به گزارش ایرنا در این گزارش می خوانیم:
دولت همه‌ساله به‌منظور حمایت از تولید در بخش کشاورزی به‌ ویژه در مورد محصولات استراتژیک و خاص اقدام به خرید تضمینی آن‌ها می‌کند؛ گندم، خرما، پنبه، شیر و چای ازجمله محصولاتی هستند که مشمول خرید تضمینی دولت می‌شوند.
نرخ خرید تضمینی این محصولات همه‌ ساله به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی در شورای اقتصاد مطرح و نهایی می شود. رویکرد دولت در تعیین قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی، جبران هزینه‌های تولید و پرداخت سود متعارف در راستای حمایت از کشاورزان بوده و روند سال‌های گذشته نشان می‌دهد میانگین قیمت خرید تضمینی گندم متناسب با تغییرات نرخ تورم افزایش ‌یافته است.
گندم مهم‌ترین محصول کشاورزی است که دولت اقدام به خرید آن می‌کند و نرخ آن نیز نسبت به سایر محصولات بیشتر است.
خرید تضمینی گندم در برخی نقاط کشور آغاز شده و با وجود آنکه چندین روز از شروع خرید می‌گذرد، دولت همچنان بر نقض قانون و عدم اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی اصرار می‌کند. از سوی دیگر خرید تضمینی برخی از محصولات مانند کلزا نیز طی روزهای آینده آغاز می‌شود و اقدامات دولت، کشاورزان را بیشتر نگران و سردرگم کرده است.
خرید تضمینی بدون قیمت
درحالی ‌که خرید تضمینی گندم از هفته‌های ابتدایی امسال به ‌صورت علی‌الحساب آغازشده، خبری از نرخ‌های خرید تضمینی نیست.
اعلام نشدن نرخ خرید تضمینی گندم، موجب سردرگمی کشاورزان می‌شود و وضعیت کشت این محصول استراتژیک را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
قطعاً اطلاع‌رسانی شفاف و تعیین تکلیف در این زمینه، هم به نفع بخش کشاورزی است و هم گندم‌کاران را از سردرگمی و بلاتکلیفی بیرون می‌آورد.
نارضایتی کشاورزان از عدم اعلام نرخ تضمینی محصولات کشاورزی
محمدی یکی از کشاورزان با اعلام نارضایتی از عدم اعلام نرخ تضمینی محصولات کشاورزی، می‌گوید: عدم اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی از سوی دولت باعث نارضایتی کشاورزان شده است و متولیان این حوزه باید پیگیر رفع این نارضایتی‌ها باشند.
وی با بیان اینکه چرا بعد از گذشت چند ماه، نرخ خرید تضمینی گندم را اعلام نمی‌کنید، می‌افزاید: یکی از اقدامات بسیار مهم دولت‌های پس از انقلاب، توجه به امر حمایت از تولیدات کشاورزی در جهت حفظ امنیت غذایی است و اعلام نرخ قیمت تضمینی محصولات کشاورزی یکی از تکالیف قانونی است اما متأسفانه دولت با گذشت چند ماه هنوز اعلام نکرده است.
رحمانی یکی دیگر از کشاورزان با بیان اینکه دولت از قوانین جاری کشور در خرید تضمینی محصولات کشاورزی تبعیت نکرده است، می‌گوید: این اقدامات سبب ایجاد ناامیدی در کشاورزان و به خطر افتادن امنیت غذایی کشور است.
وی با بیان اینکه قانون برای حمایت‌ از کشاورزان خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی را تعیین و دولت را مکلف به اجرای آن کرده است، خاطرنشان می‌کند: در این میان کشاورز، متضرر اصلی است.
وی تصریح می‌کند: به نظر می‌رسد بخش کشاورزی بدون برنامه مدون، رها شده است و برای حل این مشکل باید مسئولان راه‌حلی بی اندیشند تا مشکلات این حوزه برطرف شود.
خانی یکی دیگر از کشاورزان نیز در این زمینه با بیان اینکه با گلایه از این موضوع که دولت هنوز نرخ خرید تضمینی گندم را اعلام نکرده است، می‌گوید: درصورتی‌که قرار است نرخ خرید تضمینی بر اساس نرخ تورم تعیین نشود، به‌زودی شاهد ورشکستگی و نابودی کشاورزی کشور خواهیم بود و نیز خودکفایی کشور در حوزه تولید گندم را از دست می‌دهیم.
وی با بیان اینکه اگر دولت و شورای عالی اقتصاد به من کشاورز اهمیت می‌دهد الان باید نرخ تضمینی را اعلام کند، می‌افزاید: من به‌عنوان یک کشاورز از دولت می‌خواهم، تکلیفم را مشخص کند تا بدانم برای سال آینده تولید بکنم یا خیر، کشاورز را از سردرگمی دربیاورید تا کشاورز برای تأمین سفره آحاد مردم ایران، گندم تولید کند.
وی تصریح می‌کند: فصل زراعی تمام ‌شده و کشاورز بدون اینکه نرخ را بداند گندم موردنیاز دولت را کشت کرده و در حقیقت توپ در زمین کشاورز بی‌پناه افتاده است.
