یادداشت پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

یادداشت/

انتظارات از یک سخنرانی

سید حسن نصرالله با ظرافت آن چیزی که اسراییل و آمریکا و دیگر متحدان رژیم خواهان طرح آن بودند را مطرح نکرد و اینکه آیا حزب الله در جنگ گسترده شرکت می کند یا خیر را در ابهام نگاه داشت.

عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در یادداشت اختصاصی برای جماران نوشت:

بالاخره بعد از روزها انتظار سید حسن نصرالله،  رهبر حزب الله دیروز به این انتظارات پاسخ داد و در رابطه با جنگ غزه با مخاطبین صحبت کرد.

از زمانی که اعلام شد سید حسن نصرالله در روز جمعه در رابطه با جنگ جاری سخنرانی خواهد نکرد، بحث ها و تحلیل های گوناگونی در سطح افراد و صاحبنظران در رسانه های مختلف صورت گرفت که محتوای این سخنرانی چه خواهد بود. به همین دلیل صدها میلیون نفر چه در سطح مردمی و چه در سطح دولتی اشتیاق خود را برای شنیدن این سخنرانی ابراز داشتند.

مخاطبان علاقه مند به شنیدن سخنرانی به دو دسته تقسیم شده بودند: دسته ای که عمدتا طرفدار فلسطین و خواهان توقف فوری آتش بس در غزه بودند، انتظار داشتند سید حسن نصرالله به رژیم اسرائیل اولتیماتوم دهد و  جبهه جدید و گسترده ای را در جنوب لبنان باز کرده و با امکانات تسلیحاتی و موشکی خود فشار را از دوش حماس و مردم غزه کاهش دهد و در واقع با تغییر جهت اصلی درگیری با اسراییل، جنگ اصلی به لبنان و شهرهای فلسطین اشغالی کشیده شود.

دسته دیگری هم که آمریکا، اسراییل، دولتمردان غربی و عربی را شامل می شد؛ انتظار داشتند که در  سخنرانی سید حسن صحبت هایی را بشنوند که خیال  آنها را از عدم  ورود گسترده حزب الله به درگیری راحت کند. البته در این میان انسانهای فراوانی هم  بودند که از حامیان فلسطین و مقاومت به حساب می آیند، ولی گسترش جنگ را در سطح خاورمیانه عاقلانه ارزیابی نمیکردند.

با توجه به نگرش های فوق می توان گفت  سید حسن نصرالله در سخنرانی خود مسئولانه عمل کرد. او از سویی ضمن حمایت کامل از مردم فلسطین و مبارزان غزه اعلام کرد که حمله حماس با طراحی خود مقاومت فلسطین صورت گرفته و از اینکه دیگر بخش های مقاومت از انجام این پروژه بی اطلاع بودند ناراحت نشده است. در واقع او هر نوع بهانه ای را از اسرائیل و متحدان غربی آنها گرفت که این حرکت حماس در جای دیگری همچون تهران و یا بیروت طراحی شده است. او به خوبی نشان داد که مقاومت فلسطینی در غزه  از توان بالایی برخوردار شده که از این به بعد می تواند طراحی هایی برای حمله به داخل سرزمین های اشغالی داشته باشند.

او در عین حال اشاره کرد که حزب الله و جناح های دیگر مقاومت در یمن و عراق نیز بر حسب ضرورت و برای کاهش فشار بر غزه از همان روزهای اول درگیری به کمک مقاومت غزه آمدند و با درگیری هایی که با اسراییل در جنوب لبنان و شمال اسرائیل به وقوع پیوست بیش از یک سوم توان نظامی اسرائیل را در این منطقه مشغول کردند. این مسأله باعث شد که اسرائیل  تخلیه ۴۳ شهرک در شمال این سرزمین را در دستور کار خود قرار دهد.

سید حسن نصرالله با ظرافت آن چیزی  که اسراییل و آمریکا و دیگر متحدان رژیم خواهان طرح آن بودند را مطرح نکرد و اینکه آیا حزب الله در جنگ گسترده شرکت می کند یا خیر را در ابهام نگاه داشت.

سید حسن نصرالله تاکید کرد که ورود قوی تر حزب الله به جنگ بستگی به شرایط غزه دارد و گزینه جنگ می تواند روی میز باشد. او در واقع پیامی را به آمریکا منتقل می کرد که اگر خواهان عدم مداخله وسیع حزب الله در این جنگ هستید، با توجه به مسئولیتی که در این جنگ به عهده دارید اسرائیل را وادار کنید که از بمباران و کشتار مردمان بی گناه دست بردارد.

تصور نگارنده این است که آمریکایی ها این پیام را به خوبی دریافت کرده اند و در روزهای آینده تلاش خواهند کرد که با فشار بیشتر به نتانیاهو از میزان حملات هوایی بکاهند و اسرائیل بیشتر بر درگیری زمینی متمرکز شود.

او  در عین حال  تا حدودی به مردم لبنان این پیام را رساند که حزب الله نگرانی های آن ها را به خوبی درک می کند و تلاش می کند  روند درگیری در جنوب لبنان کنترل شده باشد و به گستردگی در سرتاسر کشور منتهی نشود. در این راستا مخاطبش  نه تنها شیعیان و جنوبی ها بلکه همه لبنانی ها اعم از شیعه، سنی و مسیحی بود و خواهان وحدت همه در لبنان در مقابل اسرائیل شد.

این حرکت سید حسن نصرالله و مسئولیت پذیری وی در رابطه با لبنان بر وزن ژئوپلیتیکی وی در داخل می افزاید. وی نشان داد علاوه بر اینکه فرمانده نظامی یک نیروی قدرتمند در منطقه و لبنان است، به عنوان یک رهبر سیاسی که گروهش در دولت لبنان نقش اساسی دارد مسائل داخلی لبنان نیز برایش از اهمیت برخوردار است.

نکته مهم دیگری که سید حسن نصرالله به آن اشاره کرد، شکست رژیم اسرائیل بود. او تاکید کرد که حمله حماس و به هم ریختگی نظامی و اطلاعاتی اسرائیل، شرایط نگران کننده ای را برای غرب و به ویژه آمریکا به وجود آورده است. او ضمن تحقیر رژیم اشغالگر قدس بیان داشت که با این حمله حماس چنان درهم ریختگی در درون اسراییل بوجود آمد که آمریکا و متحدین غربی از همان ابتدا وارد کارزار شدند. در این فضا،  سخن اصلی وی با آمریکا بود و اسراییل و آمریکا را مسئول خون هایی دانست که در غزه بر زمین ریخته شده است.

تأکید سید حسن نصرالله در سخنرانی خود  بر آتش بس و جلوگیری از کشتار مردم غیر نظامی در غزه بود . ضمن اینکه  این اخطار را هم به طرف مقابل داد که در صورت ادامه شرارت از تحمیل جنگ ترسی به خود راه نخواهد داد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.