400 در مجلس گفت: «متاسفانه اهدافی که داشتیم مورد توجه نمایندگان در کمیسیون تلفیق قرار نگرفت...من حیرت می‌کنم؛ برخی‌ها ۴۲۰۰ را ضرب می‌کند؛ بعد می‌گویند قیمت این جنس اینقدر نمی‌شود! عوارض و گمرک و جابجایی پول را کنار می‌گذارند و فقط ۴۲۰۰ را می‌گیرند!»

به گزارش جماران؛ حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت اظهارداشت: تلاش ما طی یکسال گذشته این بود که در پایان فعالیت این دولت، به دو آرزو دست یابیم که نخستین آن، عبور از مشکلات اصلی بیماری کرونا و دیگری عبور از مشکلات تحریمهای ظالمانه بود.

رئیس جمهور بالا بردن ارزش پول ملی را یکی از اهداف لایحه بودجه برشمرد و گفت: در بودجه وقتی علامت می‌دهیم که ارز 11500 تومان تعیین شده ، همه دنیا می‌فهمند درآمد ارزی خیلی بیشتر از امسال را برای سال آینده پیش‌بینی کردیم. وقتی در بودجه می‌گوییم فروش نفت باید 2 میلیون و 300  هزار بشکه باشد، این پیام را همه دنیا می‌گیرند و همه می‌فهمند یعنی چی؟ ما پیام‌های مهمی را در بودجه دادیم و متأسفانه بعضی‌ها به این پیام‌های مهم توجه نکردند.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه "می‌خواستیم مردم آینده بهتری را مد نظر داشته باشند، تولید حرکت بهتری داشته باشد و جهش تولید را سال آینده هم ادامه دهیم"،  گفت: ما نمی‌خواستیم در معادن کاری کنیم که دیگر برای سرمایه گذار با توجه به مالیات های سنگین به صرفه نباشد و معدنش را تعطیل کند.

وی افزود: نمی‌خواستیم کاری کنیم که برای محصولات پتروشیمی، فولاد و همه جا، مشکلاتی پیش بیاید و بازار سرمایه دچار مشکل شود و نمی‌خواستیم قیمت سوخت را برای صنایع مهم کشور، 5 برابر کنیم. آیا 5 برابر کردن قیمت سوخت صنایع تولیدی، ایجاد درآمد شد؟ این کار را ما هم بلد بودیم اما  این یعنی گران کردن و تورم. تورم که شاخ و دم ندارد، با تصمیمات کمیسیون تلفیق مجلس روشن است که چه می شد و ما نگران همین بودیم.

رئیس جمهور اظهارداشت: همان چیزی که بیشتر از آن نگران بودیم به سرمان آمد. می‌ترسیدم مصوبات کمیسیون تلفیق را دائماً صدا و سیما تبلیغ کرده و به مردم بگوید و  بازار و اقتصاد را خراب کند و آخرش آن مصوبه نیز تصویب نشود و همین هم شد.

دکتر روحانی با بیان اینکه کمیسیون مجلس مصوبه‌ای را تصویب کرد که خود مجلس نیز آن را رد کرد و به نظرم اگر این مصوبات کمیسیون تلفیق به دولت هم می آمد، رد می‌کرد"، گفت: مصوبه کمیسیون تلفیق ربطی به لایحه دولت ندارد و  زمین تا آسمان، فرق می‌کند. اینها همه را بهم ریختند و یک چیز دیگر نوشتند. ممکن است نظرشان بوده کاری به آن ندارم، ولی آثارش اگر تصویب می‌شد، بسیار خطرناک بود.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نمی خواستیم بودجه رانتی درست کنیم، به موضوع مالیات ورود خودروهای لوکس از مناطق آزاد اشاره کرد و گفت:  این 17 هزار میلیارد تومان از مالیات خودروهای لوکس را بلد بودیم که بنویسیم اما این کارها را نکردیم برای اینکه نمی‌خواستیم رانت بوجود بیاید. معیشت مردم برای ما خیلی مهم است.

دکتر روحانی افزود: در دولت معتقدیم ارز 4200 تومانی ممکن است به تدریج و یا یک زمانی تغییر کند اما این دیگه شعار نیست که شما یک دفعه بگویید نباشد.  بعضی‌ها می‌آیند مصاحبه هم می‌کنند و دچار حیرت هستم. طرف 4200 را برای آن جنس حساب و ضرب می‌کند و می‌گوید این قیمت در بازار گران‌تر است! طرف که جنس می‌آورد مگر 4200 می‌دهد. اصلاً شما می‌دانید همین نقل و انتقال ارز چقدر خرج دارد. شما می‌دانید هزینه همین نقل و انتقال با این تحریمها،  10 الی 15 درصد است، شما می‌دانید هزینه حمل و نقل و حقوق گمرکی چقدر می شود. این 4200 تومان را با قیمت جنس در بازار محاسبه می کنید؟!

رئیس جمهور اظهارداشت: نمی‌خواهم بگویم بعضی جنس‌ها در بازار به غلط گران است و باید نظارت دقیق‌تری کنیم  و این حرف درستی است اما آن طرف را بگویید یک مرتبه تغییر می‌خواهید بدهید، مردم با چه مشکلی مواجه می‌شوند؟ ما تنها راه‌حلی که دیدیم این بود که 4200 را به تدریج تغییر دهیم و این کار را کردیم و به تدریج برنج، شکر و حبوبات را خارج کردیم. جنس‌ها را به تدریج و حساب‌شده خارج کردیم نه یک مرتبه  و در یک لحظه چرا که واقعاً نگران معیشت مردم و نگران درآمدهای توهمی بودیم.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه "به نظر من آنچه که کمیسیون تلفیق تهیه کرده بود، نه با واقعیت منطبق بود، نه متناسب با معیشت مردم و نه منطبق با شکستن تحریم‌ها بود"، گفت: رد مصوبه کمیسیون تلفیق حق مجلس بود که نپسندید و رد کرد. اگر مصوبه کمیسیون تلفیق به دولت هم می‌آمد، اینجا هم رد می‌شد، منتها با آراء بالاتر از مجلس رد می‌شد.

وی افزود:  اما بعد از اینکه مجلس شورای اسلامی این را نپذیرفت، باید چه کار کنیم. عین این ماجرا را پارسال هم داشتیم یعنی پارسال در سال 98 بودجه‌ای بود و رفت در کمیسیون تلفیق بحث شد و تصویب شد و در صحن علنی رد شد.

