به گزارش ایرنا، منشأ پیدایش یا گسترش بسیاری از شهرها و آبادی‌ها، وجود شخصیت‌های بزرگ در آن منطقه است و شهرستان پیشوا نیز از این امر مستثنی نیست و واقع شدن مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع) فرزند بلافصل امام موسی کاظم(ع)، به این منطقه که در گذشته از آن به عنوان سناردک و یا سامنات یاد می شد زندگی بخشید و محلات قدیمی و آثار تاریخی متعدد آن نشان از تاریخچه و قدمت آن دارد.
با احداث راه آهن سراسری تهران – مشهد و احداث ایستگاه راه آهن در این منطقه، رونق این شهر روز افزون شد و این امر تا آن جا پیش رفت که در سال 1389 از ورامین منتزع و به عنوان شهرستانی جدید معرفی شد.
پیشوا دارای 48 پارچه آبادی دارای سکنه است و از شمال به شهرستان پاکدشت، از جنوب به بخش جوادآباد شهرستان ورامین، از غرب به شهرستان ورامین، و از شرق به شهرستان گرمسار محدود است.
اقتصاد مردم شهرستان پیشوا برپایه کشاورزی استوار است و مهم ترین فرآورده های کشاورزی آن را غلات، صیفی جات، گیاهان صنعتی و محصولات باغی و گلخانه ای تشکیل می دهد و بیش از یک هزار و 400 هکتار گلخانه در این شهرستان مستقر است.
واقع شدن بخش مرکزی شهرستان بر روی کوه ، زیبایی دو چندانی به آن داده و خیابان ها و کوچه های تو درو تو که همگی به مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع) ختم می شود، لحظات خاطره انگیزی از عبور از تاریخ این منطقه برای افراد به همراه می آورد.
آثار به دست آمده از کاوشهای باستان شناسی، دیرینگی سکنای انسان را در پیشوا به نیمۀ هزارۀ 2 قبل از میلاد نشان میدهد وآثار بدست آمده از اکتشافات باستان شناسی آنها را به تمدن سفال خاکستری نشان میدهد .
مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع)
امامزاده جعفر(ع) بر طبق اسناد ارایه شده در کتب انساب یکی از فرزندان بلافصل حضرت امام موسی کاظم (ع) است.
پس از حضور امام رضا(ع) در مشهد، امامزاده جعفر با همراهان خود به قصد ملحق شدن به ایشان، وارد ایران شدند که در ناحیه ساوجبلاغ امروزی رسیدند، با سپاهیان مامون درگیر شدند و حضرت جعفر بن موسی الکاظم (ع) خود را به حوالی شهرستان پیشوا و روستای سناردک رساند و در منزل فردی به نام جلال الدین سکنی گزید.
حضرت در روز 15جمادی الثانی سال 217 هجری قمری در محله ای که امروز از آن به شهیدگاه معروف است، به شهادت رسید و در گورستان محل دفن شد که امروز این مکان به آستانه مقدس و با شکوهی تبدیل شده که همواره مورد توجه عاشقان خاندان عصمت و طهارت قرار دارد.
گنبد بقعه امامزاده جعفر(ع) فیروزه ای است که در دوره صفویه بنا شده و در سال ‎ 1227قمری به وسیله فتحعلی شاه قاجار تعمیر شده است.
این گنبد دارای ‎ 21متر ارتفاع از سطح زمین و ‎ 9/5متر قطر دارد و به شیوه دو پوسته ساخته شده که فاصله بین دو پوسته ‎ 7متر می باشد که با توجه به سبک معماری و آثار تزئینی روی گنبد و نیز قدمت تاریخی در ردیف آثار ارزشمند معماری مذهبی ایران به شمار می رود.
این گنبد در قسمت خارجی دارای پوشش کاشی فیروزه ای با نقوش هندسی و کتیبه هایی به خط ثلث و کتیبه های نستعلیق که در بعضی نقاط کتیبه های ثلث را قطع کرده است .
