علی قره چه لو، روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا و با بیان اینکه این سه گونه جانوری شاخص زنجان در مناطق خاصی از طبیعت استان زیست دارند افزود: کل و بزها که بسیار تیز و چالاک هستند در منطقه شکار ممنوع خرمنه سر در شهرستان طارم و حفاظت شده انگوران در شهرستان ماهنشان زیست می کنند.
وی با بیان اینکه در این 2 منطقه در مجموع 616 راس کل و بز وجود دارد، اظهار کرد: از این تعداد، 556 راس در منطقه شکار ممنوع خرمنه سر و 60 راس نیز در منطقه حفاظت شده انگوران، زیست دارند.
قره چه لو افزود: در منطقه حفاظت شده انگوران نیز 719 راس قوچ و میش ارمنی وجود دارد و مامن خوب و مناسبی برای این گونه جانوری محسوب می شود.
وی به جمعیت آهوان زنجان اشاره و تصریح کرد: امسال یک هزار و 105 راس آهو در منطقه حفاظت شده سرخ آباد و شکار ممنوع فیله خاصه در شهرستان های زنجان و طارم و 22 راس نیز در منطقه خراسانلو شهرستان ابهر مشاهده شد.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست زنجان گفت: شمارش گونه های خاص حیات وحش این استان کار بسیار سختی است اما با این وجود شرکت کنندگان در طرح سرشماری همه تلاش خود را بکار می بندند تا آمارها به واقعیت ها نزدیک تر باشد.
قره چه لو افزود: امسال تلفات قوچ و میش، کل و بز و آهو در این استان نداشتیم اما طی 9 ماهه گذشته، لاشه چهار راس آهو و 2 راس کل و بز وحشی از شکارچیان خاطی کشف و ضبط شد.
مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان نیز گفت: طبیعت بدون وجود حیات وحش، معنا و جذابیتی برای انسان ها نخواهد داشت و در واقع این گونه های مختلف جانوری هستند که به کوه و دشت و دمن، زیبایی می بخشند.
امجد باقری با بیان اینکه باید با طبیعت و حیات وحش مهربان بود به شکارچیان توصیه کرد از شکار حیات وحش که زیبایی های طبیعت بکر و دیدنی زنجان را دو چندان کرده اند دست بردارند.
وی اظهار کرد: شکارچیان خاطی یقین بدانند که در صورت دستگیری بدون هیچ اغماضی و برابر با قانون با آنان رفتار خواهد شد و محیط بانان و دوستداران طبیعت، اجازه نخواهند داد تا حیات وحش منطقه از سوی عده ای شکارچی سودجو و فرصت طلب، مورد تهدید قرار گیرد.
باقری افزود: سازمان محیط زیست برای شکار هر راس کل و بز، قوچ و میش و آهو، مبلغ 100 میلیون ریال جریمه تعیین کرده است که شکارچیان خاطی در صورت دستگیری باید این مبلغ را به عنوان ضرر و زیان، به حساب محیط زیست واریز کنند و از جنبه عمومی جرم نیز قاضی پرونده رای به زندان یا جریمه خواهد داد.
به گزارش ایرنا، مناطق حفاظت شده 'سرخ آباد و انگوران'، مناطق شکار ممنوع 'فیله خاصه، خرمنه سر و خراسانلو' و 'پناهگاه حیات وحش انگوران'، محل های امنی برای حیات وحش این استان محسوب می شوند.
منطقه حفاظت شده سرخ آباد در شهرستان های زنجان و طارم و با مساحت 122هزار و 618هکتار از سال 1375تحت حفاظت قرار گرفته و دشت سهرین این منطقه یک زیستگاه با ارزش آهو محسوب می شود.
پوشش گیاهی منطقه شامل ارس، گردو، سیاه تلو، زالزالک، انار وحشی، داغداغان، زرشک، زیتون و گون، آویشن، درمنه، کلاه میرحسن، چوبک، لاله، مرزه و ثعلب از جمله گونه های گیاهی آن و آهو، پلنگ، پازن، گراز، خرس قهوه ای، سمورسنگی، دال، سنجاب زمینی، رودک،کبک دری، هوبره، عقاب، شاهین، غاز خاکستری، خوتکا، لک لک سفید، باکلان، افعی البرزی و زنجانی، افعی شاخدار ایرانی و ماهیانی نظیر کپور، سیم و اسبله، نیز از جمله جانوران این منطقه است.
