علی صوفی زاد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گذشتگان ما در هنر ساخت ظروف چوبی آشپزخانه مهارت داشتند و این حرفه و صنعت را به عنوان شغل خود برگزیده ام اما به علت موانع توسعه آن و تغییر نگاه و سلیقه مردم، بازار کساد شده و از 11 شاگرد تربیت شده نزد من، فقط سه نفر با ایجاد کارگاه خانگی در این حرفه یاقی مانده اشت.
وی بیان کرد: ظروف چوبی آشپزخانه از نظر زیبایی، هنرهای دستی و حس نزدیکی به طبیعت، به انواع فلزی و پلاستیکی آن برتری دارد و همانگونه که مردم به علت عوارض داروهای شیمیایی، به درمان های طبیعی و گیاهی روی می آورند، گاهی توجه به ظروف چوبی افزایش می یابد اما تداوم این اقبال، به اطلاع رسانی و فرهنگ سازی نیاز دارد.
وی ادامه داد: در کارگاه خانگی خودم علاوه بر ابزار چوبی آشپزخانه انواع قلیان، گوشت کوب و گل و گیاه زینتی چوبی نیز تولید می کنم و ظروف آشپزخانه برای زیبایی، دوام و نفوذناپذیری در مقابل آب، با روغن زیتون جلا داده می شود و در این صنعت، حتی از کوجکترین قطعه چوب درختان شمشاد، افرا، راش، آزاد و گردو استفاده می شود.
صوفی زاد با بیان این که ماندگاری این حرفه در جامعه به پوشش بیمه، ایجاد محل های عرضه و نمایشگاه های دائمی و حمایت قاطع مسئولان امر نیازمند است افزود: برای چهار نفر شغل ایجاد کرده ام اما با وجود بهره مندی شاغلان غیرمرتبط از بیمه صنایع دستی، تاکنون به علت موانعی از پوشش بیمه خود و کارگرانم عاجز بوده ام و .
او ادامه داد: روز به روز گستره بازار تقاضای تولیدات من تنگ تر و مشتریانم به شهرستان های کرمانشاه، مراغه، اردبیل و آستارا محدود شده است و اگر دوره های آموزش رسمی و فراگیر این رشته برگزار نشود، ظرف چند سال آینده رو به انقراض و فراموشی خواهد گذاشت.
تولیدکننده ظروف چوبی آشپزخانه با اشاره به این که برگزاری جشنواره های بومی و سنتی با محوریت صنایع دستی در داخل کشور برای رونق بازار و حمایت از تولیدکنندگان آن ضروری است یاداور شد: بخش قابل توجهی از گل و گیاه چوبی و تزئینی ما همزمان با چند جشن و مناسبت ملی روسیه و جمهوری آذربایجان، از آستارا به آن کشورها صادر و فروخته شد .

** حمایت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
تدوین برنامه های توسعه کمی و کیفی صنایع دستی، صدور گواهینامه های مهارت، جلب مشارکت های دولتی و غیردولتی برای سرمایه گذاری، نظام مند کردن روش ها و آموزش ها و حمایت مالی و اداری از هنرمندان صنایع دستی از برنامه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آستارا در این باره گفت: سازمان متبوع با ارائه تسهیلات بانکی مناسب از هنرمندان و کارآفرینان صنایع دستی حمایت می کند و چند تن از تولیدکنندگان در این شهرستان، هر کدام برای توسعه کار و کارگاه خود تا سقف 500 میلیون ریال تسهیلات بانکی دریافت کرده اند.
داریوش ملک زاده افزود: برای معرفی هنرمندان این رشته به بانک ها جهت دریافت وام محدودیتی وجود ندارد و به هر هنرمند فعال، تا سقف 500 میلیون ریال تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده و آثار هنری آنها در بخشی از موزه اسناد تاریخی آستارا، در معرض دید عموم قرار گرفته است.
وی ادامه داد: عرضه صنایع دستی در غرفه های نمایشگاه دائمی در مسیر بازار ساحلی آستارا در دستور کار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد و در صورت همکاری هنرمندان در ایجاد آن، خرید و فروش تولیدات دستی با توجه به گردشگرپذیر بودن آستارا رونق خواهد گرفت.

