چین در تلاش است تا خود را به عنوان یک کشور بی طرف در جگ اوکراین نشان دهد و در عین حال روابط نزدیک با روسیه را به عنوان یک متحد استراتژیک حفظ کند.

به گزارش جماران، چین از یک سو برای پایان دادن به جنگ اوکراین پیشنهاد صلح ارائه می دهد و از سوی دیگر از روسیه حمایت می کند و روابط خود را به رغم تحریم های گسترده غرب علیه مسکو با این کشور گسترش می دهد.

در جدیدترین اقدام چین در حمایت از روسیه چین مانع صدور بیانیه علیه روسیه در نشست گروه 20 شد.

وزرای دارایی گروه ۲۰ روز شنبه در نشست پایانی خود در بنگلور هند به دلیل موضع متفاوت چین نسبت به جنگ اوکراین بر سر صدور بیانیه‌ مشترک به توافق نرسیدند.

چین در حالی خواستار تلطیف لحن بخش‌های مرتبط با جنگ اوکراین در بیانیه مشترک شد که آلمان، فرانسه و بریتانیا پیش‌تر بر لزوم اشاره صریح به محکومیت جنگ اوکراین در این بیانیه تاکید کرده بودند.

کریشتن لیندنر، وزیر دارایی آلمان روز جمعه در یک کنفرانس خبری گفته بود: «این یک جنگ است و این جنگ یک علت دارد، آنهم روسیه و ولادیمیر پوتین است. این موضوع باید به وضوح در نشست مالی گروه ۲۰ مطرح شود.»

هند که ریاست دوره‌ای گروه ۲۰ را برعهده دارد در نبود یک بیانیه مشترک میان اعضا اقدام به انتشار خلاصه‌ای از جمع‌بندی گفتگو‌ها و مواضع مطرح شده توسط شرکت کنندگان در این نشست کرد.

در متنی که از سوی ریاست نشست وزرای دارایی گروه ۲۰ منتشر شد آمده است که «اکثر اعضا جنگ در اوکراین را به شدت محکوم کردند» و در نشست دور روزه بنگلور «ارزیابی‌های متفاوتی از این مناقشه و تحریم‌های مرتبط با آن» وجود داشت.

در پاورقی این متن آمده است که دو پاراگراف اختصاص داده شده به جنگ اوکراین از بیانیه نشست ماه نوامبر رهبران گروه ۲۰ در بالی اقتباس شده و «همه کشورهای عضو به جز روسیه و چین» با آن موافقت کرده‌اند.

نادیا کالوینو، نماینده اسپانیا در این نشست پیشتر یادآور شده بود که به دلیل رویکردهای «کمتر سازنده» برخی از کشورها در مذاکرات بین ۲۰ اقتصاد برتر جهان، توافق بر سر یک بیانیه «دشوار» خواهد بود.

مسئولان چینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که خواهان تغییر لحن بیانیه نسبت به آنچه ماه نوامبر منتشر شده بود هستند؛ یکی از این مسئولان به شرط ناشناس ماندن تصریح کرد که پکن می خواهد کلمه «جنگ» از بیانیه حذف شود.

نشست‌های قبلی وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی گروه ۲۰ که روسیه نیز یکی از اعضای آن است پس از تهاجم نظامی به اوکراین در فوریه گذشته به دلیل اختلاف‌نظرها بر سر همین موضوع به صدور بیانیه مشترک منجر نشده بود.

چین در تلاش است تا خود را به عنوان یک کشور بی طرف در این مناقشه نشان دهد و در عین حال روابط نزدیک با روسیه را به عنوان یک متحد استراتژیک حفظ کند.

وانگ یی، دیپلمات ارشد چین روز چهارشنبه گذشته برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به مسکو سفر کرده بود.

نشست وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۲۰ قرار است هفته ‌آینده در دهلی‌نو برگزار شود و سرگئی لاوروف از جمله شرکت کنندگان در این نشست خواهد بود.

شین‌هوا، خبرگزاری دولتی چین به نقل از وانگ یی وزیر امور خارجه این کشور اعلام کرد که پکن در پی تعمیق «اعتماد سیاسی» و «تقویت هماهنگی راهبردی» با روسیه است.

وزارت خارجه چین روز جمعه ۲۴ فوریه هزمان با نخستین سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکراین با ارائه طرحی ۱۲ ماده‌ای خواهان توقف درگیری‌ها و «حل و فصل سیاسی» این بحران شد؛ ابتکاری که با تردید‌ و انتقاد متحدان غربی اوکراین همراه شد.