رئیس جمهور گفت: رئیس مجلس و مجلس چه کار کرد؟ رئیس مجلس آمد گفت حالا که صحن علنی گزارش کمیسیون تلفیق را رد کرده است، پس برگردد کمیسیون تلفیق تا اصلاح کند و این کار را کرد و برگشت کمیسیون تلفیق اصلاح کرد و لایحه هم تصویب و تمام شد اما چرا امسال نشد؟

دکتر روحانی تصریح کرد: اینکه دولت دو مرتبه بیاید اصلاحیه بنویسد از کجا درآمد، نه در آیین‌نامه است و نه در جایی خبر داریم و نه رویه مجلس بوده است. از پارسال تا حالا مگر رنگ آسمان عوض شد، زمین مگر تغییر کرد؟ تنها اسم مجلس فرق کرده، آن مجلس دهم بود و این مجلس یازدهم است. مجلس همان مجلس است و قانون و آیین‌نامه، همان قانون و آیین‌نامه است.

رئیس جمهور اظهارداشت: امروز نیز دولت رسما به مجلس شورای اسلامی اعلام می‌کند که طبق رویه و روال و استنباط ما، ان‌شاء الله آنچه بوده به کمیسیون تلفیق برگردد و آنجا بررسی مجدد و ان‌شاء الله تصویب شود و به یک نقطه مطلوب برسیم. امروز نظرمان را به مجلس اعلام می‌کنیم چون پارسال همین داستان بوده، قبل از آن در مجلس سابقه دارد که رویه اینچنین بوده است.

دکتر روحانی خطاب به قوای سه گانه، مردم و رسانه ها گفت:  الان شرایطی نیست که سردارانی در میدان جنگ و در برابر دشمن باشند و خدای ناکرده یک عده‌ای علیه سردارانی که در این میدان جنگ مبارزه می‌کنند، پشت دشمن سنگر بگیرند. همه باید یاری و کمک کنند. ما در این جنگ اقتصادی روزهای سختی را می‌گذرانیم.

رئیس جمهور اظهارداشت: اگر کسی این شرایط را باور نکرده است، پس باید در افکار و مطالعات خودش تجدیدنظر کند. مگر می‌شود، جنگ و جنون ترامپ را انکار کرد. بعضی‌ها ناراحت هستند ترامپ سرنگون شده است و در جلسات خصوصی این را می‌گویند که اگر این آدم مجنون می‌ماند، بهتر بود.

دکتر روحانی با بیان اینکه جنون و قانون شکنی ترامپ را که نمی‌شود انکار کرد، گفت: جنگ تحمیلی را نمی‌شود انکار کرد و به نظرم انکار دشمن ننگ و به ضرر کشور است. تعجب می‌کنم عده‌ای مشکلات را می‌بینند و می‌دانند که بخش بزرگ مشکلات برای تحریم‌ است، اما یک کلمه و یک جمله علیه آمریکا حرف نمی‌زنند.

رئیس جمهور ادامه داد: بعضی‌هایشان مدعی ضدآمریکایی بودن هستند، اما وقتی چیزی گران می‌شود یک فحش به آمریکا نمی دهند، چون فحش خدشه‌دار می‌شود؛ فحش ویژه دولت است. فقط باید علیه دولت و مخصوصاً شخص رئیس جمهور فحش داد. چرا باید این کار را بکنیم! دنبال چه هستیم! چه هدفی داریم! دکتر روحانی اظهار داشت: ما داخل یک کشور هستیم، یک هدف، یک دولت و یک ملت هستیم. باید به اهداف‌مان برسیم و در این شرایط سخت تحریم، از تحریم فرصت بسازیم. البته تحریم مشکلات درست می‌کند. این شرکت‌های دانش‌بنیان که دیروز اعلام شد عدد آنها به 5 هزار و 700 شرکت دانش‌بنیان رسیده، در آغاز دولت 50 شرکت بودند. امروز 5700 شرکت دانش بنیان داریم که مداوم تلاش می‌کنند. اینها از فرصت تحریم استفاده می‌کنند. اگر این تحریم نبود شاید بعضی از عزیزان خیلی انگیزه نداشتند.

رئیس جمهور با بیان اینکه کرونا یک معضل و مشکل دیگر برای ما بود که در عین حال توانست برای ما فرصت ایجاد کند، تصریح کرد: امروز چقدر از افراد در ساخت واکسن، دارو و تجهیزات تلاش می‌کنند. همه اینها در فرصت کرونا این کار را کردند. در فرصت کرونا ایثار و فداکاری در میان ملت دیدیم و تمام کارخانه‌های بزرگ و عظیم ما شبانه‌روز تلاش کردند.

دکتر روحانی با اشاره به گسترش پوشش اینترنت و توسعه پهن‌باند خاطرنشان کرد: خدمت مردم شریف ایران می‌گویم اگر کسی در دنیای امروز تصور کند پیشرفت اقتصادی بدون اقتصاد دیجیتال امکان پذیر است، خطا کرده، اگر اقتصاد پیشرفت کند باید بخش دیجیتال و شبکه ملی اطلاعات پیشرفت کند و باید باندهای ما ظرفیت این کار را داشته باشد.

رئیس جمهور گفت: در همین زمان کرونا که مردم همه در فشار هستند، اگر فضای مجازی نبود، تفریح، تنوع همه اینها اگر تعطیل بود، چه کار می‌کردیم؟ قدردانی کنیم و از این فرصت استفاده و بهره‌برداری کنیم.

دکتر روحانی با بیان اینکه دولت در نبرد توامان با کرونا و تحریم، همه توان خود را به کار گرفت تا فشار اقتصادی مضاعف نشود، افزود: در همین یک ماه گذشته، به آمار اقتصادی که مراجعه کنید روند تورم، کاهنده و روند رشد اقتصادی با وجود تورم و همه مشکلاتی که داریم، رو به افزایش است.

رئیس جمهور اظهار داشت: ببینید در این دو ماه چقدر وقت صرف کردیم. دولت، مجلس رفتند، آمدند، کمیسیون برای بودجه، چی شد؟ حاصل جمع صفر شد و در نهایت از بین رفت. یک مقدار دقت کنیم، یک مقدار در این فرصت تلاش کنیم و کاری کنیم که بتوانیم اقتصادمان را به حرکت دربیاوریم.

دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: خطاب به جامعه جهانی و مخصوصا کشورهایی که در برجام حضور داشتند، حال 1+4 یا ممکن است در آینده 1+5 بشود، این را به صراحت می‌گویم، هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد. هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد. اگر 1+4 هستیم 1+4، اگر 5+1 هستیم، 1+5. این 2+5 و 3+5 نمی‌شود. حرفهای ناروا گفته نشود.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: یک کاری انجام دادیم که محصول تلاش زیادی بود. 10 سال مذاکره شد. تلاش شد، اما نتیجه حاصل نشد. در آغاز دولت یازدهم حدود دو سال تلاش و فعالیت شد، این همه خون جگر خورده شد تا به یک توافق رسیدند. این توافق چیزی نیست که به سادگی به دست آمده باشد. این توافق است، می‌خواهند اهلاً و سهلاً، همه پای تعهد بیایند، نمی‌خواهند هم اهلاً و سهلاً دنبال زندگی خود بروند.

دکتر روحانی گفت: ما کار خودمان را انجام می‌دهیم، اما احساس ما این است که افکار عمومی جهان، سیاستمداران جهان حتی بسیاری از سیاستمداران در خودِ آمریکا معتقدند که برجام می‌تواند برای امنیت، صلح، پیوند جامعه و تعامل جامعه جهانی مفید باشد. ما هم با همین مبنا پیش می‌رویم، اما آمریکایی‌ها باید بدانند آنها تا امروز ناقض قطعنامه 2231 هستند، دائم بحث برجام نکنند. این بحث ایران نیست، این قطعنامه مورد اتفاق شورای امنیت سازمان ملل است. شما هر لحظه که صبر کنید، جرم بالاتری انجام دادید.

رئیس جمهور اضافه کرد: شما قطعنامه 2231 را نقض کردید. به قطعنامه برگردید، به قانون برگردید، به مقررات بین‌المللی برگردید. البته اگر برگشتید ما هم به طور کامل به تعهدات‌مان عمل خواهیم کرد. ما قطعنامه را نقض نکردیم که بیاییم اصلاح کنیم. ما از برجام خارج نشدیم که برگردیم. 7 تا صندلی بود، ما 6 تا نشستیم، یک نفر از اینها یک دفعه جنون ادواری گرفت و بلند شد و بیرون رفت. حالا یک مقدار عقل پیدا کرده و جنون ادواری تمام شد، می‌خواهد سرِ میز خود برگردد، با بقیه چه کار دارد؟

دکتر روحانی اظهار داشت: اگر هرگونه حسن نیت دیدیم، پاسخ آن حسن نیت خواهد بود. اگر هرگونه اقدامی در مقام عمل دیدیم، پاسخ آن اقدام خواهد بود. اگر تعهد کامل بود از طرف ما هم تعهد کامل خواهد بود. امیدوارم همه ملت‌ها، جوامع بتوانیم در کنار یکدیگر آنچه منفعت جهان است، منفعت منطقه است، منفعت صلح جهانی است، با هم انجام دهیم و به مقصدی که به نفع همه است دست یابیم.

رئیس جمهور در بخش نخست سخنان خود با تبریک تقارن ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س) و امام خمینی (رض) با ایام پیروزی انقلاب اسلامی تصریح کرد: روز ولادت دخت نبی مکرم اسلام به حق روز زن خوانده شده است. زن از دیدگاه اسلام مثل مرد است، یعنی جایگاه زنان از لحاظ مقام انسانی از لحاظ مقام قرب به خداوند، از لحاظ رشد کمال انسانی هیچ تفاوتی با مرد ندارد و زنان دارای همان مقام و مرتبه‌ای هستند که مردان هستند.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: امروز برای خلق حماسه‌های سیاسی زنان همان کار را انجام می‌دهند که مردان انجام می‌دهند. در انقلاب نیز همینطور بود. در روزهای انقلاب این چنین بود و بعد از انقلاب نیز این چنین بود و در صف‌های رای این چنین است. در انتخابات‌ها هم این نقش را زنان ما ایفا می‌کنند.

رئیس جمهور یکی از شاخص‌ها برای انقلاب اسلامی ایران را جایگاه زنان دانست و گفت: این جایگاه یک شاخص بزرگی است که حقانیت این انقلاب را نشان می‌دهد. آ‌ن طور که دشمنان تبلیغ می‌کردند که مثلا این انقلاب، این شرایط دینی، زن ستیز است، معلوم شد همه اینها باطل و بی اساس است.

متن کامل سخنان رئیس جمهور به این شرح است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

حسن تصادف ایام مبارک دهه فجر با ایام میلاد باسعادت دخت پیامبر اسلام حضرت زهرای مرضیه (س) و همچنین تواماً سالروز میلاد حضرت امام(رض)، بسیار مبارک است.

برای ما بسیار حائز اهمیت است که سیره و راه پیامبر و ائمه هدی و فاطمه اطهر (س) چراغ راه و الگوی زندگی ما هستند و همانطور که قرآن مجید تاکید می‌کند، پیامبر الگو هست و اهل بیت پیامبر و معصومین الگوی زندگی ما هستند. فاطمه اطهر (س) به عنوان یک بانوی بزرگ، بیشتر می‌تواند برای خانم‌ها و دختران جامعه الگو باشد و به حق روز ولادت ایشان به عنوان روز زن و روز مادر نامگذاری شده است. مادر جایگاه بسیار بلند و والایی دارد. خداوند بعد از اطاعت خودش، به احسان به والدین تاکید می‌کند، وَ قَضى‌ رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً. مخصوصا در زمان پیری، إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا کَرِیمًا. وقتی پدر و مادر، آن هم یک مقدار سن آنها بالا می‌رود، آنجا دیگر توقع احترام فرزند، احسان فرزند، زبان نرم فرزند این وظیفه را خداوند در کنار اطاعت خودش قرار داده است و این نشان می‌دهد مقام مادر و بعد پدر چه جایگاه بلندی از دیدِ فرهنگ اسلام دارد.

زن در جامعه حائز اهمیت است. از دیدگاه اسلام مثل مرد است. یعنی جایگاه زنان از لحاظ مقام انسانی از لحاظ مقام قرب به خداوند، از لحاظ رشد کمال انسانی، هیچ تفاوتی با مرد ندارد. یعنی آنجایی که خداوند می‌خواهد از مقام انسان تجلیل کند، کلمه رجال و رجل و اینها را به کار نمی‌برد، وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنِی آدَمَ. از مرد و زن در کنار یکدیگر نام می‌برد و زنان دارای همان مقام و مرتبه‌ای هستند که مردان هستند. هم از لحاظ معنوی، هم از لحاظ انسانی و هم از لحاظ تکالیف مهم اجتماعی. یعنی امروز برای خلق حماسه‌های سیاسی زنان همان کار را انجام می‌دهند که مردان انجام می‌دهند. در انقلاب نیز همینطور بود. در روزهای انقلاب این چنین بود. بعد از انقلاب این چنین بود. در صف‌های رای این چنین است. در انتخابات‌ها هم این نقش را زنان ما ایفا می‌کنند.

