به مناسبت روز جهانی دیابت؛

قاتل خاموشی که سلاحش بالابردن قند خونتان است

بیماری های بسیاری در جهان وجود دارند که نامشان در فهرست کشنده ترین امراض خاموش قرار می گیرند، اما این بیماری تلخ ترین بیماری شیرین دنیاست.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس؛ دیابت به گروهی از بیماری‌ها اشاره دارد که بر نحوه استفاده بدن از قند خون (گلوکز) تأثیر می‌گذارد. گلوکز برای سلامتی بسیار حیاتی است، زیرا منبع اصلی انرژی برای سلول‌هایی است که عضلات و بافت‌های شما را تشکیل می‌دهند. همچنین منبع اصلی سوخت و ساز بدن گلوکز است.

علت اصلی دیابت بر حسب نوع آن متفاوت است. مهم نیست که چه نوع دیابت دارید، همه انواع این بیماری می‌تواند منجر به وجود قند اضافی در خون شما شود. مقدار بالای قند در خون می‌تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود.

انواع دیابت

حالات مزمن دیابت شامل دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ است. همچنین دیابت برگشت پذیر به شرایطی گفته می‌شود که میزان قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد، اما به اندازه کافی زیاد نیست که به عنوان دیابت تلقی شود. نوع دیگر دیابت حاملگی است که در دوران بارداری رخ می‌دهد، اما ممکن است بعد از تولد فرزند برطرف شود.

علائم دیابت

علائم دیابت بستگی به میزان قند خون شما دارد. برخی از افراد، به ویژه مبتلایان به دیابت نوع ۲، ممکن است در ابتدا علائم را تجربه نکنند، اما در دیابت نوع ۱، علائم به سرعت ظاهر می‌شود و شدیدتر از نوع دوم است.

برخی از علائم و نشانه‌های دیابت نوع ۱ و نوع ۲ شامل عطش، تکرر ادرار، گرسنگی شدید، کاهش وزن بی علت، وجود کتون‌ها در ادرار (کتون‌ها محصول جانبی تجزیه عضلات و چربی‌ها هستند که در صورت عدم انسولین کافی در دسترس اتفاق می‌افتد)، خستگی، تحریک پذیری، تاری دید، زخم‌های دائمی، عفونت‌های مکرر مانند لثه‌ها یا عفونت‌های پوستی است.

دیابت نوع ۱ می‌تواند در هر سنی ایجاد شود، اگرچه اغلب در دوران کودکی یا بزرگسالی ظاهر می‌شود. نوع شایع دیابت نوع ۲ در هر سنی ممکن است ایجاد شود، اگرچه در افراد مسن‌تر از ۴۰ سال شیوع دارد.

علل دیابت

دیابت یک بیماری مزمن است که به دلیل عدم توانایی بدن در مصرف قند خون (گلوکز) انجام می‌شود. علت دقیق این بیماری ناشناخته است، اما عوامل ژنتیکی و محیطی بخشی از آن هستند. عوامل خطرساز ابتلا به دیابت شامل  چاقی و میزان بالای کلسترول هستند.

پیشگیری از دیابت

تغییر سبک زندگی می‌تواند یک قدم بزرگ به سمت پیشگیری از دیابت باشد و هیچوقت برای شروع دیر نیست. این نکات را در نظر داشته باشید. وقتی صحبت از دیابت نوع ۲ می‌شود که متداول‌ترین نوع دیابت است، پیشگیری بهترین راهکار است. همچنین اگر در معرض خطر بالایی از ابتلا به دیابت هستید، مثلاً اگر اضافه وزن زیادی دارید یا سابقه خانوادگی دیابت دارید، خیلی مهم است که پیشگیری از دیابت را به اولویت زندگیتان تبدیل کنید.

