گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

قهرمان‌پور، تحلیلگر مسائل بین‌الملل: سیاست خارجی ترامپ تهاجمی‌تر خواهد شد/ او برای تثبیت میراث خود، از به‌کارگیری زور ابایی نخواهد داشت/ احتمالا در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره، برتری جمهوری‌خواهان از بین برود

قهرمان‌پور در خصوص رویکردهای احتمال ترامپ در سه سال باقی‌مانده از دولتش، اظهار کرد: همچنان انتظار داریم ترامپ به رفتارهای غیر قابل پیش‌بینی خود ادامه دهد، چرا که چنین رویکردی را یک مزیت برای خود می‌داند. همچنین ترامپ دیگر برخی از ملاحظات دولت اول خود را نخواهد داشت، زیرا دیگر نمی‌تواند نامزد انتخابات شود. بنابراین، در سیاست خارجی، رویکردهای تهاجمی‌تری خواهد داشت.

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: ترامپ دیگر برخی از ملاحظات دولت اول خود را نخواهد داشت، زیرا دیگر نمی‌تواند نامزد انتخابات شود. بنابراین، در سیاست خارجی رویکردهای تهاجمی‌تری خواهد داشت.

رحمان قهرمان‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار جماران، در ارزیابی عملکرد سال نخست دولت ترامپ در بعد سیاست خارجی، اظهار کرد: اگر از زاویه دید گروه‌های داخلی آمریکا به مسأله نگاه کنیم، دموکرات‌ها به دلیل رقابت با ترامپ، سیاست خارجی او را ناموفق می‌دانند، در حالیکه جمهوری‌خواهان عمدتا قائل به موفقیت‌آمیز بودن عملکرد ترامپ در زمینه سیاست خارجی هستند. اما اگر به عنوان یک ناظر بیرونی به مسئله نگاه کنیم، به نظر می‌رسد سیاست خارجی دولت ترامپ در یک سال اخیر، آمیزه‌ای از موفقیت‌ها و ناکامی‌ها بوده؛ موفقیت در ونزوئلا، توفیق نسبی در خاورمیانه و ناکامی در اوکراین.

وی با اشاره به مصادیق عملکرد موفقیت‌آمیز ترامپ در سیاست خارجی، بیان کرد: او توانست به اسرائیل فشار بیاورد و توافق صلح را در غزه اجرا کند، تا حدی در ایجاد ثبات در سوریه موفق بود و با برخی از کشورهای مخالف خود نیز تقابل‌های جدی داشت. در ونزوئلا نیز ترامپ یک مدل جدیدی از مداخله را آزمایش کرد و توانست با کمترین هزینه، مادورو را برکنار کند. در موضوع اوکراین اما ترامپ نتوانست به دستاوردی برسد. به علاوه، عملکرد او یک آسیب جدی به نظام کنترل تسلیحاتی وارد و با حمله به ایران، پیمان NPT را تضعیف کرد. همچنین ترامپ دستور داده که زرادخانه هسته‌ای آمریکا نوسازی شود. همه این‌ها می‌تواند منجر به تشدید رقابت‌های هسته‌ای در سطح دنیا شود. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ادامه داد: اگرچه برخی معتقدند بر خلاف بایدن و اوباما که در برخورد با مخالفین آمریکا تعلل می‌کردند، ترامپ عملکردی مثبت در این زمینه داشته و مانع قدرت‌گیری کشورهای مخالف ایالات متحده شده است، اما جامعه حقوقدانان بر این باورند که ترامپ در برخورد با ایران و ونزوئلا و همچنین اعمال تعرفه‌های تجاری، حقوق بین‌الملل را زیر پا گذاشته است. بنابراین، زاویه دید یکسانی نسبت به عملکرد ترامپ وجود ندارد؛ خصوصا که اساسا شخصیت او به گونه‌ای است که هم دارای مخالفین جدی است و هم دارای موافقین جدی. 

