گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

چراغ سبز ایران به سعودی ها پس از حمله به سفارت عربستان در تهران چه بود؟/پاسخ صباح زنگنه

یک تحلیلگر مسائل منطقه گفت: باید منتظر ماند و دید که سیاست عربستان نسبت به جمهوری اسلامی ایران نیز تا چه اندازه دستخوش تغییر خواهد شد.

پایگاه خبری جماران: مقامات عربستانی در سال های اخیر رابطه نزدیکی با ترامپ برقرار کرده بودند و به نظر می رسد حالا که او دیگر بر این منصب نیست، نگرانی های زیادی برای برخی متحدانش ایجاد شده است.

در این میان، یک تحلیلگر بین الملل گفت: رویکرد بایدن در قبال عربستان به شدت متفاوت خواهد بود و به همین دلیل بن سلمان نگران اوضاع خودش است. بنا بر همین نگرانی بود که ولیعهد سعودی تلاش کرد موضوع اختلاف خود را با قطر به نحوی حل و فصل کند و در این مسیر حتی از شروط چند گانه ای که تعیین کرده بود، عقب نشست.

صباح زنگنه در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: ترامپ امکانات فوق العاده زیادی برای بن سلمان فراهم کرد و حمایت مطلقی از اقدامات جنایتکارانه او به ویژه در یمن داشت. اما با آمدن آقای بایدن متفاوت خواهد بود. شرایط همانطور که آقای بایدن اعلام کرده حول موضوع جنایت هایی که بن سلمان علیه مردم سعودی مرتکب شده، پیش می رود.

 

رویکرد بایدن در قبال عربستان به شدت متفاوت خواهد بود

وی افزود: رویکرد بایدن در قبال عربستان به شدت متفاوت خواهد بود و به همین دلیل بن سلمان نگران اوضاع خودش است. بنا بر همین نگرانی بود که ولیعهد سعودی تلاش کرد موضوع اختلاف خود را با قطر به نحوی حل و فصل کند و در این مسیر حتی از شروط چند گانه ای که تعیین کرده بود، عقب نشست.

این تحلیلگر مسائل منطقه گفت: بن سلمان حتی نسبت به ترکیه نیز سیگنال های مثبتی می فرستد تا بتواند در برابر فشارهای احتمالی بایدن مقاومت کند. باید منتظر ماند و دید که سیاست عربستان نسبت به جمهوری اسلامی ایران نیز تا چه اندازه دستخوش تغییر خواهد شد. سیاست دموکرات ها در دوره آقای اوباما بر این محور بود که همکاری های منطقه ای در خاورمیانه باید توسط دو کشور ایران و عربستان صورت گیرد. این دو کشور باید همکاری کنند و مانع ناامنی در منطقه شوند اگر همین سیاست از سوی بایدن دنبال شود، عربستان ناگزیر خواهد بود که با ایران تعامل نزدیکی داشته باشد و از حالت واگرایی خصمانه ای که در دوره ترامپ پیدا کرده بود، خارج شود.

 

چراغ سبز ایران به سعودی ها پس از حمله به سقارت عربستان در تهران

زنگنه با بیان اینکه قطع رابطه با ایران به دلیل حمله به سفارت عربستان در تهران بهانه بوده، گفت: شواهد و نشانه های متعددی وجود دارد که این موضوع را اثبات کند. وگرنه علاوه بر حمله عده ای به سفارت عربستان، حمله دیگری هم به سفارت انگلستان اتفاق افتاد اما آیا روابط ما با آن کشور قطع شد؟ باید بگویم انگلستان روابط خود را با ایران قطع نکرد و صرفا خساراتی را که به ساختمان سفارتش وارد شده بود مطالبه کرد و پس از آن توافقاتی حاصل شد. در حمله به سفارت انگلستان حتی یک نفر هم محاکمه نشد در حالی که مهاجمین به سفارت عربستان محاکمه شدند. این چراغ سبز بزرگی بود که ایران به عربستان نشان داد اما ظاهرا مقامات آن کشور تصمیم خود را از قبل گرفته بودند و اشاره به این ماجرا برای آنها بهانه بود. این تصمیم عربستان ناشی از ناپختگی و خامی مسئولین جدید عربستان بود.

وی در ادامه با اشاره به جنبش انصارالله یمن به عنوان یکی دیگر از عوامل اختلاف میان ایران و عربستان گفت: جنبش انصارالله تازگی ندارد و در زمان رئیس جمهور سابق یمن هم وجود داشت. علی عبدالله صالح 6 دوره علیه این گروه جنگید اما نتوانست آن را شکست دهد. بنابراین این جنبشی سیاسی بود که در پارلمان و حکومت نیز نماینده داشت. بعد از عبدالله صالح، صلح و آشتی ملی هم صورت گرفت و جنبش انصارالله موقعیت های بهتری کسب کرد و بسیاری از قبایل دیگر نیز به آن پیوست.

 

عربستان مانع گفت و گوی ملی یمنی ها نشود

این تحلیلگر گفت: بافت سنتی یمن، بافتی قبیله ای است و گرایش این قبایل به قدرت چه دولتی و چه قدرت های نوظهور و محلی همواره در سیّالیت بودهاست. به نحوی که با اوج گرفتن حوثی ها و انصارالله بسیاری از قبایل یمن به آنها پیوستند. باید گفت حدود 80 درصد جمعیت یمن به طور کامل حامی حکومت حوثی ها بر کشورشان هستند و با آنها همکاری می کنند. بنابراین جنبشی که به تدریج و به دلیل اشتباهات مکرر مخالفانش یا دشمنانش بر قوت و گستره نفوذش افزوده می شود، طبعا قدرت غیرقابل انکاری دارد و نمی توان آنها را نادیده گرفت. بهترین حالت این است که عربستان به جای دخالت نظامی، مانع گفت و گوهای ملی نشود و یمنی ها بتوانند برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند.

وی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران نیازی به پیچیده ترشدن بیشتر روابط میان یمن و عربستان ندارد. اگر مقامات عربستانی به محاصره یمن خاتمه دهند و مانع گفت و گوهای ملی نشوند هم عربستان به آرامش می رسد هم یمنی ها می توانند به زندگی عادی خود بازگردند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.