۹۰ درصد عملیات مرمت خانه پدری جلال آلاحمد به پایان رسیده و این بنای تاریخی تنها با اندکی حمایت نهادهای مسئول، بهویژه صندوق احیا، میتواند بهزودی به یک فضای فرهنگی زنده و فعال تبدیل شود.
به گژارش جماران، خانه پدری جلال آلاحمد با سرمایهگذاری فرهنگی بخش خصوصی و پیشرفت بیش از ۹۰ درصدی مرمت، در آستانه احیاست، اما علی رغم پیشرفتهای چشمگیر در مرمت این بنای تاریخی ، ادامه مسیر این پروژه با چالشهایی چون اخطارهای پی در پی اداری بدون توجه به اقتضائات فرهنگی، کمبود حمایت عملیاتی و موانع ساختاری مواجه است که نیاز به بازنگری جدی دارد.
سرمایه گذار و تسهیلگر فرهنگی خانه پدری جلال آلاحمد در این باره به جماران گفت: این خانه تاریخی که سالها بهدلیل فرسودگی شدید و آسیبهای پنهان در مزایدههای دولتی بیمشتری مانده بود، در زمان تحویل دچار شرایطی بحرانی بود؛ از جمله آبگرفتگی ششماهه که تأثیرات مخربی بر ساختار خشتی بنا گذاشت. هیچیک از این آسیبها در گزارشهای اولیه ذکر نشده بود و همین مسئله تیم اجرایی را با مشکلات فنی و مالی فراوانی مواجه ساخت.
محبوبه کاظمی دولابی افزود: در زمان عقد قرارداد، کارشناسان صندوق هزینه مرمت را یک و نیم میلیارد تومان برآورد کردند، اما مشاوران مستقل، پس از قرارداد هزینه واقعی پروژه را بیش از ده میلیارد تومان اعلام کردند. باوجود این شکاف فاحش و تورم شدید، پروژه با اتکا به منابع شخصی و عزم تیم اجرایی، تا مرحله پایانی پیش رفت.
او ادامه داد: با این حال، تاخیر بیش از یکسال در ابلاغ رسمی مرمت، نادیدهگرفتهشدن این تأخیر در محاسبه مدت قرارداد، و دریافت اخطارهای مکرر برای اقداماتی چون نصب تابلو معرفی سر خیابان یا میزبانی بازدیدکنندگان، فضا را برای همکاری دشوار کرده است. این در حالیست که تمام فعالیتها با همکاری شهرداری منطقه و ناحیه در حمایت از رفع آسیبهای محله و شب مردگی کوچه و در راستای اهداف فرهنگی پروژه مطابق سیاستهای فرهنگی صندوق احیاء صورت گرفتهاند.
کاظمی گفت: تاکنون اهمیت توجه به کاربری فرهنگی هنری پروژه، آسیبهای پنهان، نواقص کارشناسی های اولیه ، و نیاز به اصلاحات اساسی مانند حفر چاه عمیق یا تخلیه مصالح نادرست، بارها بهصورت مکتوب اعلام شدهاند.
کاظمی گفت: علی رغم همه چالش ها پروژه توانسته با عملکرد و روند کاملا حرفه ای اثر اجتماعی مثبتی در محله بهجا بگذارد. خانهای که زمانی رهاشده و آسیبزا بود، اکنون قرار است به مرکزی برای فعالیتهای فرهنگی چون کوچهگالری، گذر هنر، بازار صنایعدستی و اجرای موسیقی خیابانی تبدیل شود. این اتفاقات نهتنها امنیت و اقتصاد محله را ارتقا میدهد، بلکه به تحقق مأموریت فرهنگی پروژه نیز کمک میکند.
او تاکید کرد: در چنین شرایطی، همراهی و ایفای نقش مؤثر از سوی صندوق احیا، شهرداری، وزارت فرهنگ و وزارت میراث فرهنگی یک ضرورت است. سرمایهگذاران فرهنگی با تکیه بر تعهد، عشق و منابع شخصی وارد میدان میشوند؛ انتظار ما شفافسازی، تسهیل مسیر و حمایت عملیاتی مبتنی بر واقعیتهای میدانی است. قطعا در احیای یک بنای میراثی با کاربری فرهنگی انتظار میرود که رفتارها نیز فرهنگی باشد. در این میان استفاده از کلمات و برخوردهای فرهنگی لازمه تحقق اهداف خواهد بود.