شما بپرسید بگویید نقش مردها در انتخابات بیشتر است یا زنان؟ هر دو مساوی هم هستند. اگر زنان بیشتر شرکت کنند، اصلا آنها تعیین کننده هستند. گاهی هم می‌شود واقعا در بعضی از اجتماعات می‌بینیم حضور خانم‌ها پررنگ‌تر است. زنان جامعه از لحاظ سیاسی دارای این مقام هستند و الحمدالله بعد از انقلاب اسلامی به دور از افراط و تفریط زنان واقعا در مسیر رشد حرکت کردند. در این دولت هم افتخار می‌کنیم که از لحاظ مدیریت، سهم خانم‌ها رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است. در آغاز این دولت سهم مدیریت خانم‌ها در مدیریت میانی و بالا 5 درصد بوده و الان 25 درصد شده است. امیدواریم این را بالاتر ببریم. هدف ما 30 درصد بود و انشاءالله تا پایان دولت به این 30 درصد نزدیک شویم.

امروز در دولت سفرای زن داریم. این قبلا بی‌سابقه بود. امروز در شرایطی هستیم که یک مدیر بلندمرتبه زن در صنعت برق داریم. امروز در شرایطی هستیم که مدیر بلندمرتبه زن در صنعت پتروشیمی داشتیم. در همین دولت این تحولات رخ داد. خانم اهل سنت داریم که سفیر است، آن هم از قومیت بلوچ. یعنی ما به قولی که به مردم داده بودیم که قومیت‌ها تاثیر ندارد و اینها همه در حقوق اجتماعی‌شان مساوی هستند، مذهب تاثیر ندارد، شیعه و سنی ندارد، زن و مرد ندارد، قومیت تاثیر ندارد، امروز در عمل این کار را در دولت کردیم.

شما در همه آمارها نگاه کنید، اول دولت دوازدهم، چند سال پیش مدیران خانم در دولت کمی بیش از 11 هزار نفر بودند و امروز بیش از 19 هزار و 500 نفر هستند. یک رشد بسیار خوبی در زمینه مدیریت زنان می‌‌بینید و خانم‌ها الحمدالله هر کجا وارد می‌شوند، فرماندار هستند، بخشدار هستند، معاون استاندار هستند.

دیروز مواردی را در ارتباط ویدئوکنفرانسی در استان‌های مختلف صحبت می‌کردیم، دیدیم هر کدام یک خانمی بود که برای 100 خانواده اشتغال درست کرده بود. خانم‌های هنرمند، مدیر و فعال در جامعه داریم. به زنان‌مان افتخار می‌کنیم.

فکر می‌کنم یکی از شاخص‌ها برای انقلاب اسلامی ایران جایگاه زنان هست. این جایگاه یک شاخص بزرگی است که حقانیت این انقلاب را نشان می‌دهد. نشان می‌دهد آ‌ن طور که دشمنان ما تبلیغ می‌کردند که مثلا این انقلاب، این شرایط دینی، زن ستیز است اینها همه باطل و بی اساس است.

بسیار خوشحالیم که زنان ما در همان مسیری که حضرت فاطمه اطهر(س) بود، حرکت کردند. آن زن شجاعی که با شجاعت و شهامت در جمع بزرگ در مسجد حرف زد و سخن گفت، آن خطبه فدکیه معروف حضرت فاطمه، به آن جملات نگاه کنید، عظمت و علم را آنجا می‌بینید. بلاغت را آنجا می‌بینید. سخنان فاطمه اطهر را کنار نهج‌البلاغه بگذارید، مثل این است که امیرالمومنین حرف می‌زند. نهج‌البلاغه را کنار کلام پیغمبر بگذارید، بوی پیغمبر  اسلام را ببینید. اینها همه شاگردان پیغمبر بودند، شاگردان بلندمرتبه پیامبر بودند که شما گاهی کلام را اگر بگذارند و بگویند این کلام امیرالمومنین یا کلام پیغمبر است، آنقدر به هم نزدیک است که نمی‌شود تشخیص داد که این کلام فاطمه زهراست، این کلام امیرالمومنین است یا این کلام رسول خداست.

به این الگوهای بلند و بزرگ در تاریخ‌مان افتخار می‌کنیم. مسلمان‌ها افتخار می‌کنند. مخصوصا ما که عاشق خاندان اهل بیت هستیم، افتخار می‌کنیم و من امروز را به همه خانم‌ها و همه مادرها تبریک می‌گویم. همه باید تلاش کنیم استحکام خانواده، جایگاه زنان، مقام زنان، رتبه آنها را در آن حدی که شایسته هستند و خداوند برای آنها قرار داده، همان شایستگی را برای آنها در نظر بگیریم و انشاءالله در زندگی اجتماعی و سیاسی موفق باشیم. و در صحنه‌های مختلف زنان ما با حضور و فعالیت‌شان نشان خواهند داد که نقش آنها چقدر اهمیت دارد.

درباره دهه فجر صحبت‌ها زیاد شده و الان در این جلسه نمی‌خواهم صحبت کنم. انقلاب اسلامی یکی از افتخارات بزرگ تاریخ کشور ما بود. در تاریخ شیعه، علمای شیعه، از میرزای شیرازی بزرگ، از فتوای تنباکو، از دوران انقلاب مشروطه نهضت‌های بزرگی داشتیم. همه اینها در تاریخ ما بود، اما نهضت اسلامی چیز دیگری بود. انقلاب امام چیز دیگری بود. واقعا امام بالاترین هدف را در این انقلاب مدنظر قرار داد. همه دنبال این بودند و می‌گفتند این مشکل را رفع کنیم، رژیم بیاید این را قبول کند، شاه بیاید این نکته را بپذیرد، اما این فکر که ما اصلا این نظام غیرمعقول غلط سلطنت شاهنشاهی را از بین ببریم و یک نظام مردم سالار را در چارچوب موازین اسلام برپا کنیم، اصلا به فکر کسی نمی‌آمد. این را اگر سال 55 به کسی می‌گفتید، تعجب می‌کرد. حتی سال 56 اگر به کسی می‌گفتید، تعجب می‌کرد. نمی‌خواهم نام ببرم از بزرگان انقلاب در سال 56، 57 که با آنها صحبت می‌کردم، بحث این بود که این انقلاب 5 سال دیگر، 6 سال دیگر انشاءالله به پیروزی می‌رسد. کسی فکر نمی‌کرد که در سال 57 این موج، این اوج، مخصوصا از شهریور، مخصوصا از عید فطر، از نماز عید فطر به بعد، بعد 17 شهریور و همینطور ادامه پیدا کرد، تاسوعا، عاشورا، اربعین، پشت سر هم اصلا سرعت انقلاب آنچنان بود که به شاه و رژیم مهلت نمی‌‌داد که بتواند تصمیم بگیرد. تا می‌رفت در یک موردی فکر کند موج بعدی، تا می‌رفت فکر کند موج سوم. این سرعت عمل امام، این سرعت عمل امت، این کاری که ملت بزرگ انجام داد و خداوند کاری کرد که نشان داد، منطق و کلام بر شمشیر پیروز است. دشمنان ما شمشیر در اختیار داشتند، دشمنان ما سلاح و امکانات داشتند، امکانات سیاسی داشتند، اما امام سلاحش فقط منطق بود، فقط کلام بود. امام با کلام و منطق بر شمشیر پیروز شد، بر قدرت نظامی پیروز شد و این کار عظیم و بزرگی بود که امام انجام داد. امام اصلا از درون رژیم سربازگیری کرد. از درون آنها کشید و اینها را آورد. آن کسی که در شورای سلطنت بود، در پاریس خدمت امام آمد و استعفا داد. از درون آنها، وقتی امام دستور داد سربازها از پادگان‌ها فرار کنند، نیروهای مسلح و ارتش از درون به هم ریخت. نیروی هوایی، همافرها، افسرها، درجه‌دارها در سراسر ارتش به پاخاستند.