وی با بیان اینکه هرساله قیمت برای سال آینده حداقل باید درصدی افزایش یابد تا هزینه‌های کشاورز جبران شود، خاطرنشان می‌کند: تولید گندم برای ما با هزینه زیادی تمام می‌شود و این رفتار دولت با شرایط فعلی و خشک‌سالی این رفتارها کشاورز را اذیت می‌کند.
خانی می‌افزاید: مقام معظم رهبری در سال جاری بر حمایت از کالای ایرانی تأکید کرده‌اند، اما متأسفانه در شرایط کنونی نه‌تنها از تولید داخلی حمایت نمی‌شود بلکه اصلاً به آن توجه هم نمی‌شود، تولید داخل تنها شامل خودرو و کالاهای صنعتی نیست بلکه اصلی‌ترین محور آن بخش کشاورزی است.
کوتاهی دولت در تعیین نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: بر اساس قانون، دولت موظف بوده هر سال در شهریورماه معادل نرخ تورم، قیمت تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام نمایند، اما به‌رغم مکاتبات و مطالبات نمایندگان ملت، دو سال است که دولت از انجام این وظیفه شانه خالی می‌کند.
علی اکبری با بیان اینکه متأسفانه در سال گذشته کمتر از سه درصد و در سال جاری هیچ رقمی به قیمت محصولات کشاورزی اضافه نشده است، می‌افزاید: حال ‌آنکه قیمت نهاده‌های کشاورزی به‌صورت لجام‌گسیخته در حال افزایش است.
وی با بیان اینکه اغلب کشاورزان از قشر ضعیف جامعه هستند، می‌گوید: باید دولت و مسئولان از حمایت این قشر غافل نشود.
وی با بیان اینکه در نطق روز چهارشنبه هفته گذشته در مجلس نیز به‌شدت به دولت انتقاد کردم، خاطرنشان می‌کند: دولت از تکلیف قانونی خود تاکنون امتناع کرده، بر اساس وظیفه قانونی خود باید نرخ تضمینی محصولات کشاورزی را در شهریور هرسال نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را برای سال بعد اعلام کند.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: در سال 96، 2.7 درصد و در سال 97 نیز هیچ افزایش قیمتی در محصولات نداشته است این در حالی است که قیمت نهادهای کشاورزی به‌صورت افسار گسیخته و تورم نسبت به سال‌های قبل افزایش پیدا کرده است و این حق قانونی کشاورزان است که قیمت تضمینی خرید محصولات آن‌ها نیز متناسب با نرخ تورم افزایش یابد اما تاکنون در این زمینه دولت کوتاهی کرده است.
اکبری می‌افزاید: ما همچنان پیگیر هستیم تا مشکلات در این زمینه رفع شود و در هفته‌های اخیر وعده‌هایی نیز داده شده است تا بازنگری‌هایی در این زمینه انجام شود.
خرید محصولات کشاورزان به‌صورت علی‌الحساب
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار اتفاقیه با بیان اینکه بر اساس قانون دولت موظف است تا هر سال در شهریورماه قیمت تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام نمایند، می‌گوید: متأسفانه هنوز نرخ تضمینی محصولات کشاورزی اعلام‌نشده و کشاورزان کشت موردنظر را انجام داده‌اند و اکنون کار از کار گذشته و کشاورز نمی‌داند با این اوضاع درنهایت متضرر می‌شود یا نه.
محمد نقی کاظمیان با بیان اینکه معمولاً باید قبل از سال زراعی نرخ خرید تضمینی معین شود و وزیر نیز که یک رأی دارد در این زمینه اقدام کند، می‌افزاید: اکنون محصولات به‌صورت علی‌الحساب از کشاورزان خریداری می‌شود.
کاظمیان با بیان اینکه در حال حاضر99 هزار هکتار از سطح کشت به گندم دیم و 49 هزار هکتار گندم آبی اختصاص یافته است، می‌گوید: در مجموع 148 هزار هکتار سطح گندم دیم و آبی در استان وجود دارد.
وی با بیان اینکه همچنین 21هزار و 800 هکتار جو آبی و 18 هزار و 900 هکتار جو دیم در استان وجود دارد، می‌گوید: در مجموع40 هزار و 500 هکتار جو آبی و دیم در استان وجود دارد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی خراسان شمالی می‌گوید: براساس پیش‌بینی‌های اولیه تولید گندم از سطح اراضی کشاورزی استان 254 هزار تن تولید گندم و خرید 200 هزار تن پیش‌بینی می‌شود.
کاظمیان می‌افزاید: همچنین پیش‌بینی تولید 800 هزار تن جو و خرید تضمینی 30 هزار تن جو در استان پیش‌بینی می‌شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته 139 هزار و 800 تن گندم از کشاورزان در استان خریداری شد، می‌گوید: امسال با پیش‌بینی خرید 200 هزار تن نسبت به سال گذشته افزایش 45 تا 46 درصد خرید خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه شرایط اقلیمی بسیار تأثیرگذار بر سطح کشاورزی است و بارندگی‌های اخیر نیز تأثیر بسیار خوبی داشته است، تصریح می‌کند: 99 درصد کشت ما زیر کشت دیم است و نیز 70 درصد تولید گندم ما دیم و 30 درصد آن آبی است که معادل 57 درصد مزارع از گندم آبی از رودخانه‌های فصلی آبیاری می‌شوند.
اخبار خراسان شمالی را در کانال تلگرامی اخبار ایرنا خراسان شمالی به نشانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.