روابط عمومی استانداری کرمانشاه روز سه شنبه به مناسبت پنجم تیر سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد، مصرف مواد مخدر در سال 2015 میلادی در مقایسه با سال 2006 شاهد یک رشد 23 درصدی در دنیا بوده است. همچنین تقاضا برای این مواد در بازار روند فزاینده ای داشته و شاهد رشد 700 درصدی انواع مواد مخدر و روان‌ گردان های جدید و شناخته شده در سال 2017 نسبت به سال 2009 میلادی بوده ایم.
براساس آمار منتشر شده در سال 2015 میلادی، به صورت میانگین 255 میلیون نفر (پنج و سه دهم درصد) از جمعیت 15 تا 64 ساله جهان حداقل یک بار مصرف یکی از انواع مواد مخدر یا روان گردانها را تجربه کرده اند.
در کنار این موارد شاهد افزایش تولید مواد جدید مخدر و روان ‌گردان‌ طی این سال ها بوده ایم. این روند بسیار نگران کننده حکایت از عدم تلاش جدی در کنترل مصرف مواد دارد و با وجود بیش از یک قرن مبارزه، جامعه جهانی هنوز سخت گرفتار این بلای خانمان سوز است.
البته دلایل عدم تلاش جدی برخی قدرت های بزرگ برای کنترل شیوع مصرف مواد مخدر، از دید کارشناسان این حوزه پنهان نیست. امروزه مواد مخدر و روان‌ گردان ‌ها به یک ابزار سیاسی و اقتصادی در معادلات بین‌المللی تبدیل شده اند و از سوی قدرت های بزرگ مانند آمریکا به عنوان یکی از ابزارهای جنگ‌ نرم به کار گرفته می شوند.
علاوه بر این گردش مالی و سود سرسام آور قاچاق مواد مخدر در جهان، زمینه را برای فعالیت بیش از یک میلیون نفر در تجارت مواد فراهم کرده است. همچنین یک پیوند شوم میان قاچاق مواد مخدر و تروریسم و مروجان جرائم سازمان یافته، شکل گرفته و نفوذ شبکه ‌های قاچاق در بافت اقتصادی کشورهای درحال توسعه، آسیب های جبران ناپذیری را به این کشورها وارد کرده است.
در این میان بیش از همه کانون خانواده ها به ویژه جوان ها و نوجوان ها، قشر تحصیل کرده و نیروی مولد جوامع در حال توسعه در محیط های صنعتی و کارگری در معرض موج تهدیدها قرار گرفته اند.
همچنین بهره‌ گیری از شبکه ‌های سایبری و ماهواره ها به منظور ترویج و گسترش باورها و نگرش‌ های غلط و جذب مشتریان جدید، سبب افزایشِ اقبال نوجوانان و جوانان به مصرف مواد شده است.
به مناسبت پنجم تیر سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر نگاهی به وضعیت مواد مخدر و روانگردان ها و تلاش های صورت گرفته و موفقیت های حاصل شده پیرامون مبارزه با این بلای خانمانسوز در کشور و استان کرمانشاه انداخته ایم که در ادامه می خوانید.

** اعتیاد یک آسیب مهم اجتماعی در کشور
موضوع اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان ها در کشور ایران به علت همجواری با کشورهای تولید کننده مواد مخدر و همچنین کینه توزی های دشمنان انقلاب، سال هاست تبدیل به یک دغدغه ی بسیار جدی شده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه در زمینه وضعیت همسایه شرقی کشور بیان کرد: 'طی این سال ها کشت خشخاش در افغانستان روند روبه رشدی داشته و در نتیجه تولید تریاک نیز با یک افزایش چهار هزار و 765 درصدی، از 185 تن در سال 2001 به بیش از 9 هزار تن در سال 2017 رسیده که حکایت از نقش مخرب آمریکایی ها در کشور افغانستان برای ضربه زدن به جوامع بشری و به ویژه ایران دارد. 30 درصد از تولیدات افغانستان از طریق کشور ما ترانزیت می‎شود که یک معضل بزرگ برای ماست'.
وی عنوان کرد: 'کشور ما با تقدیم چهار هزار شهید و 12 هزار جانباز به ‎طور جدی به مبارزه با قاچاق مواد مخدر پرداخته که در این میان سهم استان کرمانشاه تقدیم 52 شهید و 28 جانباز بوده است'.