چرا شاه فرار کرد؟ شاه که نمی‌خواست فرار کند، شاه حادثه لویزان را در عاشورا دید، شاه فرار سربازان را دید، شاه تزلزل را در درون دولت خودش دید. امام آنقدر قدرتمند بود که پایه‌های حکومت استبدادی را لرزاند و توفانی را ایجاد کرد که دنیا فکر نمی‌کرد.

اگر به مصاحبه‌های مقامات سیاسی اروپا و آمریکا در نزدیک انقلاب نگاه کنید، می‌بینید انگشت به دهان و حیرت‌زده هستند که این چیست؟ این قدرت از کجا آمد و از کجا شروع شد؟ همانی که خارجی‌ها نوشتند، در تاریخ سیاسی ایران در دانشگاه کمبریج نوشته و در آنجا آورده است، می‌گوید ما اصلاً نمی‌دانستیم که یک سازماندهی در ایران وجود دارد به نام سازماندهی مسجد، حسینیه‌ها، هیأت‌ها، یک همچین چیزی را نمی‌دانستیم. اصلاً فکر نمی‌کردیم یک نوار از پاریس به ایران منتقل می‌شود و چند ساعت بعد در سراسر ایران در همه مسجدها پشت بلندگو است و مردم گوش می‌کنند، اصلاً در تصور ما نمی‌آمد.

امام(ره) کار عظیم و بزرگی را انجام داد و مردم در کنار امام(ره) با خلوص، فداکاری و اخلاص به صحنه آمدند و این انقلاب عظیم و بزرگ را به ثمر رساندند. واقعاً به ایران، ملت ایران و فرهنگ اسلام و انقلاب اسلامی‌مان افتخار می‌کنیم. به امام‌مان افتخار می‌کنیم که توانست این حرکت عظیم و بزرگ را در تاریخ رقم بزند.

امام(ره) به یک رهبر دنیا تلفن نکرد که به بگوید ما حق هستیم و به ما کمک کن. به یک رهبر دنیا نامه ننوشت که شما به ما کمک کنید. هیچ. اصلاً در پاریس وقتی با امام مصاحبه می‌کردند و می‌گفتند اگر شما نیاز به اسلحه داشته باشید، از چه کشوری اسلحه می‌آورید، آن خبرنگارش یادم هست، مثلاً شما از لیبی یا سوریه اسلحه می‌آورید؟ امام(ره) فرمودند ما نیاز به اسلحه نداریم، مردم ما پیروز می‌شوند. اگر بر فرض روزی نیاز به سلاح داشتیم، از انبارهای اسلحه شاه. امام این را در پاریس گفت. امام(ره) با این روح مطمئن و اراده آهنین آمد و آن نظام مستبد، کهنه، پوسیده، متکی به قدرت‌های بزرگ را بهم ریخت و مردم را آزاد کرد.

افتخار می‌کنیم به انقلاب اسلامی‌مان و همه ما باید تا پای جان از انقلاب مراقبت کنیم. انقلاب در مسیر خودش باشد و در خط امام باشیم و در مسیر حق و اخلاق باشد. نگذاریم کسانی بخواهند انقلاب را منحرف کنند و همه در کنار هم این انقلاب را به پیروزی نهایی‌اش و همه هدف‌هایی که این انقلاب داشت، برسانیم.

نکته دیگری که امروز لازم می‌دانم، خدمت مردم بسیار عزیز و گرامی این سرزمین عرض کنم، آنچیزی بود که دیروز در مجلس مردم شاهد بودند.

طبق زمان قانونی و حتی یکی دو روز هم زودتر بودجه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کردیم. مردم را گواه می‌گیرم که امسال، مثل همه سال‌ها و بلکه زودتر، چون در ستاد اقتصادی دولت، چندین هفته جلسات‌مان را به بودجه اختصاص دادیم و واقعاً در حد توان دولت بهترین بودجه‌ای که می‌توانست تهیه کرد و تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.

توقع ما این بود که این بودجه روند خودش را طی کند و به تصویب برسد و مردم هم از مقررات این بودجه بهره‌مند شوند.

اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودجه‌ای را تصویب یا رد کنند حق آنهاست. نمی‌توانیم بگوییم اگر لایحه‌ای را به مجلس دادیم آنها موظف هستند حتماً تصویب کنند. نه. هر چه نظر آنهاست، طبق نظر آنها عمل خواهد شد.

اما در این 2 ماه حرف‌هایی زده شد، مصاحبه‌هایی شد، وعده‌هایی داده شد، تخریب‌هایی صورت گرفت که اینها مورد انتظار ما نبود. اگر یک رسانه‌ای این کار را کرده مورد انتظار ما نبود. اگر نماینده محترمی جمله‌ای را بیان فرموده مورد انتظار ما نبود.

برای این بودجه زحمت کشیدیم و می‌خواستیم در کمیسیون‌های مجلس، تلفیق، صحن علنی کامل‌تر شود. به هر حال ممکن است بودجه‌ای که تهیه می‌کنیم جایی از آن نقص داشته باشد. اما متأسفانه آن اهدافی که در بودجه داشتیم، آن اهداف مورد توجه نمایندگان محترم در کمیسیون تلفیق قرار نگرفت.

