شاهرخ شاهعلی‌زاده در گفت وگو با ایرنا، افزود: علت تخریب و نابسامانی محیط‌زیست در کوه‌ها عدم آموزش لازم کوهنوردان در این حوزه است.

این کوهنورد ۵۷ ساله اردبیلی که از ۳۵ سال پیش کوهنوردی می‌کند و به تمامی قلل کشور از جمله دماوند، علم کوه، سبلان، دنا، تفتان، زردکوه و اشتران‌کوه صعود کرده است، اظهار داشت: همه به ویژه طبیعت‌گردان و کوهنوردان باید در حفاظت از محیط زیست احساس مسئولیت کنند، تمامی آحاد جامعه باید پاسخگوی آیندگان باشند چرا که محیط‌زیست متعلق به نسل‌های آینده است.

او با بیان اینکه احترام به کوه احترام به فرهنگ ساکنان آن مناطق است، اضافه کرد: کوه و کوهنوردی اکوسیستم و قوانین خاص خود را دارد و تغییر در آن به زیان بشریت است و کوهنوردان در صعود به قله‌ها مجاز نیستند حتی یک سنگ کوچک را جابجا کنند.

وی ادامه داد: اگر این قوانین را ندانیم و رعایت نکنیم باعث تخریب و آلوده شدن محیط زیست و منابع طبیعی این سرمایه عظیم و ملی خواهیم شد.

شاهعلی‌زاده با بیان اینکه امروز کوهنوردی و کوهپیمایی افزایش یافته است، گفت: روی‌آوری مردم به کوهنوردی خوب است اما باید توجه داشت که کوهنوردی مرحله به مرحله است چرا که بی‌تجربگی و کم‌تجربکی آسیب زیادی به محیط زیست و منابع طبیعی خواهد زد.

وی خواستار برنامه‌ریزی متولیان امر شد و اظهار داشت: متاسفانه امروز بیشتر جوانان برای تفریح و خوشگذرانی جذب تورهایی که مقاصد اقتصادی دارند شده و به کوه‌ها می‌روند.

کوهنورد پیشکسوت اردبیلی افزود: کوه‌ها با آن همه صلابت و اقتدار بسیار مهربان بوده و کشنده نیستند و باید حرمت آنها حفظ شود، ۸۰ درصد علت مرگ‌ها در کوهنوردی خطای انسانی و مابقی ۲۰ درصد نیز حوادث طبیعی است.

وی با بیان اینکه کوه‌هنوردی از سه مرحله ایمنی، ایمنی و باز ایمنی تشکیل شده است، تصریح کرد: کوهنورد باید بداند با چه، با چه کسی و  برای چه به کوه می رود.

او فعالیت تورهای بدون مجوز، نگاه منفعت طلبانه برخی افراد، تخریب محیط‌زیست و منابع طبیعی، گران بودن تجهیزات و گفتار درمانی متولیان این حوزه را از جمله مشکلات این رشته ورزشی عنوان کرد.

وی تشکیل کارگروه و استفاده از تجارب پیشکسوتان، استعدادیابی و تشویق جوانان به کوهنوردی، تلاش برای گسترش و توسعه کوهنوردی، برگزاری کارگاه‌ها و کلاس های آموزشی، برگزاری همایش‌های کوهنوردی، احترام به پیشکسوتان، جذب اسپانسر و حمایت عملی متولیان ورزش را از جمله راهکارهای غلبه بر مشکلات این حوزه ذکر کرد.

وی استفاده از افراد متخصص در کوهنوردی را ضروری خواند و بیان کرد: کوهنوردی استان اردبیل هنوز سنتی است و باید برای پیشرفت آن از تجربه سایر استان‌های موفق استفاده کرد.

وی تشکیل کارگروه تخخصص را یاد آور شد و اضافه کرد: با پرچم زدن به سه تا کوه کوهنوردی توسعه و گسترش نمی‌یابد.

او تاکید کرد: در کوهنوردی برای صعود موفق باید زمان صعود و فرود، استراحت و تغذیه و بسیاری از موارد دیگر به طور دقیق مشخص و معین باشد.

وی ادامه داد: تجهیزات کوهنوردی بسیار گران است و هیات استان برای رفع این مشکل علاوه بر جذب اسپانسر باید نسبت به تاسیس و راه اندازی صندوق قرض الحسنه اقدام کند.

شاهعلی‌زاده کوهنوردی را رشته ورزشی بسیار مفرح و پر نشاط دانست و گفت: کوهنوردی شناخت خود است و مانند کتابی است که یخ درون انسان را باز می‌کند.

پیشکسوت کوهنوردی با اشاره به اینکه کوه سراسر آموزش است، افزود: کوه برای ایجاد خستگی نیست و صعود به آن باید افکار و جسم و روح آدمی را صیقل دهد.

وی با بیان اینکه کوه به انسان مشاوره می‌دهد که گذشت و ایثار داشته باشد، اظهار داشت: کوه سنگ محک برای همت و اراده افراد بوده و صعود به آن به آدمی توانایی زندگی کردن در شرایط سخت را یاد می دهد.

 ۶۱۳۰/۶۰۱۶

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.