بیش از 150 نفر کارشناس ، مدیر و دوستدار محیط زیست روز شنبه در همایشی با عنوان ' خاک ، بستر تولید و زندگی ' در ساری جمع شدند تا اهمیت حفاظت از مهم ترین بستر حیات را بررسی کنند ، ولی پذیرائی از این جمع با آب میوه و کیکی انجام شد که پوشش پلاستیکی تدارک دیده شده برای آن ، مهم ترین تخریب کننده محیط زیست ارزیابی می شود.
این موضوع البته از چشم چند کارشناس عضو تشکل های زیست محیطی دور نماند و آنان در پایان سخنرانی های مهیج و مملو از آمارهای نگران کننده سخنرانان ، این موضوع را به رخ کشیدند.
آنان تاکید کردند : بیائید برای اهمیت حفظ زمین و خاک حاصلخیز مازندران از خودمان شروع کنیم و فقط حرف نزنیم و شعار ندهیم.
این کارشناسان گله کردند : چطور ممکن است که گزارشی وخیمی از وضعیت آب و خاک مازندران در یک همایشی که فقط مدیران ، تصمیم گیران و کارشناسان حضور دارند ، ارائه شود ، اما به این نکته توجه نشود که کیسه های پلاسیتکی حاوی آبمیوه و کیک بیشترین خسارت زیست محیطی را به خاک می زند؟
** تعارف ناپذیری در اعلام عمومی مخاطرات زیست محیطی
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در این همایش بر ضرورت در میان گذاشتن ' وضعیت وخیم ' زیست محیطی استان با مردم تاکید کرد و گفت : وجود آمار های رسمی مبنی بر کاهش 50 درصدی بارندگی ، کم شدن 70 درصدی روان آب رودخانه ها ، برگ سوزی درختان جنگل ، فرسایش حدود 16تنی خاک در هر هکتار و گسترش فرونشت زمین از بیچارگی و بدبختی های آب و خاک استان است که باید بدون تعارف در باره آنها اطلاع رسانی کنیم.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی خطاب به مدیران کل ، کارشناسان مراکز تحقیقات کشاورزی ، محیط زیست و منابع طبیعی و کشاورزان پیشرو مازندران به عنوان افراد حاضر در همایش ، افزود : وجود معضل بیکاری و ضرروت توسعه استان نمی تواند مانع انجام صحیح ماموریت های حاکمیتی دستگاههائی مانند محیط زیست شود.
وی با تاکید بر این نکته که مشکل بیکاری از دغدغه های خانواده های ماموران حفاظت محیط زیست نیز است ، گفت : باید اتفاقات طبیعی و غیر طبیعی استان را مدیریت کنیم و در اجرای طرح ها و برنامه های توسعه ای استان سازگاری با محیط را جدی بگیریم .
مدیرکل محیط زیست مازندران تاکید کرد : باج دهی و کوتاهی در ماموریت های محیط زیست مازندران معنایی ندارد و این دستگاه حاکمیتی بدون تعارف اطلاع رسانی از آخرین وضعیت آب و خاک را انجام می دهد.
وی افزود : امروز وضعیت استفاده از سموم کشاورزی ، فرونشست زمین ، تغییر کاربری های غیر قانونی ، دفع زباله و آب و فاضلاب استان مناسب نیست و از سوی دیگر آتش زدن کاه و کلش شالی برای انجام کشت دوباره برنج و شکار بی رویه پرندگان مهاجر از نمونه های بارز و عینی بی توجهی به مقولات زیست محیطی در استان است .
ابراهیمی با یادآوری این نکته که جنگل های شمال کشور از چهار میلیون هکتار به کمتر از 2 و نیم هکتار رسیده است ، گفت : اجرای طرح تنفس جنگل های شمال راهی برای حفاظت از این موهبت الهی است و نباید به بهانه بیکاری مورد هجمه قرار گیرد.