منطقه حفاظت شده انگوران نیز با مساحتی برابر با 92297 هکتار از سال 49 تحت حفاظت بوده و منطقه ای کوهستانی و تپه ماهوری در شهرستان ماهنشان قرار دارد و پوشش گیاهی منطقه نیز بطور عمده از لاله واژگون، درمنه، چوبک، گون، کلاه میر حسن، لاله، شقایق، کما، مرزه، شکر تیغال، گل حسرت به همراه درختان و درختچه هایی نظیر بنه، بادام، خینجوک، زرشک، شیرخشت، گردو و سنجد تشکیل شده است.
این منطقه زیستگاه مناسبی برای قوچ و میش ارمنی می باشد و دیگر گونه های جانوری منطقه نیز شامل 'خرس قهوه ای، روباه معمولی، سیاه گوش، سمور سنگی، کبک دری، کبک چیل، باقرقره، سار، دال، شاه بوف، غاز خاکستری، تنجه، آنقوت، حواصیل، خوتکا، اگرت بزرگ، افعی زنجانی، لاک پشت افغانی و ماهیانی از جمله سفید رودخانه ای، سس، زرده پر، اسبله است.
منطقه شکار ممنوع فیله خاصه از توابع بخش قره پشتلو و زنجانرود در شهرستان زنجان قرار دارد که از سال 86 جزو مناطق شکار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن 110 هزار و 532 هکتار است.
گونه های درختی همانند درختان میوه و صنوبر و گونه های گیاهی همچون انواع آویشن، درمنه، انواع خانواده گندمیان و گیاهان بالشتکی و همچنین آهوی ایرانی، گراز، سمور سنگی، پرندگانی چون کبک، باقرقره، انواع پرندگان شکاری، انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر زمستانی و انواع خزندگان در این منطقه وجود دارد.
منطقه شکار ممنوع خرمنه سر که از اول آبان سال 81 شکار ممنوع اعلام شده در شمال استان زنجان و حدود 77885 هکتار وسعت دارد و حیات وحش منطقه نیز شامل کل و بز، خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش،گرگ،کفتار،گراز،کبک دری ،کبک چیل، طرلان، دلیجه، شاه بوف، عقاب طلایی و انواع پاسری فرمها می باشد.
این منطقه دارای گونه های گیاهی نظیر ارس، بلوط،گردو، بنه، ازگیل، زالزالک، سیاه تلو، افرا، داغداغان، ولیک،آلبالوتلخه، بادام کوهی ،راش و انواع گون است.
منطقه شکار ممنوع خراسانلو با منطقه حفاظت شده باشگل تاکستان همجوار است و پوشش گیاهی آن بطور عمده شامل چوبک، بومادران، گون، کلاه میرحسن، پسته وحشی، سیاه تلو است و زیستگاه قوچ و میش وحشی البرز مرکزی می باشد از گونه های دیگر حیات وحش منطقه می توان به خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش و از گونه های پرندگان به کبک معمولی نیز اشاره کرد.
منطقه شکار ممنوع خراسانلو واقع در شهرستان های ابهر - خرمدره به دلیل دارا بودن آب و هوای معتدل کوهستانی و زمین‎ های حاصلخیز از تنوع گونه‎های گیاهی و جانوری خاصی برخوردار است و بیش از 13 نوع پستاندار از جمله قوچ و میش ارمنی و البرزی، آهو، پلنگ، خرس قهوه‎ای، خوک وحشی، گرگ و سیاه گوش و 22 گونه از انواع پرندگان چون کرکس، قرقی، سینه سرخ ایرانی، دلیجه، سارگپه در این منطقه زیست می کنند.
پناهگاه حیات وحش انگوران بخشی از جنوب شرق منطقه حفاظت شده انگوران که خود از سال 1349 به حفاظت درآمد و در سال 1354 به پناهگاه حیات وحش تبدیل شد.
از گیاهان مهم منطقه می توان به زرشک، بادام، تنگرس، بنه، خینجوک،کما، درمنه، لاله واژگون،گل حسرت، آویشن گون و انواع گندمیان اشاره کرد و وجود رودخانه های قزل اوزن، انگوران چای به همراه شرایط توپوگرافی خاص منجر به تشکیل زیستگاه های متنوع جانوری شده است.
این منطقه از زیستگاه های مهم قوچ و میش ارمنی محسوب می شود و گونه های جانوری آن عبارتند از 'پازن، خرس قهوه ای، گرگ، سیاه گوش، شنگ، کفتار، روباه معمولی، کبک دری، کبک، دلیجه، عقاب، شاهین، اگرت بزرگ، انواع کوکرها، خوتکا، اردک سرسبز، درنا، باکلان، حواصیل، افعی زنجانی، افعی دماوندی، کورمار، لاک پشت برکه ای و ماهیانی چون زرده پر، سس ماهی، سفید رودخانه ای و اسبله است.
6084/6085
خبرنگار: پرویز غفاری ** انتشار دهنده: رویا رفیعی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.