علی شمشیری افزود: استکبار جهانی طی این سال ها تلاش های بسیاری را به منظور جلوگیری از رشد و پیشرفت ایران اسلامی انجام داده است. بخش مهمی از این تلاش ها به منظور وارد کردن خسارت به اقتصاد کشور از طریق ایجاد تحریم های اقتصادی، ایجاد فقر و بیکاری و تلاش جدی برای انحطاط نسل نوجوان و جوان کشور صورت گرفته است.
وی ادامه داد: همچنین استکبار جهانی با برنامه های پیچیده و هدفمند در قالب جنگ نرم و تهاجم فرهنگی به تبلیغ سبک جدید زندگی، تضعیف مبانی مذهبی و ترویج باورهای غلط برای جذب نوجوانان و جوانان پرداخته است. این عوامل و مسایل دیگری از قبیل ضعف در آموزش مهارت‌های زندگی و سبک فرزند پروری، ساختارهای معیوب در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، عوامل روان شناختی (نظیر اضطراب، افسردگی، توهم، بحران هویت و هیجان جویی) سبب
گردیده تا اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان ها جایگاه ویژه ای را در عرصه آسیب های اجتماعی در سطح کشور به خود اختصاص دهد.

**عزم جدی برای مبارزه با مواد مخدر و روانگردان ها
نظام جمهوری اسلامی طی این سال ها به درک درستی از آسیب‌ های اجتماعی و اهمیت آن ها رسیده است و اراده ی لازم برای پیگیری این موضوع در سطوح مختلف نظام و قوای سه گانه و ارگان ها مختلف ایجاد شده و اقدام های عملی و اثرگذاری نیز در این زمینه انجام شده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه در این زمینه اظهار داشت: «رهبر معظم انقلاب با نگاهی ویژه موضوع آسیب های اجتماعی را دنبال می کنند و طی سال های اخیر دیدارهای متعددی را با مسئولان تراز اول کشور پیرامون آسیب‌های اجتماعی داشته اند».
شمشیری ادامه داد: «در سطح بندی های صورت گرفته اعتیاد و مواد مخدر به عنوان اولین اولویت در بین پنج آسیب اجتماعی کشور (شامل اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، فساد اخلاقی و مناطق حاد و بحرانی) تعیین شده است و وزارت کشور، مجموعه دستگاه های درگیر و به ویژه ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و زیرمجموعه های استانی آن با جدیت تمام روند اجرایی شدن برنامه ها را دنبال می کنند».
این مقام مسئول در امر مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: «برای رفع این آسیب ها یک تقسیم کار در سطح ملی صورت گرفته و به شکل منظم نظارت های لازم انجام می شود و با توجه به اهمیت موضوع، گزارش کارهای صورت گرفته در این حوزه خدمت مسئولان ارشد نظام ارائه می شود».

** دولت تدبیر و امید موفق در مقابله با اعتیاد
اقدام های صورت پذیرفته توسط دولت تدبیر و امید طی پنج سال اخیر در حوزه مقابله با مواد مخدر بسیار گسترده و چشمگیر بوده است. شمشیری با موفقیت آمیز خواندن تلاش های صورت گرفته در این حوزه عنوان کرد: «در زمینه مقابله با عرضه مواد شاهد افزایش 30 درصدی تعداد عملیات ها علیه قاچاقچیان (در مقایسه با مدت زمان مشابه پیش از آن) بوده ایم. این عملیات ها به منظور سرکوب عوامل مرتبط با قاچاق مواد مخدر و روان گردان ها و گسترش اقدام های اطلاعاتی هدفمند صورت گرفته است».
این مقام مسئول در حوزه مبارزه با مواد مخدر و روانگردان ها اظهار داشت: «در مجموع این اقدام ها در مقایسه با مدت مشابه منجر به افزایش 11 درصدی انهدام باندهای مواد مخدر، افزایش 24 درصدی سلاح های مکشوفه از قاچاقچیان، افزایش 176 درصدی انهدام کارگاه های تولید ماده محرک شیشه، افزایش 14 درصدی انواع مواد مخدر مکشوفه، افزایش کشفیات مواد شیمیایی پیش ساز(در تولید ماده محرک شیشه و هروئین) و افزایش 43 درصدی تعداد دستگیرشدگان در ارتباط با انواع مواد مخدرشده است».
