نهاد مالک ساختمان پلاسکو اخیرا اعلام کرده است که ساختمان جدید در همان ارتفاع احداث می‌شود و سرقفلی به صاحبان قبلی تحویل داده می‌شود. این وعده چندان تازه نیست و بارها توسط بنیاد مطرح شده است؛ چیزی که مهم‌ترین مانع تصویب طرح جدید پلاسکو با گذشت هفت ماه از حادثه شده است مغایرات احداث این ساختمان با طرح تفصیلی تهران است.

به گزارش جماران؛ آتش پلاسکو هفت ماه است که خاموش شده اما وعده‌های سعیدی‌کیا هنوز روی زمین مانده است؛ رییس بنیاد مستضعفان در روزهایی که پلاسکو می‌سوخت به مردم و فروشندگان این ساختمان قدیمی تهران وعده داد که پلاسکوی جدید را از تاریخ شروع پروانه، دوساله تحویل دهد اما همچنان خبری از طرح اولیه ساختمان نیست. این بی‌توجهی توسط کسبه پاساژ بی‌پاسخ نمانده است. آنها در روزهای اخیر برای چندمین بار مقابل ساختمان پلاسکو تجمع کرده‌اند تا فریاد خود را به گوش مسوولان بنیاد مستضعفان برسانند. بسیاری از فروشندگان پلاسکو حتی زیر بار استقرار در «پاساژ نور» به عنوان جایگزین پلاسکو هم نمی‌روند و می‌خواهند در بخش باقیمانده از ساختمان پلاسکو به کسب‌وکار ادامه دهند.

نهاد مالک ساختمان پلاسکو اخیرا اعلام کرده است که ساختمان جدید در همان ارتفاع احداث می‌شود و سرقفلی به صاحبان قبلی تحویل داده می‌شود. این وعده چندان تازه نیست و بارها توسط بنیاد مطرح شده است؛ چیزی که مهم‌ترین مانع تصویب طرح جدید پلاسکو با گذشت هفت ماه از حادثه شده است مغایرات احداث این ساختمان با طرح تفصیلی تهران است. طرح تفصیلی شهر تهران دیگر اجازه ساخت‌و‌ساز ساختمان در قد و قواره پلاسکو را نمی‌دهد. از آنجایی که اراضی ساختمان پلاسکو در کنار حریمی چون حریم مدرسه ژاندارک قرار دارد و در نزدیکی سفارتخانه‌های ترکیه و انگلیس است، طرح تفصیلی اجازه بلند‌مرتبه‌سازی در این محدوده‌های خاص را نمی‌دهد.

پیروز حناچی، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری (به عنوان تصمیم‌گیرنده در مورد طرح تفصیلی) پیش از این درباره تصمیم بنیاد مستضعفان مبنی بر احداث ساختمان جدید پلاسکو گفته بود: «پس از سال ۱۳۹۴ دیگر برای درخواست ساخت‌و‌ساز‌های بالای ۱۲ طبقه مجوز و پروانه داده نمی‌شود اما تاکنون بحثی از میزان سطح و سطوح آن منطقه برای احداث ساختمان جدید نشده است. بحثی که مطرح شده این است که اگر برج پلاسکو با شرایط قبلی در منطقه کنونی ساخته شود با مشکل مواجه خواهد شد چراکه یک بخش پلاسکو جنب خیابان اصلی (جمهوری) بوده و دیگر عین ساختمان قبلی را نمی‌توان در آنجا ساخت.» با این وجود بنیاد مستضعفان باز هم از احداث ساختمان با همان تعداد طبقات خبر می‌دهد، ظاهرا قرار است همچنان با وعده‌های «غیر عملی» مسوولان کسبه راضی شوند و برای مدتی صدای اعتراض خود را قطع کنند.

احداث ساختمان جدید پلاسکو با همان ارتفاع

مقام مسوول بنیاد مستضعفان گفت: درخواست صدور پروانه احداث ساختمان جدید پلاسکو از طرف بنیاد مستضعفان به شهرداری تهران داده شده است و با توجه به حقوق کسبه پلاسکو، تلاش ما هماهنگی با مسوولان جهت اخذ جواز ساخت ساختمان در همان ارتفاع قبلی است. پایگاه خبری بنیاد مستضعفان‌ با انتشار خبری به نقل از حسن کاری،‌ رییس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان اعلام کرد: سیاست بنیاد در ارتباط با پلاسکو ساخت یک ساختمان جدید منطبق بر استانداردهای روز، با نمادی از ایثارگری و فداکاری آتش‌نشان‌های عزیز است.