هدف ما این بود که ارزش پول ملی را بالا ببریم. می‌خواستیم کاری کنیم که اگر سال آینده دلار 12 الی 16 هزار تومان شد، بودجه لنگ نشود. اگر بودجه را بر مبنای ارز 17500 تومان بستیم، وقتی قیمت ارز پایین آمد، چه کار می‌کنید؟ چه جوری کشور را اداره می‌کنید؟ این می‌شود موهوم. می‌شود یک درآمدی که واقعی نیست.

گفتیم در سال آینده و حداقل از ماه‌ها و سال‌های گذشته تمام تلاش‌مان این است که پایان این دولت به 2 آرزو دست پیدا کنیم. کشوری که در برابر کرونا از مشکلات اصلی‌اش عبور کرده باشد، کشوری که از مشکلات اصلی تحریم‌ها عبور کرده است. آرزوی ما این 2 هدف است که آنها را دنبال می‌کنیم.

در بودجه هم همین را گفتیم. در بودجه وقتی علامت می‌دهیم که ارز 11500 تومان، همه دنیا می‌فهمند یعنی چه؟ وقتی می‌گوییم این ارز را متعادل می‌کنیم، همه می‌دانند یعنی درآمد ارزی خیلی بیشتر از امسال را برای سال آینده پیش‌بینی کردیم. وقتی در بودجه می‌گوییم نفت باید فروش‌اش 2 میلیون و 300 باشد، این پیام را همه دنیا می‌گیرند و همه می‌فهمند یعنی چه؟ پیام‌های مهمی را در بودجه دادیم و متأسفانه بعضی‌ها به این پیام‌های مهم توجه نکردند.

می‌خواستیم مردم آینده بهتری را مدنظر داشته باشند. تولید حرکت بهتری داشته باشد. می‌خواستیم جهش تولید را سال آینده هم ادامه دهیم. نمی‌خواستیم در معادن کاری کنیم که دیگر طرف برایش صرفه نداشته باشد و معدن‌اش را رها و تعطیل کند و مجبور شود معدن را در اثر مالیات‌های سنگین ببندد. نمی‌خواستیم این کار بکنیم.

نمی‌خواستیم کاری کنیم که برای تولید محصولات در پتروشیمی، فولاد و همه جا، مشکلاتی پیش بیاید، که بازار سرمایه دچار مشکل شود. نمی‌خواستیم قیمت سوخت را برای صنایع مهم کشور، 5 برابر کنیم. این درآمد شد؟ قیمت سوخت را 5 برابر کنیم که چه شود؟ این را که بلد بودیم این کار را کنیم! اما ما این کار را نکردیم که قیمت خوراک را بالا ببریم.

این یعنی گران کردن و تورم. تورم که شاخ و دم ندارد، روشن است. تصمیمات مجلس روشن است. تصمیمات کمیسیون تلفیق را البته می‌گویم. مجلس که وارد بحث نشد.

روشن است چه می‌شود! نگران بودیم. نگرانی بنده بیشتر از این بود و می‌ترسیدم و همان به سرم آمد. می‌ترسیدم مصوبات کمیسیون تلفیق را دائماً صدا و سیما تبلیغ کند و به مردم بگوید، بازار و اقتصاد را خراب کند، آخرش هم آن مصوبه تصویب نشود و همان هم شد؛ تصویب نشد. کمیسیون مجلس مصوبه‌ای را درست کرد که خود مجلس آن را رد کرد. مصوبه کمیسیون تلفیق اگر در دولت هم می‌آمد، به نظرم دولت هم رد می‌کرد.

مصوبه کمیسیون تلفیق ربطی به لایحه دولت ندارد. زمین تا آسمان، فرق می‌کند. همه را بهم ریختند. هر چه نوشتند یک چیز دیگر نوشتند. ممکن است نظرشان بوده کاری به آن ندارم، ولی اگر تصویب می‌شد، آثارش، آثار بسیار خطرناکی بود. ممکن بود تصویب بشود و مجلس اصلاح می‌کرد، اگر اصلاح می‌کرد، آن درست می‌شد.

اینکه ماشین لوکس را برداریم بیاوریم از مناطق آزاد وارد سرزمین اصلی کنیم و بعد بیاییم یک رانت بزرگ برای یک عده‌ای درست کنیم، این را نمی خواستیم. نمی‌خواهیم بودجه را رانتی درست کنیم. اینها را بلد بودیم. این 17 هزار میلیارد تومان از مالیات خودروهای لوکس را بلد بودیم که بنویسیم. این کارها را نکردیم برای اینکه نمی‌خواستیم رانت بوجود بیاید. معیشت مردم برای ما خیلی مهم است.

در دولت معتقدیم ارز 4200 ممکن است به تدریج یا یک زمانی تغییر کند، اما به تدریج. حساب شده و نه همین جوری. اینکه شعار نیست که شما یک دفعه بگویید. بعضی‌ها می‌آیند مصاحبه می‌کنند و دچار حیرت هستم. قیمت ارز 4200 را برای آن جنس حساب می‌کند و ضرب می‌کند و می‌گوید این قیمت در بازار گران‌تر است. مگر طرف وقتی جنس می‌آورد فقط4200 تومان برای ارز می‌دهد؟ اصلاً شما می‌دانید ارز نقل و انتقالش چقدر خرج دارد؟ شما می‌دانید 10 الی 15 درصد با این وضع تحریمی که داریم روی هزینه‌ها می‌آید. شما می‌دانید حمل و نقل چه می‌شود؟ حمل و نقل، کشتی، گمرک، حقوق گمرکی همه را کنار می‌گذارند و یک 4200 را حساب می‌کنند با بازار. درست است، بعضی جنس‌ها در بازار به غلط گران است. باید نظارت دقیق‌تری کنیم، این حرف درست است، اما آن طرف را بگویید یک مرتبه تغییر می‌خواهید بدهید، مردم با چه مشکلی مواجه می‌شوند!

شما یک پولی به عنوان یارانه می‌دهید، اینها را حساب کردیم. 10 بار اینها را حساب کردیم. در ستاد و سران قوا حساب کردیم، چند نوبت حساب کردیم، دیدیم مشکل حل نمی‌شود. تنها راه‌حلی که دیدیم این بود که 4200 را به تدریج تغییر دهیم و این کار را کردیم و به تدریج تغییر دادیم. برنج، شکر، حبوبات را خارج کردیم. جنس‌ها را به تدریج و حساب‌شده خارج کردیم، نه یک مرتبه و در یک لحظه.