هند میزبان گروه ۲۰ نیز تاکنون از محکوم کردن تهاجم روسیه، تامین کننده اصلی تسلیحات خود، خودداری کرده و از زمان حمله به اوکراین، واردات نفت از این کشور را افزایش داده است.

نشست وزرای دارایی گروه ۲۰ همچنین طی دور روز بحث و تبادل نظر میان اعضا بر کاهش بدهی کشورهای فقیرتر که به دلیل جنگ از تورم سرسام آور آسیب دیده‌اند، متمرکز شده بود.

صندوق بین‌المللی پول پیش از این نشست اعلام کرده بود که حدود ۱۵ درصد از کشورهای کم‌درآمد در تنگنای پرداخت بدهی و ۴۵ درصد دیگر در معرض خطر این تنگنا قرار گرفته‌اند.

در همین حال، پکن روز جمعه از یک طرح پیشنهادی ۱۲ ماده‌ای برای حل و فصل مناقشه جاری در اوکراین رونمایی کرد.

 وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو از تمایل صادقانه چین برای شرکت در حل بحران در اوکراین به شیوه مسالمت آمیز استقبال می کند.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است که از طرح پیشنهادی چین برای حل بحران  استقبال می کنیم و به احترام به میثاق سازمان ملل و قانون بین المللی و انسانی و امنیت فراگیر پایبندیم.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است که مسکو برای رسیدن به اهداف عملیات نظامی خود با ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک آمادگی دارد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین برای سفر به چین و دیدار با شی جین پینگ، شریک و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین اعلام آمادگی کرد.

آقای زلنسکی در حالی قرار است با همتای چینی خود ملاقات کند که پکن روز جمعه از یک طرح پیشنهادی ۱۲ ماده‌ای برای حل و فصل مناقشه جاری در اوکراین رونمایی کرد.

در این سند که همزمان با سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکرین از سوی وزارت خارجه چین منتشر شد از دو طرف مناقشه خواسته شده است که ضمن توقف درگیری‌ها و پرهیز از هرگونه توسل به استفاده از سلاح هسته‌ای، مذاکرات صلح را از سر گیرند.

چین همچنین از هر دو کشور می‌خواهد «قوانین بین‌المللی بشردوستانه را رعایت کنند و از حمله به غیرنظامیان یا ساختمان‌های غیرنظامی بپرهیزند.»

این طرح پیشنهادی به رغم آنکه به دلیل محکوم نکردن تهاجم نظامی روسیه و در برنداشتن خواست اصلی کی‌یف مبنی بر خروج کلیه نیروهای اشغالگر از خاک اوکراین با انتقادهایی از سوی ناتو، اتحادیه اروپا و ایالات متحده همراه شد اما در مجموع از سوی سازمان ملل متحد مورد استقبال قرار گرفت.

تردید‌های پیشین آمریکا و اروپا اما حتی قبل از پیشنهاد صلح ۱۲ ماده‌ای پکن نشان می‌داد که در بسیاری از پایتخت‌های غربی، چین به عنوان یک میانجی بی‌طرف در مناقشه‌ای که ده‌ها هزار نفر کشته و میلیون‌ها آواره به جا گذاشته، شناخته نمی‌شود.

با اینحال کی‌یف به شکلی محتاطانه به طرح صلح پیشنهادی چین روی خوش نشان داده و اعلام کرده است که آماده بررسی بخش‌هایی از این طرح است.

ولودیمیر زلنسکی در همین راستا اعلام کرده که در نظر دارد به زودی با رئیس جمهوری چین ملاقات و در خصوص این طرح پیشنهادی با وی گفتگو کند.

رئیس جمهوری اوکراین، همکاری با پکن برای حل و فصل مناقشه را «ضروری» دانسته و گفته است که به نظر می‌آید در این طرح به تمامیت ارضی و آنچه به امنیت کشورش مربوط می‌شود احترام گذاشته شده است.

آقای زلنسکی جمعه شب در جریان کنفرانس خبری اعلام کرد که قصد دارد با شی جین پینگ، همتای چینی خود ملاقات کند.

وی در این خصوص تصریح کرد: «این تصمیم برای امنیت جهانی مهم خواهد بود. چین به تمامیت ارضی ما احترام می گذارد و باید هر آنچه که لازم است را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود روسیه از خاک اوکراین خارج می شود.»

رئیس جمهوری اوکراین در ادامه ابراز امیدواری کرد که چین به روسیه تسلیحات ارسال نکند زیرا این موضوع از دید وی بسیار مهم است.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.