با فراگیر شدن اینترنت و رسانه‌های جدید و استفاده میلیاردها نفر از مردم دنیا از فیسبوک، توییتر، یوتیوب، اینستاگرام، وایبر و اسکایپ، اکنون جهان کوچک‌تر شده است و ایده مشهور دهکده جهانی از حالت کلیشه‌ای خارج شده و صورت واقعیت به خود گرفته است.

به گزارش جماران؛ «سید ضیاء هاشمی» مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) با تاکید به اینکه «خبرگزاری ها با ظهور فناوری های تازه‌ به چالش کشیده نمی‌شوند»، گفت که خبرگزاری ها تنها زمانی با چالش مواجه می‌شوند که نتوانند از این فن آوری ها استفاده و خود را با فضای جدید هماهنگ کنند.

هاشمی به دعوت رسمی همتای روس خود در اجلاس بین المللی خبرگزاری ها و رسانه های جهان که همزمان با همایش بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ روسیه برگزار شد، شرکت کرد.

این اجلاس عصر دیروز( پنجشنبه) با عنوان «آینده رسانه ها در مواجهه با چالش های جدید» برگزار شد.

مدیرعامل ایرنا خاطرنشان کرد: زمانی که مارشال مک ‌لوهان در سال 1962 عبارت دهکده جهانی را برای نخستین بار به کار برد، بسیاری نمی‌توانستند نقش برجسته رسانه در ایجاد چنین دهکده‌ای را تصور کنند، اما او به ‌خوبی از این نقش آگاه بود و درست به همین دلیل بود که دو سال بعد، جمله معروف «رسانه، پیام است» را ابداع کرد. 

هاشمی تصریح کرد که معنای این جمله به زبان ساده‌تر این است ، « اگرچه رسانه در خودِ خبر، نقش اصلی را ندارد ؛ اما در انتقال پیام توسط خبر، نقش محوری ایفا می‌کند». 

وی اظهار داشت: با فراگیر شدن اینترنت و رسانه‌های جدید و استفاده میلیاردها نفر از مردم دنیا از فیسبوک، توییتر، یوتیوب، اینستاگرام، وایبر و اسکایپ، اکنون جهان کوچک‌تر شده است و ایده مشهور دهکده جهانی از حالت کلیشه‌ای خارج شده و صورت واقعیت به خود گرفته است. 

** نقش پیام در افکار عمومی

مدیرعامل ایرنا گفت: پیام‌ها بر افکار عمومی و عملکرد جوامع اثر می‌گذارند و هرجا که پای اقدام جمعی در میان باشد، قدرت‌های سیاسی نیز وارد عرصه می‌شوند و بنابراین، تعجبی ندارد که شاهد سرمایه‌گذاری کلانِ کشورها در عرصه رسانه باشیم. 

هاشمی افزود: زمانی، رسانه‌های غربی عمدتا با استفاده از زبان انگلیسی بر جریان‌های خبری حکمرانی می‌کردند اما امروز بسیاری از رسانه‌هایی که در اردوگاه غرب نیستند هم با همان استانداردها و ابزاری که در دست اکثریتِ مخاطبان است و حتی به همان زبان انگلیسی اطلاع‌رسانی می‌کنند و موفق هم بوده و هستند.

وی در ادامه سخنان خود با ذکر مثالی اضافه کرد:در جلب توجه افکارعمومی جهان و به‌ویژه مردم سوریه و عراق به اهمیت مبارزه با گروه‌های تروریستی و افراط ‌گرا، رسانه‌های مستقل و یا ناهماهنگ با جریانِ غرب بیشترین سهم را داشتند.

مدیرعامل ایرنا تاکید کرد که اگر چنین نبود، مبارزه با افراط‌ گرایی و تروریسم حداقل تا زمان حمله‌های داعش به کشورهای اروپایی و مواجهه اروپا با بحران پناهندگان، در کانون توجه رسانه‌های غالب در غرب نبود. 

