جی پلاس/چهلمین سالگرد دفاع مقدس؛

علت مخالفت امام با اشعار نوحه های آهنگران چه بود؟

صادق آهنگران که روزهای دفاع مقدس با نوحه خوانی های خود صفای ویژه ای به صفوف رزمندگان اسلام می بخشید، در خاطرات خود به حساسیت خاص امام به متن نوحه ها اشاره کرده است.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار جی پلاس، صادق آهنگران از رزمندگان دوران دفاع مقدس است که به واسطه نوحه  خوانی هایش در ایام جنگ تحمیلی معروف شد، وی که بارها در حسینیه جماران و در محضر امام خمینی به همراه رزمندگان نوحه می خواند، خاطره جالبی درباره  نکته سنجی امام حتی نسبت به متن نوحه ها تعریف کرده است:

 

در مراسم سوم یا چهلم شهدای بمباران دزفول شعری خواندم که با بیت‌‎ ‎‌«ای عزیزان شد به پا غوغای محشر» شروع می شد و در ادامه شعر «یک طرف‌‎ ‎‌افتاده طفلی یک طرف افتاده مادر». اشعار، صحنه های دلخراش جنگ را‌‎ ‎‎‌مجسم می کرد که چه روی داده است. شعر را که خواندم همان شب دو بار از‌‎ ‎‌تلویزیون پخش شد و در روزهای بعد چندین بار با آهنگ و تصاویر مناسبی‌‎ ‎‌که بر روی آن مونتاژ شده بود، پخش شد.

 

 

بعد از این جریان در شیراز‌‎ ‎‌خدمت آیت اللّه حائری شیرازی‌‌ بودیم تا برای رزمندگان از صحبتهای ایشان‌‎ ‎‌تصویر برداری کنیم. بعد از مراجعت، در اهواز آقای‌‌ غلامعلی رجائی  ‌‌را‌‎ ‎‌دیدم، ایشان به من گفت: آقای انصاری با ما تماس داشتند و سراغ شما را‌‎ ‎‌می گرفتند. ولی من به ایشان گفتم به شیراز رفته اند. آقای انصاری گفتند: به‌‎ ‎‌ایشان بگویید امام به حاج ‌‌سید احمد‌‌ آقا فرمودند که: «به ایشان بگویید اشعار‌‎ ‎‌حماسی بخواند».

 

وقتی من این خبر را شنیدم ذهنم روی همان شعر متمرکز‌‎ ‎‌شد، چرا که صحنه های دلخراش جنگ را بیان می کرد. با وجود ریتم بسیار‌‎ ‎‌خوبی که داشت اشعار حماسی محرکی نبود و شاید تنها چند بند آن حماسی‌‎ ‎‌بود. گفتم احتمالاً همان شعر است. با آقای رجائی تماس گرفتم ایشان گفت:‌‎ ‎‌بله، این اشعار را چند شب از تلویزیون پخش کرده اند و حضرت امام هم‌‎ ‎‌شنیده اند لذا این مطلب را بیان داشته اند.‌

‌‌ 

یک بار دیگر در نماز جمعه تهران اشعار حماسی‌ « خیز ای رزمنده شیر‌  ‌ خانه از دشمن بگیر»‌  را خواندم. در متن شعر چند جمله ای بود که می گفت «ای کسانی که‌‎ ‎‌خانه هایتان ویران شد و سوخت ای کسانی که چه شُدید...» بعد از اتمام نوحه‌‎ ‎‌گویا از جماران تماس گرفته بودند ولی به من خبر ندادند. بعد آقای ‌‌مرتضائی فر‌‎ ‎‌به من گفت که: حاج سید احمد آقا تماس گرفته و گفته است که امام به وسیله‌‎ ‎‌رادیوی کوچکی که در دستشان بود اشعار را می شنیدند وقتی به این قسمت‌‎ ‎‌رسیدند، رادیو را زمین گذاشته اند و فرموده اند: «به ایشان بگویید مردم ما مردم جنگند مردم حماسه اند» و امام روی این قسمت حساس شده اند. این‌‎ ‎‌مطلب را که شنیدم با خودم گفتم: اگر ما چیزی بخوانیم که مورد تایید امام‌‎ ‎‌نباشد مورد تایید ‌‌امام زمان ‌‌هم نیست و خدا هم قبول نمی کند و اصلاً برای ما‌‎ ‎‌فایده ای ندارد. لذا در جماران به خدمت آقای انصاری رسیدم و قضیه را برای‌‎ ‎‌ایشان مطرح کردم و گفتم اگر قرار باشد ما شعری بخوانیم که امام تایید نکند،‌‎ ‎‌کارم را مورد تایید اهل بیت علیهم السلام و برای رضای خدا نمی دانم و به درد نمی خورد.‌‎

 

در همین زمینه بخوانید:

آخرین پاسخ حاج قاسم به آخرین پرسش در آخرین مصاحبه ایشان درباره چه موضوعی بود؟

روایت شنیدنی رحیم صفوی از قوت قلبی که امام پیش از عملیات فاو به آنها داد/آیا فتح فاو با محاسبات همخوانی داشت؟

شور یا شعور؛ کدام یک جوانان را به جبهه ها می کشاند؟ پاسخ به آن در گفت و گویی مفصل با صادق آهنگران

ماجرای درگیری شهید صیاد شیرازی و بنی صدر چه بود؟/ چرا امام جانب بنی صدر را گرفت؟/چرا شفاعت بزرگان نظام هم در حق صیاد کارساز نشد؟

اصلی ترین و محوری ترین اهداف رژیم بعث عراق در حمله به ایران چه بود؟/چرا صدام این جنگ را نبرد قادسیه نامید؟

تصمیمات امام چگونه توانست سرنوشت ماه های پایانی جنگ را به نفع ایران تغییر دهد؟

‌‎در پیام تجلیل امام از رزمندگان بر چه نکاتی تاکید شده است؟

 

 ‎‌ایشان مدتی با من صحبت کردند که: امام روی اشعار خیلی حساسند و روح‌‎ ‎‌امام با یک ذره ضعف در شعر و کارهای هنری حساس می شود و خیلی به‌‎ ‎‌اشعار و کارهای هنری اهمیت می دهند و شما را نیز می شناسند. در مورد بچه‌‎ ‎‌بسیجی ها بیشتر حساس هستند و ما نیز در مورد کارهای شما در جنگ‌‎ ‎‌برایشان تعریف کرده ایم به همین حساب بیشتر حساس شده اند. دیگر ما شروع‌‎ ‎‌به خواندن اشعار حماسی کردیم و تا توانستیم حماسی اش کردیم. بعد از مدتی‌‎ ‎‌برای مشورت و کسب تکلیف پیش آقای انصاری آمدم که الحمدللّه ایشان‌‎ ‎‌گفتند: امام اظهار رضایت کرده اند.

 

 

برشی از کتاب امام و دفاع مقدس،؛ ص۵ -۶؛ چاپ ششم (۱۳۹۴)؛ ناشر: موسسه چاپ و نشر عروج.

دیدگاه تان را بنویسید