از مجموع آثار آن تاکنون 125 اثر در فهرست آثار ملی ایران ثبت
شد که می توان به سه اثر طبیعی، 2 موزه مردم شناسی و گنجینه عبرت، خانه آقازاده (طرح پشت اسکناس 20 هزار ریالی)، قلعه های تاریخی ، مسجد جامع ، کوه گنبد عالی و بافت 162هکتاری تاریخی اشاره کرد.
ابرکوه چدین درخت دیر زیست هم دارد که معروف ترین آن سرو کهن سالی است که با عنوان مسن ترین موجود زنده ایران و دومین درخت کهنسال جهان و دومین اثر طبیعی ثبت شده ایران در فهرست میراث ملی یاد می کنند.
دانشمندان قدمت سرو تاریخی ابرکوه را چهار تا هشت هزار سال تخمین زده اند که تنه آن چهار و نیم متر قطر دارد، محیط ساقه آن 18 متر و ارتفاع درخت 25 متر است که همواره پذیرای هزاران مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است.
از جمله دیگر آثار آن می توان به موزه مردم شناسی اشاره کرد که با 500 مترمربع مساحت و 800 قطعه اشیای تاریخی در خانه صولت ابرکوه دایر است.
از دیگر دیدنی های منطقه می توان به قلعه روستای شهرسب با 17هزار متر مربع مساحت یاد کرد که مصالح به کار رفته در آن خشت خام، گل، سنگ، چوب و آجرپخته است.
مسجد جامع ابرکوه محراب گچبری بسیار عالی دارد که با شماره 197 ثبت شد و دارای گنبد عالی از قدیمی ترین و مستحکم ترین آثار تاریخی منطقه است .
از دیگر جاذبه های این شهرستان که در مسیر جاده یزد به شیراز قرار دارد، می توان به آرامگاه یکی از امرای دیالمه به نام امیر عمیدالدین شمس الدوله دیلمی اشاره کرد که به دستور فرزندش فیروزان در سال 448 هجری ساخته شد،اشاره کرد.
این اثر با ارزش در سال 1312هجری شمسی به شماره 195به عنوان نخستین اثر ثبتی استان یزد در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
همچنین مسجد بیرون که به منزلگاه امام رضا (ع) معروف است از جمله آثار تاریخی و مذهبی منطقه است که با شماره 2170 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .
دیگر بناهای تاریخی می توان به یخچال های تاریخی ابرکوه اشاره کرد که اغلب با 20متر ارتفاع به شکل مخروط و به صورت پله ای ساخت شدند و در گذشته به دلیل نبود یخچال محل نگهداری یخ بود.
دیگر آثار فاخر آن را حمام خزینه ملاحیدر ، مقبره عزیزالدین نسفی مربوط به عصر سلجوقیان( قرن پنجم و ششم هجری)، گنبد سنگی هک مدفن حسن بن رئیس از سلسله آل اینجو و خانه گردشگری پردیسان نام برد.
مجموعه پردیسان با پنج هزار متر مربع مساحت شامل حانه های آقازاده ، موسوی، سید علی آقا، حسینی دوست و حاجی خان است که در هسته کهن شهر و در محله دروازه میدان واقع است.
این شهرستان هشت روستای هدف و نمونه گردشگری هم دارد که می توان شهرسب، هارونی، هک، بداف، فراغه و اسفند آباد ، کفه نصرت آباد و احمدآباد اشاره کرد که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارند.
ضمنا بخشی از جمعیت 53 هزار نفری شهرستان ابرکوه را عشایر تشکیل می دهند، آنها در کنار یکجا نشینان منطقه در خلق هنرهای دستی مشارکت دارند که علاوه بر عرضه در بازارهای استان یزد در جشنواره صنایع دستی سایر استانها نیز عرضه می شود.