واقعاً نگران معیشت مردم بودیم. نگران درآمدهای توهمی بودیم. قیمت فرآورده‌ای را که چند بار محاسبه کردیم، یکباره ضرب در 2 شود. ضرب در 2 آسان است، 2 برابر. اما چه جوری 2 برابر حاصل می‌شود.

به نظر من آنچه که کمیسیون تلفیق تهیه شده بود، نه با واقعیت منطبق بود، نه برای معیشت مردم متناسب بود و نه منطبق با شکستن تحریم‌ها بود.

منطبق بر هیچ‌کدام اینها نبود. مجلس شورای اسلامی آن را رد کرد. حق‌اش بود، رد کرد. نپسندید و رد کرده است. در دولت هم اگر مصوبه کمیسیون تلفیق می‌آمد، اینجا هم رد می‌شد. منتها با آراء بالاتری از آنچه که در مجلس رد شد، رد می‌شد.

تا اینجا حرفی نداریم برای گفتن، برای اینکه مجلس آمده و کمیسیون تلفیقی درست کرده و اینها را تغییر داده و در نهایت به همین ترتیب می‌رفت شورای نگهبان رد می‌شد. چون شاکله بودجه کاملاً بهم ریخته بود.

اما سوال این است بعد از اینکه مجلس شورای اسلامی این را نپذیرفت، باید چه کار کنیم؟ عین این ماجرا را پارسال هم داشتیم. یعنی در سال 98 بودجه‌ای بود و رفت در کمیسیون تلفیق بحث شد و تصویب شد و در صحن علنی رد شد.

رئیس مجلس و مجلس چه کار کرد؟ رئیس مجلس آمد گفت حالا که صحن علنی رد کرده، چون گزارش کمیسیون تلفیق را رد کرده است، پس برگردد کمیسیون تلفیق اصلاح شود و این کار را کرد و برگشت کمیسیون تلفیق اصلاح کرد و لایحه هم تصویب شد و تمام شد.

عین آن کار که پارسال شد، چرا امسال نشد؟ اینکه دو مرتبه دولت بیاید اصلاحیه بنویسد از کجا درآمد؟ این رویه نه در آیین‌نامه است و نه در جایی خبر داریم و نه رویه مجلس بوده است. از پارسال تا حالا مگر قانون و  رویه عوض شد. رنگ آسمان از پارسال تا حالا مگر عوض شده یا زمین مگر تغییر کرد؟

پارسال همین مجلس آمده همین کار را کرده است و رئیس مجلس در سال 98 آمده همین کار را کرده است و وقتی تصویب نشده به کمیسیون تلفیق برگردانده است. اسم مجلس فرق کرده، آن مجلس دهم بود و این مجلس یازدهم است. مجلس همان مجلس است. قانون و آیین‌نامه همان قانون و آیین‌نامه است.

امروز دولت رسما به مجلس شورای اسلامی اعلام می‌کند که طبق رویه و روال و استنباط ما از آیین‌نامه که البته صراحت ندارد، استنباط ما از آنچه آیین‌نامه راجع برنامه نوشته که این هم مشابه آن است، مصوبه رد شده، برگردد به کمیسیون تلفیق و آنجا بررسی مجدد شود و ان‌شاء الله تصویب شود.

امروز نظرمان را به مجلس اعلام می‌کنیم، چون پارسال هم همین داستان بوده، قبل از آن در مجلس سابقه دارد که رویه اینچنین بوده و ان‌شاء الله به یک نقطه مطلوب برسیم.

اما یک نکته‌ای دارم خدمت عزیزان در قوای سه‌گانه و محضر مردم و رسانه‌ها، الان شرایطی نیست که سردارانی در میدان جنگ در برابر دشمن باشند و خدای ناکرده یک عده‌ای بروند پشت دشمن علیه سردارانی که در این میدان جنگ مبارزه می‌کنند، سنگر بگیرند. همه باید یاری و کمک کنند. ما روزهای سختی را می‌گذرانیم. داخل یک جنگ هستیم.

اگر کسی باور نکرده است، پس باید در افکار و مطالعات خودش تجدیدنظر کند. مگر می‌شود جنگ و جنون ترامپ را انکار کرد. بعضی‌ها ناراحت هستند ترامپ سرنگون شده است. علنی نمی‌گویند ولی در جلسات خصوصی می‌گویند. جنون این آدم مجنون می‌ماند بهتر بود؟!

جنون ترامپ و قانون شکنی ترامپ را که نمی‌شود انکار کرد. جنگ تحمیلی را نمی‌شود انکار کرد. انکار دشمن به نظرم ننگ است. انکار دشمن به ضرر کشور است. تعجب می‌کنم مشکلات را می‌بینند و می‌دانند که بخش بزرگ مشکلات برای تحریم‌ است اما یک کلمه و جمله علیه آمریکا حرف نمی‌زنند. بعضی‌هایشان مدعی هستند و ضدآمریکایی هستند اما وقتی چیزی گران می‌شود، یک فحش به آمریکا نمی‌دهند، چون فحش خدشه‌دار می‌شود؛ فحش ویژه دولت است. فقط باید علیه دولت، مخصوصاً شخص رئیس جمهور فحش داد. چرا باید این کار را بکنیم؟ دنبال چه هستیم؟ چه هدفی داریم؟ داخل یک کشور هستیم، یک هدف و یک دولت داریم و یک ملت هستیم. باید به اهداف‌مان برسیم. باید در این شرایط سخت تحریم، از تحریم فرصت بسازیم. البته تحریم مشکلات درست می‌کند.

این شرکت‌های دانش‌بنیانی که دیروز اعلام شد، عدد آنها به 5700 شرکت دانش‌بنیان رسیده، در آغاز دولت 50 شرکت دانش‌بنیان بوده و الان 5700 شرکت دانش بنیان داریم. اینها مداوم تلاش می‌کنند، اینها از فرصت تحریم استفاده می‌شود. اگر این تحریم نبود، شاید این بعضی از عزیزان خیلی انگیزه نداشتند.

کرونا یک معضل و مشکل بود، اما در عین حال توانست برای ما فرصت ایجاد کند. امروز چقدر از افراد در ساخت واکسن، دارو، تجهیزات تلاش می‌کنند. همه اینها در فرصت کرونا این کار را کردند. در فرصت کرونا ایثار و فداکاری در این ملت دیدیم. تمام کارخانه‌های بزرگ و عظیم ما شبانه‌روز تلاش کردند. خطر کرونا بود، با ماسک کار کردند، با اصول بهداشتی کار کردند. راننده‌های عزیز کار کردند. هر چه نیاز داشتیم از بندر منتقل کردند. یک روز نبود که بگویند کروناست و کار نمی‌کنیم. از کشاورزان، صنعتگران و همه عزیزان تشکر می‌کنیم. کار عظیمی شد، خدمات تعطیل نشد. شما می‌بینید یک ساعت برق می‌رود، چه می‌شود. 2 ساعت برق در 2 استان می‌رود، چه می‌شود. آدم وقتی نعمت از دست می‌رود، نعمت را لمس می‌کند.

