آمریکا پس از خروج کامل از افغانستان با طالبان همکاری خود را گسترش می دهد.

به گزارش جماران، دولت آمریکا قصد دارد همکاری خود با طالبان را در عرصه اطلاعاتی گسترش دهد.

«پیتر فورد» سفیر سابق انگلیس در سوریه گفت که دولت آمریکا همکاری با گروه طالبان در افغانستان که اخیر در این کشور به قدرت رسیدند را به منظور جنگ با گروه تروریستی داعش گسترش می دهد.

فورد که در سال های 1999 تا 2003 سفیر انگلیس در بحرین و از سال 2003 تا 2006 سفیر کشورش در سوریه بود، سناریوی گسترش همکاری آمریکا و طالبان در عرصه اطلاعاتی بعد از پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان را محتمل دانست.

فورد در گفت و گو با خبرگزاری نووستی تأکید کرد که پیش بینی می کنم که بعد از 31 آگوست همکاری اعلام نشده و پنهانی میان سازمان اطلاعات آمریکا و طالبان برای جنگ با داعش صورت گیرد.

این سفیر انگلیسی در ادامه گفت که چنین همکاری ای می تواند به عملیات مشابهی مانند کشتن «ابوبکر البغدادی» سرکرده داعش در سال 2019 در سوریه منتهی شود.

این در حالی است که یک روز پس از انفجارهای مرگبار فرودگاه کابل، فضایی متفاوت بر پایتخت افغانستان حاکم است: بازماندگان قربانیان انفجارهای پنج‌شنبه در تدارک خاکسپاری عزیزانشان یا یافتن راهی برای مداوای بستگان زخمی‌شان هستند. گروهی نیز همچنان در بیمارستان‌های کابل در جستجو هستند تا شاید نشانی از همراهان مفقود خود بیایند.

در نزدیکی بیمارستان‌ها نیز می‌توان جمعیت انبوهی را مشاهده کرد که در انتظار خبری از داخل هستند؛ چراکه تیم‌های پزشکی سراسر شب گذشته در اتاقهای عمل، بدون وقفه مشغول نجات زخمی‌هایی بودند که با وضعیتی بحرانی به بیمارستان‌ها انتقال داده شده‌اند.

اما احتمالا در کنار فضای آشفتۀ شهر، اوضاع در حلقه رهبران طالبان نیز چندان آرام نیست. چراکه طالبان که زمانی به دلیل استفاده از بمب‌گذاری‌های انتحاری در افغانستان شهرت داشتند و معضلی جدی برای دولت بوجود آورده بودند، اکنون که قدرت را تقریبا در سراسر این کشور در دست دارند، خود با چالشی مشابه روبرو شده‌اند.

از نظر تحلیلگران تحولات افغانستان، انفجارهای روز پنج‌شنبه در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی کابل که بیش از ۹۰ کشته و ۱۵۰ زخمی برجای گذاشت و داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت، آزمایشی برای شیوه حکومتداری رهبران جدید این کشور است.

در اولین واکنش‌ها به این حادثه، سهیل شاهین سخنگوی دفتر طلبان در دوحه، حمله به فرودگاه کابل را محکوم کرد و مولوی بلال کریمی، دستیار ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که «داعش شکست خواهد خورد».

با این وجود نباید نقش طالبان در وقوع این حادثه را نادیده گرفت، زیرا آنها در جریان حملات برق‌آسای خود به شهرهای افغانستان، راهی زندان‌ها می‌شدند و شبه نظامیان در حصر را که در میان آنها اعضای داعش نیز بودند، آزاد می‌کردند.

طالبان سعی داشت با آزاد کردن هزاران جنگجوی با تجربه‌ای که در سراسر افغانستان پشت میله‌های زندان بودند، صفوف فرسوده خود را دوباره پر از نیروهای تازه نفس کند؛ اما این شیوه تجدید قوا اکنون به ضررشان تمام شده است.

تحلیلگران، آزادی زندانیان را یک خطای مرگبار برای طالبان می‌دانند که باعث شده میدان نبرد جدیدی در افغانستان میان دو دشمن مذهبی دیرین بوجود آید و درگیری‌هایی خونین جدیدی را برای سال‌های پیش‌رو رقم بزند.

