به گزارش ایرنا، طبق قانون شوراهای اسلامی، شورای شهر و روستا به منظور پیشبرد برنامه ها با همکاری مردم و نظارت بر امور تشکیل می شود، از این رو چنانچه این تصمیم گیران فاقد تخصص لازم باشند کارکرد حوزه تصمیم گیری با چالش مواجه شده و حوزه اجرا نیز که تابع حوزه تصمیم است دچار دوگانگی و یا آشوب اجرایی می شود.
تجربه ثابت کرده است که فقدان تخصص گرایی در بین اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا مزبور کارکرد این شورا را تحت شعاع قرار داده و بستر ناکارآمدی و دور شدن از وظایف ذاتی آن را فراهم می سازد.
در فضاهای واقعی و مجازی دیده می شود افراد در مورد عقب ماندگی و مشکلات و معضلات محل سکونت خود واکنش نشان می دهند و به وضعیت اسف بار شهر و محل سکونت‌شان ابزار تأسف می کنند؛ از نگاه کارشناسان یکی از علل اصلی عقب ماندگی شهرها انتخاب افراد غیرمتخص در شوراهای اسلامی شهر و روستاست.
شورای اسلامی شهر و روستا نباید یک شورای صنفی که باید شورایی تخصصی در حوزه های مختلف شهری و روستایی برای رفع مشکلات و معضلات باشد.
مردم در انتخاب نماینده های خود در شورای اسلامی شهر و روستا باید مسئولانه عمل کنند و رای خود را به افراد متخصص در حوزه های اقتصادی، شهری، اجتماعی و فرهنگی اختصاص دهند و بدانند که رای آنان در تعیین سرنوشت شهر تاثیر بسزایی دارد.
در میزگرد «اهمیت شوراها و جایگاه آن در اداره جامعه و ضرورت رای به متخصصان» که با حضور چند تن از استادان دانشگاه سمنان در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان برگزار شد، آنان توسعه پایدار شهری و روستایی را نیازمند مشارکت و انتخاب شورای کارآمد دانستند و تاکید کردند: شوراهای اسلامی شهر و روستا دارای اعضای باتخصص و کاردان در ابعاد مختلف به ویژه در توسعه صادرات نامرئی ، افزایش رفاه اجتماعی و توسعه روزافزون زیرساختی و گردشگری تاثیر شایانی دارد.
به تاکید این استادان همه آحاد جامعه باید با حضور گسترده و با انتخاب نامزد متخصص و دلسوز در پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نقش خود را به خوبی ایفا کنند.
سعید کامیابی دانشیار رشته جغرافیا دانشگاه آزاد اسلامی گفت: شوراهای کارآمد از مهم ترین ابزار جوامع محلی به منظور نهادینه کردن مشارکت و تصمیم گیری بهینه جهت پیشبرد سریع اهداف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هستند.
وی اظهار داشت: مهم ترین ابزار دخالت دادن جوامع محلی در تصمیم گیری ها ،نهادینه کردن مشارکت در انتخابات و برخورداری از نامزدهای متخصص شوراهای اسلامی شهر و روستا است.
کامیابی خاطرنشان کرد:در بحث شورای شهر، نمایندگان مردم در بعضی از شهرها نتوانسته اند خوب عمل کنند و باید برای رفع مشکلات با ارایه ایده های نو تلاش کرد.
وی اضافه کرد:برای ارایه طرح های مدیریتی جامع شهری و روستایی یک منطقه مورد نظر باید مسایل فرهنگی،اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در نظر گرفته شود و اصولی که برای یک منطقه از کشور ایران در بحث مدیریت شهر در نظر گرفته می شود با دیگر نقطه تفاوت دارد.
دانشیار رشته جغرافیا دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دراصل 100، 101، 102 و 103 قانون اساسی شرایط برای اهمیت و کارایی شوارهای اسلامی شهر و روستا مطالبی گنجانده شده است که در نظر گرفتن زیرساخت های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و اقتصادی و توجه به مقتضیات محلی باید در اولویت قرار دارد.
وی اضافه کرد: برای آنکه توسعه شهری درکشور در سطح کلان بیان شود باید رویکرد تخصصی در بحث انتخاب اعضای شورای شهر داشته باشیم و ضمانت اجرا برای مصوبات آنها گنجانده شود.
کامیابی اضافه کرد: برای آنکه شهری پاک، خلاق و با تجهیزات به روز جهانی داشته باشیم باید تفکر جهانی در بحث توسعه شهری اتخاذ شود و تفکر قومی گرایی در انتخاب فرد مورد نظر، انتخاب نشدن شایسته ها و نخبگان را به بار می آورد.
