به گزارش ایرنا شهرستان سرباز در جنوب سیستان و بلوچستان از شمال به شهرستانهای سراوان و ایرانشهر، از جنوب به شهرستان چابهار از شرق به کشور پاکستان با 120 کیلومتر مرز زمینی و از غرب به شهرستان نیکشهر محدود می شود.
قرار گرفتن شهرستان سرباز در مسیر محور ترانزیتی چابهار- ایرانشهر، وجود رودخانه، نخلستانها، موزستانها، باغهای مرکبات و میوه های گرمسیری هرساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند به طوری که هر مسافر و گردشگر با یکبار سفر به این شهرستان علاقه مند خواهد شد بار دیگر از مواهب طبیعی این منطقه دیدن کند.
وجود آب و هوای گرم و مرطوب باعث رونق کشاورزی درتمام فصول سال و تولید محصولات خاص مناطق قاره ای و تولید محصولات مهمی چون انبه، خربزه درختی (پاپایا)، چیکو، زیتون محلی، خرما و انواع مرکبات در این شهرستان شده است.
به جز تمساح پوزه کوتاه منحصر بفرد ایرانی که در اصطلاح محلی به آن «گاندو» گفته می شود، وجود مناظر و آثار دیگری همچون کوهستانی بودن 95 درصدی این شهرستان با موقعیت استثنایی، رودخانه و دره ای سرسبز به طول 313 کیلومتر به عنوان بزرگترین و پرآب ترین رودخانه فصلی استان سیستان و بلوچستان با چشم اندازهای متنوع طبیعی، استقرار بزرگترین سد استان در انتهای رودخانه سرباز (سدپیشین) به عنوان مرکز و کانون استقرار تمساح پوزه کوتاه، شکل گیری منازل مسکونی به صورت پلکانی و زیبا بنا به ضرورت به دلیل ناکافی بودن فضا در محور وحاشیه رودخانه سرباز سبب جذب گردشگران به این شهرستان می شود.
همچنین از دیگر جاذبه های گردشگری شاخص سرباز می توان به دره های سرسبز کریم آباد، دورک، بندان، گتان، سامگان وکزور، سد آشار، آبشار گراوانیگ، منطقه و دره کوه روک با آبشار دیدنی، درخت های کهنسال کنار نوت و دپکور، درخت قدیمی انجیر معابد یا مکر زن در پارود، غار قدیمی کزور، نخلستان و مزارع سنگ مسجد، مساجد دز، انزا، علی آباد و پیشین، سنگ نگاره های پیردان، سوبتگ کوه فیروز آباد، روستاهای گردشگری پیردان و لهاباد، محوطه برکه سالونکان (دامادان )، کوههای گردو، پسکوه، تگردکوه و کوه نیل گوران سری اشاره کرد.
سوزن دوزی، زیورآلات سنتی، منبت کاری، ساخت ابزار آلات موسیقی، آهنگری، سفالگری، گلیم بافی، سکه دوزی و شال بافی ازمهمترین هنرهای صنایع دستی مردم این دیار است.
تاکنون آثار متعدد تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی شامل قلعه ها، محوطه ها، تپه ها، بناهای قدیمی باارزش، بافت های قدیمی ، آرامگاه، مساجد تاریخی، سنگ نگاره در این شهرستان به ثبت رسیده که از آثار تاریخی سرباز می توان به قلعه تاریخی این شهرستان اشاره کرد که با قدمتی بیش از 400سال از مهمترین آثار تاریخی استان سیستان و بلوچستان محسوب می شود که با قرارگیری این بنا برفراز کوهی مرتفع در حاشیه دره و رودخانه پرآب و سرسبز شکوه و عظمت معماری در ادوار گذشته را به نمایش می گذارد.
قلعه فیروزآباد متعلق به دوران اشکانی –ساسانی، تلگرافخانه سرباز بنای دوره پهلوی، قلعه آشار با بیش از 400 سال قدمت، قلعه بافتان متعلق به دوره قاجاریه، قلعه هدار متعلق به دوره پهلوی، تلگرافخانه پارود دوره پهلوی، حمام قدیمی پارود دوره پهلوی دوم، دبستان قدیمی مالک اشتر متعلق به دوران پهلوی، قلعه پیشین با قدمتی 600 ساله مربوط به دوران تیموریان و تلگرافخانه پیشین از بناهای دوران پهلوی از دیگر آثار تاریخی این شهرستان به حساب می آیند. در این شهرستان روستاهای هدف گردشگری زیبایی همچون روستای فیروز آباد، روستای پتان، روستای پشامگ و روستای گورناگان واقع شده که با آثار دیدنی خود هر بینده ای را مجذوب می کنند.
**تمساح پوزه کوتاه ایرانی جذاب برای هر گردشگر
این جانور باقی مانده ای از راسته کروکودیل ها که خود خزندگانی بوده اند که در 225 تا 265 میلیون سال قبل می زیسته اند و در ایران تنها ناحیه زیست این گونه مناطق حفاظت شده باهوکلات در جنوب سیستان و بلوچستان است که در زبان محلی گاندو گفته می شود.
گاندو یا تمساح پوزه کوتاه ایرانی تنها گونه از راسته تمساح ها در ایران است که پهن ترین پوزه را در مقایسه با سایر تمساح ها دارد و یکی از ویژگیهای مهم گاندو پاهای قوی آن است، شاید به همین علت است که می تواند تا خانه های مردم روستا برود هرچند دلیل معمول آن وجود سیلاب های فصلی و انتقال گاندوها به نزدیکی خانه ها است.
گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسو است و به سختی می توان آن را مشاهده کرد حداکثر طول آنها چهار تا پنج متر است ولی با طول کمتر و بیشتر نیز دیده می شوند و غذای اصلی شان به طور عمده ماهی، لاک پشت، پرندگان آبزی و لاشخورها است. کروکودیل‏ها یا گاندوها از هندوستان، سیلان تا پاکستان غربی و بلوچستان جنوبی پراکنده ‏اند و رودخانه سرباز غربی ‏ترین نقطه انتشار کروکودیل در آسیاست و دارای ارزش توام ملی و بین‏ المللی است.
به گفته حسین عسکری رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزون بر 400 تمساح پوزه کوتاه ایرانی با نام محلی گاندو در شهرهای جنوب استان سرشماری شده است.
راسک مرکز شهرستان سرباز در 498 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان و در مسیر زاهدان- چابهار و بم- چابهار واقع شده است.
رفت و آمد به شهرستان و بندر چابهار از ایرانشهر از 2 مسیر ایرانشهر- نیکشهر- چابهار و ایرانشهر- سرباز- چابهار امکان پذیر است که مسیر ایرانشهر- سرباز با پیچ و خم های طبیعی و کوهستانی و باغ ها و مزارع سرسبز از مناظر زیبا و بدیع برخوردار است و محور ایرانشهر- نیکشهر نیز که از تنگ سرحه عبور می کند دارای مناظر بسیار زیبا و دیدنی است.
7316**6081 خبرنگار: عصمت جهانی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.