به گزارش ایرنا، این آیین در روز دهم بهمن ماه هر سال که در میان زرتشتیان به نام 'روز مهر از ماه نیک اندیشی' شهرت دارد با حضور پیروان این کیش برگزار می شود.
سده از کهن ترین آیین های شناخته شده در ایران باستان است که همزمان با سراسر کشور در نقاطی از استان یزد و از جمله شهرستان تفت برگزار می شود.
در این آیین همکیشان زرتشتی به نشانه شکرگذاری نعمت های خدادادی دور هم جمع شدند و پس از اجرای برنامه های متنوع، به دعا کردن پرداختند.
همچنین شرکت کنندگان در این جشن با انباشتن هیزم، آتش افروختند که این کار به اعتقاد ایرانیان باستان بازمانده سرما را نابود می کند.
آیین سده در سالیان متمادی با آداب و رسوم ویژه توسط زرتشتیان در نقاط مختلف کشور برپا می شده و در سال 88 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
صدمین روز زمستان از تقویم کهن مصادف با روز مهرایزد را با برپایی آیین سده سوزی جشن می گیرند.
برگزاری آیین های مختلف در میان ایرانیان از جایگاه خاصی برخوردار بوده؛ جشنهایی با یک ویژگی مشترک و آن اینکه همگی در پیوند با پدیده های طبیعی، کیهانی و اقلیمی بوده اند.
از جمله آن، آیین سده سوزی بوده که با سرور و شادی که به همراه دارد نمونه کامل یک جشن اصیل و تمام عیار ایرانی است.
به گواه متون تاریخی، سده جشن پیدایش آتش است و روایات متعددی هست درباره دلیل برگزاری این جشن توسط ایرانیان باستان؛ در برخی از روایات تاریخی آمده است که چون صد روز که از زمستان بزرگ می گذشت ایرانیان جشن سده را برپا می کردند.
در تقویم کهن ایرانیان مهرآیین، زمستان 150 روز و تابستان 210 روز بوده و از ابتدای زمستان (اول آبان ماه) تا 10 بهمن که جشن سده است 100 روز و از 10 بهمن تا نوروز و اول بهار 50 روز و 50 شب بوده است.
حدود 6 هزار زرتشتی در شهرستان های یزد، اردکان و تفت سکونت دارند.
7532/ 6197
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.