به گزارش ایرنا از روابط عمومی جامعه المصطفی العالمیه، آیت الله علیرضا اعرافی روز پنجشنبه در آئین اختتامیه کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی در قم افزود: برای نظام سازی، دولت سازی و تمدن سازی اسلامی نیازمند تغییر نرم افزار و معادلات فکری و معرفتی حاکم بر گفتمان و پارادایم های فکری معاصر هستیم و در این زمینه تفسیر باید به توسعه مرزها و قلمروهای خود بپردازد.
وی ادامه داد: تغییر این نرم افزار با شعار و اقدامات شکلی و سطحی میسر نیست که نیازمندیم این تغییر را به شکل اصولی و عمیق انجام دهیم که پیشاپیش این حرکت نهادهای دینی و حوزوی حضور دارند.
وی تصریح کرد: برای نظام سازی دولت سازی و تمدن سازی اسلامی نیازمند تغییر نرم افزار و معادلات فکری و معرفتی حاکم بر گفتمان و پارادایم های فکری معاصر هستیم و در این زمینه تفسیر باید به توسعه مرزها و قلمروهای خود بپردازد، همان گونه که کلام و فقه ما نیز نیازمند توسعه و بسط دامنه های خود هستند.
اعرافی با تاکید بر این که توسعه دانش و تعمیق آن بدون متدولوژی مستحکم و استوار و پایدار میسر نیست، خاطرنشان کرد: تعامل دو سویه دستگاه غنی فقه ما با اصول عمیق و دقیق ما، زمینه بسط و گسترش و عمق و تولید اندیشه های فراوان را در فقه فراهم آورده است.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه با بیان این که در علوم اخلاقی، پایه ریزی روش شناسی و متدلوژی را تقریبا باید صفر بدانیم، اظهار داشت: دستگاه علم و اخلاق ما دستگاهی است که در چارچوب ان همچنان نظامات و طبقه بندی های یونانی استوار است.
وی با اشاره به این که در حوزه تفسیر شاهد شکل گیری روش شناسی تفسیر هستیم، گفت: ما به عنوان نهادهای حوزه در زمینه روش شناسی تفسیر کم کاری کرده ایم.
وی افزود: وقتی قرآن کریم را با روایات مقایسه می کنیم، نیازمند اصول و قواعد ویژه ای در این زمینه هستیم.
اعرافی با اشاره به این که نگاه فرا مدلولی به آیات وحی و قران کریم در تفسیرقران اهمیت داشته جای بسط بیشتری دارد، خاطرنشان کرد: اقوال صادر شده از ناحیه خداوند متعال در قران کریم و احادیث به غیر از مدلول و محتوا ها، کیفیت و قوانین صدور غیر از ان چیزی است که در مدالیل و مفاهیم ان ذکر می شود.
وی اظهار داشت: شکل نزول و قاعده حاکم بر نزول قران کریم نیز خود الهام بخش کشف قوانین بیشماری است که نیاز مند توجه به روش شناسی های درست است؛ اگر متدولوژی دقیق استنباط و استکشاف شود اتفاقات جدید در حوزه تفسیر قران کریم رخ خواهد داد.
اعرافی عرضه موضوع نو و منظومه سازی را یکی از اصول مهم تفسیر قرآن با نگاه علوم انسانی برشمرد و خاطرنشان کرد: برش های درست و شبکه سازی از آیات متناظر نیازمند هنرمندی است. که در حوزه علوم انسانی می توان از این موضوع استفاده نمود.
وی اظهار داشت: وی با بیان این که برای کشف دامنه دلالی قرآن کریم، نکات متعددی وجود دارد که در اصول ما حلاجی آنچنانی نشده است، که باید در حوزه تفسیر قرار گرفته، موارد مهمتری را به دست ما بدهد.
رئیس حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: وقتی که گفتمان اسلامی و اسلام ناب و انقلاب اسلامی و نیاز دنیای معاصر به قلمروهای جدید و عرضه مبتکرانه این معارف باشد حجت بر همه ما تمام است که باید گام های جدی، جدید و اساسی را برداریم.
کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی با حضور جمعی از طلاب، اساتید و قرآن پژوهان از 10 ملیت امروز به همت جامعه المصطفی العالمیه در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد.
دبیرکنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی صبح امروز طی سخنانی با آیین با بیان این که 30 مرکز علمی و قرآنی در برگزاری این کنگره بین المللی مشارکت کردند، گفت: جهت دهی به علوم انسانی بر اساس آموزه های قرآن که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در فرمایشات متعدد ایشان بوده از مهم ترین اهداف برگزاری این کنگره بین المللی است.
حجت الاسلام محمد علی رضایی اصفهانی با اشاره به کسب درجه های علمی و پژوهشی عالی توسط این کنگره، به برگزاری بیش از 60 پیش نشست اشاره و بیان کرد: یک هزار و 150 چکیده مقاله به دبیرخانه کنگره رسید که با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر مقوله کیفیت، 390 مقاله پذیرفته شد و توسط 77 استاد مورد ارزیابی علمی قرار گرفت.
7401/ 6133/ خبرنگار- بهمن اطمینان ** انتشار- جعفرمسلمی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.