برقی که در طول سال هست، حال یک روز، نیمروز دچار مشکل شده است، آب که سراسر سال هست ممکن است، نیم ساعتی دچار مشکل شود. این خدماتی که انجام گرفته برق و آب و گازش، همه خدمات، بهداشت، درمان، آموزش. کاری که در اقتصاد دیجیتال شده، کاری که در توسعه باندها و پهن باندهایی که ایجاد شد، ببینید چقدر کارهای ما از طریق فضای مجازی انجام می‌شود.

این را خدمت مردم شریف ایران می‌گویم، مردم عزیز ایران، کسی در دنیای امروز تصور کند پیشرفت اقتصادی بدون اقتصاد دیجیتال امکان پذیر است، خطا کرده است. اگر بخواهیم اقتصاد ما پیشرفت کند باید بخش دیجیتال پیشرفت کند. باید شبکه ملی اطلاعات ما پیشرفت کند. باید باندهای ما ظرفیت این کار را داشته باشد. الان ببینید چقدر کسب و کار مردم از طریق همین شبکه مجازی هست و اگر نبود و اگر تعطیل شده بود در همین زمان کرونا که مردم همه در فشار هستند، اگر این فضای مجازی نبود، تفریحی، تنوعی، همه اینها اگر تعطیل بود، چه کار می‌کردیم؟ قدردانی کنیم. از این فرصت استفاده و بهره‌برداری کنیم.

خدمت مردم عزیز ایران عرض می‌کنم، با همه توان برای اینکه فشار اقتصادی مضاعف نشود، تلاش می‌کنیم. در همین یک ماه گذشته، در همین ایام گذشته به آمار اقتصادی که مراجعه کنید، روند، روند کاهنده در رشد تورم است، روند، روند افزاینده در رشد اقتصادی است. با تورم، با مشکلات، با همه چیزهایی که داریم و با همه فشارهایی که به دولت وارد می‌شود.

ببینید در این دو ماه چقدر وقت و صرف گذاشتیم در دولت و مجلس. رفتند، آمدند، کمیسیون برای بودجه تشکیل شد، نتیجه چه شد؟ حاصل جمع صفر شد و در نهایت از بین رفت. یک مقدار دقت کنیم، یک مقدار در این فرصت تلاش کنیم و کاری کنیم که بتوانیم اقتصادمان را به حرکت دربیاوریم.

اما نکته آخر. خدمت جامعه جهانی و مخصوصا کشورهایی که در برجام حضور داشتند حال 1+4 یا ممکن است در آینده 1+5 بشود، این را به صراحت می‌گویم. هیچ بندی از برجام عوض نخواهد شد، این را بدانید. هیچ فردی هم به برجام اضافه نخواهد شد. اگر 1+4 هستیم 1+4، اگر 1+5 هستیم 1+5، 2+5 و 3+5 نمی‌شود. حرف‌های ناروا گفته نشود. ما یک کاری انجام دادیم، البته این هم محصول تلاش زیادی بود که 10 سال مذاکره شد، تلاش شد، نشد. در آغاز دولت یازدهم حدود دو سال تلاش و فعالیت شد، این همه خون جگر خورده شد، به هر حال به یک توافق رسیدند. این توافق چیزی نیست که به سادگی به دست آمده باشد، کسی نمی‌تواند این توافق را، این توافق است، می‌خواهند اهلاً و سهلاً همه به تعهد بیایند، نمی‌خواهند هم اهلاً و سهلاً، دنبال زندگی خود بروند.

ما کار خودمان را انجام می‌دهیم، اما احساس ما این است که افکار عمومی جهان، سیاستمداران جهان و حتی بسیاری از سیاستمداران در خودِ آمریکا، معتقدند که برجام می‌تواند برای امنیت جامعه، برای صلح جامعه، برای پیوند جامعه جهانی، برای تعامل کشورها مفید باشد. ما هم با همین مبنا حرکت می‌کنیم و پیش می‌رویم، اما آمریکایی‌ها باید بدانند آنها تا امروز ناقض قطعنامه 2231 هستند. دائم بحث برجام نکنند. من به آمریکایی‌ها می‌گویم 2231، این بحث ایران نیست، این بحث قطعنامه مورد اتفاق شورای امنیت سازمان ملل است. شما هر لحظه که صبر کنید، جرم بالاتری انجام دادید. شما قطعنامه 2231 را نقض کردید، به قطعنامه برگردید، به قانون برگردید، به مقررات بین‌المللی برگردید. اگر برگشتید ما هم به طور کامل به تعهدات‌مان عمل خواهیم کرد.

این روشن است. ما قطعنامه را نقض نکردیم که بیاییم اصلاح کنیم. ما از برجام خارج نشدیم که برگردیم. یک بار دیگر هم گفتم 7 تا صندلی بود، ما 6 تا نشستیم، یک نفر از اینها یک دفعه جنون ادواری گرفت و بلند شد و بیرون رفت. حالا یک مقدار عقل پیدا کرده و جنون ادواری تمام شده می‌خواهد سرِ میز خود برگردد، با بقیه چه کار دارد؟ آنها که همه سر جای خودشان نشستند. آمریکایی‌ها باید به 2231 برگردند. آمریکایی‌ها باید به مقررات بین‌المللی برگردند. باید به مصوبه شورای امنیت سازمان ملل که به اتفاق آرا تصویب شده است، بازگردند.

اگر ما هرگونه حسن نیت دیدیم، پاسخ آن حسن نیت خواهد بود. اگر هرگونه اقدامی در مقام عمل دیدیم پاسخ آن اقدام خواهد بود. اگر تعهد کامل بود از طرف ما هم تعهد کامل خواهد بود. امیدوارم همه ما، همه ملت‌ها، جوامع، بتوانیم در کنار یکدیگر آنچه منفعت جهان است، منفعت منطقه است، منفعت صلح جهانی است، همه با هم انجام دهیم و به مقصدی که به نفع همه است دست یابیم. انشاءالله.

السلام علیکم و رحمه‌الله و برکاته.

حجم ویدیو: 6.78M | مدت زمان ویدیو: 00:02:50
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
7 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.