وی در پاسخ به این سوال که پس از گذشت شش ماه از حادثه پلاسکو، ساختمان پلاسکو قرار است ساخته شود یا خیر، گفت: به دنبال وقوع حادثه پلاسکو با دستور ریاست بنیاد مستضعفان، کمیته ساختمان پلاسکو در بنیاد شکل گرفت و تاکنون 20 جلسه این کمیته برگزار شده است و ‌وظیفه اصلی این کمیته پیگیری ساخت ساختمان پلاسکو است. کاری افزود: سیاست بنیاد در ارتباط با پلاسکو ساخت یک ساختمان جدید منطبق بر استانداردهای روز با نمادی از ایثارگری و فداکاری آتش‌نشان‌های عزیز است. توجه و هم‌دردی همه آحاد مردم ما را به این مساله هدایت کرد که طراحی ساختمان پلاسکو باید به‌صورت مسابقه‌ای ملی برگزار شود‌ تا ضمن مشارکت عمومی در ساخت ساختمانی متمایز از ساختمان قبلی، نمادی ملی برای فداکاری شهدای آتش‌نشان به‌ یادگار بماند.

وی در پاسخ به این سوال که تکلیف کسبه‌ای که در این ساختمان اقدام به خرید سرقفلی کرده بودند چیست؟ آیا سرقفلی آنها را خریداری می‌کنید یا به جای آن مغازه‌ای به آنها می‌دهید‌، توضیح داد: ‌‌تصمیم بنیاد ساخت ساختمان پلاسکو و واگذاری سرقفلی به صاحبان سرقفلی قبلی طرف قرارداد با بنیاد مستضعفان با رعایت حقوق همه مالکان است.

نظارت معاون اجرایی ریاست‌جمهوری بر واگذاری‌ها

کاری بیان کرد: در ارتباط با خرید سرقفلی یا جایگزینی سرقفلی با مغازه تا‌کنون درخواستی از طرف کسبه پلاسکو به بنیاد واصل نشده است. درصورت درخواست کسبه آن را در کمیته ساختمان پلاسکو بررسی خواهیم کرد. وی درباره کمک به کسبه پلاسکو توضیح داد: ‌بنیاد یکی از اعضای کارگروه ویژه بررسی حادثه آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو زیرنظر معاون اجرایی ریاست‌جمهوری است و در قالب این کارگروه آماده هرگونه کمک و همکاری است. کمااینکه هزینه اجاره هفت ماه کسبه ساختمان پلاسکو در ساختمان نور با اخذ مجوزی که از هیات امنای بنیاد مستضعفان صورت گرفت، پرداخت شده است.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به قرارگرفتن ساختمان پلاسکو در حریم میراث فرهنگی این ساختمان در چند طبقه ساخته می‌شود، بیان کرد: درخواست صدور پروانه ساخت از طرف بنیاد مستضعفان به شهرداری تهران داده شده است، همه تلاش بنیاد با توجه به حقوق کسبه پلاسکو، هماهنگی با مسوولان مربوطه جهت اخذ جواز ساخت ساختمان در همان ارتفاع قبلی است. در هر حال ساخت مجدد ساختمان که مورد تعهد بنیاد است، نیازمند همکاری و کمک همه دست‌اندرکاران و دستگاه‌های ذی‌ربط است.

ایمن‌سازی کامل

رییس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان در پاسخ به این سوال مبنی بر ایمن‌سازی‌ ساختمان‌های قدیمی بنیاد گفت: ‌یکی از مباحثی که در کمیته ساختمان پلاسکو در بنیاد مستضعفان، مطرح شده است، موضوع تکمیل به‌روز‌رسانی و ایمن‌سازی ساختمان‌های قدیمی است که در مالکیت بنیاد هستند. البته باید در نظر داشت همه ساختمان‌هایی که طی سال‌های اخیر توسط بنیاد ساخته شده‌اند از ایمنی کامل برخوردار هستند؛ ساختمان‌های مورد اشاره بعضا ساختمان‌های قدیمی هستند. این ساختمان‌ها علاوه بر بنیاد که صرفا مالک عرصه یا اعیان است، دارای مالکان صاحب سرقفلی هم هستند که توسط هیات‌مدیره یا شورای آن ساختمان‌ها نگهداری و اداره می‌شوند.

کاری گفت: وضعیت ایمنی 32 ساختمان قدیمی شناسایی شد و ضمن بررسی وضعیت آنها با همکاری سایر مالکان و در مواردی بنا به ضرورت راسا توسط بنیاد مستضعفان اقدامات مورد نیاز از قبیل ایمن‌سازی، بیمه و حفاظت در برابر حریق در آنها انجام و در دست پیگیری است.

