فیلم مستند «امام مردم» شب گذشته(جمعه 3 اسفند 1403) با حضور اعضای بیت امام خمینی(س) و جمعی از چهرههای سیاسی، فرهنگی و رسانهای کشور در تالار وحدت برگزار شد.
مراسم رونمایی از فیلم مستند «امام مردم» شب گذشته(جمعه 3 اسفند 1403) با حضور اعضای بیت امام خمینی(س)، تولیدکنندگان این فیلم و جمعی از چهرههای سیاسی، فرهنگی و رسانهای کشور در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار جماران، حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی طی سخنانی در این مراسم با بیان اینکه اگر امروز ما عزتی داریم، زحمت پیشگامان انقلاب بوده، گفت: بهانه ساخت این فیلم، نیاز به یک بازخوانی دائمی در رابطه امام و مردم است. امام رهبری است که انقلاب بسیار بزرگی را ایجاد کرده و کسی هم در این تردید ندارد. اما فارغ امام با دیگر رهبران سیاسی و یا نظامی دنیا این است که ایشان هیچ سرمایهای غیر از «مردم» نداشته؛ البته این به معنای سرمایه مادی است و الّا بزرگترین سرمایه امام قلب نورانی و ارتباط عمیق الهی است که در وجود مبارک ایشان بود.
یادگار امام افزود: داستانی که به همین وضوح هست و همه میتوانیم آن را درک کنیم هم اگر مراقب نباشیم، آرام آرام مورد تشکیک واقع میشود. بسیاری از مسائلی که امروز ما باید با تلاش آن را اثبات کنیم، در روزگار خودش بدیهی بود؛ به آن نپرداختیم و در رابطهاش سخن نگفتیم، فکر کردیم مسلّم است، ما که میدانیم پس نسلهای بعدی هم میدانند، دشمنان انقلاب اسلامی که هنوز امام را بزرگترین دشمن خودشان تصویر میکنند، روایتهای دیگری برای مردم بیان کردند؛ و امروز شما باید تلاش کنید که این مطلب بسیار ساده را بیان و اثبات کنید.
وی تأکید کرد: اگر روایت صحیح را بیان نکنیم، عدهای سعی دارند بگویند مردم ایران سال 57 العیاذبالله دیوانه شدند و شاید چند وقت دیگر بگویند اصلا چیزی نبوده، چند نفر آخوند دور هم جمع شدند و کاری کردند! چون کار رسانهای نکردیم دشمنان می گویند مردم ایران دچار جنون شدند [و انقلاب کردند]. زودتر باید این کار را میکردیم اما بالأخره باید از یک نقطه شروع کرد.
سید حسن خمینی با اشاره به اینکه در روزگار ما رسانهها تغییر کرده است، افزود: پیامبر اکرم(ص) با استفاده از قویترین رسانه زمان خودش، یعنی «بیان»، جامعه آن روز بشری را تحکیم میکند. خُلق عظیم و برهان نافذ پیامبر(ص) درست، اما آنچه که این کلام را تا اعماق دل عرب و عجم روزگار ایشان برد، استفاده از هنر و رسانهای بود که در آن روزگار استفاده میشد. هنوز هم قرآن یک رسانه بینظیر است؛ تصویرسازیهایی که این کتاب از جهان میکند، تکان دهنده است.
وی با تأکید بر اینکه هنر باید در راستای اندیشه قرار بگیرد، اظهار داشت: مستند «امام مردم» یکی از مواردی است که قرار بوده از این موضوع استفاده کند و بحمدالله تلاقی کسانی شده که برای پول کار نکردند؛ بلکه باور داشتند. آقای محمدی(کارگردان مستند امام مردم) باورمند به این موضوع است و حرف دلش را زده است. آقای علاء زبان بسیار شیرینی دارد و شاعر زمان خودش است، اما در میانه همه حوادث باور و اعتقادش را گفته و روی آن ایستاده است.
یادگار امام افزود: مرحوم آیت الله شیخ حسن صانعی میگغت، یکبار در سال 42 از پشت خانه امام میآمدم؛ دیدم یک صفحه فحش غیر تکراری به امام نوشته و زیرش هم امضا کرده بودند که جمعی از طلاب و روحانیون حوزه علمیه قم! آن را کندم و وارد منزل امام شدم. امام در همان حال دور حوض خانه وضو میگرفتند. کاغذ را دست من دیدند و گفتند صبح که رفتم قدم بزنم، آن را دیدم، اما نکندم. بعد هم گفتند آقای صانعی تا منشأ اثر هستید، فحش میخورید.
وی افزود: این خوب است که انسان بابت کاری که میکند و اعتقادی که دارد، کتک بخورد؛ باید هزینه داد.
سید حسن خمینی در پایان با اشاره به در پیش بودن مراسم تشییع دبیرکل فقید حزب الله لبنان گفت: خداوند شهید سید حسن نصرالله را با اولیاء خودش محشور کند و کید رژیم منحوس صهیونیستی را به لطف خودش با دستان با کفایت سربازان پیامبر(ص) و امام زمان(عج) به خودشان برگرداند.