وی اضافه کرد: انتخاب صحیح مردم پلی برای افزایش رفاه اجتماعی است و باید تفکر مردم برای ساختی شهری آباد از حالت سنتی به تفکری مدرن تغییر کند.
کامیابی گفت: شوراها از ظرفیت مهم و منسجمی برای رفع مشکلات مردم برخوردار است و در چارچوب قانون باید اختیار بیشتری به آنها برای تحقق وعده هایی که به مردم در ایام تبلیغات می دهند داده شود.
وی اضافه کرد: در قانون اساسی وظایف مهمی برای شوراهای اسلامی شهر و روستا در نظر گرفته شده است و نظارت بر حسن انجام امور، تصویب بودجه و بررسی نارسایی های اجتماعی و فرهنگی در چارچوب قانونی برعهده این نهاد قرار دارد.
کامیابی تصریح کرد: در بسیاری از مناطق و شهر و روستا مشکلاتی بعضا وجود ندارد، اما با فقدان مدیریتی قوی ، زیرساخت گردشگری، طبیعی و زیست محیطی در آن منطقه از بین می رود که لازم است با اتخاذ تدابیری، مدیریت واحد شهری و روستایی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: در اداره یک منطقه نباید تفکر جزیره ای اتخاذ شود و باید با رویکردی منسجم برای رفع مشکلات منطقه مدنظر گام برداشت.
بهروز ارسطو پژوهشگر و مدرس دانشگاه‌های سمنان نیز در این میزگرد گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قبل از آنکه بسیاری از کشورها حلاوت مردم سالاری را درک کنند طرح شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان یکی از مترقی ترین اصول قانونی را مطرح کرد.
وی اظهارداشت: هرچند به علت جنگ تحمیلی و پس از آن مدتی در تحقق شوراهای اسلامی شهر و روستا تاخیر شد ولی با شکل گیری آن در اواخر دهه 70، تغییر راهبرد جدیدی در مدیریت شهری و روستایی شوراهای شهر و روستا رویکردی جدیدی در کشور پیدا کرد.
ارسطو خاطرنشان کرد: با گذشت چهار دوره از فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا، شاهد بلوغ جوامع شهری و رویکردی نو به مساله مدیریت شهری هستیم که می بایست به شکل جدی با این تجارب در انتخابات پنجم گامهای جدی برداشته شد.
این پژوهشگر و مدرس دانشگاه گفت: با وجود آنکه مدیریت شهر و روستا نیاز به تخصصهای فنی دارد ولی مهارت های بین رشته ای می توانند نقش ویژه ای در رفع بسیاری از تناقض ها داشته باشد.
ارسطو افزود: نظارت های شوراهای اسلامی شهر و روستا در سطح کلان به اصطلاح نظارت در سایه است و در دوره پنجم انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا مردم باید به یک بلوغ فکری برای انتخاب فردی اصلح برسند ودر انتخابات خود دقت کنند.
وی تصریح کرد: در بحث اجرای دقیق و افزایش رفاه اجتماعی در جامعه علاوه بر تخصص ، بینش و دانش کافی افراد، تجربه آنها نیز از ملاک های انتخاب فرد اصلح قرار گیرد.
ارسطو ادامه داد: باید ساز و کارهایی منسجم برای رفع مشکلات منطقه ای اقدام شود و نباید نمایندگان مردم در شوراها حالت انفعالی داشته باشند.
وی اضافه کرد: نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا، وعده هایی که در دوران نامزدی به مردم می دهند را نباید به فراموشی بسپارند و باید شعارهای انتخاباتی خود را برپایه قانون برنامه ریزی کنند.
پژوهشگر و مدرس دانشگاه‌های سمنان خاطرنشان کرد: به دلیل استقبال نکردن مدیران میانی و استانی از دیدگاه ها و نظرات نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا، کاربرد این نهاد قانونی به حاشیه می رود در حالی که شورا باید در محور هرم تصمیم گیری ها قرار گیرد.
امیر تیمورتاش دانشجوی مقطع دکتری رشته جغرافیا گرایش آمایش کیفیت محیطی نیز در میزگرد ایرنا سمنان گفت: شوراهای اسلامی شهر و روستا در توسعه صادرات نامرئی و توسعه گردشگری تاثیر شایانی دارد.
وی ادامه داد: افرادی که در منصب نماینده مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا قرار می گیرند باید به صورت علمی کارکرد و ماهیت شورا را درک کنند.
تیمور تاش تصریح کرد: یکی از اقدامات مهم و ارزشمندی که می تواند گره بسیاری از مشکلات شهری را برطرف کند ، واگذاری کارهای اجرایی به بخش خصوصی است و عملکرد مثبت دولت یازدهم در این اقدام خود می تواند الگویی خوبی برای شهرداران و اعضای شوراهای شهری و روستایی باشد.
