برداشت بی‌رویه و بدون برنامه گیاهان دارویی در دیار بام نفت ایران از سوی مردم محلی، به ویژه سودجویان از کارهای نامطلوبی است که حیات این گیاهان نادر را تهدید می‌کند و ممکن است به انقراض آنها منجر شود.
گیاهان دارویی، به سبب نقش درمانی که دارند، به عنوان ذخایر ژنتیک ایران زمین و هر استانی به شمار می‌روند بنابراین از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردارند و اگر از آنها به درستی استفاده نشود، خیلی زود تخریب و در نتیجه نابود خواهند شد.
آشنایی مردم با گیاهان دارویی و خواص آنها از طریق رسانه‌ها، برگزاری همایش‌ها و دیگر موارد می‌تواند کمک شایان توجهی به توسعه گیاهان دارویی در مناطق مختلف، از جمله در کهگیلویه و بویراحمد کند.
هرچند اهلی کردن گیاهان دارویی و کشت دستی آنها در مزارع می تواند نقش موثری در افزایش این گیاهان داشته باشد اما برداشت بی‌رویه و بدون برنامه گیاهان دارویی استان از سوی مردم محلی، به ویژه سودجویان از کارهای نامطلوبی است که حیات گیاهان را تهدید می‌کند و ممکن است به انقراض آنها منجر شود.
اگرچه کشت این گیاهان دارویی در مزارع تحت حفاظت می‌تواند تا حدی از نابودی آنها جلوگیری کند و یکی دیگر از مواردی که تهدیدی جدی برای رشد گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد مطرح می‌شود، برداشت آنها بدون در نظر گرفتن ملاحظه‌های فنی است که به طور مثال اگر برخی از گونه‌ ها با پیاز آن برداشت شوند، از بین می‌روند.
با این تفاسیر در استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یک نیاز ضروری مطرح می شود و باید تشکل‌هایی در روستاهای استان تشکیل شود تا راه صحیح برداشت گیاهان دارویی را به اهالی آموزش دهند که در وهله اول این امر هم به بهره برداری گیاهان دارویی کمک می‌کند و هم به روند احیای گیاهان دارویی منجر خواهد شد.
یکی از پژوهشگران و کارشناسان گیاه شناسی در این زمینه معتقد است که گونه‌های گیاهی در حال انقراض کهگیلویه و بویراحمد در صورتی احیا می‌شوند که وضعیت منابع طبیعی و محیط زیست استان درست شود، یعنی تمام اشتباهاتی که منجر به بهم ریختن نظم هیدرولوژیک طبیعت شده است به نحو شایسته ای جبران شود.
وی در ادامه می گوید: متاسفانه در این استان برخی از افراد بدون آگاهی و با فرض اینکه گونه‌های گیاهی خودرو می‌تواند برای سلامتی آن‌ها مفید باشند اقدام به برداشت بی رویه آن‌ها می‌کنند و این امر منجر به نابودی این گونه‌ها شده است.
این گیاه شناس در ادامه می افزاید: گیاهان دارویی قدمتی به اندازه زیست انسان دارند و موضوعی که باعث نگرانی می‌شود این است که این روزها عده‌ای سودجو وارد رویشگاه‌های این گیاهان دارویی نادر و کمیاب می‌شوند و این گیاهان را برداشت می‌کنند که برای صیانت از این مناطق باید محیط زیست مدیریت و نظارت بیشتری داشته باشد.
وی در ادامه بیان می کند: کم بارشی در سال های اخیر هم از جمله دلایلی است که موجب نابودی گونه‌های گیاهی نادر این منطقه شده است و بسیاری از گونه های گیاهی بخاطر خشکسالی های اخیر با خطر نابودی و انقراض روبرو هستند.
هرچند گونه‌های گیاهی سرمایه‌های ملی ما هستند و مردم باید بدانند که برای حفظ و تولید آب نیاز به این گونه از گیاهان داریم.
ولی رمضانی ،رئیس حفاظت محیط زیست گچساران در گفت و گو با این پایگاه خبری تحلیلی در این خصوص می گوید: سه گونه گیاهی دارویی مناطق حفاظت شده این شهرستان بر اثر برداشت بی رویه در معرض انقراض است.
وی می افزاید: این گیاهان دارویی شامل آویشن، لیزک و کارده بوده که به دلیل برداشت بی رویه این گیاهان خوراکی از سوی برخی از سودجویان در معرض انقراض است.
وی در ادامه تصریح می کند: آویشن کوهی یکی از گونه‌های با ارزش گیاهان دارویی در سطح کشور محسوب می‌شود که بطور معمول در ارتفاع بیش از یک هزار و 500 متر و در مناطق کوهستانی و نیمه کوهستانی رویش دارد.
رمضانی معتقد است که 10 درصد از گیاهان دارویی مناطق حفاظت شده این شهرستان بر اثر خشکسالی دهه گذشته خسارت دیده‌اند. گونه‌های گیاهی و جانوری کوه خامی به دلیل سخت گذر بودن و کمبود محیط‌بان در معرض خطر سودجویان محیط زیست قرار دارد.
رئیس حفاظت محیط زیست گچساران در ادامه می گوید: این شهرستان با 52 هزار هکتار منطقه حفاظت شده با کمبود نیروهای محیط بان روبرو است که بر اساس استانداردهای بین المللی باید به ازای هر یکهزار هکتار یک محیط بان وجود داشته باشد که در گچساران به ازای هر چهار هزار هکتار مناطق حفاظت شده یک محیط بان وجود دارد.
وی می افزاید: کوه خامی با مساحت بیش از 25 هزار هکتار، کوه سرخ با 32 هزار هکتار و کوه دیل با 10 هزار هکتار مساحت از جمله مناطق حفاظت شده این شهرستان محسوب می‌شوند.
باید توجه داشت که گیاه دارویی آویشن کوهی، بیشتر برای درمان بیماری‌های تنفسی، سینوزیت، میگرن و بیماری‌های اعصاب کاربرد دارد. گیاهان دارویی در صورت برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری از سوی بخش های دولتی و خصوصی نقش مهمی در ایجاد اشتغال و به تبع آن رونق اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد به همراه دارند که متولیان امر باید به این موضوع توجه جدی کنند.
از دیگر مزایای گسترش گیاهان دارویی استفاده کمتر از داروهای شیمیایی است این کاربرد بدان معنا نیست که مردم سرخود و بدون آشنایی با خاصیت گیاهان دارویی به طور بی‌رویه آنها را مصرف کنند، زیرا مصرف غیر اصولی این گیاهان ممکن است عوارض نامطلوبی به بار آورد و در صورتی که استفاده از گیاهان دارویی رواج پیدا کند و در مزارع کشت شوند از خطر انقراض آنها جلوگیری می‌شود.
6110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.