داخل مقبره تا ارتفاع ‎ 1/5متری با کاشی معرق به رنگ فیروزه ای ، مشکی ، زرد سفید بر زمینه لاجوردی با نقوش تزئینی اسلامی مزین می باشد و به احتمال قریب به یقین این کاشی ها جزو تزئینات اولیه بنا می باشد که در بالای ازاره تماما آئینه کاری شده است.
ضریح مطهرامامزاده چند سالی است که تعویض شده است و هنرمندان اصفهانی نهایت ذوق و سلیقه را درساخت آن به کار برده اند و در آن از هنرهای قلمزنی و میناکاری استفاده شده است.
صحن مطهر پیشوا مبدأ قیام خونین 15 خرداد می باشد و مردم این دیار که در روز 15 خرداد سال 42 در مراسم مذهبی موسوم به بنی اسد مشغول عزاداری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) بودند با دریافت خبر دستگیری امام خمینی به سمت تهران به راه افتادندو با همراهی مردم ورامین در پل تاریخی باقرآباد با نیروهای رژیم شاه درگیر شده و خون گرمشان سنگفرش های پل باقرآباد را رنگین کرد
بازار قدیمی پیشوا
بازار قدیمی پیشوا یادگاری از دوره صفویه است که با قدم زدن در آن می توان گذر تاریخ را به خوبی مشاهده کرد.
مغازه ها و حجره های قدیمی این بازار کمتر شکل مدرن و امروزی به خود گرفته اند و در آن می توان معماری دوره صفویه را از نزدیک لمس کرد .
انتهای این بازار به مرقد مطهر امامزاده جعفر (ع) ختم می شود.
امامزاده عبدالله(ع)
از جمله مناطق زیبا و زیارتی اطراف شهر پیشوا، صحن امامزاده عبدالله(ع) است که در نزدیکی روستای قلعه بلند و حاشیه محور قم - گرمسار قرار دارد، این امامزاده زیبا و تاریخی از جمله مناطق بکر و دست نخورده در این منطقه محسوب می شود که سالانه پذیرای عده زیادی از زائران است.
امامزاده دو تن
امامزادگان خلیل الله و ابراهیم(ع) معروف به 'دو تن' از جمله مراکز زیارتی پیشوا به حساب می آید؛ سبک معماری گنبدی شکل و بدون هیچ گونه تزئینات داخلی و خارجی که فقط سردر شرقی ورودی آن کتبیه کاری تعمیر بنا در سال 1375 هجری شمسی که توسط حاج عبدالوهاب تاجیک تعمیر شده است.
مدخل ورودی امامزاده رو به شرق است که در چند سال اخیر حسینه ای برای اجرای مراسم بنا شده و دری هم در قسمت شمال امامزاده باز کرده اند.
ساختمان امامزاده از سطح زمین 50 سانت پایین تر است و ایوانی بزرگ که در دوران قاجاریه به آن الحاق شده است قسمت ورودی شرقی است.
امامزادگان ابراهیم و خلیل الله(ع) هر دو تن از نسل امام موسی بن جعفر(ع) هستند و در فاصله 500 متری جنوب امامزادگان دو قلعه باستانی است که در چند دهه اخیر تخریب شده است.
تپه سلام
تپه مرتفع سرسبز و پرطراوت که مشرف بر شهر است و چشم انداز زیبایی از دشت پیشوا و حتی جنوب شرق استان تهران را داراست.
فضای تپه از درختان کاج پوشیده شده و آبنما و آب روانی در آن جاری است و مکان خوبی برای استراحت و تفریح محسوب می شود.
در سال های اخیر شهرداری پیشوا دو بوستان بزرگ خانواده در آن احداث کرده و با استقرار آلاچیق، امکان اسکان مسافران نوروزی را در آن فراهم کرده است.