وی اضافه کرد: افرادی که نامزد انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا می شوند علاوه برای ارایه مدارک معتبر علمی ، باید مصاحبه هایی از میزان صلاحیت ها و هدف از ورود در انتخابات از آنها اخذ شود.
تیمورتاش اضافه کرد: مشارکت حداکثری مردم در پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا باید به تصمیم گیری مهم تبدیل شود و باید نگاه مسوولان میانی و استانی به نمایندگان شوراها از رویکرد دستوری و فرمایشی به رویکرد مشورتی تغییر کند.
وی تصریح کرد: بیش از 15 درصد از گردش اقتصادی جهان در مناطق شهری و با جذب گردشگر انجام می شود و اگر شوراهای اسلامی با تجربه و متخصص در انتخابات ها برگزیده شوند، در یک شهر کوچک به ازای یک گردشگر خارجی در یک سفر کوتاه مدت چند روزه، هزار و 500 دلار ارزآوری برای منطقه انجام می شود.
دانشجوی مقطع دکتری رشته جغرافیا گفت: رویکرد توسعه افقی شهر و حفظ ساختار سنتی در تفکر نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا باید لحاظ شود و باید با کلان نگری با حفظ بافت های سنتی که میراثی از پیشینیان هستند برای نوسازی زیرساخت شهری گام برداشت.
دانشجوی مقطع دکتری رشته جغرافیا اضافه کرد: براساس آمار و افکار سنجی که از مجاری معتبر در کشور اخذ شده است، تنها 10 درصد از نامزدهای انتخاباتی شوراهای اسلامی شهر و روستا از وظایف مهم خود در شوراها مطلع هستند.
عسگری مجتهد زاده دانشجوی مقطع دکتری رشته جغرافیا گرایش برنامه ریزی شهری نیز در این میزگرد گفت: نمایندگان شوراهای شهر باید نسبت به برنامه ریزی و طراحی شهر، اقتصاد شهر، خدمات زیر بنایی شهر، مسکن و بهسازی سکونتگاه‌های غیررسمی توجه ویژه ای داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: نقش شهرداری در اداره شهر از اهمیت بالایی برخوردار است و باید شاهد مشارکت مردم در تصمیم گیری ها و اجرای طرح ها باشیم.
مجتهد زاده اضافه کرد: به شورا و امر مشورت در قرآن کریم و سیرت ائمه اطهار(ع) توجه ویژه شده است و از زمان های دور و در ممالک اروپایی نیز توجه زیادی به امر شورا و اداره مناطق شهری و روستایی شده است.
مجتهد با بیان اینکه در مباحث رای به متخصصان باید تغییراتی در قانون انتخابات شوراها و ورود افراد برای نامزدی در این عرصه مهم اتخاذ شود، اضافه کرد: براساس معیار جمعیتی مدرک تحصیلی برای شایستگی افراد برای نامزدی شوراهای اسلامی شهر و روستا وجود دارد در حالی که به نوع مدرک ارایه شده توجه نمی شود و افرادی که به هیچ عنوان تخصصی ندارند در انتخابات ورود می کنند.
مجتهد زاده تصریح کرد: باید از طیف های متفاوت برای انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا حضور یابند و باید انتخاب متخصصان در اولویت کاری مردم برای انتخاب نامزدهای مدنظر شان قرار گیرد.
وی اضافه کرد: افرادی بدون هیچگونه تخصص و با جلب نظر مردم ، به عنوان نماینده آحاد جامعه در شوراهای اسلامی اظهار نظر می کنند و یک دوره نمایندگی برای آنها انگار کلاس آموزشی است و برنامه برای رشد و بالندگی کشور ندارند.
دانشجوی مقطع دکتری رشته جغرافیا گرایش برنامه ریزی شهری گفت: مدیران کل جایگاهی را برای اظهار نظر شوراها قبول ندارند و در سطح کلان اینگونه به نظر می رسد که تنها وظیفه شوراها انتخاب شهردار است.
مجتهد زاد اضافه کرد: افرادی که طرح جامع توسعه شهری را در منطقه ای تدوین می کنند باید مقتضیات مکانی و اصلاح امور را در نظر بگیرند.
دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا 29 اردیبهشت 96 برگزار می شود‌ و استان سمنان که دارای هشت شهرستان، 20 شهر، 15 بخش و 400 روستاست، در انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا هزار و 19 نفر به عنوان اعضای اصلی و 642 نفر به عنوان اعضای علی البدل در شوراهای اسلامی شهری و روستایی انتخاب می شوند.
7339/6026 خبرنگار: محمدرضا یوسف نژاد ** تنظیم کننده: مصطفی دهقان/ جانعلی فتحی
برای آگاهی از تازه‌ترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.