جدیدترین علت تاخیر افتتاح آزادراه تهران-شمال از زبان سعیدی‌کیا

تاریخی‌ترین پروژه راهسازی ایران که می‌تواند با افتتاح خود بخش قابل توجهی از دغدغه‌های مطرح در سفر استان‌های مرکزی به سمت شمال کشور را برطرف کند هنوز در مراحل پایانی افتتاح قطعه نخست قرار دارد و طبق اعلام رییس بنیاد مستضعفان عواملی چند‌گانه دلیل تاخیر در این افتتاح بودند. پروژه آزادراه تهران- شمال که از سال ۱۳۷۵ کار ساخت و پیگیری آن آغاز شد با وجود گذشت بیش از ۲۰ سال هنوز نتوانسته به ردیف پروژه‌های افتتاح شده وارد شود و از این رو مشکلاتی جدی در نحوه‌ ارزیابی از آینده این طرح مهم وجود دارد.

هرچند قطعه ۴ این پروژه از سوی دولت قبل افتتاح شد و دراین دولت به بهره‌برداری کامل رسید اما قطعات اول تا سوم این طرح تا آغاز به کار دولت یازدهم هیچ سرنوشت مشخصی نداشتند تا اینکه با هماهنگی‌های صورت گرفته میان وزارت راه‌وشهرسازی و بنیاد مستضعفان به عنوان پیمانکار اصلی این آزاد‌راه بار دیگر روحی جدید در این طرح مهم دمیده شود.

پس از آغاز این همکاری دوباره که حدود سه سال از آن می‌گذرد، اتفاقات مهمی افتاد که می‌تواند سرنوشت آزاد‌راه تهران- شمال را برای همیشه تغییر دهد. یکی از این طرح‌ها از سرگیری جدی عملیات اجرایی در قطعه نخست این آزاد‌راه بود. پس از آنکه دو طرف تصمیم گرفتند کار پیمانکار چینی در این طرح به بخش‌های باقی مانده محدود شود و پیمانکاران ایرانی فعالیت خود را از سر گیرند، قطعه نخست توانست در طول سه سال به پیشرفت بیش از ۸۰ درصدی برسد و در صف پروژه‌های نزدیک به افتتاح قرار گیرد.

قطعه نخست آزاد‌راه در ابتدای برنامه‌ریزی‌ها بنا بود در نوروز ۱۳۹۶ زیر بار ترافیک رود اما پس از آن وعده‌ها به سمت بهار همین سال حرکت کرد و با عبور از تابستان به نظر می‌رسد باید این طرح مهم در پاییز یا حتی زمستان سال‌جاری به بهره‌برداری برسد. در کنار پیچیدگی‌های ذاتی این پروژه که قرار گرفتن در ارتفاع بالا، مناطق سردسیر و نیاز ساخت تونل و پل‌های فراوان اصلی‌ترین ویژگی آن هستند، یکی از مسایلی که در زمستان سال قبل افتتاح را به تاخیر انداخت، بارندگی‌ها و برودت جدی هوا بود که باعث عقب ماندن بخش‌هایی از پروژه از زمان‌بندی ابتدایی‌ شان شد.

پس از گذشت چند ماه حالا محمد سعیدی‌کیا، رییس بنیاد مستضعفان از مسایل فنی موجود این پروژه نیز به‌عنوان یکی دیگر از علت‌های اصلی این تاخیر یاد می‌کند. وی که در هجدهمین نشست اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل در دانشگاه علامه طباطبایی به سوالات دانشجویان پاسخ داد تصریح کرد که تونل‌های منطقه یک آزاد‌راه تهران- شمال نیاز به اقدامات فنی مانند ساخت سقف کاذب و نصب تجهیزات مکش داشته است که همین مسایل باعث به تاخیر افتادن بهره‌برداری آن شده است.

هرچند سعیدی‌کیا از جزییات نصب این تجهیزات سخنی نگفته اما به نظر می‌رسد با توجه به پیگیری دو طرف برای بهره‌برداری نهایی از این پروژه این اقدامات نیز ظرف هفته‌های آینده نهایی خواهد شد تا سرانجام قطعه نخست این آزاد‌راه پس از سال‌ها انتظار در سال ۱۳۹۶ به بهره‌برداری برسد. با افتتاح این بخش بنیاد مستضعفان با همکاری وزارت راه‌وشهرسازی به سراغ قطعات دوم و سوم آزاد‌راه خواهد رفت تا طبق ارزیابی‌های صورت گرفته تکمیل نهایی این پروژه در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ ممکن شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 722805
  • منبع: جهان صنعت
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.