عبدالباسط، پژوهشگر موسسه مطالعات بین‌المللی راجاراتنام در سنگاپور می‌گوید: «حملات روز پنج‌شنبه بار دیگر نشان داد که هیچ گروهی نمی‌تواند ادعای انحصار خشونت در افغانستان را داشته باشد یا مدعی تامین امنیت در آن کشور باشد.»

طالبان همچنین در جریان حملات خونین به فرودگاه کابل، انگشت اتهام را به سمت ایالات متحده نشانه گرفت و آمریکا را مسئولیت تامین امنیت در آن منطقه دانست. اما با خروج آمریکایی‌ها ظرف چند روز آینده، این گروه دیگر بهانه‌ای برای توجیه نقص‌های امنیتی نخواهد داشت.

طالبان در پی پیروزی‌های اخیر همواره سعی داشت افغان‌ها را متقاعد کنند که تحت حکومت آنها در امنیت خواهند بود؛ اما ناتوانی آنها در جلوگیری از وقوع بمب گذاری‌های بیشتر در آینده، احتمالا باعث خواهد شد که اعتماد اندکی که افکار عمومی از زمان تصرف کابل به این گروه پیدا کرده، به تدریج از بین برود.

این اعتماد از هم اکنون نیز متزلزل شده، چراکه به گفته نیشانک موتوانی، تحلیلگر افغان مستقر در استرالیا، نباید فراموش کرد که ماموران طالبان در ایستهای بازرسی اطراف شهر کابل و در مسیر فرودگاه نیز نتوانسته‌اند عاملان این حملات را شناسایی و دستگیر کنند.

از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای که روز جمعه منتشر کرد از جامعه جهانی خواست تا عاملان و طراحان دو حمله انتحاری در فرودگاه کابل را به دادگاه ببرند.

در این بیانیه اعضای شورای امنیت بر ضرورت محاکمه عاملان، برنامه‌ریزان، سرمایه‌گذاران و حامیان این اقدامات تروریستی تاکید کردند. اعضا از همه کشورها، بر اساس تعهداتشان در چهارچوب مقررات بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت خواستند تا در این زمینه با تمام مقامات مربوط همکاری فعال داشته باشند.

نشست اضطراری شورای امنیت در حالی تشکیل شد که بر اساس آخرین خبرها، شمار قربانیان انفجارهای انتحاری در نزدیکی فرودگاه کابل به بیش از ۹۰ نفر و شمار زخمی‌های آن به بیش از ۱۵۰ تن رسیده است.

در میان کشته شدگان این حادثه شماری کودک همچنین ۱۳ تن از نظامیان ایالات متحده آمریکا نیز دیده می‌شوند.

این انفجارها که در بحبوحۀ وحشت عمومی از بازگشت طالبان به قدرت روی داد، بر آشفتگی‌های جامعه افغانستان بیش از گذشته افزود.

شورای امنیت علاوه بر «محکوم کردن این حملات به شدیدترین شکل ممکن» بر اهمیت مبارزه با تروریسم در افغانستان تاکید کرد تا اطمینان حاصل شود که از این سرزمین برای تهدید یا حمله به هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و اینکه هیچ گروه یا فرد افغان نیز از هیچ فعالیت تروریستی در خاک این کشور حمایت نمی‌کند.

در بیانیه شورای امنیت همچنین از «همه طرف‌ها» خواسته شده تا «به تخلیه امن غیرنظامیان احترام بگذارند و آن را تسهیل کنند». اعضا همچنین بار دیگر بر حمایت از فعالیت نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان تاکید گردید.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل خواستار برگزاری نشست دیگری در روز دوشنبه با حضور ۵ عضو دائمی شورا متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین نیز شده است.

این نشست در حالی برگزار خواهد شد که فرانسه و بریتانیا در حال تهیه پیش‌نویس قطعنامه‌ای هستند که قرار است از سوی سازمان ملل در قبال تحولات افغانستان صادر شود.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.