احتمال ابتلا به پوکی استخوان در این افراد

یک فوق تخصص روماتولوژی گفت: شکستگی‌های گردن استخوان ران اگر در بهترین مراکز دنیا جراحی نشوند، در سال اول ۵۰ درصد مرگ و میر دارند و اگر در این مراکز جراحی شوند ۲۰ درصد مرگ و میر خواهند داشت.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، احمدرضا جمشیدی، فوق تخصص روماتولوژی با حضور در برنامه «طبیب»  با اشاره به این که شکستگی‌های پوکی استخوان علامت ندارند، گفت : استخوان به مرور زمان نازک می‌شود تا این که با کوچکترین ضربه‌ای می‌شکند. یعنی برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان حتما لازم نیست که فرد تصادف کند تا استخوانش بشکند؛ بلکه با یک افتادن از صندلی و یا از تخت پایین آمدن هم ممکن است استخوان بشکند.

وی همچنین تصریح کرد: متأسفتانه مهمترین عارضه پوکی استخوان شکستگی آن است و مهمترین آن‌ها نیز شکستگی مهره و شکستگی لگن است. تا به این جا هم عموما علامتی از پوکی استخوان در فرد دیده نمی‌شود؛ بنابراین افرادی که ریسک‌پذیر هستند باید به فکر باشند تا زودتر مشکل تشخیص داده شود. مطالعات نشان داده اند که ۵۰ درصد افراد بالای ۸۰ سال دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌شوند. بسیار مهم است که نگذاریم پوکی استخوان به این حد برسد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه عنوان کرد: شکستگی‌های گردن استخوان ران اگر در بهترین مراکز دنیا جراحی نشوند، در سال اول ۵۰ درصد مرگ و میر دارند و اگر در این مراکز جراحی شوند ۲۰ درصد مرگ و میر خواهند داشت.  

جمشیدی در خصوص علت مرگ‌ومیر‌های ناشی از شکستن استخوان ران توضیح داد: چراکه این منطقه محل بسیار پرخونی است و چربی زیادی در آن جا اجتماع دارد؛ بنابراین این شکستگی و درمان آن ممکن است باعث آمبولی چربی شود که خودش هیچ درمانی نداشته و باعث مرگ فرد می‌شود. این شکستگی باعث از دست دادن خون بسیار و یا از طرف دیگر آمبولی خون نیز می‌شود. جدای از این که هزینه سنگینی هم دارد،  باید برای جراحی از روش جای‌گذاری پروتز و تعویض مفصل استفاده شود.

وی در ادامه بیان کرد: اگر پوکی شدید باشد، برای نگه داشتن پروتز باید از سیمان استفاده شود و پروتز را پیچ و پلاک کنند تا در جای خود محکم شود.  

او گفت: خانم‌ها هورمونی به نام استروژن دارند که استخوان‌خواری را مهار می‌کند؛ اما پس از یائسگی سطح این هورمون پائین آمده و بدن از استخوان‌ها برداشت می‌کند. یائسگی یک ریزفاکتور مهم برای پوکی استخوان است. همچنین افرادی که بیماری‌های التهابی مثل روماتیسم دارند، بیماری‌های تیروئیدی، سرطان، بیماری‌های متابولیک مثل دیابت، افراد لاغر، افرادی که بیماری‌های عصبی دارند و تحرکشان کم است، کسانی که دارو‌های ضدانعقادی استفاده می‌کنند و همه افرادی که زیاد در معرض زمین خوردن هستند از جمله افرادی هستند که باید مراقب تراکم استخوان خود باشند.

جمشیدی با بیان این که هرچه استقرار پوکی استخوان بیشتر شود، اثر تغذیه کمتر می‌شود، یادآور شد: از همان سال‌های ابتدای زندگی باید به تغذیه مناسب و ورزش توجه کرد؛ اما به طور کلی مصرف ویتامین دی، لبنیات، ماهی، املاح، سبزیجات و میوه‌جات خام بافت‌های استخوانی را تقویت می‌کنند. چراکه پوکی استخوان درجات مختلفی دارد و ما نمی‌‍ توانیم حفره‌های استخوانی را پر کنیم بلکه تنها می‌توانیم بافت‌های موجود را حفظ و به تقویت تراکم آن‌ها کمک کنیم.

 

دیدگاه تان را بنویسید