پیشگیری از دیابت درست مثل سالم غذا خوردن، بالا بردن فعالیت بدنی و کم کردن اضافه وزن، جزء اصول اولیه است و هیچوقت برای شروع دیر نیست. با ایجاد چند تغییر کوچک در سبک زندگی‌تان می‌توانید از بروز مشکلات جدی دیابت مثل تخریب اعصاب، کلیه‌ها و قلب، جلوگیری کنید.

فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید

فعالیت بدنی روزمره فواید بسیار زیادی دارد. ورزش کمک می‌کند تا وزنتان را پایین بیاورید، قندخونتان را پایین بیاورید، حساسیت شما به انسولین را بالا می‌بردکه کمک می‌کند قندخونتان در یک محدوده طبیعی بماند. تحقیقات نشان می‌دهد که هم ورزش‌های هوازی و هم قدرتی می‌تواند به کنترل دیابت کمک کند، اما بهترین نتیجه از برنامه تناسب‌اندامی حاصل می‌شود که از هر دوی این تمرینات استفاده می‌کند.

فیبر فراوان بخورید

فیبر کمک‌های زیادی به شما می‌کند با بالا بردن کنترل قندخونتان، احتمال بروز دیابت را کاهش می‌دهد، احتمال بروز بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد، با کمک به احساس سیری، به کاهش وزن کمک می‌کند، موادغذایی سرشار از فیبر شامل میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، آجیل و دانه‌ها می‌شود.

تا می‌توانید غلات کامل مصرف کنید

بااینکه دلیل آن چندان مشخص نیست، اما غلات کامل می‌توانند احتمال بروز دیابت را پایین آورده و به حفظ سطح قندخون کمک کنند. سعی کنید حداقل نیمی از غلات مصرفی‌تان کامل باشد. بسیاری موادغذایی که از غلات کامل درست می‌شوند شامل نان‌های مختلف، پاستا هستند.

اضافه‌وزنتان را کم کنید

اگر اضافه‌وزن دارید، پیشگیری از دیابت می‌تواند به کم کردن وزنتان بستگی داشته باشد. هر یک کیلویی که کم می‌کنید، سلامتی‌تان را بهبود می‌بخشد. در یک تحقیق مشخص شد که افرادیکه اضافه‌وزن دارند، با کم کردن هر یک کیلو از وزن بدنشان، خطر ابتلا به دیابت را ۱۶ درصد در خود کاهش دادند. هچنین آن‌هایی که وزن نسبتاً کمی پایین آورده - حداقل ۵ تا ۱۰ درصد از وزن اولیه خود- و به طور مرتب ورزش کردند، تا ۶۰ درصد احتمال ابتلا به دیابت را در خود کاهش دادند.


از رژیم‌های غذایی جدید پرهیز کرده و انتخاب‌های سالمتری داشته باشید

رژیم‌های کم‌کربوهیدرات، رژیم شاخص گلیسمی و سایر رژیم‌های جدید شاید در ابتدا به شما کمک کند وزنتان را پایین بیاورید، اما تاثیر آن‌ها در پیشگیری از دیابت شناخته شده نیست و اثر طولانی‌مدتی نیز نخواهند داشت؛ و با خارج کردن یا محدود کردن یک گروه غذایی خاص از برنامه روزانه، رسیدن موادمغذی لازم را به بدنتان محدود می‌کنید. درعوض این، برای داشتن یک برنامه‌غذایی سالم که به کاهش‌وزنتان کمک کند، بیشتر بر حجم وعده‌های غذایی و سالم بودن موادی که می‌خورید تمرکز کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

اگر شک دارید مبتلا به دیابت هستید و متوجه علائم احتمالی دیابت شدید، به پزشک خود مراجعه کنید. این بیماری هرچه زودتر تشخیص داده شود، زودتر درمان آن می‌تواند شروع شود.

اگر قبلاً به دیابت مبتلا شده اید، پس از تشخیص بیماری، تا زمانی که قند خون شما تثبیت نشود، به پیگیری‌های پزشکی نیاز دارید.

 

دیدگاه تان را بنویسید