حزب حاکم ترکیه در حال فروپاشی است و با خروج یکی از بنیانگذاران قدیمی حزب عدالت و توسعه، تنش‌های درون حزبی اکنون برای همگان آشکار شده است.

به گزارش جماران، خبرگزاری آلمان در گزارشی نوشت: «عبدالله گل»، «داوود‌ اوغلو» و «علی باباجان» سیاستمداران و مقامات عالیرتبه پیشین ترکیه، قرار است حزب جدیدی تاسیس کنند. پس از آشکار شدن اختلافات درونی در حزب حاکم «عدالت و توسعه» تاسیس حزب جدید به نظر ناظران سیاسی حتمی می‌رسد.

روزنامه «حریت»ترکیه گزارش داده است که در روز دوشنبه ۱۸ شهریور (۹ سپتامبر) پس از تقریبا پنج ساعت بحث و گفتگو در میان اعضای رهبری حزب عدالت و توسعه به ریاست اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تصمیم گرفته شد که داووداوغلو، نخست وزیر سابق این کشور، از حزب اخراج شود.

داوود‌‌اوغلو اخیراً از حزب عدالت و توسعه انتقاد کرده بود که از اصول و اهداف اصلی خود دور شده است. او از تصمیم اردوغان مبنی بر لغو انتخابات شهرداری استانبول در مارس سال جاری در استانبول هم قبلا انتقاد کرده بود.

حزب عدالت و توسعه در انتخابات شهرداری از رقیب خود شکست خورد. نخست وزیر پیشین ترکیه از برکناری چند شهردار کرد در شرق ترکیه نیز به شدت انتقاد کرده بود.

بسیاری از مقامات ارشد حزب حاکم از جمله عبدالله گل، رئیس جمهور پیشین ترکیه، و علی باباجان، معاون نخست وزیر سابق این کشور، که هر دو از بنیان‌گذاران حزب عدالت و توسعه بوده‌اند نیز این حزب را ترک کرده‌اند.

باباجان که در گذشته وزیر اقتصاد ترکیه هم بوده یکی از منتقدان برنامه‌های اقتصادی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه است. او در درون حزب عدالت و توسعه ترکیه به جناح لیبرال و موافق اتحادیه اروپا تعلق داشت.

در همین حال، خبرگزاری فرانسه در گزارشی از استانبول نوشته است که حزب حاکم ترکیه در حال فروپاشی است. با خروج یکی از بنیانگذاران قدیمی حزب عدالت و توسعه، تنش‌های درون حزبی اکنون برای همگان آشکار شده است.

علی باباجان، معاون نخست وزیر و وزیر پیشین اقتصاد، روز دوشنبه ۱۸ شهریور (۹ سپتامبر) اعلام کرد که به دلیل «اختلافات عمیق» بین سیاست رجب طیب اردوغان و «اصول، ارزش‌ها و ایده‌های» خود حزبش را ترک کرده است.

خبرگزاری فرانسه در گزارش خود همچنین تاکید کرده است که حزب عدالت و توسعه در سال‌های نخست فعالیت خود برای اصلاحات سیاسی و اقتصادی تلاش کرده و پس از به دست گرفتن دولت در سال ۲۰۰۲ موفق شد اقتصاد ترکیه را از بحران خارج و به مسیر رشد اقتصادی هدایت کند.

اما از زمان اعتراضات «گزی پارک» در سال ۲۰۱۳ اوضاع فرق کرده است. اردوغان دیگر تحمل انتقادها را نداشته و بعد از کودتای نافرجام در سال ۲۰۱۶ با مخالفان خود مبارزه کرده و با  برقراری سیستم ریاست جمهوری، قدرت را کاملاً در دستان خود متمرکز کرده است. منتقدان می‌گویند که او با افراد انگشت‌شماری از مشاوران و بستگان خود در کاخش محاصره شده و به سختی به حرف کارشناسان دیگر گوش می‌دهد.

چهره‌های سابق مانند عبدالله گل و احمد داوود‌ اوغلو در حال حاضر در حزب عدالت و توسعه به حاشیه رانده شده‌اند. آنها از تضعیف حاکمیت قانون و اقداماتی مانند برکناری شهرداری‌های شرق ترکیه و همچنین عزل رئیس بانک مرکزی از طرف اردوغان ناراضی هستند.

علی باباجان گفته است که در شرایط فعلی ترکیه به «استراتژی‌ها و برنامه‌های جدیدی» نیاز دارد. او به عنوان وزیر اقتصاد بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ پایه رونق اقتصادی و اصلاحات ترکیه را گذاشت.

رسانه‌های ترکیه درباره اینکه عبدالله گل، رئیس جمهور سابق هم تلاش می‌کند یک حزب جدید و رقیب حزب حاکم تاسیس کند گمان‌زنی می‌کنند.

عبدالله گل در ماه مه سال جاری در مصاحبه با «عبدالقادر سلوی» روزنامه‌نگار ترک گفت که  قصد دارد حزب جدیدی تاسیس کند و در این باره با اردوغان صحبت کرده است. اما او تأیید کرد که با این حال تصمیم گرفته تا انتخابات شهرداری استانبول منتظر بماند.

«مراد صابونجو» ستون نویس مشهور ترکیه، از«نوعی پشیمانی» در میان اعضای حزب عدالت و توسعه سخن می‌گوید. به گفته این تحلیل‌گر بسیاری از اعضای حزب پشیمانند که در مورد سیاست‌های استبدادی اردوغان سکوت کرده‌اند و اکنون خواستار اصلاحات هستند.

 با این حال، هنگامی که از اردوغان در مورد برنامه‌های علی باباجان سؤال شد او یادآوری کرد که بسیاری در این راه پیش از این شکست خورده‌اند.

در حقیقت، مشخص نیست که یک حزب محافظه کار جدید بتواند جایگاه خود را در جامعه ترکیه محکم کند.

به گفته تحلیل‌گر «حریت دیلی نیوز» باباجان «درک و شعور سیاسی و کاریسما برای رهبری یک حزب» را ندارد. بنابراین تاسیس یک حزب جدید برای حزب حاکم عدالت و توسعه «ضربه مهلکی» نیست اما می‌تواند توازن سیاسی را در جامعه ترکیه برهم بزند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.