قهرمان‌پور همچنین با اشاره به عملکرد ترامپ در بعد سیاست داخلی، عنوان کرد: دستور کار دولت دوم ترامپ، بر مسائل مهاجرت و مبارزه با مواد مخدر متمرکز است. این موارد نیز هم مخالفینی دارد و هم موافقینی. به عنوان مثال، بخشی از آرای بی‌طرف آمریکا که به ترامپ رأی داده بودند، با بازگرداندن مهاجرین غیرقانونی موافق اند و معتقدند این کار باعث افزایش اشتغال مردم آمریکا می‌شود، اما برخی دیگر و خصوصا دموکرات‌ها، به شدت مخالف این رویکرد هستند. بنابراین، عملکرد ترامپ هم در بعد داخلی و هم در بعد خارجی نوعی دوقطبی ایجاد کرده، زیرا اساسا اقدامات او رادیکال و قطبی‌ساز است. 

وی با اشاره به کاهش محبوبیت ترامپ نزد افکار عمومی آمریکا، اضافه کرد: معمولا این گونه است که وقتی رئیس‌جمهوری بر سر کار می‌آید، به تدریج در یکی-دو سال اول، از محبوبیتش کاسته می‌شود‌. در مورد ترامپ نیز نارضایتی جامعه آمریکا از نقض مکرر قانون توسط او، نگرانی بابت تشدید دوقطبی در جامعه آمریکا، تهدید دانستن فعالیت سیاسی خانواده ترامپ برای دموکراسی، تأثیر منفی اعمال تعرفه‌ها برای اقتصاد آمریکا و...‌ از دلایلی است که باعث کاهش محبوبیت ترامپ شده است. اما نکته اصلی این است که معیار اصلی برای قضاوت در مورد محبوبیت ترامپ، نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا خواهد بود. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در تشریح پیش‌بینی خود از نتایج احتمالی این انتخابات، گفت: به لحاظ تاریخی، همواره روسای جمهور مستقر، در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره بازنده اند، زیرا مردم ترجیح می‌دهند در عرصه قدرت توازن برقرار کنند و اگر به عنوان مثال ریاست‌جمهوری در دست حزب جمهوری‌خواه است، کنگره به دموکرات‌ها تعلق گیرد. این یک قاعده کلی است و در چند دهه اخیر، به غیر از یکی-دو مورد، همواره نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به این شکل بوده است‌. لذا پیش‌بینی می‌شود که در انتخابات آبان سال آینده نیز برتری جمهوری‌خواهان در کنگره از دست برود. ضمن اینکه اساسا ترامپ نوعی شکاف را در حزب جمهوری‌خواه ایجاد کرده و همین باعث ایجاد ابهام بیشتر در احتمال پیروزی نامزدهای مورد حمایت او شده است. 

قهرمان‌پور در خصوص رویکردهای احتمال ترامپ در سه سال باقی‌مانده از دولتش، اظهار کرد: همچنان انتظار داریم ترامپ به رفتارهای غیر قابل پیش‌بینی خود ادامه دهد، چرا که چنین رویکردی را یک مزیت برای خود می‌داند. همچنین ترامپ دیگر برخی از ملاحظات دولت اول خود را نخواهد داشت، زیرا دیگر نمی‌تواند نامزد انتخابات شود. بنابراین، در سیاست خارجی، رویکردهای تهاجمی‌تری خواهد داشت.

وی در پایان گفت: از طرف دیگر، بر اساس آنچه در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا هم آمده، ترامپ می‌خواهد میراث خود به عنوان «بازگرداندن عظمت به آمریکا» را تثبیت کند و در این راستا، از به‌کارگیری زور ابایی نخواهد داشت. همچنین اقدامات ترامپ برای مهار چین و سیطره بر نیمکره جنوبی نیز جدی‌تر خواهد شد تا این را به عنوان میراث بزرگی از خود به جای بگذارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.