مذاکره دور ششم را هم شاهد خواهیم بود و این احتمال وجود دارد که طرح جدیدی دوباره از سوی میانجی مطرح گردد. ضمن آنکه به دنبال گفتوگوی تلفنی ترامپ با رئیسجمهوری روسیه که به زودی عازم تهران خواهد بود، درباره مسأله هستهای ایران هم مذاکره شد و ترامپ از پوتین خواهان رایزنی در تهران شده است. چیزی که روسها چندین بار تمایل خود را برای میانجیگری توسط مقامات مختلف آن کشور نشان دادهاند که میتوان گفت با این تماس تلفنی، روسیه قدم اول را بر خواهد داشت. قدمی که روسها دوست دارند در آن موفق شوند، زیرا مدیون شدن ترامپ ممکن است هم فشار آمریکا به روسیه در جنگ اوکراین را کاهش دهد و هم اوکراین تحت فشار بیشتر ترامپ قرار خواهد گرفت که به بعضی از خواستههای پوتین تن در دهد.
بعد از ۵ دور گفتگو بین ایران و آمریکا در مسقط و رم بهنظر میرسد هنوز مذاکرات در مسیر درستی قرار نگرفته است. علت آن هم مشخص است؛ مسأله غنیسازی در ایران. با اینکه در دور اول و دوم مذاکرات از سوی ویتکاف نماینده رئیسجمهور آمریکا پالسهای نسبتا مثبت و امیدوار کننده از حرکت به سمت تفاهم مشاهده گردید، ولی به خاطر اختلاف نظر در درون هیأت حاکمه آمریکا و نیز گروههای فشار از جمله طرفداران پر نفوذ رژیم صهیونیستی و نمایندگان کنگره، دولت ترامپ از دور سوم مذاکرات به بعد ترجیح داد بر غنیسازی صفر در ایران تأکید کند.
از آنجایی که جمهوری اسلامی نیز از ابتدا مشخص کرده بود که غنیسازی در کشور را رها نخواهد کرد، لذا طرح کنسرسیوم از سوی میانجی مطرح شد که بهنظر نمیرسد این طرح با توجه به شرایط موجود و ضیق وقت بتواند مشکلی را حل نماید یا از شانس کمی برای موفقیت برخوردار باشد. البته این بدان معنی نیست که مذاکرات کاملا به بنبست رسیده و نمایندگان ایران و آمریکا دیگر پشت میز مذاکره نخواهند نشست. مذاکره دور ششم را هم شاهد خواهیم بود و این احتمال وجود دارد که طرح جدیدی دوباره از سوی میانجی مطرح گردد. ضمن آنکه به دنبال گفتوگوی تلفنی ترامپ با رئیسجمهوری روسیه که به زودی عازم تهران خواهد بود، درباره مسأله هستهای ایران هم مذاکره شد و ترامپ از پوتین خواهان رایزنی در تهران شده است. چیزی که روسها چندین بار تمایل خود را برای میانجیگری توسط مقامات مختلف آن کشور نشان دادهاند که میتوان گفت با این تماس تلفنی، روسیه قدم اول را بر خواهد داشت. قدمی که روسها دوست دارند در آن موفق شوند، زیرا مدیون شدن ترامپ ممکن است هم فشار آمریکا به روسیه در جنگ اوکراین را کاهش دهد و هم اوکراین تحت فشار بیشتر ترامپ قرار خواهد گرفت که به بعضی از خواستههای پوتین تن در دهد. باید دید که آقای پوتین از این مذاکره تلفنی چه برداشتی در رابطه با مسأله هستهای داشته و چه پیامی را از سوی ترامپ برای مقامات ایرانی میآورد و چه پیامی را میتواند از تهران برای ترامپ ببرد. آنچه مسلم است میانجیها چه عمان باشد و چه روسیه، کار سختی را در پیش دارند و با توجه به تأکید ایران بر غنیسازی در داخل کشور، باید طرحهایی را آماده داشته باشند که اگر یکی از آنها رد شد طرح بعدی را رو کنند.
در کنار پیچیدگیهای مذاکرات ایران و آمریکا، در اروپا هم فشارها در حال افزایش است. گزارشی منفی که آقای گروسی در رابطه با بیتوجهی ایران به عدم اشاعه تهیه کرده قرار است در نشست شورای حکام آژانس که به زودی برگزار میشود تصویب گردد؛ در واقع یک کار سیاسی با هماهنگی آژانس، اروپا و آمریکا برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی و بهرهبرداری از مصوبه شورای حکام در شورای امنیت سازمان ملل متحد در صورتی که گفتوگوهای ایران و آمریکا به نتیجه نرسد. جالب است آقای گروسی تا همین چند هفته پیش در مصاحبههای متعدد اعلام میکرد که مسأله هستهای ایران به جز دیپلماسی راهحل دیگری ندارد، ولی ناگهان در یکی دو هفته اخیر تغییر موضع داده و مسائل پادمانی را با آب و تاب در گزارش خود آورده و در چند روز گذشته صحبت از جنگ و درگیری مینماید.
باید صبر کرد تا عکسالعمل جمهوری اسلامی را به مصوبه شورای حکام که ناشی از گزارش ریاست آژانس خواهد بود شاهد باشیم. البته که مقامات جمهوری اسلامی قبلا به طرفهای اروپایی خود اعلام کرده اند که ارائه مصوبه شورای حکام به شورای امنیت و فعال کردن مکانیزم ماشه با عکسالعمل مواجه خواهد شد که احتمالا اولین اقدام میتواند مسدود کردن همکاریها با آژانس باشد.