به گزارش ایرنا، شب یلدا یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانیان است و خانواده های سمنانی با آیین و فرهنگ خاص خود در این شب گرد هم می آیند.
سمنانی ها خواندن اشعاری از لسان الغیب حافظ شیرازی در شب یلدا را برای خود خوش یمن می دانند و برهمین اساس در اواسط جشن دورهمی طولانی ترین شب سال همه اعضای خانواده به ترتیب نیت کرده و تفالی بر دیوان حافظ می زنند، و از او در گشودن رازها و آگاه کردنشان از تقدیر و سرنوشت در آینده، یاری می طلبند.
پختن ته چین برای شام و تهیه میوه‌هایی مانند هندوانه، سیب، خرمالو و انار از برنامه های تشریفاتی شب یلدا محسوب می شود که همگی جنبه نمادین داشته و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی است.
به گفته بزرگان، هندوانه و انار سرخ و گرد، نمادی از خورشید گرمابخش در سرمای چله زمستان هستند و خوردن آنها به سلامتی انسان در فصل سرد پیش رو کمک می کند.
از دیگر تنقلات شب یلدا، برای تفریح و خوش گذرانی تخمه آفتاب گردان است و ریش سفیدان تخمه آفتابگردان را به عنوان نمادی از خورشید وخوش یُمن بودن به واسطه شباهت به خورشید می دانند.
در برخی مناطق استان سمنان در گذشته رسم بوده خانواده‌هایی که پسرشان به تازگی داماد یا نامزد کرده است، طبقی از میوه‌ها و خوراکی‌ها و تنقلات ویژه شب چله آراسته و به همراه هدایا به خانه عروس می رفتند که باعث خیر و برکت و فراوانی روزی زوج جدید و همچنین سلامت و باروری نوعروس شود و اکنون در برخی مناطق این آیین وجود دارد.
شب یلدا، علاوه بر این که در فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی ریشه دوانده است و تبلور رسوم و جنبه های گوناگون این آیین دیرینه در عرصه ادبیات فارسی و هنر ایران زمین گواه بر این گفته است.
سرایندگان و نویسندگان و افتخارآفرینان این مرزو بوم همچون حافظ شیرازی، سعدی شیرازی، عنصری، مولوی بلخی، عطار نیشابوری، ناصرخسرو قبادیانی، صائب تبریزی و مسعود سعد سلمان، در سروده های نغز و شیوای خود با استفاده از تعبیرهای زیبا به تشریح شب یلدا پرداختند.
سعدی شیرین سخن از شعرای نامی ایران زمین در یکی از سروده هایش در وصف یلدا گفته است:
نظر به روی تو هر بامداد نوروزی است
شب فراق توهر گه که هست یلدایی است
به گفته صاحبنظران، جمع کردن افراد خانواده و فامیل و دوستان و آشنایان به دورهم و تحکیم بخشیدن به رشته های پیوند خانوادگی و روابط اجتماعی میان آن ها و افراد جامعه و دوری از تنهایی شاید از مهمترین نقش و کارکرد جشن های آیینی مانند شب یلدا است.
به گزارش ایرنا، جشن شب یلدا آیینی است که قدمت و پیشینه هزاران ساله دارد و ایرانیان باستان از زمانی که به دانش گاه شماری دست یافتند به این باور رسیدند نخستین شب زمستان بلندترین شب سال است و به دنبال این انقلاب زمستانی طول روزها در نیم‌کره شمالی، افزایش می یابد و برای این که از خطر اهریمن در طولانی ترین شب سال در امان باشند، در این شب دور هم جمع شوند.
7342/6103
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.