همزمان با مقابله جدی با مواد مخدر و روانگردان ها، موضوع درمان آسیب دیدگان این بخش نیز در دستور کار جدی دولت قرار داشته است. دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه با چشمگیر توصیف کردن فعالیت های صورت گرفته در این حوزه عنوان کرد: «فعالیت بیش از 9 هزار مرکز مجاز دولتی و غیردولتی در عرصه درمان معتادان و کاهش آسیب های این بخش و رشد 72 درصدی مراکز نسبت به مدت زمان مشابه پیش از آن، پذیرش بیش از 820 هزار نفر معتاد متقاضی درمان در مراکز مجاز و کاهش آسیب های این حوزه با رشد 18 درصد نسبت به مدت زمان پیش از آن، تقویت و تجهیز 18 مرکز در سطح استانها برای ساماندهی معتادان متجاهر و پرخطر و پذیرش 103 هزار نفری و رشد 232 درصدی نسبت به مدت زمان مشابه پیش از آن، از جمله فعالیت ها و دستآوردهای حوزه درمان معتادان در دولت تدبیر و امید می باشد».

** توسعه مشارکتهای مردمی تضمینی برای موفقیت بیشتر
در مقوله اعتیاد پیشگیری مهم‌تر از درمان است و مسائل مربوط به مواد مخدر و آسیب ‌های اجتماعی بدون مشارکت مردم امکان ‌پذیر نیست و با توجه به این موضوع، دولت تدبیر و امید به درستی سیاست اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر را در پیش گرفته‌ و دستآوردهای بسیار خوبی نیز در این عرصه داشته است.
شمشیری، تقویت رویکرد اجتماعی شدن امر مبارزه با هدف مشارکت آحاد جامعه را یکی از اهداف دولت تدبیر و امید معرفی کرد و گفت:«در این زمینه شاهد رشد صددردرصدی شکل گیری سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر نسبت به مدت زمان مشابه قبل بوده ایم، به گونه ای که 2 هزار و 400 سازمان مردم نهاد در عرصه درمان، کاهش آسیب، فرهنگی و پیشگیری، توانمندسازی و اشتغال معتادان بهبود یافته در سطح استانهای کشور با تلاش های شبانه روزی به دنبال جلوگیری از توسعه اعتیاد در سطح کشور می باشند. ضمن آن که طی مدت پنج ساله اخیر بیش از 195 هزار نفر از معتادان بهبود یافته از آموزش های فنی و حرفه ای برخوردار شده و شاهد رشد 56 درصدی نسبت به مدت زمان مشابه قبل بوده ایم. در این راستا با تلاش حداکثری سعی شده تا از گرایش مجدد آنان به چرخه اعتیاد جلوگیری شود».

** کرمانشاه پیشتاز مبارزه با مواد مخدر
با نگاهی به آمارها و دستآوردهای حاصل شده درمی یابیم عملکرد شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه در حوزه های مختلف بسیار دلگرم کننده و موفقیت آمیز بوده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در این زمینه بیان کرد:«کشفیات مواد مخدر در کرمانشاه نسبت به مدت مشابه یک افزایش صد درصدی را نشان می دهد. به گونه ای که یک هزار و 398 کیلوگرم کشفیات در سال 95 به میزان 2 هزار و 702 کیلوگرم در سال 96 رسیده است که حکایت از یک موفقیت چشمگیر دارد. همچنین تعداد دستگیری ها در سال 95 به میزان هشت هزار و 32 نفر بوده که این تعداد در سال 96 به هفت هزار و 410 نفر رسیده است.
این روند یک کاهش هشت درصدی را نشان می دهد. همچنین در سال 95 تعداد باندهای منهدم شده 54 مورد بوده که این تعداد در سال 96 به 48 باند رسیده که یک کاهش 11 درصدی را شاهد بوده ایم».
وی افزود: «انهدام کارگاه های شیشه از پنج کارگاه در سال 95 به 9 کارگاه در سال 96 رسیده که نشان دهنده یک افزایش 80 درصدی در این حوزه است. همچنین در زمینه کشف مواد پیش ساز نیز شاهد افزایش 80 درصدی کشفیات در حوزه مواد جامد و رشد سه هزار و 900 درصدی در حوزه مواد مایع در سال 96بوده ایم که در مقایسه با سال قبل تر رشد بسیار چشمگیری را نشان می دهد. همچنین یکی دیگر از موفقیت های کسب شده انهدام یک کارگاه تولید هروئین در سال 96 در کرمانشاه است».
