گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

سید رضا تقوی: امام به درجات عالی خودباوری رسیده و دشمن‌شناس قابلی بود

حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، به خبرنگار جماران گفت: امروز نسل جوان می‌فهمد که آمریکا یعنی چه ولی آن روز خیلی‌ها نمی‌فهمیدند و می‌‎گفتند که چرا اینقدر امام اصرار دارد به اینکه آمریکا شیطان اکبر است یا آمریکا گرگی است که میش نمی‌تواند با او سازگار باشد. بنابراین امام دشمن‌شناس قابلی بود که می‌گفت همه گرفتاری ما از آمریکا است و امروز هم می‌بینیم که منطقه را آمریکا به هم زده و اسرائیل به تعبیر امام ولد آمریکا است و امروز این گرفتاری را به وجود آورده است.

پایگاه خبری جماران: نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه امام به درجات عالی خودباوری رسیده بود، گفت: آنچه که برای جامعه امروز جاذبه دارد، این است که حضرت امام آنچه معتقد بود را ابراز می‌کرد؛ بدون ترس و واهمه. مکتب امام انباشته از آموزه‌های خیلی مهمی هست که باید آنها را تدریس، تببین، ترویج و تبلیغ کنیم. یکی از آموزه‌های امام «تکلیف‌محوری» بود. یعنی آنچه که تشخیص می‌داد تکلیف الهی است را انجام می‌داد و بارها خودش فرمود که ما موظف هستیم به تکلیف عمل کنیم و دنبال نتیجه نباشید؛ شما تکلیف را عمل کنید و به نتیجه هم می‌رسید. این یکی از ویژگی‌های شخصیتی امام بود.

مشروح گفت‌وگوی خبرنگار جماران با حجت‌الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی را در ادامه می‌خوانید:

 

به نظر شما کدام یک از ابعاد شخصیت امام خمینی(س) را به جوانان امروز معرفی کنیم که هم معرف بهتری از شخصیت ایشان باشد و هم جوانان امروز بهتر بتوانند با حضرت امام ارتباط برقرار کنند؟

سی و ششمین سالگرد رحلت رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی(س)، را تسلیت عرض می‌کنم. فرصتی هست که ما در این ایام بتوانیم شخصیت امام را بیشتر معرفی کنیم؛ خصوصا به نسل جوانی که امام را درک نکرده است.

امام شخصیت جامعی است که باید ایشان را در همان جامعیت دید. اگر به یکی از ابعاد شخصیت ایشان متمرکز شویم و بپردازیم و بخواهیم امام را با آن بُعد از شخصیت‌شان معرفی کنیم، باید بگویم که امام را ناقص معرفی کرده‌ایم. اولا خاستگاه شخصیتی و تربیتی ایشان فیضیه است. تربیت شده در مکتب فقه و فقاهت فیضیه رشد کرده و توجه به اساتید این شخصیت از هر جهت می‌تواند برای ما مفید باشد که خودش یک بحث جداگانه است.

قابل توجه این است که امام خودش را ساخته بود و پا به میدان گذاشت. امام یک شخصیت خود ساخته بود که کاملا به درجات عالی تربیت و خودباوری رسیده بود. کسانی که از اول با مام محشور بودند هیچ‌گاه از ایشان خطا، تقلب، تخلف یا لغزشی ندیدند؛ یعنی متأدب به آداب اسلامی بود. نماز شب، دعا و توسلش از آغاز تا انجام زندگی استمرار داشته و واقعا به آیه «قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِیکُمْ» عمل کرد. یعنی اول از خودش شروع کرده بود و بسیاری از خصلت‌های روحی امام از همین جا نشأت گرفته است.

آنچه که برای جامعه امروز جاذبه دارد، این است که حضرت امام آنچه معتقد بود را ابراز می‌کرد؛ بدون ترس و واهمه. مکتب امام انباشته از آموزه‌های خیلی مهمی هست که باید آنها را تدریس، تببین، ترویج و تبلیغ کنیم. یکی از آموزه‌های امام «تکلیف‌محوری» بود. یعنی آنچه که تشخیص می‌داد تکلیف الهی است را انجام می‌داد و بارها خودش فرمود که ما موظف هستیم به تکلیف عمل کنیم و دنبال نتیجه نباشید؛ شما تکلیف را عمل کنید و به نتیجه هم می‌رسید. این یکی از ویژگی‌های شخصیتی امام بود.

 

برخی افراد معتقدند که باید ساده‌زیستی امام را مطرح کنیم و یا در بُعد بین‌المللی استقلال‌طلبی امام را بگوییم. برخی دیگر می‌گویند میانگین سنی دولت‌های زمان حیات امام به مراتب جوانتر از دولت‌های بعد بود و به این بهانه جوانگرایی امام را برای نسل امروز تبیین کنیم. نظر شما در این خصوص چیست؟

این هم نشأت گرفته از شخصیت امام است. امام یک شخصیت نوگرا و تحول‌پرور بود و اعتقاد به این مسأله داشت که اسلام می‌تواند جهان را اداره کند و هرگز تسلیم روزمرگی نشد. الآن ما می‌بینیم که نظرات امام یکی پس از دیگری دارد تحقق پیدا می‌کند. مثلا ایشان فرمود رژیم اشغالگر قدس قانع نیست به این مقداری که گرفته و این یک غده سرطانی است که به منطقه ما آمده؛ و امروز می‌بینیم با مردم غزه چه می‌کند.

امروز نسل جوان می‌فهمد که آمریکا یعنی چه ولی آن روز خیلی‌ها نمی‌فهمیدند و می‌‎گفتند که چرا اینقدر امام اصرار دارد به اینکه آمریکا شیطان اکبر است یا آمریکا گرگی است که میش نمی‌تواند با او سازگار باشد. بنابراین امام دشمن‌شناس قابلی بود که می‌گفت همه گرفتاری ما از آمریکا است و امروز هم می‌بینیم که منطقه را آمریکا به هم زده و اسرائیل به تعبیر امام ولد آمریکا است و امروز این گرفتاری را به وجود آورده است.

بنابراین، از ویژگی‌های شخصیت امام این است که به‌روز و نوگرا بود و جوانگرایی ایشان هم بر اساس همین نوگرایی است که به جوانان باور داشت. اگر صحبت‌های امام را در این زمینه دسته‌بندی کنیم، می‌بینیم که امام در ارتباط با نوگرایی و جوانگرایی چه مسائلی را مطرح کرده است.

به هر حال امام قدرت شرق و شوروی سابق را به خوبی شناخته بود و آن نامه زیبا و جامع را نوشت. من این را از مقام معظم رهبری شنیدم که گفت ما در خانه حاج احمد آقا بودیم و گفتند امام با احمد آقا کار دارد. رفت و برگشت و گفت رئیس قوه قضائیه، رئیس جمهور، نخست وزیر و امثال اینها اینجا هستند. امام می‌خواهند نامه‌ای به گورباچف بنویسند؛ نظر شما چیست؟ رهبری نقل می‌کرد که ما یک مرتبه جا خوردیم، چه چیزی به امام بگوییم؟ گفتیم گورباچف شخصیت تخریبی دارد و می‌تواند نظام سوسیالیستی را به هم بریزد. این نامه را خیلی جالب نوشتند و اثراتش را هم ما امروز داریم می‌بینیم. امام آینده‌نگر بود و مسئولین ما باید این ویژگی را از امام درس بگیرند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.