کشف ابرنواختری جدید در کهکشان عجیب "چرخ‌گاری"

تصویری جدید که توسط رصدخانه جنوبی اروپا(ESO) ثبت شده است نمایی خیره‌کننده از کهکشان چرخ‌گاری (Cartwheel) را پس از یک انفجار ابرنواختری نمایش می‌دهد.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، به نقل از اسپیس، کهکشان چرخ‌گاری که در فاصله ۵۰۰ میلیون سال نوری از زمین و در صورت فلکی سنگ‌تراش(Sculptor) قرار دارد یک کهکشان مارپیچی است که چندین میلیون سال قبل با کهکشان همسایه خود ادغام شده و در نتیجه‌ی آن دو حلقه غیرمعمول شکل گرفته است.

ایسنا نوشت؛ ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ فناوری(NTT) جدید رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی از کهشان چرخ گاری در ماه دسامبر سال ۲۰۲۱ تصویربرداری کردند و دریافتند که در قسمت پایین سمت چپ این کهکشان یک انفجار ابرنواختری رخ داده است. ابرنواخترها انفجارهای ستاره‌ای درخشانی هستند که هنگامی که یک ستاره بزرگ به پایان عمر خود می‌رسد رخ می‌دهند این انفجارها را می‌توان برای چندین ماه یا حتی چندین سال‌ رصد کرد.

به نظر می‌رسد این ابرنواختر جدید به تازگی رخ داده باشد. دانشمندان توانستند این تصاویر جدید را با تصاویری که در ماه اوت سال ۲۰۱۴ توسط کاوشگر طیف‌سنج چند واحدی(MUSE) در تلسکوپ بسیار بزرگ(VLT) رصدخانه جنوبی اروپا ثبت شده بود مقایسه کنند. طبق بیانیه‌ی آژانس فضایی اروپا در آن رصدها نشانه‌ای از ابرنواختر وجود نداشت.

این رویداد ستاره‌ای "SN۲۰۲۱afdx" نام گرفته است و براساس آنچه دانشمندان دسته‌بندی می‌کنند در دسته‌ی ابرنواختر نوع دوم قرار می‌گیرد. این ابرنواخترها توسط ستاره‌های بزرگی که سوخت آنها در حال اتمام است ایجاد می‌شوند. زمانی که یک ابرنواختر رخ می‌دهد، انفجاری درخشان ایجاد می‌شود که نور آن می‌تواند از کل کهکشان میزبان نیز بیشتر باشد. این انفجارها باعث پرتاب شدن مواد مختلف به سمت خارج می‌شوند.

 

دیدگاه تان را بنویسید