به گزارش خبرنگار جماران، حجتالاسلام و المسلمین علی کمساری نیز طی سخنانی در مراسم رونمایی از مستند «امام مردم»، گفت: تعبیر «امام مردم» بسیار گویا، رسا و شاعرانه است و حکایت از یک واقعیت بیبدیل در دنیای معاصر دارد. ارتباط عاطفی و عاشقانه مبتنی بر تعقل میان امام و مردم بود که در هیچ جای دیگر عالم سیاست و هیچ گوشهای از دنیا به این شکل و حجم ما شاهد نبودهایم و گزارشی هم در تاریخ نداریم؛ غیر از مقطعی که منحصر به ارادت مردم نسبت به اهل بیت(ع) و پیامبر اسلام(ص) بود.
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، افزود: البته این اتفاق بیبدیل و بینظیر در حد شعار هم نبود. مردم از ابتدای شکلگیری نهضت امام تا روزی که بر دوش خودشان پیکر مطهر امام را به سمت جایگاه ابدی ایشان بردند، این عشق و محبت بود. چه بسیار کسانی که در راه اندیشه امام که همان اندیشه دینی و الهی بود، جان باختند و ترجیعبند مکرر همه وصیتنامه شهدا توصیه به پیروی از خط امام و دعا برای سلامتی امام بود.
وی تأکید کرد: «به رغم مدعیانی که منع عشق کنند/ جمال چهره تو حجت موجه ما است»؛ امام حجت موجه یک نسل در سراسر جهان بود. هدف این مستند و کارهای دیگری که ان شاء الله باید انجام شود این است که این عشق را روایت کند. نسل جوان بداند که نسل 57 مسحور و مغفول نبود؛ نسلی عاشق بود که با همه وجودش اخلاص، شجاعت و حقخواهی امام را درک کرد، با همه توان به میدان آمد و لحظهای از یاری و همراهی امام دست نکشید.
کمساری با اشاره به اینکه امام هم همین اندازه به ملت خودش عشق داشت، تصریح کرد: امام بارها فرمود ملت ما در این عصر از ملت رسول الله(ص) برتر هستند. امام بارها برای اعتلای این کشور و اعتلای نام ایران و اسلام تا مرز شهادت پیش رفت؛ رنج تبعید و زندان و از دست دادن فرزند را برای اعتلای نام مردم به جان خرید. این عشق دو سویه بود.
وی یادآور شد: من به آمار نگاه میکردم. خیلی جالب است که از 12 بهمن 57 تا خرداد 68 امام 3713 دیدار عمومی و خصوصی داشت؛ دیدارهایی مردمی که بعضا امام در آنها سخنرانی میکردند و بعضا صرفا به ابراز احساسات مردم پاسخ میدادند. من در کودکی توفیق داشتم و یک بار ابراز احساسات مردم به امام و پاسخ امام به این ابراز احساسات را دیدم. به گواه صحیفه امام، ایشان بعد از پیروزی انقلاب 1181 سخنرانی داشتند و این نشانه ارتباط بین امام و مردم است. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام دستگاهی است که به طور تخصصی در مورد امام کار میکند، اما به صورت اختصاصی این وظیفه بر عهده مؤسسه نیست و همه دستگاههای متولی فرهنگی وظیفه دارند که این روایت را به نسل امروز دنیا منتقل کنند.
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، تأکید کرد: به تعبیر رهبر انقلاب اگر روایت نکنیم، روایتسازی میشود. اگر روایت صحیح را ارائه ندهیم، دشمن روایتسازی میکند و ما باید تلاش کنیم که اذهان از روایتهای ناصحیح پاک شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: من وظیفه دارم همت همه کسانی که برای ساخت این مستند تلاش کردند را بستایم. این کار توسط کارگردان محترم، ارزشی و فرهیخته جناب آقای علیرضا محمدی ساخته شده، جناب افشین علاء شاعر بسیار فرهیخته و تأثیرگذار اجتماعی یک مثنوی بلند چند صد بیتی را سرودند که ان شاء الله آن مثنوی هم در قالب یک کتاب رونمایی خواهد شد. برادر عزیزمان سید حامد توحیدی آهنگسازی کردند و به گواهی کارشناسان حوزه موسیقی کار بسیار فاخری شده؛ و هنرمند عزیز جنابث آقای محمدرضا علیمردانی با کلام و صدای دلنشین خودشان شعر را اجرا کردند.
کمساری با تأکید بر اینکه مستند «امام مردم» نشان دهنده رابطه عاطفی بین امام و مردم است، اظهار داشت: امیدواریم این کار انگیزهای برای سایر هنرمندان، مستندسازان، شاعران و اهالی موسیقی شود که در این حوزه بیشتر حرکت کنند. ما در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام آمادگی همراهی و همکاری داریم و دستمان را به سوی اهالی فرهنگ و هنر دراز میکنیم؛ برای تولید آثار تأثیرگذار در این حوزه.
