احمدرضا لاهیجان زاده سه شنبه در گفت وگو با ایرنا با اشاره به آبگیری تالاب هورالعظیم در ماه های گذشته، اظهار کرد: تبادل آبی میان قسمت های مختلف تالاب هورالعظیم باید برقرار شود، اما جاده های موجود در این تالاب مانع رسیدن کامل آب به حوضچه های شماره 4 و 5 می شوند بنابراین نیاز است که دریچه های جدیدی در جاده هایی که بین این دو حوضچه قرار دارد ساخته شود.
وی افزود: هم اکنون آب از حوضچه شماره 3 به سمت حوضچه های 4 و 5 در حال سرازیر شدن است، از سوی دیگر با توجه به پیش بینی های هواشناسی مبنی بر بارندگی شدید در لرستان و ایلام (بالادست رودخانه کرخه) احتمال افزایش ورودی به تالاب نیز وجود دارد، بر همین اساس در صورت ساخته نشدن دریچه های جدید، احتمال تخریب دایک مرزی و جاده های نفتی وجود دارد.
لاهیجان زاده اضافه کرد: در حال حاضر جاده های فرعی شرکت نفت (شرکت توسعه و مهندسی نفت)، لوله های نفتی و برخی تاسیسات به زیر آب رفته و بخش هایی از جاده های اصلی نیز از جمله جاده شهید همت در آستانه تخریب است.
وی تاکید کرد: در صورت بازگشایی دریچه های جدید، پنج تا 10 هزار هکتار از بخش های خشک تالاب امکان آبگیری را پیدا می کند.
لاهیجان زاده تصریح کرد: اگر لوله ها و جاده های نفتی، به زیر آب برود می تواند مشکلاتی نیز ایجاد کند، چرا که در صورت ایجاد شکستگی و نشتی در لوله های نفت، جاده دسترسی برای ترمیم وجود نخواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه در ورودی آب تالاب تغییراتی نسبت به ماه های گذشته ایجاد نشده است افزود: هم اکنون در حدود 35 تا 40 مترمکعب آب از رودخانه کرخه وارد حوضچه های یک، 2، 3 و 4 می شود همچنین حدود 10 تا 15 مترمکعب زهاب از زهکش های کشاورزی و نیشکر وارد حوضچه های 4 و 5 می شود.
لاهیجان زاده اضافه کرد: اکنون بهترین فرصت برای آبگیری قسمت های خشک تالاب است زیرا با گرم شدن هوا برخی از این مناطق به ویژه قسمت هایی که ارتفاع بیشتری دارد، دوباره خشک می شود.
تالاب هورالعظیم در جنوب غربی ترین نقطه کشور، در مرز عراق قرار دارد. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در عراق است. کارشناسان بر این باورند که خشک شدن تالاب هورالعظیم یکی از دلایل ریزگردهاست.
جاده نظامی زمان جنگ تالاب را به پنج حوضچه تقسیم کرده است.
در سال 87 وزیران عضو کمیسیون اقتصاد حدود هشت هزار هکتار از اراضی تالاب را برای 30 سال به وزارت نفت واگذار کردند تا عملیات اکتشاف و بهره برداری انجام دهد. در این مدت، پیمانکاران شرکت نفت 70 درصد تالاب را تخریب کردند و برای اینکه به تاسیسات نفتی آسیب نرسد، مخازن 3، 4 و 5 تالاب برای فعالیت میدان های نفتی خشک نگه داشته شد و اجازه ورود آب به این قسمت ها داده نشد. اما از اواخر سال گذشته با وقوع سیلاب در رودخانه کرخه (منبع تغذیه کننده هورالعظیم) آبگیری این تالاب با بازگشایی دریچه هایی بین جاده های موجود در این تالاب، آغاز شد.
دایک مرزی نوعی سد خاکی به طول 104 کیلومتر با عرض بیش از هفت متر و ارتفاع متوسط پنج متر است که بخش ایرانی و عراقی هورالعظیم را از یکدیگر جدا می کند و اجازه خروج آب به سمت عراق را نمی دهد. این دایک آذر ماه 95 نیز به دلیل فرسایش شکسته شد.
7151/6064
خبرنگار: نادره وائلی زاده** انتشار دهنده: محسن بهاروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.