پایگاه خبری جماران: استاد دپارتمان ایرانشناسی دانشگاه دولتی ایروان به عنوان مهمان ستاد خارجی سی و ششمین سالگرد بزرگداشت امام خمینی(س)، با تأکید بر اینکه انقلاب ایران کل جهان را دگرگون کرد، گفت: نکته مهم در این انقلاب این بود که از مرزهای ایران فراتر رفت و اندیشه، فکر و گفتمان امام نه تنها در ایران، بلکه در کشورهایی چون سوریه، لبنان، عراق، یمن، افغانستان، پاکستان و جمهوری آذربایجان نیز گسترش یافته است.
مشروح گفتوگوی خبرنگار جماران با آرون باستانیان را در ادامه میخوانید:
لطفاً خودتان را معرفی بفرمایید، از کدام کشور تشریف آوردهاید و در حال حاضر مشغول چه کاری هستید؟
من آرون باستانیان از جمهوری ارمنستان هستم. در دپارتمان ایرانشناسی دانشگاه دولتی ایروان به عنوان ایرانشناس مشغول به کار هستم.
از ویژگیهای حضرت امام بفرمایید. چه خصوصیات و ویژگیهایی در ایشان سبب شد تا شما جذب شخصیتشان شوید و به تحقیق و پژوهش در مورد ایشان بپردازید؟
ما در دانشگاه با شخصیت امام خمینی(س) آشنا شدیم و ایشان را به عنوان یک چهره تاریخی و سیاسی میشناسیم. از منظر علمی و تاریخی نیز، با توجه به اینکه ایرانشناس هستم، ایشان را به عنوان شخصیتی میشناسم که انقلاب بزرگی را رهبری کردند؛ انقلابی که نه تنها منطقه، بلکه به نوعی کل جهان را دگرگون کرد. ما امام خمینی(س) را از این منظر میشناسیم.
در شرایط کنونی، یاد و نام امام و جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در جهان چگونه ارزیابی میکنید؟
میتوان گفت ایران در منطقه یک کشور قدرتمند و کاملاً مستقل است که سیاست خارجی خود را دنبال میکند. همانطور که امام خمینی(س) فرمودند «نه شرقی، نه غربی»، این اصل به نظر من به چهارچوب اصلی سیاست جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده و ایران تاکنون نیز همین سیاست را ادامه داده است. نکته مهم در این انقلاب این بود که از مرزهای ایران فراتر رفت و اندیشه، فکر و گفتمان امام نه تنها در ایران، بلکه در کشورهایی چون سوریه، لبنان، عراق، یمن، افغانستان، پاکستان و جمهوری آذربایجان نیز گسترش یافته است.
به هر حال ایران، امام و اندیشه ایشان دشمنان زیادی دارند که علیه ایران تبلیغات منفی میکنند. به نظر شما، آیا رویکردهای اسلامستیزی و ایرانستیزی در جهان مؤثر بوده است؟
پاسخ به این سؤال برای من به عنوان یک فرد غیرایرانی و مسیحی که شاید آشنایی عمیقی با تمام جنبههای این موضوع نداشته باشم، دشوار است. اما میتوانم بگویم که ایران همان سیاست مستقل «نه شرقی، نه غربی» را که از ابتدا به آن اشاره کردم و برآمده از انقلاب اسلامی است، همچنان دنبال میکند. میتوان گفت این رویکرد تا حدی در منطقه اثرگذار بوده و ایران به اجرای این سیاست در منطقه ادامه میدهد.
در مورد تبلیغات ضدایرانی، ارزیابی شما چیست و این تبلیغات را چگونه میبینید؟
من به عنوان یک ایرانشناس که تقریباً هر روز مطبوعات را نه فقط به زبان فارسی، بلکه به زبانهای روسی، انگلیسی و ارمنی دنبال میکنم، میتوانم بگویم که به ویژه در غرب، تبلیغات شدیدی علیه ایران در جریان است. تلاش میکنند تا ایران را بدنام کنند. ولی ما با فرهنگ غنی ایران، زبان فارسی، آداب و رسوم ایرانیان و واقعیتهای سیاست ایران آشنا هستیم. در مقابل این تبلیغات، نباید فراموش کرد که بر دیوار مقر سازمان ملل در نیویورک، این بیت معروف از سعدی، شاعر بزرگ ایرانی، نقش بسته است: «بنیآدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک پیکرند/ چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار». این خود گواهی بر جنبه انسانی و جهانی فرهنگ ایران است؛ بنابراین، هرقدر هم که علیه ایران، سیاستهای جمهوری اسلامی و اندیشههای امام خمینی(س) تبلیغات منفی صورت گیرد، بسیاری در جهان این واقعیتها و ارزشهای انسانی فرهنگ ایران را میبینند و درک میکنند. به نظر من، بسیاری از بزرگان و اندیشمندان جهان نیز متوجه این حقایق هستند و تا حدی سیاست ایران و رویکرد کلی آن را برای پیشرفت منطقه و جهان و چگونگی همزیستی در آینده درک کرده و یا با آن موافق هستند.