** موضع فراکسیون فرش و صنایع دستی مجلس
فراکسیون فرش و صنایع دستی مجلس شورای اسلامی با هدف ارج گذاری بر خلاقیت های دستی، رفع دغدغه ها و حمایت از فعالان این عرصه از سال 1393 تشکیل شده است و نائب رئیس آن چند روز پیش، پرداخت یارانه دولتی به تولیدکنندگان صنایع دستی را با هدف کاهش قیمت تمام شده آن در بازار داخلی پیشنهاد داد.
شهرام کوسه غراوی گفته است صنایع دستی فرهنگ ایرانیان را معرفی می کند و تاکنون در معرفی و تبلیغات آن توفیق لازم به دست نیامده و برای تقویت قدرت خرید مردم از تولیدات دستی، به پرداخت یارانه برای تولید کنندگان آن نیاز است.

** صنایع دستی از منظر کالای ایرانی و اقتصاد مقاومتی
بر اساس اعلام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بیش از یک میلیون نفر در حوزه صنایع دستی کشور فعالیت می کنند و آفریده های آنها علاوه بر ارزش فرهنگی و هنری، جزو کالاها و تولیدات ارزشمند داخلی است و حمایت از تولیدکنندگان آن از حیث ارزش گذاری به اقتصاد ملی و مقاومتی اهمیت زیادی دارد.
نیازسنجی، بازاریابی و تولید انبوه صنایع دستی و خراطی برای ترویج رشته های در حال انقراض ضروری است و با تداوم این امر، میزان صادرات و ارزآوری محصولات آن نیز به عنوان یکی از کالاهای غیرنفتی، افزایش یافته و زمینه اشتغال قابل توجهی را ایجاد خواهد کرد.

** قابلیت گردشگرپذیری صنایع دستی
صنایع دستی علاوه بر جذابیت ها و ظرافت های هنری، تصویری از پیشینه فرهنگی و تاریخی هر دیار را به نمایش می گذارد و معرفی توانمندی های دستی مناطق گردشگری به مسافران در توسعه بوم گردی، علاقه مندی، ماندگاری و تصمیم های بعدی گردشگران برای تجدید سفر تاثیرگذار است.
ایجاد نمایشگاه های دائمی خلاقیت های دستی در ورودی شهرها، هم در ارائه الگو و ایده آفرینی و هم در رونق اقتصادی و ارزش افزوده آن موثر خواهد بود و این تاثیرگذاری در شهرهای مرزی به علت حضور گردشگران خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است و به مقابله فرهنگی و هنری با خرده فرهنگ های نامناسب وارداتی و ترویج و صدور ارزش های فرهنگی و هنری سبب خواهد شد.

** ضرورت توسعه فروشگاه های مجازی
بی شک در عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات، هیچ صنفی از حضور در فضای مجازی بی نیاز نیست و باید برای جلوگیری از انقراض صنایع دستی و احیا و ترویج آن از فرصت شبکه های اجتماعی استفاده شود و در این راستا با توجه به نیاز برخی هنرمندان و کارآفرینان به هدایت های فنی و زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، همراهی و همکاری مستمر مسئولان امر تاثیرگذار خواهد بود.

** نادیده شدن برخی رشته ها و خلا اطلاع رسانی
ایران عزیز ما هنرمندان خلاق و توانای صنایع دستی را در آغوش خود جای داده است اما خود و آثار آنها به نسبت شتاب فناوری و صنعت، در حاشیه قرار گرفته اند و زدودن غبار غربت و فشردن دست های خلاق هنرورزان و هنرآموزان این عرصه، شاید یکی از رسالت های اهالی رسانه باشد تا مسئولان امر را به گنجینه های در حال فنا متوجه کند.
برندسازی آثار، تکریم مفاخر و آموزش صنایع دستی می تواند از خطر حذف بسیاری از میراث فرهنگی ملموس کشور و عزلت گزیدن آنها در موزه ها جلوگیری کند.
شهرستان مرزی بندر آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد.
گزارش از عیسی پاشاپور
7124 /6030
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.