مزار چهار شهید گمنام دوران هشت سال دفاع مقدس در این تپه مشرف به امامزاده جعفر(ع) واقع شده است .
تپه شغالی
این تپه در دامنه شمال غربی تپه های طبیعی شهر پیشوا واقع شده که عناصر معماری در تپه شغالی، خشت خام و چینه است. نوع و سبک تزئینات اشیای سفالی و نیز شکل ساخت ظروف و مواد تشکیل دهنده آنها نشان می دهد که این مکان در اواخر هزاره ششم پیش از میلاد برای زیست انتخاب شده است.
تپه شغالی در تاریخ 11 شهریور ماه 82 به ثبت ملی رسیده است.
تپه سفالین پیشوا
محوطه باستانی تپه سفالین شهر پیشوا که شامل زمینی وسیع به صورت تپه ماهورهای پراکنده است، که به طور کامل پوشیده از سفالینه های خاکستری و آجری منقوش هزاره دوم و آغازین سده های هزاره اول قبل از میلاد است.
در کاوشهای صورت گرفته از عمق 385 سانتی متری تپه سفالین شهر پیشوا، پس از یک لایحه سیلابی و بر روی خاک بکر، آثار و بقایای سفتلهای مربوط به اواخر هزاره ششم و هزاره پنجم قبل از میلاد به دست آمده است.
پارک بزرگ جنگلی
این پارک بر فراز تپه های مشرف بر بخش مرکزی پیشوا واقع شده و مکان مناسبی برای تفریح و استراحت مسافران است.
این پارک با وسعت بیش از 40 هکتار یکی از بزرگترین و زیباترین پارکهای شهرستانهای جنوب شرق استان تهران است که پوشیده شده از درختهای سربه فلک کشیده سرو و کاج که زیبایی خاصی به شهر بخشیده است به طوری که از فواصل دور قابل رؤیت است.
یخچال های طبیعی
یخچال طبیعی سنتی روستای طارند سفلی و علیا از سه قسمت مخزن ، سقف و درب تشکیل شده است .
بافت اولیه مخزن یخچال که از عمق چهار متری زمین ساخته شده این گروه یخچالها که در سرزمین کویری ایران بنا شده است خود به تنهایی گویای یک ورق از سند تاریخ دوران گذشته از سرزمین ورامین را حکایت می کند که به صورت دایره ای با گنبد بلند با ارتفاع 9 متر از کف زمین است.
با دو متر ضخامت که کم کم هر چه بالاتر می رود از ضخامت آن کاسته می شود. پله ای دور تا دور آن تا آخرین ارتفاع دور می زده جهت تعمیر و کف یخچال از سطح زمین چهار متر عمق دارد.
این یخچال با آجر و ساروج و خشت خام ساخته شده است و شکل مخروطی مدور آن از استحکام کافی برای ذخیره یخ و مقابله با گرما برخوردار است.
یخچال گنبد مخروطی بلند است که در قسمت پایه بسیار ضخیم ساخته که به شکل گنبدی باریک تبدیل شده بود.
این یخچال طبیعی، سنتی به منظور رفع گرمای سرسخت دشت ورامین ساخته شده است و به منظور جلوگیری از تابش مستقیم نور آفتاب مخروطی شکل یخچال طارند تا ارتفاع 9 متر به بالا می رود.
این یخچال با دو دهانه باریک برای ورود و برداشت یخ که در شبهای سرد زمستان نهر آب در دورن گودالها بسته سپس یخچالدار با اره و داس و دیلم یخ را می بریده و قطعه قطعه می کرده و داخل یخچال منتقل می کرده اند و در فصل گرم تابستان در یخچال را می پوشانده و مورد استفاده قرار می گرفته است.
پیشوا بیش از 80 هزار نفر جمعیت دارد و در مسیر محور امام رضا(ع) واقع شده است.
تهرام/7254//1348
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.