** اقبال عمومی به شبکه های اجتماعی

هاشمی با بیان اینکه « در سال‌های اخیر شبکه های اجتماعی به عنوان یک رسانه با اقبال عمومی مواجه شده اند»، خاطرنشان کرد: برخی از نخبگانِ جوامع و حتی اهل رسانه، در مواجهه با این ابزار نوین، تردید دارند و بعضی حتی به آن پشت می‌کنند. 

وی تصریح کرد: با این حال، شبکه‌های اجتماعی، امروزه جایگاه خود را به عنوان یکی از ابزارهای اطلاع‌رسانی در جهان تثبیت کرده‌اند.

مدیرعامل ایرنا اظهارداشت:در یک بازی تنیس و در مواجهه با توپی که از طرف رقیب می‌آید، بدترین استراتژی این است که به توپ پشت کنیم در حالی که احتمالا بهترین راهبرد این است بکوشیم توپ را با دقت و در مکان مناسب به زمین حریف برگردانیم. 

هاشمی با بیان اینکه « عده‌ای هم اعتقاد دارند شبکه‌های اجتماعی، چالشی حیاتی برای خبرگزاری‌های حرفه‌ای هستند»، گفت که البته این دیدگاه « فناوری‌های نوین، خبرگزاری‌ها را با چالش روبه‌رو کرده اند» از زمان اختراع رادیو به طور جدی مطرح بوده است. 

وی افزود: در جنگ جهانی دوم، رادیو چون می‌توانست آخرین اخبارِ جنگ را بسیار سریع‌تر از روزنامه‌ها منتشر کند، مخاطبان فراوانی جذب کرد و در دهه 70 میلادی بسیاری از خانواده‌ها دستگاه تلویزیون داشتند و برخی گمان می‌کردند جاذبه‌های تصویریِ شبکه‌های تلویزیونی، چالشی مضاعف برای خبرگزاری‌ها خواهد بود. 

** خبرگزاری ها باقی خواهد ماند 

مدیرعامل ایرنا خاطرنشان کرد: پس از آن دوره، تارنماهای اینترنتی ظهور کردند و امروز هم شبکه‌های اجتماعی و اکنون عامل این به اصطلاح تهدید علیه خبرگزاری‌ها هستند، اما واقعیت این است که خبرگزاری‌ها باقی ماندند و تا زمانی که بشر به اطلاعات نیاز داشته باشد، باقی خواهند ماند. 

هاشمی تاکید کرد: خبرگزاری‌ها زمانی که فن‌آوری تازه‌ای ظهور می‌کند به چالش کشیده نمی‌شوند؛ بلکه زمانی با چالش مواجه می‌شوند که نمی‌توانند از فناوری استفاده کنند و خود را با فضای تازه هماهنگ سازند. 

اجلاس خبرگزاری ها و رسانه های جهان در حاشیه همایش بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ که از روز پنجشنبه در این شهر روسیه آغاز شده است، برگزار شد. 

خبرگزاری تاس روسیه میزبانی این اجلاس بین المللی را برعهده دارد.

در این اجلاس مدیران ارشد خبرگزاری های جهان از جمله شین هوا چین، خبرگزاری فرانسه، د.پ.آ آلمان، رویترز انگلیس، ایرنای ایران، آنسای ایتالیا، کیودو ژاپن، ای.اف.ای اسپانیا، آناتولی ترکیه، ای.پی، وال استریت جورنال و بلومبرگ آمریکا در آن شرکت کردند. 

همایش بین المللی اقتصادی سنت پترزبورگ هم در یک دهه گذشته فرصتی برای دیدار و گفت وگوی نمایندگان کارگروه ها و بحث در باره مسائل مهم اقتصادی جهان شده است که روسیه و بازارهای در حال رشد و جهان بطور کل با آنها مواجه می باشند.

ریاست این همایش را « ولادیمیر پوتین» برعهده دارد.

پوتین و «امانوئل مکرون» همتای فرانسوی او در حاشیه این همایش دیدار و در باره مسائل مهمی از جمله برجام، سوریه و اوکراین گفت وگو کردند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.