وی وجود دریا خواری ، جنگل خواری و دشت خواری را واقعیتی ملموس در شمال کشور توصیف کرد و افزود : آبخیزداری و آبخوان داری نیز در مازندران بدرستی اجرا نمی شود که نتیجه آن تشدید تخریب محیط زیست است .
وی گفت: محیط زیست از ماموریت های حاکمیتی خود کوتاه نخواهد آمد.
** ناقوس مرگ تدریجی خاک کشاورزی در مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم گفت که امروز ناقوس مرگ تدریجی خاک کشاورزی استان های شمالی به صدا در آمده و به همین دلیل حفظ و حفاظت و سپس بهره برداری از خاک در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است .
دلاور حیدر پور اجرای طرح تنفس جنگل ، استفاده از کودهای غیر شیمیایی ، مصرف بهینه سموم و ورود ماشین آلات ترکیبی به زمین های کشاورزی را از راهکارهای کاستن خسارت به خاک و آب استان برشمرد.
وی با تاکید بر این که تکنولوژی پیشرفته بدون خاک نمی تواند امنیت عذایی را تضمین کند ، گفت : خاک شمال ایران در معرض نابودی قرار گرفته و در زمره مناطقی قرار دارد که بر اساس گزارش مراجع بین المللی یک سوم خاک حاصلخیز آن از بین رفته است .
حیدرپور افزود : فرسایش و نابودی خاک همچنان ادامه دارد و اکنون در هر هکتار 15تا 16 تن فرسایش بادی ، آبی خاک وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران بر ضرورت حمایت همگانی از طرح تنفس جنگل تاکید کرد و گفت : این طرح یکی از طرح های حفاظتی خاک است و کسانی که فریاد می زنند که این طرح سبب تعطیلی کارخانه ها و بیکاری کارگران شده است ، فقط به فکر منافع خودشان هستند.
وی توضیح داد : در اجرای این طرح تنها شکل حفاظت از عرصه های طبیعی عوض و تنها بهره برداری حذف شد و حفاظت با همان نیروهای حفاظتی که تا پیش از این با بهره برداران کار می کردند ، ادامه می یاید و منابع مالی آن نیز تامین شده است.
حیدرپور با اشاره به کاهش بارندگی در مازندران ، هشدار داد : تغییر اقلیم در آب و هوا تهدید جدی علیه فعالیت های کشاورزی است و اگر اقدامات حفاظتی خاک صورت نگیرد ، حیات بشر در خطر می افتد.
وی حفاظت از خاک حاصلخیز شمار کشور را تضمین کننده امنیت غذائی کشور دانست و توضیح داد : هر هکتار زمین شالیزاری گذشته از اشتغال و درآمدی که دارد ، تامین کننده برنج 80 تا 100 نفر در کشور است .
** اجرای 500 برنامه ترویجی و آموزشی حفاظت از خاک در مازندران
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی مازندران نیز گفت که با هماهنگی محیط زیست ، بخش تحقیقات کشاورزی و دانشگاهها، علاوه بر اطلاع رسانی شفاف به بهره برداران از وضعیت کنونی خاک ، 500 برنامه ترویجی و آموزشی بهره وری از خاک نیز عملیاتی می شود.
مجید بهادری افزود : نگاه و برنامه های توسعه استان مازندران باید با نگاه حفاظتی خاک بیشتر ترویج شود.
دستکم 70 درصد از مساحت حدود 24 هزار کیلومتر مربعی مازندران معادل یک میلیون و 691 هزار هکتار را عرصه های طبیعی تشکیل می دهد که از این میزان 460 هزار هکتار زمین های کشاورزی اعم از زراعی و باغی است .
کشاورزان و باغداران مازندران بر اساس گزارش های رسمی سالانه 72 نوع محصول تولید می کنند ولی نکته قابل توجه این که بخشی از زمین های کشاورزی استان هر ساله تا سه بار زیر کشت قرار می گیرد بدون آن که مدیریت خاک و غنی سازی و استراحت خاک در آنها رعایت شود.
خبرنگار : سیدرضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6990/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.