از جمله تولیدات دستی می توان از نمد مالی، گیوه دوزی ،گلیم بافی ، قفل سازی ،چنته بافی ، پاپیه ماشه ،منبت چوب ، معرق چوب ، مشبک چوب ،حجم سازی ، نگارگری ، نقاشی روی شیشه ، نقاشی روی پارچه ،قلمزنی روی مس ،چهل تکه دوزی و چرم دوزی نام برد.
سه صنایع دستی شهرستان شامل گیوه دوزی، قفل سازی و چنته بافی است که در فهرست آثار ناملموس ایران ثبت شد.
مسئولان ابرکوه از سه ماه قبل برنامه ریزی ها را برای پذیرایی از مسافران نوروزی آغاز کردند و در این ارتباط علاوه بر 30 مرکز رفاهی برای اسکان مسافران که شامل 13 مدرسه توسط آموزش و پرورش است، خانه های بوم گردی ، مهمان سراهای اداره ها و نهادها و امامزادگان با ظرفیت 2 هزار نفر در شب مهیا کردند.
فرماندار ابرکوه هم هفته جاری به ایرنا گفته بود که این شهرستان یکی از قطب های مهم صنعت گردشگری استان یزد است که با تشکیل و شروع به کار12کمیته ستاد تسهیلات نوروزی ، آمادگی های لازم برای پذیرایی از مسافران و گردشگران به این منطقه فراهم شده است.
محمد کاظمی نسب این کمیته ها را اسکان و رفاه، امداد و نجات، نظارت و تنظیم بازار، بهداشت و سلامت، محیط زیست، انتظامی، امنیتی و ترافیک و ...ذکر کرد و افزود: برای رفاه حال مسافران و گردشگران برنامه ریزی های خوبی هم انجام شد.
به گفته وی در تعطیلات نوروز سال 96، از 276 هزار و 700 مسافری که وارد شهرستان شدند، 98 هزار و 400 نفر از آثار تاریخی ابرکوه دیدن کردند که بیشترین بازدیدها مربوط به سرو 4500 ساله ، خانه آقازاده ، موزه مردم شناسی و بقیه مربوط به دیگر آثار بود.
ابرکوه در مجاورت استان های اصفهان، فارس و یزد که به مثلث طلایی گردشگری مرکز ایران شهرت دارد، قرار دارد که همه ساله مسافران و زائر امام رضا(ع) از طریق این شهرستان به مشهد مقدس سفر می کنند.
همچنین به گفته مسئول ستاد اسکان فرهنگیان اداره آموزش و پرورش ابرکوه 106کلاس در 13 مدرسه برای اسکان مسافران نوروزی تجهیز و آماده سازی شد.
علی رضاییان یکشنبه هفته جاری اظهار کرد : مهمانان نوروزی از 28 اسفند ماه سال 96 همزمان با آغاز تعطیلات رسمی مدارس و واحدهای فرهنگی مرتبط به این اداره پذیرش می شوند و در اغلب مدارس امکاناتی از قبیل حمام،فرش، یخچال، پتو، اجاق گاز و تلویزیون موجود است.
وی ظرفیت پذیرش روزانه ستاد یادشده را 600 نفر ذکر کرد و ادامه داد: ستاد تا پایان تعطیلات نوروزی سال 97آماده ارائه خدمت علاوه بر فرهنگیان، به سایر مسافران است.
مسئول ستاد اسکان آموزش و پرورش ابرکوه می گوید:در تعطیلات نوروز سال 96 چهار و 581 نفر در مدارس شهرستان اسکان یافتند.
هرچند در تقویم رسمی ایران تعطیلات نوروزی سال 97 چهار روز است، عموما سفرهای نوروزی ایرانیان از 25 اسفند ماه 96 شروع و تا 17فروردین ماه سال آینده ادامه دارد.
ابرکوه با 53 هزار نفر جمعیت در 140 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد و در مسیر جاده اصلی یزد - شیراز قرار دارد و فاصله این شهر تا شیراز 300 کیلومتر و تا اصفهان 280 کیلومتر است.
7540/ 2047/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.