مشارکت دو ناو هواپیمابر آمریکا در رزمایش نظامی در دریای جنوبی چین و فروش سامانه پاتریوت به تایوان در کنار دیگر عوامل به تنش بین آمریکا و چین دامن زده است

 

به گزارش جماران، روز جمعه دو ناو هواپیمابر یو ‌اس ‌اس رونالد ریگان و یو‌ اس ‌اس نیمیتز در رزمایش بزرگ نظامی در آب ‌های دریای جنوبی چین مشارکت کردند. این دو ناو هواپیمابر در اوایل ماه ژوئیه عازم این منطقه شده‌ بودند.

خبرگزاری آلمان با انتشار گزارشی از واشنگتن خبر از افزایش تنش بین آمریکا و چین داده است.

انتشار خبر مربوط به اعزام این دو ناو جنگی به آب ‌های دریای جنوبی چین ناخشنودی رهبران چین را برانگیخته بود. نیروی دریایی آمریکا ضمن اعلام رسمی خبر مشارکت این دو ناو هواپیمابر در رزمایش یاد شده، اعلام کرده است که هدف از این اقدام تمرین بوده است.

خبرگزاری آلمان در ادامه گزارش خود اعلام کرده است که در رزمایش روز جمعه بیش از 12 هزار سرباز شرکت داشته ‌اند. محل برگزاری این رزمایش نقطه‌ ای از آب‌ های دریای جنوبی چین است که مالکیت بر سر آن، به مناقشه بین کشورهای چین، ویتنام، مالزی و فیلیپین دامن زده است.

روز دوشنبه هفته جاری، دولت آمریکا ادعای چین درباره مالکیت بر آب ‌های دریای چین را رسما رد کرده بود. این منطقه از حیث منابع زیرزمینی از اهمیت اقتصادی زیادی برای چین و سایر کشورهای منطقه برخوردار است.

ادعای ارضی چین بر این منطقه از دریای جنوبی چین عملا به معنای نادیده گرفتن داوری دادگاه بین‌ المللی لاهه است. این دادگاه درباره مالکیت کشورهای این منطقه در سال 2016 حکم خود را صادر کرده بود. چین بر کل این منطقه ادعای مالکیت دارد.

مقامات ارتش آمریکا ادعا کرده‌ اند که مشارکت این کشور در رزمایش یاد شده در آب ‌های دریای جنوبی چین ربطی به تنش سیاسی جاری دو کشور و از جمله بر سر هنگ ‌کنگ ندارد.

این در حالی است که مسائل متعددی باعث ایجاد تنش بین دو کشور شده است. خبرگزاری آلمان به نمونه‌ هایی از مسائل مورد اختلاف دو کشور در گزارش خود اشاره کرده است.

از آن جمله تصویب قانون امنیت ملی هنگ ‌کنگ، نحوه مقابله و اطلاع‌ رسانی دولت چین در ارتباط با شیوع بیماری کووید19، مسئله صدور روادید برای خبرنگاران و دانشجویان و همچنین محدودیت‌ های برخاسته از سیاست‌ های تحریمی که منجر به کاهش صادرات شده است.

فروش سامانه پاتریوت هم به تنش ها افزوده است.

به دنبال افشای قرارداد 620 میلیون دلاری فروش موشک‌ های پاتریوت آمریکا به تایوان، ارتش چین به آمریکا و تایوان هشدار داد که بی درنگ این معامله را متوقف کنند.

«وو چیان» سخنگوی وزارت دفاع چین در یک کنفرانس خبری با ابراز نارضایتی شدید دولت چین از این اقدام، از آمریکا خواست فورا فروش اسلحه به تایوان را متوقف کند.

پکن همچنین به تایوان هشدار داد تلاش برای افزایش قدرت نظامی با تکیه بر نیرو‌های خارجی هیچ آینده ‌ای ندارد و توطئه «جدایی طلبی» با استفاده از نیروی نظامی به بن بست می‌ رسد.

وو چیان یادآوری کرد اقدام یادشده آمریکا بر خلاف اصل «چین واحد» و مفاد سه اطلاعیه مشترک چین و آمریکا است و با مداخله آشکار در امور داخلی چین، شدیدا به حق حاکمیت و امنیت چین آسیب می‌ رساند.

وی هشدار داد هر گونه توطئه برای ایجاد «یک چین و یک تایوان» و جدا کردن بخشی از خاک چین، مورد مخالفت قاطع همه چینی‌ ها در سراسر جهان قرار خواهد گرفت چین از آمریکا می‌ خواهد فورا فروش اسلحه به تایوان را متوقف کند تا زیان بیشتری به صلح و ثبات تنگه تایوان و روابط نیرو‌های مسلح چین و آمریکا وارد نشود.

وزیر خارجه چین در تماس با همتای روسی خود از این رفتارهای آمریکا گلایه کرده است.

«وانگ یی» وزیر خارجه چین در تماس تلفنی با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اظهار داشت: آمریکا عقل، هرگونه اخلاقیات و اعتماد را از دست داده است.

وانگ یی گفت: آمریکا تعهدات و وظایف خود را  برعهده دیگران گذاشته و  از همه گیری کرونا برای بی اعتبار کردن سایر کشورها و سرزنش آنها بهره برداری می کند. آمریکا  از هیچ چیزی ابا نداشته و  حتی در روابط بین المللی نقاط داغ و تضاد ایجاد می کند.  آمریکایی ها عقل، اخلاقیات  و اعتماد را از دست داده اند.

وی افزود: ایالات متحده بطور کاملا آشکار سیاست اولویت داشتن را برای کشور خود دنبال می کند و خودپسندی، سیاست یک جانبه گرایی و ارعاب دیگران را به آخرین حد خود رسانده است.

وانگ یی متذکر شد: ایالات متحده، در سیاست خود در قبال چین، مک کارتیسم  بدنام و ذهنیت کهنه دوره جنگ سرد را احیا کرده، عمدا رویارویی ایدئولوژیک را تحریک کرده و قوانین بین المللی و هنجارهای اساسی روابط بین الملل را نقض می کند. چین تحت تاثیر معدود نیروهای ضد چینی در ایالات متحده قرار نخواهد گرفت اما قاطعانه از منافع قانونی و اعتبار کشورش دفاع خواهد کرد. 

وزیر خارجه چین افزود: چین و روسیه با مسئولیت پذیری به عنوان دولت های بزرگ باید همچنان به پیشروی  خود به سوی  سطح بالاتر نه تنها در روابط دو جانبه ادامه داده  بلکه همچنین با کشورهایی همکاری کنند که موضع واقع بینانه و منصفانه ای داشته،  در مقابل هر اقدامی که باعث نقض نظم بین المللی و ثبات شده  و برخلاف روند تاریخ باشد، ایستادگی کرده، از عدالت و بی طرفی بین المللی دفاع کرده و از پیشرفت و توسعه جهانی حمایت می کنند.

جنگ تجاری بین آمریکا و چین و همچنین منع استفاده از محصولات و فن ‌آوری شرکت چینی هواوی در ایجاد شبکه ‌نسل پنجم نیز از جمله عواملی است که به تنش در مناسبات دو کشور دامن زده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.