وی ادامه داد: «علاوه بر این ها تعداد طرح های اجرای شده شامل پاکسازی نقاط آلوده، کنترل محور و ارتقای امنیت در سال 95 شامل یک هزار و 178 طرح بوده که این میزان در سال 96 به یک هزار و 210 طرح افزایش یافته که یک رشد 25 درصدی را در این زمینه شاهد بوده ایم».
وی اظهار داشت:«در این حوزه همچنین شاهد برگزاری 6 جلسه فوق العاده در زمینه هماهنگی اطلاعاتی برای شناسایی و انهدام باندهای کلان قاچاق موادمخدر و بحث ساماندهی عطاری ها، شناسایی و بازدید از نقاط آلوده و پاتوق های مصرف مواد مخدر و روانگردان و سایر جرایم مرتبط بوده ایم. همچنین شاهد اجرای طرح دستگیری و ساماندهی معتادان متجاهر موضوع مواد 15 و 16 قانون مبارزه با مواد مخدر و برخورد قانونی با خرده فروشان بوده ایم».
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کرمانشاه عنوان کرد: «انجام کارهای اطلاعاتی و پنهان در خصوص رصد باندهای کلان و ضربه زدن به سر شاخه ها و سرباندهای اصلی و کشف مواد در مبدأ و گلوگاه ها قبل از گستره توزیع و ورود به چرخه خرده فروشان، موجب کاهش میزان دستگیری ها، کاهش پرونده های ورودی به دادگستری و کاهش ورودی مجرمان مواد مخدر به زندان شده است».
شمشیری ادامه داد: «علاوه بر این ها مرکز دوم ماده 16 استان با مشارکت و محوریت شهرداری کرمانشاه ایجاد و راه‌اندازی شد که این موضوع ضمن اینکه در کشور بی سابقه بوده، نقش اساسی در پاک سازی چهره استان، کاهش چشمگیر مرگ و میر معتادان متجاهر و ... داشته است».
شمشیری افزود: «طرح ماده 13 در استان موجب برخورد جدی و قاطع با افراد فروشنده و توزیع کننده در اماکن آلوده بوده و بازدارندگی از جرایم مذکور و توقیف و ضبط چندین مکان جرم گردیده است. از جمله دیگر دستآوردهای ارزشمند اجرای طرح می توان به شناسایی و پلمب 220 مکان مسکونی، تجاری، خدماتی و صنعتی به عنوان محل تولید و فروش و توزیع مواد مخدر و روانگردان اشاره کرد».
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه بیان کرد:«در زمینه کاهش مقایسه ای مرگ و میر در سال 96 نیز آمارها دلگرم کننده است. در سال 95 شاهد 184 نفر فوت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر بوده ایم که در اثر اقدام های ارزنده در حوزه کاهش آسیب و خدمات اجتماعی این میزان در سال 96 به 142 نفر تقلیل یافته که یک کاهش 23 درصدی را نشان می دهد».
وی افزود: «آمار ورودی زندانیان مواد مخدر و روانگردان ها در زندان های استان در بهمن 96 در مقایسه با بهمن 95 یک کاهش 15 درصدی داشته است. همچنین آمار کل زندانیان این حوزه یک کاهش یک و نیم درصدی را در مقایسه آماری بهمن 96 با بهمن 95 نشان می دهد».

** کاهش شیوع اعتیاد در کرمانشاه
یکی از موفقیت های بسیار چشمگیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان، سیر نزولی میزان شیوع اعتیاد در کرمانشاه طی چهار سال گذشته بوده است.
شمشیری پیرامون این دستآورد ارزشمند، اظهار داشت:« در سال گذشته شیوع اعتیاد در استان کرمانشاه یک درصد بالاتر متوسط کشوری بود که خوشبختانه با تلاش های شبانه روزی و مستمر در زمینه ارتقا شاخص های سلامت و مقابله و کنترل، اکنون به زیر متوسط کشوری رسیده ایم که نشان از یک موفقیت بسیار چشمگیر و ارزشمند در این عرصه دارد».

** جشنواره ای از موفقیت ها در سطح ملی
فعالیت ها و دستآوردهای صورت گرفته شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه با نگاه مثبت مدیران ارشد کشور روبرو بوده و بارها مورد تقدیر ویژه قرار گرفته است.