به گزارش خبرنگار جماران، علیرضا محمدی، کارگردان فیلم مستند «امام مردم» طی سخنانی در مراسم رونمایی از این فیلم، گفت: دو سال و دو ماه پیش در حسینیه جماران یک رونمایی با موضوع «آغاز جنگ» محضر یادگار امام داشتیم. ایشان بعد از آن مراسم به من فرمودند که یک نقطه درخشان زندگی حضرت امام، رابطه خاص و ویژه امام با مردم بود؛ و معمولا از این غفلت شده و لازم است به این موضوع پرداخته شود. بنده هم اطاعت کردم و گفتم اجازه بدهید تأمل کنیم تا اینکه کار جا افتادهای باشد.
وی با تأکید بر اینکه انسان گاهی دعا میکند که ای کاش یک سری کارها پیرامون خطوط مقدس و منوّر فکری ما انجام نشود خیلی بهتر است، افزود: به خاطر اینکه از کار تکراری پرهیز شود، ما فرمایش ایشان را در خاطر سپردیم و با برادر ارجمد و عزیزم جناب آقای دکتر کمساری ساعتها پیرامون دستور ایشان جلسه داشتیم و بررسی کردیم. پیشنهاداتی ارائه کردم و به این نتیجه رسیدیم که از ولادت امام تا امروز را در قالب یک منظومه داشته باشیم.
محمدی اظهار داشت: با احترام به ساحت شعر و ادبیات ایران، به دلیل ارادتی که از خیلی قبل محضر استاد افشین علاء داشتم، جمعبندی من این بود که ایشان هم یک پژوهشگر برتر هستند و هم یک فردوسی معاصر، از ایشان خواهش کردم و با استقبال پذیرفتند و انصافا اثری فاخر خلق کردند. آقای دکتر توحیدی، آهنگساز باسواد، کاربلد، مسلط و ارادتمند به امام هم با این مجموعه همکاری داشت.
وی افزود: شرایط سیاسی کشور در دو سه سال اخیر به گونهای است که مردم تمایل به یک سری حرفهای انقلابی ندارند و به تبع آن هنرمندان هم گاهی موضع میگیرند و فرار میکنند. ولی با آقای محمدرضا علیمرداری گفتوگو کردیم برای اینکه صدای ایشان در این منظومه باشد و آقای علیمردانی هم پذیرفتند و استقبال کردند. حاصل کار این شد که ملاحظه میفرمایید.
کارگردان مستند «امام مردم» گفت: بنده پیشنهاد پردهخوانی و نقالی بر این اساس را هم به یادگار امام ارائه دادم؛ ایشان هم پذیرفتند و ابیات منتخب این منظومه در قالب نقاشی قهوهخانهای در حال انجام است؛ توسط استاد جعفر لشکری که تنها بازمانده مکتب مرحوم محمد مدبّر است که به حدود 100 سال پیش بر میگردد. نقاشی قهوهخانهای این کار انجام میشود تا در یک پویشی تعدادی مرشد تربیت شوند که نقالی تاریخ معاصر را در این قالب انجام بدهند. بر همین اساس و البته با ایدههای متفاوت نمایشنامهای را نوشتم و ان شاء الله برای خرداد ماه این نمایش بزرگ و فاخر اجرا شود.
وی تأکید کرد: اگر اندیشه در خدمت هنر و هنر در خدمت اندیشه نباشد، به درد بشر نمیخورد؛ به درد روزمره ما نمیخورد. مادامی که اندیشه و هنر به کمک هم بیایند یک اثر ماندگار خلق میشود. وقتی که اندیشه از هنر تهی میشود و برعکس، اتفاقاتی میافتد که متأسفانه شبیه کف آب زودگذر هستند.
محمدی افزود: به نظر من جفا است که تنه انقلاب را از ریشه جدا کنیم؛ و تنهای که ریشه در خاک و آب ندارد را به روایتهای غلط آذین بدهیم. امام ریشه انقلاب هستند و این انقلاب بدون ریشه میخشکد. سرود ساخته و شعر از انقلاب ساخته میشود، برآیند امام و انقلاب در آن میآید، اما خود امام و انقلاب در آن دیده میشود. غیر از بیانصافی، که من نمیخواهم متعرض بیانصافیها و کجسلیقگیهای سیاسی شوم، شبیه کف روی آب میماند که با هزینههای میلیاردی و حمایتهای حزبی و جناحی آن صاحبان اندیشه چند صباحی سر زبانها میافتد و بعد از یک مدتی فروکش میکند.
به گزارش خبرنگار جماران، در پایان این مراسم با حضور اعضای بیت امام خمینی(س)، از علیرضا محمدی(کارگردان)، سید عمادالدین توحیدی(آهنگساز)، افشین علاء(شاعر)، محمدرضا علیمردانی(راوی) و رضا قاسمی آذر(تدوینگر) فیلم مستند «امام مردم» تقدیر شد.