یک مطالعه اخیر نشان داده است که افرادی با شرایط اجتماعی-اقتصادی مطلوب، مانند سطح تحصیلات بالا یا درآمد بالا، پیری بیولوژیکی کندتر و خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با افزایش سن را نسبت به همسالان خود تجربه می کنند.
به گزارش جماران بر اساس مطالعه ای که در ژورنال Nature Medicine منتشر شده است، نابرابری های اجتماعی به طور مستقیم بر روند پیری بیولوژیکی تأثیر می گذارد، از طریق تجزیه و تحلیل سطوح پروتئین های خاص در خون مرتبط با پیری، التهاب و سیستم ایمنی.
محققان دریافتند که 66 بیماری مرتبط با پیری تحت تأثیر وضعیت اجتماعی و اقتصادی افراد قرار دارند.
بیماری های دوران پیری
افراد از فقیرترین گروه ها تنها پس از 15 سال به بیماری های مرتبط با سن مبتلا شدند، در حالی که ثروتمندترین گروه ها تا 20 سال بعد به همان سطح بیماری نرسیدند.
برای برخی از بیماری ها مانند دیابت نوع 2، بیماری کبد، بیماری قلبی، سرطان ریه و سکته مغزی، این خطر در گروه های محروم در مقایسه با مرفه ترین گروه ها بیش از دو برابر بود.
این مطالعه سطوح 14 پروتئین پلاسما مرتبط با پیری را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد که مشخص شد تحت تأثیر وضعیت اجتماعی و اقتصادی قرار دارند.
تونی ویس-کورای، یکی از نویسندگان این مطالعه، محقق دانشگاه استنفورد گفت: «فرایند پیری در ترکیب پروتئینهای خون ما منعکس میشود که شامل هزاران پروتئین مرتبط با پیری بیولوژیکی در سیستمهای مختلف بدن است.»
این نشانگرهای زیستی به ما کمک میکنند تا بفهمیم چگونه تفاوتهای اجتماعی میتوانند سرعت پیری را تعیین کنند.
این پروتئینها در تنظیم پاسخهای التهابی و استرس سلولی نقش دارند و محققان تخمین میزنند که تا 39 درصد از کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با افزایش سن در افراد با شرایط زندگی خوب ممکن است به دلیل این پروتئینها باشد.
این مطالعه همچنین نشان داد که بهبود وضعیت اجتماعی ممکن است تأثیر مثبتی بر پیری بیولوژیکی داشته باشد. افرادی که از سطح تحصیلات پایین در دوران کودکی به وضعیت اجتماعی-اقتصادی بهتر در بزرگسالی تغییر مکان دادند، نسبت به افرادی که در طول زندگی خود در شرایط بد زندگی باقی ماندند، غلظت پروتئین سالم تری داشتند.
تندرستی و پیری
با این حال، محققان بر نیاز به تحقیقات بیشتر برای درک مکانیسم دقیق پیوند عوامل اجتماعی با فرآیند پیری بیولوژیکی تاکید می کنند.
این مطالعه علت مستقیم بهزیستی اجتماعی و کند کردن پیری را شناسایی نکرد، اما مطالعات قبلی به نقش عواملی مانند استرس مزمن، سلامت روان، قرار گرفتن در معرض آلودگی و سموم، عادات سالم مانند سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر، رژیم غذایی و ورزش، علاوه بر دسترسی به معاینات پزشکی، واکسیناسیون و درمانهای پیشگیرانه اشاره کردهاند.
در مطالعه قبلی، که ماه گذشته منتشر شد، همان تیم تحقیقاتی دریافتند که آزمایشهای خونی که پیری اندامهای بدن را اندازهگیری میکنند، میتوانند خطر بیماریهای مرتبط با افزایش سن را دهها قبل از ظهور پیشبینی کنند و به طور بالقوه به توسعه استراتژیهای پیشگیرانه برای هدف قرار دادن افراد در معرض خطر پیری زودرس کمک کنند.
محققان تایید کرده اند که بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی می تواند کلید کند کردن روند پیری و کاهش خطر بیماری های مرتبط با افزایش سن باشد.
پیشرفتها در تحقیقات مربوط به پروتئین و پیری بیولوژیکی ممکن است به طراحی آزمایشهای خون پیشرفته برای نظارت بر پیری زودرس و ارائه مداخلات پیشگیرانه برای افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند کمک کند.