در سال 94 پس از ارزیابی عملکرد استان های مختلف، شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کرمانشاه حائز رتبه برتر شده و از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور مورد تقدیر قرار گرفت. همچنین در همین سال از شورای هماهنگی استان به پاس برنامه ریزی مناسب و هماهنگی هایی که موجب ارتقای کیفی اقدام های مقابله ای در سطح استان شده، تقدیر به عمل آمد.
علاوه بر این ها در ارزیابی عملکرد صورت گرفته در سال 96 شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کرمانشاه در گروه استان های درجه ب حائز رتبه سوم شد.
همچنین با توجه به انجام اقدام های مناسب در حوزه مقابله در راستای اجرایی نمودن مواد 13 و 14 قانون مبارزه و کسب توفیقات چشمگیر در این حوزه، طرح مورد اجرا در استان به عنوان یک شاخص و الگوی موفق در برخورد با مافیای موادمخدر به سایر استان‌های کشور ارائه شد.
یکی از این موفقیت های ستایش برانگیز در هشتمین همایش دبیران سراسر کشور که با حضور رحمانی فضلی وزیر کشور و مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در 17 اردیبهشت ماه امسال برگزار شد؛ حاصل گردید. براساس بررسی های به عمل آمده توسط حوزه های تخصصی ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، با توجه به عملکرد مناسب شورای هماهنگی استان در حوزه های مختلف، کرمانشاه به عنوان یکی از رتبه های برتر معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین در نشستی که با حضور وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در تهران برگزار گردید، یکی از پژوهشگران استان در حوزه‌های پژوهشی مرتبط با اعتیاد موفق به کسب رتبه برتر و دریافت لوح تقدیر شد.
انتخاب نماینده و یکی از سازمان های مردم نهاد استان از بین 2 هزار و 400 سازمان مردم نهاد کشور به عنوان یکی از پنج برگزیده برتر کشوری و دریافت لوح تقدیر در گردهمایی سراسری سازمان های مردم نهاد با حضور وزیر کشور و دبیرکل ستاد، یکی دیگر از موفقیت های این حوزه بوده است.
علاوه بر این ها محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور به پاس همراهی، سختکوشی و انجام مطلوب کارها در جهت کاهش آسیب های اجتماعی از دبیر شورای هماهنگی استان تقدیر کرد.
همچنین شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در دوازدهمین جشنواره سراسری انتخاب و معرفی آثار برتر مکتوب در زمینه مبارزه با مواد مخدر، روانگردان ها و پیش سازها که با حضور وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه برگزار شد، مورد تقدیر قرار گرفت.
در کنار این موفقیت ها، معاونت مقابله با عرضه و امور بین الملل ستاد به دلیل اهمیت ضربه به بنیان های اقتصادی قاچاقچیان و توزیع کنندگان مواد در راستای اثربخشی هر چه بیشتر مقابله با سوداگران مرگ و نقش موثر اجرایی شدن مواد 13 و 14 قانون جاری مبارزه با مواد مخدر در این زمینه، از اقدام های همکاران شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه تقدیر کرد.

** موفقیت ها حاصل تلاش استاندار و اعضای شورای هماهنگی
شمشیری موفقیت های چشمگیر به دست آمده را محصول مدیریت خوب استاندار کرمانشاه به عنوان رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و تلاش های بی وقفه دیگر اعضای این شورا دانست و گفت: «این اعضاء با اقدامات و مجاهدت های شبانه روزی و مناسب، بسترساز کسب موفقیت های بسیار دلگرم کننده و ارزشمند در این حوزه را فراهم کرده اند که جای قدردانی و سپاس بسیار دارد».
شمشیری در پایان تاکید کرد:«با توجه به خسارتها و پیامدهای بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی قاچاق مواد مخدر و روانگردان ها و اعتیاد انتظار می رود کلیه مسئولان، نخبگان و اصحاب اندیشه، مراکز علمی و دانشگاهی، سازمان های مردم نهاد و سایر آحاد جامعه با دغدغه مستمر و مشارکت موثر و حداکثری در جهاد مقدس امر مبارزه به خصوص پیشگیری اولیه از اعتیاد ایفای نقش نموده تا با اجتماعی شدن امر مبارزه، زمینه برای تحقق فرامین رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر کاهش 25 درصدی اعتیاد در طول برنامه ششم توسعه فراهم کنند و بدین ترتیب شاهد کنترل اعتیاد به عنوان بزرگترین معضل اجتماعی هزاره سوم در جامعه اسلامی مان باشیم».
8066
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.