درحالی‌که محوطه مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برای میزبانی دوباره از بازدیدکنندگان آماده شده، قلب تپنده آن یعنی موزه‌ها همچنان در وضعیت «تعلیق» و تحت پروتکل‌های سخت‌گیرانه مرمتی قرار دارند.

مدیر سعدآباد درباره وضعیت کاخ‌ها و موزه‌های آسیب‌دیده پس از جنگ به خبرنگار «جماران» گفت: خوشبختانه ارزیابی‌های اولیه نشان می‌دهد که آسیب سازه‌ای عمیقی به بدنه موزه‌ها وارد نشده، اما این به معنای پایان کار نیست.

سید محسن میر افزود: فرایند مرمت اکنون در مرحله «نجات‌بخشی» است؛ مرحله‌ای که شامل ثبت دقیق آسیب‌ها، مستندنگاری و جلوگیری از پیشرفت خسارت‌هاست و تا زمانی که مطالعات تخصصیِ دوماهه به پایان نرسد، نمی‌توان از بازگشت موزه‌ها به چرخه فعالیت حرف زد.

او با اشاره به اینکه حدود ۱۰۰ ساختمان در این مجموعه دچار سطوح مختلفی از آسیب (از جزئی تا جدی) شده‌اند، افزود: در بخش‌هایی که آسیب‌ها سطحی‌تر بود و نیاز به مطالعات پیچیده نداشت، اقدامات مرمتی فوری انجام شده است؛ مثل موزه فرشچیان که شیشه‌ها تعویض و ترکش‌های شیروانی‌ها تخلیه و مرمت شده است. اما برای دیگر بخش‌ها، آغازِ عملیات استحکام‌بخشی منوط به تأمین اعتبار است و خوشبختانه به زودی تامین می شود.

میر درباره وضعیت حفاظت از آثار تاریخی هم گفت: خوشبختانه پیش از شروع درگیری‌ها (چهار روز قبل از آغاز جنگ ۱۲ روزه) باتدبیر پیش‌دستانه دستور انتقال آثار صادر شد و این اقدام برای حفاظت از آثار تاریخی انجام گرفت. وزارت میراث‌فرهنگی اکنون سه سناریو را برای بازگشت آثار به موزه‌ها بررسی می‌کند و آثار زمانی بیرون می آیند که اطمینان لازم درباره امنیت شرایط وجود داشته باشد.

محوطه سعدآباد زودتر از موزه‌ها باز می‌شود

او درباره بازگشایی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد هم گفت: محوطه مجموعه حدود ۹۰ درصد آماده‌سازی و استانداردسازی انجام شده و پس از صدور مجوز، امکان بازگشایی آن برای مردم وجود دارد. اما بازگشایی موزه‌ها نیازمند طی‌شدن مراحل نجات‌بخشی، مطالعات تخصصی و اجرای مرمت است و پس از آن درباره آغاز فعالیتشان تصمیم‌گیری خواهد شد.

میر گفت: برای باز کردن موزه‌های عجله نداریم  و تا پایان مطالعات فنی و اجرای مرمت، درهایشان را به روی عموم بسته نگه داشته می شود تا ریسک آسیب‌های جبران‌ناپذیر به حداقل برسد.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.